על החברה
לקבלת עדכונים מהבלוג
קוד אבטחה:

פינת הדיאטנית - קטניות....או לא להיות

הן קטנות, זולות, מזינות ומשביעות והכי חשוב-טעימות!. זו בהחלט השנה של הקטניות, כך לפחות חושבים באו"ם- שם הוכרזה שנת 2016 כשנת הקטניות, מעצם יכולתן לתרום בין היתר בהתמודדות עולמית עם רעב, ביטחון תזונתי, ותזונה לקויה. מלבד זאת, בעידן שבו טבעונות וצמחונות הם כבר יותר מסתם עוד טרנד חולף אלא מגמה עולמית שמתייחסת גם לנושא האקולוגי עי צמצום אכילת מוצרי עוף בשר ודגים, לקטניות מקום מכובד מאוד. גידולן רווחי, וגוזל פחות משאבים סביבתיים.

אז מה יש בהן?
קטנית היא למעשה פחמימה עם אינדקס גליקמי נמוך (כלומר תורמת לעלייה מתונה של גלוקוז בדם לאחר אכילה), דלה בשומן ולהבדיל מדגנים, (שגם הם פחמימה כמו אורז, תירס וחיטה), היא מכילה כמות יפה של חלבון. בחצי כוס קטניות מבושלות יש כמות חלבון דומה לזו שבביצה. היא גם עשירה בסיבים תזונתיים ולכן תורמת לתחושת שובע (כוס שעועית מבושלת לדוגמה מכילה כ 7 גר סיבים). כמו כן היא מהווה מקור עשיר יחסית לברזל. גם שימורים או קפואים הם לא מילה גסה במקרה הזה לעסוקים שבינינו, וניתן להשתמש בהן ממקור זה בבישול. בממוצע חצי כוס קטניות מבושלות שוות ערך לכ 70 קקל. אם אוכלים מהן במידה הן תסייענה גם בתהליך לירידה או שמירה על המשקל מעצם היותן משביעות לאורך זמן.
מבחינה תזונתית, שילוב של קטנית ודגן מספק לנו למעשה את כל חומצות האמינו להשלמת חלבון מלא ולכן שילוב כמו אורז ועדשים ירוקות (מג`דרה) הוא מומלץ, במיוחד לצמחונים או טבעוניים שאינם צורכים מוצרי עוף ובשר. שילובים נוספים: טורטיה עם ממרח שעועית לבנה, לחם עם ממרח חומוס אמיתי (ראו מסגרת), אורז עם שעועית שחורה או גרגרי חומוס, מרק גריסים ועדשים ירוקות/מחית עדשים כתומות ועוד. הסויה לעומתן, נחשבת לחלבון מלא.
מחקרים מצאו כי קטניות יכולות לסייע בהורדת רמות הכולסטרול בגוף, באיזון הסוכר בדם ואף יכולות לסייע במניעת סרטן המעי הגס ובמניעת מחלות לב.

ניתן לשלב קטניות בתפריט על בסיס יומיומי בצורות שונות ומגוונות (כחצי כוס ביום). תמיד מומלץ להשרות אך עדשים ומש הן קטנות וניתן להוסיפן לבישול ללא השריה מוקדמת. ומה עם הגזים? הגוף לומד להתרגל אליהן ועם הזמן יפחתו הגזים בעקבות אכילתן. הנבטה והשרייה עשויות להקל על העיכול, או תוספת תבלינים כמו כמון, זרעי שומר, כוכבי אניס, זנגביל, קימל וקינמון. פטנט נוסף הוא להחליף את מי הבישול פעם עד פעמיים בזמן הבישול.

שם משפחה : קטניות
שמות פרטיים: חומוס, שעועית (למיניה השונים- לבנה, אדומה, שחורת עין-לוביה, אזוקי) ועדשים בשלל צבעים (כתומות/צהובות, ירוקות/חומות, שחורות), סויה לצורותיה, מש, אפונה, וגם חילבה הוא סוג של קטנית.

כמה מילים על חומוס.. כשמדברים על חומוס למריחה חשוב לזכור שההמלצה היא לצרוך חומוס גולמי/או ממרח שמכינים באופן בייתי על בסיס גרגרי החומוס, ולא ממרח תעשייתי שמוסיפים לו שומן רב ומלח, ומכיל הרבה פחות חלבון. המלח (שנועד לשפר את הטעם וגם משמש כחומר משמר ומאריך את חיי המדף שלו) אינו מומלץ ועל כך נרחיב בפינתנו בפעם אחרת. קמח חומוס הוא דל שומן, אינו מכיל גלוטן והוא יכול לשמש להכנת פיצות, פשטידות, חביתות, קציצות (גונדי) ועוד. אותם סיבים חשובים בגופנו, משמשים כ`דבק` בתבשילים שונים.

ול`קינוח`,
כמה רעיונות לנשנושי קטניות,שאת חלקם ניתן לכבד את הדיירים בביקורכם או בזמן אירוחם בבית
אדממה- פולי סויה שנמצאים בתרמילים. קילופן מהווה תעסוקה טובה מול הטלויזיה. 100 גרם תורמים 122 קקל, 10.9 גר חלבון
גרגרי חומוס או פול עם לימון, מעט מלח ופלפל שחור
עדשים שחורות בסלטים. (מבשלים בנפרד ושומרים במקרר, יכול להתאים כתוספת למנות רבות)
ממרח שעועית לבנה- על טורטיה/פריכיות/פרוסת לחם או כתוספת לצד שקשוקה/חביתה ועוד
מרקי קטנית בשילוב גריסים בעונת הסתיו והחורף– משביעים, מזינים ומחממים. מתאים כארוחת ביניים מושלמת
כדורי פלאפל (בהגבלה בשל תכולה גבוהה של שמן טיגון)

לסיכום, דיירים רבים סובלים מסוכרת ועודף משקל, בשל תאבון מוגבר כחלק מתופעות הלוואי של תרופות מסוימות, אך גם אכילה להפגת שיעמום או אכילה רגשית תורמים לכך. את הקטניות אנו מקפידים לשלב בתפריט השבועי של ההוסטל והן מהוות חלק בלתי נפרד ממנו. תרומתן לתחושת שובע ולעליית סוכר איטית בדם היא חלק חשוב בהתמודדות עם רמות סוכר גבוהות והשמנה או שמירה על משקל תקין. בחירה מושכלת ומודעת של מזון מזין במצבי שיעמום או מצב רוח רע יכולה גם לשבור את מעגל הקסמים שנוצר באכילה של מזון לא בריא. אך זהו נושא בפני עצמו, ועל כך- נרחיב בפעם הבאה. לבריאות וחזרה נעימה לשיגרה לכולם.
 
הכותבת היא ורד קטריבס, דיאטנית קלינית, B.Sc וחברה בעמותת עתיד- עמותת הדיאטנים בארץ
חזרה ל->
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
***