על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

כמו חילזון הזוחל על תער חד – הפרעת אישיות גבולית

בתחילת הסרט "אפוקליפסה עכשיו" במהלך החיפוש אחרי קולונל קורץ האבוד, מתגלות הקלטות שבהם הקליט עצמו מדבר. באחת מהן הוא מדמה את עצמו לחילזון. ולא סתם חילזון אלא חילזון שזוחל על תער (סכין גילוח) חד. הוא אומר שם "אני כמו החילזון הזה שזוחל על תער חד ושורד. זה החלום שלי. זה הסיוט שלי".

רבים מהסובלים מהפרעת אישיות גבולית יוכלו להזדהות עם הדימוי הזה. התחושה הקשה והבלתי נסבלת של "אין לי עור". כל טריגר הכי קטן יכול לעורר רגשות עזים שאי אפשר לשלוט בהן. הקושי בוויסות רגשי הוא אחד הדברים הקשים ביותר עמם מתמודדים הסובלים מהפרעה זו. הרגשות נחווים בעוצמה מטורפת ובלתי נסבלת כתגובה לכל טריגר ולו הקטן ביותר. לסובלים מהפרעת אישיות גבולית אין יכולת לווסת רגשות. כל טריגר יכול לגרור תגובה אימפולסיבית וקשה.
מאפיינים של הפרעת אישיות גבולית - על מנת לאבחן הפרעת אישיות גבולית יש צורך לפחות בחמישה דברים שיתקיימו, לפי פסיכיאטרים ומטפלים:
• קושי בוויסות רגשות
• קשיים במערכות יחסים (משפחה, חברים, זוגיות) מערכות היחסים לרוב לא יציבות ומלוות בדרמות וסערות נפש קשות.
• ראייה מוקצנת של שחור או לבן – האדם האחר נחווה או כמלאך נפלא או כרשע מזיק ומסוכן כשהוא עושה משהו שנפגעו ממנו. בעלי הפרעת אישיות גבולית מאוד תובעניים בתוך קשר, הם מצפים לכמות ענקית של הכלה ותמיכה – מאחר והבור בפנים לא מתמלא גם כשיקבלו תמיכה לא פוסקת, התחושה שלהם תהיה תמיד שזה לא מספיק ושאינם מקבלים מספיק.
• אימפולסיביות – בעלי הפרעת אישיות גבולית נוטים להתפרצויות זעם לעיתים, ואף למעשים אימפולסיביים כמו סקס פרוץ, חשיפה למצבים של סכנה כמו נהיגה לא זהירה וכו`.
• התמכרויות: לעיתים קרובות יתמכרו לדברים שונים כגון מתירנות מינית פרועה ללא מעצורים, אוכל וכו`.
• יצר הרס עצמי – בעלי הפרעת אישיות גבולית נוטים למצבים של יצר הרס עצמי. לרבים מהם מחשבות אובדניות, וחלקם הגדול אף ינסה לבצע מעשי אובדנות. יחד עם זאת הם יכולים למשל לבצע חיתוכים על עצמם לאו דווקא להתאבד אלא מתוך תחושת חוסר שליטה ויצר הרס עצמי חזק מאוד.
• תלות וקושי להתמודד עם עזיבה ופרידות – גם במידה והפרידות אינן באמת פרידות, למשל מטפל שנוסע לחו"ל, חברים שאינם מתפנים וניתקו קשר לכמה ימים בשל עומס אישי שלהם, החוויה של בעלי הפרעת אישיות גבולית היא של עזיבה ונטישה והם עשויים להגיב קשה מאוד גם לפרידה רגעית או קצרה ולחוש נטושים ועזובים.
• מצבי רוח משתנים – חוסר יציבות רגשית הנובע ממצבי רוח משתנים. בעלי הפרעת אישיות גבולית יכולים לעבור כהרף עין ממצב רוח טוב ואופטימי למצב רוח זועף או אף לדיכאון במשך שעות ספורות בלבד.
 
אם כך, לא קל מסתבר לחיות עם הפרעת אישיות גבולית. חייהם של בעלי הפרעה זו נחווים כנסיעה מתמדת על גלגל הענק, רגע למעלה ורגע למטה, אין רגע של מנוחה או הפסקה במחשבות וברגשות הסוערים. הסבל לעיתים יכול להוביל אותם לדיכאון ולחרדות כמו גם למחשבות או מעשי אובדנות. יש לציין שלרוב מדובר באנשים בעלי יכולת קוגניטיבית גבוהה המבינים היטב את שקורה להם, מבינים עד כדי כאב, אבל לא יודעים איך לעזור לעצמם לצאת מהסבל והגיהינום הנפשי שלהם.
 
טיפול בלוקים בהפרעה
בזמנו הייתה קיימת סברה שלא ניתן לטפל בהפרעת אישיות גבולית. סברה זו הופרכה לאחר עלייתה של השיטה הפופולארית ביותר היום לטיפול בהפרעות אישיות גבולית DBT . גישה זו פותחה בשנות התשעים המוקדמות והיא מבוססת על מחקרים רבים. מטרת הטיפול היא לעשור לאנשים עם קשיים בוויסות רגשי, עוצמת רגשות גבוהה ופגיעות רגשית לחזור למצב רגשי שמאפשר חיים נסבלים וטובים ככל האפשר.
 
הטיפול המקובל ביותר כיום הוא כאמור הינו שילוב של תרופות נוגדות דיכאון עם טיפול בשיטת ה DBT , כדאי לציין שהיום כבר נשמעים קולות מצד מטפלים ופסיכיאטרים על כך שלטענתם קיים קושי באבחון הפרעה כזו – ושהיד קלה מדי על ההדק בנטייה לפטור כל אדם עם פגיעות נפשית שלא ברורה האבחנה שלו כ"בורדרליין". מאידך קיימים פסיכולוגים רבים ומטפלים הטוענים שיש נוחות בתיוג של חולה בעל הפרעה שאינה ברורה כ"הפרעת אישיות גבולית וכך מכניסים למגירות אנשים רבים שאין ממש איך להגדיר את הקושי שלהם. מטפלים אחרים טוענים שאכן קיימת הפרעה כזו, והעובדה היא שטיפולים מיועדים לבורדרים (כינוי לבעלי הפרעת אישיות גבולית) אכן נושאים פרי. הוויכוח באוניברסיטאות ובאקדמיה בנוגע להפרעה זו - ממשיך כל הזמן וקולות חדשים נשמעים.
יש לציין כי אבחון של הפרעת אישיות גבולית אינו יכול להיעשות מול מחשב או לבד. לרבים מאתנו קיימים מאפיינים המתאימים לחלק ממאפייני הבורדר. למשל לא כל אדם המתקשה בפרידה או בעל קושי בקביעות אובייקט הוא בורדר ליין, ולכן מסוכן מאוד להחליט לבד על אפיון המחלה. רק מטפל ופסיכיאטר מוסמך יכולים על סמך אבחון ושאלון מקיף להחליט זאת. מה גם שלאנשים רבים יש נטייה להיכנס למחשב, לקרוא את מה שכתוב, ובשל הצורך הגדול להבין מה יש להם, לייצר לעצמם איפיון להתחיל להתנהג באופן לא מודע לפי הסימפטומים שקראו בכתבה. כמו כן יש לציין שקיים קושי גדול לאבחן בני נוער כבורדרים, מאחר ובני נוער רבים מתנהגים כבורדרים לאורך כל תקופת גיל ההתבגרות (מצבי רוח משתנים, דיכאונות, חרדות נטישה, אימפולסיביות ועוד). לכן במידה ומחליטים לאבחן נערים, יש לעשות זאת אך ורק מול איש מקצוע המתמחה באבחון ובטיפול נוער בורדרליין.
החדשות הטובות לסובלים מהפרעת אישיות גבולית, היא שמחקרים אכן הוכיחו שעם הזמן והשנים ההפרעה הולכת ונחלשת, ולעיתים נדירות אף יכולה להעלם כליל בשנות הארבעים והחמישים של האדם הסובל מההפרעה. כל זאת עדיין לא פוטר מהליכה לפסיכולוג ופסיכיאטר מומחה על מנת לאבחן את ההפרעה ולעזור למצוא לה טיפול נכון. לאף אדם לא מגיע לחיות חיים של רכבת הרים רגשית, ללא מנוחה וללא הפסק. והיום יש שיטות מצוינות לעזור לאותם אנשים להגיע למצבי מנוחה, רגיעה ולמצוא בתוכם את השלווה שהם מחפשים כל חייהם. 
 
לקריאת מאמרים בנושא:
 
 
 
הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, פיצול אישיות, הפרעה דו קוטבית. 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***