על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"איך המרגש? - החל הקלדה" - הטרנד החדש - אפליקציות לבריאות הנפש

הטכנולוגיה והקדמה הביאו עמם דברים רבים, בין השאר הביאו גם אפליקציות שונות שעוזרות לנו בחיי היום יום: ניווט דרכים, בריאות, הכרויות וכן גם בין השאר אפליקציות המאפשרות כלים חדשים לקבלת טיפול ועזרה עצמית. באנגלית יש להן אף כינוי מיוחד MHapps

האפליקציות המתיימרות לעזור בנושא בריאות הנפש הולכות ומתרבות משנה לשנה. היום ניתן למצוא אפליקציות המציעות כלים ועזרים שונים בשיטות כמו CBT ו DBT. האפליקציות ברובן מאפשרות לנו לעקוב אחרי הרגשות שלנו, מצב הרוח היומי. חלקן אף מאפשרות כתיבת אירוע שהתרחש לאחרונה בחיינו ומעקב אחרי הרגשות והמחשבות שלנו לגבי אותו אירוע. בנוסף ברוב האפליקציות ניתן למצוא גם הדרכה ומוסיקה מדיטטיבית, משפטי השאה אופטימיים ויומן רגשי רפלקטיבי שבו ניתן לרשום מה מרגישים וכיצד השתפר מצבנו.
יחד עם זאת חשוב לציין שאין לאף אחת מהן מדריך קבוע המתבסס על מחקרים קליניים. מפתחי האפליקציות לרוב אינם מציינים האם האפליקציה נוסתה על פגועי ומתמודדי נפש, ומהם אחוזי ההצלחה שלה.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4795320/

בכתבה: "מי צריך פסיכולוג – האפליקציות שכובשות את עולם הטיפול" ב Ynet מציין פרופ` גידי רובינשטיין כי: "באחד המחקרים חולקה קבוצה של 140 נשים שיצאו מטיפול והיו מיועדות לעבור טיפולי המשך פסיכולוגיים לשתי קבוצות – קבוצה ראשונה יועדה לטיפול פנים אל פנים. והשנייה באמצעות אפליקציית טלפון חכם". מתוצאות המחקר לפי פרופ` רובינשטיין עולה כי דווקא מצבן של הנשים בקבוצה השנייה השתפר, בעוד שזה של קבוצת הביקורת שקיבלה טיפול רגיל – הוחמר. למעשה מספיק שתקלידו בריאות הנפש או CBT ותקבלו רשימה ארוכה של אפליקציות בנושא.
ארגון הבריאות העולמי, הבין שמדובר בכלי עזר שיכול להשתלב היטב בתוך הטיפול המסורתי. הארגון הכין תכנית פעולה לשנים 2013-2020 שיכלול כמה אפליקציות ושימוש בטכנולוגיה אלקטרונית.

"יחד עם זאת" אומר ג`ון ת`ורוס – פסיכיאטר בבית הספר לרפואה בהווארד כי :"אם תקליד את המילה דיכאון, קשה לדעת מהם היישומים שתקבל חזרה והאם הם באיכות גבוהה ואם הם בכלל בטוחים לשימוש. כרגע זה מרגיש קצת כמו במערב הפרוע של בריאות הנפש".

כבר היום משתמשת ממשלת ארה"ב בחלק מהאפליקציות המומלצות לשימוש. כך למשל הקימה מחלקת ההגנה של ארה"ב, קבוצות מיקוד וייצרה אפליקציה המיועדת לשימוש יוצאי צבא הסובלים מפוסט טראומה. האפליקציה אמנם אמורה לשמש במקור בעיקר יוצאי צבא, אבל הפכה פופולארית לשימוש בקרב אנשים שעברו פוסט טראומה ומספר ההורדות שלה במדינות שונות הולך וגדל.

אז האם האפליקציות לשימוש אישי טובות לנו?
פסיכולוגים ופסיכיאטרים רבים אמנם מציינים כי האפליקציות בעתיד במידה ויאושרו לשימוש על ידי מטפלים וגורמים נוספים באירגוני הבריאות העולמיים, אכן יכולות לשמש כלי עזר נהדר, גם למטפל המעוניין לקבל אינפורמציה נוספת על המטופל, כמו גם למטופל עצמו. אך מאחר ורוב האפליקציות לא נבדקו על ידי אנשי מקצוע טיפולי ולא נחקרו בקבוצות מיקוד שונות, אין לדעת כמה הן יעילות והאם הן גם יכולות להזיק, כך שיש להתייחס אליהן בזהירות מרבית. לדעת ולקחת בחשבון שרובן לא נבדקו ואינן נסמכות על חוות דעת של פסיכולוגים או מטפלים ומחקרים מעמיקים, כך שאינן יכולות להחליף טיפול פסיכולוגי מקצועי.

המסקנה אם כן היא כי אכן נראה כרגע שבעתיד הקרוב יפותחו אפליקציות Mhapps
על ידי ארגון הבריאות העולמי, שיאושרו כבטוחות לשימוש וכמי שנחקרו והוכחה יעילותן. עד אז העצה היא לעשות שימוש מאוד מושכל באפליקציות אם בכלל.
עוד היבט חשוב בנושא הוא הקשר הבינאישי החשוב בין מטפל ומטופל: אם ניקח בחשבון את העובדה שבני האדם זקוקים לקשר אישי, סביר יהיה להניח שרוב המטופלים גם במידה ויעשו שימוש באפליקציות ככלי עזר, ימשיכו להזדקק ולבקש בצדק מה שאף אפליקציה לא תוכל להחליף : קול האנושי, מבט, רגש, חשיבה, יחסי העברה ושיקוף בטיפול, הכלה וקשב שאף אפליקציה לעולם לא תוכל להחליף.
 
להמשך קריאה:
 
  1. Mental health: There’s an app for that 
  2. מי צריך פסיכולוג? האפליקציות שכובשות את עולם הטיפול  
  3. Mental Health Smartphone Apps: Review and Evidence-Based Recommendations for Future Developments 
הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, פיצול אישיות, הפרעה דו קוטבית.
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***