על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

דיכאון: הפרעה נפשית או הליך אבולוציוני הכרחי?

עד היום ההנחה הרווחת הייתה שדיכאון הינו הפרעה נפשית או מחלה. אבל עיתונאי בשם מתיו יוסטון, פרסם כתבה לאתר NATILUS בו הוא טוען ואף מגבה את טענותיו באמצעות חוקרים שונים, שדיכאון אינו הפרעה או מחלה כפי שנוטים לחשוב אלא בעצם משהו שנובע מהפרעה ביולוגית.
עד כאן אנחנו כבר מכירים מאמרים דומים, אבל מכאן מוסיף יוסטון ואומר שהפגם נוצר כדי לעזור למערכת לתקן בעיות שהודחקו או "להתעורר" למקום של תיקון. אם ננסה להבין קצת יותר את מה שהוא אומר וטוען, ייתכן ודיכאון הוא חלק אבולוציוני בלתי נמנע מהמערכת המנסה לעזור לאדם הסובל להבין בעיה כלשהי, בדומה לאדם שחווה כאב פיזי, כאשר הגוף מצביע באמצעות הכאב הפיזי, על בעייה גופנית כלשהי במערכת שעל האדם לשים עליה לב ולתת את תשומת ליבו אליה. כל זאת כמובן לא גורע לדעתו של יוסטון מהכאב והסבל שחווים אנשים הסובלים מדיכאון ובעיקר דיכאון קליני.

יוסטון עצמו לקה בדיכאון בעת נעוריו, הפסיק לתפקד ולהגיע לבית הספר, כתב מכתב התאבדות ואושפז בבית חולים. לטענתו דווקא הדיכאון, האשפוז והטיפול גרמו לו להבין מה קורה למערכת המוחית והנפשית אצלו ולטפל בליקויים ולשוב לחייו. הדיכאון למעשה נתן לו רמזים שאפשרו לו להבין את מצבו ולטפל בו. ללא הדיכאון, יתכן ולא היה מצליח לשוב למסלול הנכון.

יוסטון מביא כדוגמא את פול אנדרוז, פסיכולוג אבולוציוני, ואנדרסון תומאס, פסיכיאטר באוניברסיטת וירג`יניה. אנדרוז טוען, כי תפקידו של הדיכאון הוא אבולוציוני, והוא נועד כדי להכריח אותנו לעשות הפסקה ממירוץ החיים ולהתמקד בהבנה ובפתירת הבעייה אותה אנו סוחבים מ בלי להבין לעיתים שהיא אכן מקננת שם.

במידה ואכן בעתיד תתקבל הדעה על כך שדיכאון הוא בעצם מנגנון שאינו הפרעה אלא ניסיון של המוח והנפש לתקן את הבעיות, מה יהיה הטיפול בחולי דיכאון לאחר קבלה של תיאוריה זו? ובהנחה שהדיכאון מגיע לשרת מטרה מסויימת לתועלתו של האדם, לפי יוסטון, ולא ייחשב למחלה או הפרעה נפשית, עתיד אסטרטגיות הטיפול עלול להשתנות כליל, החל מהטיפול הפסיכותרפי והאנליטי וחלה במתן תרופות נוגדות דיכאון.

"המלנכוליה שחוויתי", כפי שמכנה יוסטון, את הדיכאון שחווה, "הפכה אותי לאדם מודע יותר, היא מיקדה אותי ואילצה אותי לענות על שאלות מהותיות כמו לאן אני הולך ומה אני רוצה להשיג בחיי".

 
להמשך קריאה לחצו על הקישור: 
 הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCDDD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית.
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***