על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

חלום או מציאות? – הזיות ושמיעת קולות

תארו לעצמכם שיום אחד אתם עסוקים בפעילות היומיומית הרגילה שלכם, כאשר לפתע אתם שומעים קול של אדם אחר האומר לכם לעשות משהו או שואל אתכם שאלה או פשוט חוזר על מחשבותיכם? נשמע מפחיד? זה אכן מאוד מפחיד, וזוהי מנת חלקם של הרבה מאוד אנשים הסובלים מהזיות בזמן הערות מסיבות שונות כמו סכיזופרניה, חום גבוה, אינסומניה הנמשכת במשך חודשים ועוד. בנוסף להתמודדות עם ההתקף וההזייה האדם חווה גם פחד וחרדה גדולה ממה שקורה לו באותו רגע.
כולנו יודעים ומכירים את החוויה של לחלום חלום, לעיתים החלום שלנו הוא חלום נחמד וטוב, ולעתים קורה שנתעורר מחלום ביעותים באמצע הלילה מזיעים, מבועתים ושטופי זיעה. תארו לעצמכם איך זה מרגיש עבור אותם אנשים שחלום הביעותים שלהם מתרחש אצלם ממש בזמן העירות: מפחיד, מבעית ומבהיל מאוד.

אנשים שהשתמשו בסמים כמו מריחואנה, מדווחים לעיתים על חזיונות כאלו, אבל יש גם אנשים החווים הלוצנציות כתוצאה מהתקף פסיכוזה. סכיזופרניה למשל היא אחת המחלות שהתופעה הבולטת בה, היא חווית הזייה מפחידה בזמן הערות: שמיעת קולות, מראות שאינם קיימים במציאות, תחושה שקול כלשהו אומר או פוקד עליהם לעשות דברים. כדי להבין מה הם חווים, חישבו על עצמכם, שומעים יום אחד קול של אדם אחר שאינו נמצא מולכם אומר לכם דברים או דמות מהטלביזיה שפתאום פונה אליכם ומדברת מן המסך, החוויה עצמה מאוד מפחידה ומבהילה.

בחלק מהמקרים האדם יודע להבחין בין מציאות להזייה, אבל במקרים רבים אחרים הוא אינו מודע לכם שמדובר בהזייה וחווה את ההזייה כאמיתית לחלוטין. ההזיות עצמן יכולות להחוות לא רק כקולות ומראות, אלא אפילו תחושות פיזיות. לדוגמא: תחושה שמישהו מדגדג אותם כשבעצם אין שם אף אחד, לעיתים גם יריחו ריחות שאינם קיימים.

כדי להבין מה הם חווים ומרגישים, כדאי קודם כל להכיל את התחושות שלהם. הם באמת מרגישים ורואים את הדברים כמציאות קיימת, וקשה להם להבין שמדובר למעשה במחשבה או רגש שתורגמו לקולות וחזיונות. אבל לא רק סכיזופרניה, הטריגר להזיות יכול לקרות גם ממחלות המלוות בחום גבוה, אינסומניה ומחסור חמור בשינה, מצבים חרדתיים קשים וכרוניים, מחלות כמו צ`רלס סינדרום התוקפות אנשים מבוגרים מאוד, וכמובן – שימוש בסמים הגורמים להזיות כמו מריחואנה ואקסטזי.

דרכי טיפול
:
הטיפול כמובן משתנה בהתאם לאיבחון הרופא המטפל. קיימים כדורים שמטפלים בהזיות וטיפולים שונים – פסיכולוגים וקוגניטיביים בהתאם למטופל ולמקרה הפרטיקולרי שלו.
 
להמשך קריאה:
 
 
 
הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCDDD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית.
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***