על החברה
לקבלת עדכונים מהבלוג
קוד אבטחה:

לס מוואה טמה

שבע וחצי בבוקר. השעון מטרטר לי שוב ושוב. אני מתמתחת – מותחת את כל אברי, מפהקת בעצלות. קולה של אם נרגנת מהחלון בחוץ, מזרזת את ילדיה להכנס לרכב. קרן שמש שולחת קרניים מהחלון הפתוח, מדגדגת את נתי – מנסה לחמם: קום תראה כמה היום הזה יפה, קום ובוא אלי, בוא אלי, צא החוצה. הוא מתהפך לצדו השני, נאנח בכבדות. אני יוצאת מהמיטה, מתקלחת בזריזות, נותנת למים החמים לשטוף את גופי העייף ברכות. אני מכינה שני כוסות קפה: נס עם כפית סוכר לי, ושחור לנתי. אני מכינה לנו גם סלט קינואה ודייסת שיבולת שועל. אני נכנסת לחדר השינה, מלטפת את שערו הרך ברכות: אולי תקום, אני לוחשת. ליבי פועם בתקווה. אולי תקום נתי, תראה כמה יפה היום בחוץ. הוא מרים ראשו מהכר, מנסה לסלק ברוגז את השמש שמציירת צורות על פניו, מנסה לקרוא לו לשחק עמה, ממצמץ בעיניו ומביט בי בתדהמה. תניחי לי, הוא לוחש, תלכי לעבוד ותניחי לי כבר. כמה פעמים צריך לבקש?
הוא מתרומם מהמיטה, סוגר את התריסים ברוגז ומחשיך את החדר. נשכב חזרה במיטה ומכסה את עיניו במרפקיו. אני ניגשת למגירה: אני לוקחת משם את קופסת האסיוול ומשאירה לו שניים למקרה חירום. את השאר כמובן שאשא עמי כל היום, אסור שיהיו כדורים בבית. לא כאלו בכל אופן. מהקלונקס אני לא משאירה כלום. האסיוול יספיק לו להיום, רק חסר לי ששוב יעשה קוקטיילים של שתיה וכדורים ואצטרך להזעיק את מד"א בפעם החמישית החודש. הם כבר מכירים אותי היטב. מה המצב נירה, הם שואלים כשאני שוב מתקשרת. מה קורה איתו עכשיו? ואני מגמגמת, נבוכה כל כך. הוא שוב... אני ממלמלת קולי חנוק. הוא שוב עשה. רק תבואו, תבואו בבקשה, תבואו עכשיו.

בקופסת הכדורים הצהובה אני מניחה את האביליפיי יחד עם הסרקוואל והזודורום. לפי הסדר. ראשון, שני, שלישי, רביעי, חמישי, שישי, שבת. אין יום מנוחה ואין שבתות. כל יום צריך לקחת. לפחות 3 פעמים ביום לפי הרופא. אני מביטה בכדורים, סופרת. האבילי פיי כמעט נגמר. אני צריכה לזכור לבקש מרשם חדש עד היום, אני צריכה לזכור לעבור בבית המרקחת אחרי העבודה לקנות קופסה חדשה. הזודורום והסרקוואל יספיקו לעוד חודש, לפני שבוע חידשתי את המרשם. אני צריכה לזכור לרשום ביומן מתי צריך לחדש שוב. אני צריכה לזכור להתקשר מהעבודה להזכיר לו לקחת, לבדוק אחר כך את המלאי ולראות אם לקח. בערב הוא צריך לקחת סרקוואל, אני צריכה לזכור להכין לו אותו יחד עם ארוחת הערב.

גלינה מקבלת את פני בעבודה, עיניה זורחות. בעלה הכין לה הפתעה קטנה אתמול: טיול לפאריז. הם חוגגים חמש שנות נישואין והוא יודע כמה היא רוצה לנסוע, כמה היא מתאווה לראות את מגדל האייפל, לבקר במוזיאונים להגיד בצרפתית לס מוואה טמה ולהצטלם איתו לאור הירח בסימטאות המופלאות של צרפת.

ביום נישואינו השלישי, לא נסענו לפאריז. לא לחשנו אחד לשני לס מוואה טמה ליד האייפל ולא מצמצנו בעינינו מול תמונת המונה ליזה בלובר. הכנתי את הדג שתמיד אהב, קניתי בקבוק יין, קניתי בושם וכרטיסים להצגה. בערב אכלתי את הדג כולו לבדי, שתיתי מעט מהיין . שיכורה ומתנדנדת הגעתי לחדר השינה, הוא שכב שם עיניו בוהות בתקרה. מזל טוב אהוב שלי, יום נישואין שמח. מיקמתי את הבושם על השידה לידו. את שאריות הדג ניסיתי לשדלו לאכול אבל לא רצה. עיניו בהו בדיוק באותה נקודה בתקרה, שבה בהו שבוע קודם לכן. לפעמים גם אני מביטה בנקודה הזו. התקרה מתקלפת מעט ובדיוק במקום הזה יש חור קטן של סדקי רטיבות שהגשם הצליח לחורר בקירות ביתנו ובתקרה. יום אחד אבקש חופש מהעבודה ואקנה צבע ואסייד הכל. אולי כשלא תהיה לו נקודת רטיבות לבהות בה, יקום פתאום. כשהסדקים יסויידו וישוייפו היטב, כשהאביליפיי יתחיל סוף סוף לעבוד , כשיאלץ שוב להביט בי ויזכר באישה שבה התאהב פעם. שאותה לקח בשנים הראשונות למוזיאונים, הצגות, שהצחיק אותה עד דמעות, שלחש לה כל לילה כמה הוא אוהב . שליטף את שערה והציע לה את חזהו כשהייתה עייפה ועצובה .

אני מתיישבת במקומי ליד המחשב הישן לוגמת באיטיות מכוס הקפה שהכנתי במטבח. צריך להוציא מכתבים לכל העיתונים, להסביר את המהלך האחרון של ראש העיריה, שעורר כעס בתושבים. בלי להתנצל, רק להסביר, לדבר אל ההגיון שלהם. לספר להם כמה אנחנו בעיריה אוהבים אותם, וכמה איכפת לנו וכן אם גם קטענו והרסנו כמה עצים, זה רק כדי שנוכל לבנות עוד בתים עבורם, להוריד את עלויות שכר הדירה והמשכנתא. כן, גם אנחנו בעיריה אוהבים טבע, אבל מציאות לחוד וטבע ופנטזיות לחוד. אין מה לעשות. אלו החיים.

אני מטלפנת הביתה. שוב ושוב אני שומעת את אותו הצליל.האם התעורר? האם יצא מהמיטה? האם הספיק לקחת את הכדורים? האם בכלל הסכים לקחת את הכדורים? למה לעזאזל הוא לא עונה. אני דאגתי להוציא את כל האסיבליים מהבית. דאגתי לנעול היטב את כל החלונות. הקפדתי לקנות דירה הממוקמת רק בקומה ראשונה. אולי בכל זאת אקח הפסקה מהעבודה ואסע הביתה לראות מה קורה ומה שלומו? האם הצליח להתקלח ולצחצח שיניים או שעודו במיטה? בחנות המשקאות יודעים לא למכור לו כלום ללא אישורי, האסיוול והקלונקס אצלי בארנק. אז למה ליבי דופק בחזקה?

בדרכי הביתה ברכבת, מתיישב מולי גבר כהה עור, בעל שיער שחור מתולתל. הוא מניח את מזוודתו השחורה על ברכיו ומביט בריכוז בטלפון הנייד שבידו, מקליק ומחייך, מחייך ומקליק שוב. מדי פעם הוא מעיף בי מבט חטוף ומיד בביישנות מרכין שוב את ראשו. אני נועצת בו מבטים חסרי בושה. כתפיו רחבות, חזהו שופע ומתחתיו מבצבצות שערות מתולתלות, ניעור בי חשק עצום להניח ראשי על כתפו הרחבה, לבכות בלי הפסקה ובלי בושה. לאפשר לאצבעותיו המחוספסות לבחוש בשערי, לשמוע אותו לוחש לי: הכל יהיה בסדר. הכל יהיה בסדר ילדה.

אני עוברת בחופזה בבית המרקחת. תור ענקי לפני. אני מנסה שוב לצלצל לנתי אבל עדיין אין כל תשובה. פי יבש, וגרוני חנוק. למה הוא לא עונה? למה הוא אף פעם לא עונה? האישה העומדת לפני בתור מתייעצת עם הרוקח בניחותא: היא קצת מצוננת. מה כדאי לה לקחת היא רוצה משהו טבעי, לא כימיקלים. נמאס לה כבר שמלעיטים אותה כל פעם בשטויות האלו. הרופאים האלו, היא אומרת ברוגז לרוקח, כל הזמן תוקעים לך כדורים. הרוקח מהנהן בהבנה. מציע לה וטמינים, מרק חם, עגבניות עדיף הוא אומר וכמובן ויטמין – זה יפתור לך את כל הבעיות, הוא אומר לה בביטחון – אין כמו ויטמינים. והיא נאנחת העיקר הבריאות אדוני. זה הכי חשוב.

הרעש הזה גונח נתי, כשאני נכנסת הביתה ומתחילה לנקות. אל תעשי כל כך הרבה רעש, המחשבות מטריפות אותי, אני לא יכול להתמודד עכשיו גם עם אלו שלך.

אני מנקה את הבית. ממרקת את הכיור באמבטיה, שופכת אקונומיקה בשירותים, מחטאה, מטאטאה בקפדנות בכל פינה, שוטפת היטב. בודקת בעיון את חריצי הסדקים בקירות שהרטיבות עשתה בם שמות. אני אזמין איש מקצוע. תסייד הכל אומר לו. ותקפיד שלא יהיה אפילו סדק רטיבות אחד בקירות הבית. את חדר השינה אצבע בצהוב, צהוב שמשי. אקנה דיסק ואקפיד להשמיע כל בוקר רק שירים שמחים.


תלך להתקלח אני לוחשת ברכות, אני רוצה לגעת בלחייו, לנשק אותו אבל לא מעיזה. הוא מסתובב לצד השני ומכסה את ראשו בשמיכה. אני מסירה את השמיכה מעליו ברוגז, נועצת אצבעות בבתי שחיו, מרימה אותו בכוח ובכעס שמעולם לא ידעתי שיש בי.

אני שוטפת את גופו בסבון נוזלי. אולי היום אצליח למגר את החושך, למרק היטב את גופו ולהוציא את המוגלה שיצרה מורסות בנפשו. בוחשת בשערו היטב, ממרקת עם שמפו והוא מתלונן שאני לא מקפידה מספיק שלא יגע השמפו המרושע בעיניו וששורף לו.

יום אחד כשהסדקים בקירות יתוקנו כשהכדורים ישלפו חרבות וילחמו באופל בנפשו, יקום פתאום. מחייך אלי באהבה כמו פעם. בואי נצא ילחש לי, נטוס לצרפת, אני אחזיק בידיך ואומר לך בקול רך ובענות חלושה: "לס מוואה טמה:" , את תלחשי באזני כמה את אוהבת אותי. נלך חזרה למלון חבוקים. נעשה אהבה כל הלילה, עד שבעלי המלון ידפקו בנימוס צרפתי בדלת :"מאדאם, תצעקי קצת יותר בשקט סילבופלה, הרי יש פה במלון גם ילדים קטנים".

הכותבת / עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקידום "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם הפרעות פסיכיאטריות כגון סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית.


חזרה ל->
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
***