על החברה
לקבלת עדכונים מהבלוג
קוד אבטחה:

אז, מה תשתו?

לכבוד הקיץ שהגיע.. הכנתי מיץ (?) אז זהו, שלא.
יחד עם ההמלצה הרווחת לשתייה מרובה, נשאלת השאלה - מה לשתות?
נכון, התשובה המשעממת והמתבקשת היא.. מים
אז הנה כתבה שאולי תגרום לכם בכל זאת לרוץ למתקן המים הקרוב..

קצת נתונים כלליים..

המים מהווים מעל 50% ממשקל גופנו, וכ70% ממשק הנוזלים בגוף. הנתונים משתנים בהתאם לגורמים כמו גיל, מין ופעילות גופנית. כמו כן הם מפוזרים בצורה שונה ברקמות הגוף - בשריר למשל הם מהווים 75-80% ממשקלו, ורק 15-25% ממשקל השומן. באנשים שמנים מאוד כמות המים יכולה להגיע ל40% בלבד ממשקלם. אחת הסיבות לירידה גדולה ומהירה במשקל בהתחלה של דיאטה לא מאוזנת היא פירוק שריר ויחד איתו `בריחה` של מים.

המים ממלאים כמה תפקידים חשובים בגוף האדם. לדוגמא, הם מהווים אמצעי הובלה לחומרי מזון ותוצרים מטאבולים, יוצרים סביבה מתאימה לפעילות מטבולית (אשר מתבצעת בסביבה מימית) ואף משתתפים בחלק מהתהליכים. כלומר יש להם השפעה על חילוף החומרים התקין של הגוף, ומכאן – שתייה מספקת של מים עשויה לשפר ולסייע בתהליך ירידה במשקל. אך לא רק זה..
למעשה, הרגלי השתייה שלנו כרוכים גם בהרגלי האכילה שאימצנו, בהרגלי התנהגות שונים, ובגורמים חברתיים ופסיכולוגים. תפקיד תחושת הצמא, כלומר הרצון לשתות, הוא להבטיח שהגוף יקבל את אספקת הנוזלים הדרושה לו. אך לא תמיד אנו ערים מספיק לתחושת הצמא.

כמה פעמים אכלתם משהו במקום לשתות? פעמים רבות אנחנו מתבלבלים בין תחושת צמא לתחושת רעב. חשבו על כמות הקלוריות שהייתם חוסכים אילו הייתם לוגמים מכוס מים במקום לנשנש איזו עוגייה..
למעשה, תחושת הצמא קשורה עם תחושת השובע- אותות דומים על מצב של גודש במערכת העיכול נשלחים למח, ע"י קולטני מתיחה במערכת העיכול. לכן, שתיית כמות מים גדולה תתרום לתחושת רוויה, וגם לתחושת שובע. והנה טיפ- כוס מים לפני כל ארוחה תרגיע את הרעב ותגרום לכם לאכול פחות.

איכשהו רווחת בקרב רבים וטובים מעין אמונה שמים הם אנטיתזה לשפע וכי הם מייצגים מחסור ודלות.
נתקלתי כבר במספר אירועים ומסיבות בהן לא הוגשו כלל מים. במסיבת יום הולדת של ילדה בת 6 אליה הגעתי עם בני הגישו שפע של בקבוקי שתיה מתוקה מכל מיני סוגים וטעמים. גיליתי את מתקן המים ממש במקרה מאחורי המסך והציוד של המפעילה והייתי צריכה להתגנב לשם או לחכות בסבלנות לתום המסיבה (אכן, התגנבתי).

מתוק הוא טעם נרכש. אם לא נגיש לפעוט מיץ הוא לא יבקש מה שאינו מכיר.. הורים רבים מספקים לקטנטנים מיצים מתוקים רק כי הם עצמם אינם רגילים או אוהבים לשתות מים. הקניית הרגלים חשובה בגיל צעיר אבל כמובן שניתן לשנות הרגלים תמיד, עם קצת מודעות ורצון. חשוב לא פחות לתת דוגמה אישית.

לכל מי שטוען שאינו אוהב מים יש כמה שדרוגים שהופכים את הנוזל הצלול הזה למעניין ואפילו טעים. זה דורש מעט יצירתיות ומחשבה. דוגמאות לקנקני מים שמתאימים גם להגשה לאורחים או לילדים ועושים חשק-
מים עם פלחי לימון ונענע, מים עם קוביות של פירות כמו תפוזים או מלון, מים עם קוביות קרח בצורות מסקרנות שגם לתוכן ניתן להכניס עלי נענע למשל.
אפשר גם סתם לנסות לשתות אותם קרים ולא בטמפרטורת החדר. ההמלצה לאוכלוסיה הבריאה לשתות לפחות שמונה כוסות שתיה ביום ובקיץ אף יותר מזה. ישנן אפליקציות שיזכירו לכם לשתות וגם יחשבו את כמות השתיה היומית שלכם – חפשו ברשת ומצאו את האפליקציה המתאימה לכם.

אז למה לא כדאי שתיה מתוקה?
היא מזיקה לשיניים, תורמת להשמנה (קלוריות `ריקות` ומיותרות) ותורמת להתפתחות סוכרת. מחקרים מראים שגם כוס אחת של שתיה מתוקה ביום מגדילה את הסיכוי לפתח סוכרת. מי שטוען ש`אינו יכול` להפסיק כנראה פשוט מכור למתוק, וזהו מעגל קסמים- ככל שנצרוך יותר כך נרצה יותר, ולכן חשוב לשבור את המעגל ולהפחית בהדרגה את כמות המתוקים ששותים.

מעבר לכך, אנחנו מרגילים את תאי הטעם שלנו בפה לתחושת מתוק תמידית, ואז באמת כבר יורד החשק ל`סתם` מים. כמות הסוכר הממוצעת בכוס שתיה מתוקה (ללא הבדל כמעט בין הסוגים השונים) היא 4-5 כפיות.

איך יודעים?
בודקים בתווית המזון את כמות פחמימה ל 100 מ"ל משקה- כל 4 גרם שווה ערך לכפית סוכר. בכוס יש 250 מ"ל ולכן את התוצאה מכפילים ב2.5
אני לא מתנגדת נחרצות לשתייה מתוקה, אבל - חשוב לאפשר בחירה- לנו, לאורחים ולילדינו. מה שבטוח הוא,
שלא מומלץ שתהיה בבית על בסיס קבוע ותקפוץ לעין בכל פעם שפותחים את המקרר.

בקרב מטופלים פסיכיאטרים החווים רעב מוגבר (כחלק מתופעות הלוואי של תרופות מסוימות), ונוטים לסבול מהשמנה וסוכרת מומלץ להימנע משתייה מתוקה ולהעדיף מים. ניתן לקבוע מכסה של כוס אחת עד שתיים של שתייה מתוקה בסופי שבוע או לקנות פחית במקום בקבוק של שני ליטר. את הצורך במתוק במשך השבוע אפשר לספק עם פרי/פרוסת לחם עם ממרח מתוק כגון תמרים/טחינה וסילאן, יוגורט טבעי ומעט גרנולה, ארטיק לייט או דיאט ועוד. בצידם של חלק מהמתוקים הללו גם יתרון תזונתי מאחר והם מכילים חלבון, פחמימה מורכבת ותורמים לתחושת שובע.

מי שנוטל ליתיום צריך לשים לב לכמות המים (כמו גם הנתרן) היומית, וכמובן חולי דיאליזה או אי ספיקה לבבית אשר מקבלים הנחיות ברורות לגבי הגבלת כמות המים.

לסיכום, מים הם סמל לבריאות, מתקשרים עם פעילות גופנית, מרווים כל פה צמא, והם חלק בלתי נפרד מאורח חיים בריא.

מים הם טעם החיים, אז שתו לרוויה .. ולבריאות!

הכותבת היא ורד קטריבס, דיאטנית קלינית, B.Sc וחברה בעמותת עתיד- עמותת הדיאטנים בארץ
חזרה ל->
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
***