על החברה
לקבלת עדכונים מהבלוג
קוד אבטחה:

"כשהוא שוב יוצא מהכלים" – התמודדות עם התקפי זעם

האם כעס הוא דבר חיובי או שלילי? בחברה בה אנו חיים, יש נטייה לא להכיל כעס. אנשים יכולים להכיל עצב, בכי, כאב, בדידות, עם כעס לרובנו מאוד קשה להתמודד. הסיבה לכך היא שכעס מייצר תחושה של אשמה אצל האדם שהכעס יצא עליו.

בספרה של ג`וליה קאמרון "דרך האמן" היא כותבת על הכעס: " כעס הוא דלק. אנחנו מרגישים אותו ורוצים לעשות משהו. אבל אנחנו אנשים נחמדים. ומה אנחנו עושים עם הכעס שלנו? מדחיקים אותו, מכחישים אותו. מטביעים אותו בתרופות. קוברים אותו.
הכעס מיועד שיקשיבו לו. כעס הוא קול, זעקה, תחינה, דרישה. הכעס מראה לנו את גבולותינו, לאן אנו רוצים ללכת. היכן היינו. בשיקומו של אמן חסום כעס הוא סימן לבריאות. כעס דורש נקיטת פעולה, לא פעולת התפרצות בהכרח, עלינו להשתמש בכעס כדלק שיניע את פעולותינו לכיוון עליו הוא מורה לנו".

נוסיף ונאמר שכעס שלא יוצא החוצה ומודחק בסופו של דבר עשוי להפוך לכעס על עצמנו ואף דיכאון. אנשים שנוטים לרצות חשים בזה היטב.

מאידך יש הבדל מהותי בין היכולת לכעוס באופן שאינו פוגע באחר, דבר לגיטימי שפוקד כל אדם לפרקים, להתקפי זעם שאדם מתקשה לעצור בהם, כשאדם נתקף בהתקף זעם ואינו מצליח לשלוט בעצמו הוא עשוי לגרום לעצמו לבידוד חברתי, לגלות שחברים נבהלים ומתרחקים, המשפחה מרגישה מבוכה ופחד והאדם מוצא עצמו אבוד וחסר אונים, מאחר ולא הצליח לווסת את רגשותיו ולשלוט בהם. .

בספר ארבע ההסכמות, מדבר דון מיגל נסים על ההסכמה הראשונה: טוהר המילה, ושמירה על טוהר המילה. אדם הנוטה להתפרצויות זעם מתקשה לשלוט במילותיו ומילים כידוע אי אפשר להחזיר ולקחת חזרה.

גם בני ובנות זוג לא יהיו טולרנטיים כלפי בן זוג המתפרץ בהתקפי זעם, הם יוכלו לסלוח פעם פעמיים בתקווה שהדבר לא יחזור על עצמו, אבל כשההתפרצות חוזרת שוב ושוב, סביר להניח שיאלצו לקבל החלטה קשה אם להישאר או ללכת, מאחר והחוויה של האדם שחווה התפרצות זעם של אהובו, היא חוויה של אלימות מילולית ויכולה מאוד להבהיל.

התפרצות זעם יכולה להיות פתאומית מאוד, לעיתים בשל טריגר קטן כמו סתימה בכיור או מתח בחיי היומיום אבל לעיתים התקפי זעם יכולים לבוא ללא שום טריגר נראה לעין.

לפתע פתאום בן הזוג מתפרץ, מתפוצץ על משהו שקינן בתוכו מבלי שאף אחד אחר ידע, התחושה של מי שחווה את זה מול בן הזוג או החבר המתפרץ היא של אבדן שפיות זמני כמעט של בן זוגו.

הגורמים להתקפי זעם
לעיתים רבות, אנשים סגורים מאוד, שלא מביעים רגשות או לא מצליחים לשתף אחרים בתחושות ובתסכולים שלהם, מתפרצים פתאום באופן פתאומי ולא צפוי. הכעס בתוכם שנעול היטב הוא כמו פצצת זמן מתקתקת, כשהפצצה מתפוצצת, האדם נתקף בזעם שאפילו הוא נבהל מאוד ממנו ומרגיש שאין לו שליטה עליו.

לעיתים התקפי זעם קשורים לבעיה נוירולוגית, פסיכולוגית או פסיכיאטרית או הפרעת אישיות. אנשים הלוקים בהפרעה דו קוטבית למשל, ידועים בכך שבתקופת המאניה יש להם התפרצויות זעם מרובות. לעיתים הדבר קשור לבעיה בוויסות רגשי, כאשר מנגנון הוויסות הרגשי פגוע האדם מתקשה לשלוט בהתקפי הזעם שלו. לעיתים התקפי זעם יכולים להיות קשורים לטראומת עבר כלשהי כמו הלם קרב למשל או טראומת ילדות
.
התקפי זעם והתפרצויות ניתן לראות גם אצל ילדים כבני שנתיים (טנטרום), ואף בגיל ההתבגרות, ובגילאים הללו זה עדיין נחשב בגדר נורמלי כאשר ההתפרצויות אינן מלוות באלימות מסוכנת ולא נמשכות לאורך כל היממה, אולם כאשר האדם גדל ללא מנגנונים של ויסות רגשי, התקפי והתפרצויות הזעם עשויים להמשיך, מה שמקשה על אורח החיים החברתי, מייצר בידול חברתי וקשיים גדולים במערכות יחסים.

התקפי זעם יכולים להיות גם תוצר של טריגרים בחיים וטראומות כמו הלם קרב, טראומה בילדות ועוד.

הטיפול בהתקפי זעם
כדאי וחשוב לדעת שיש טיפול להתקפי זעם. בין אם מדובר בטיפול תרופתי או בטיפול פסיכולוגי או משולב. האדם יכול ללמוד דרכים שונות כיצד להתמודד ולווסת את התקפי הזעם כשהם מגיעים, מדיטציות, כתיבה אוטומטית והתבוננות על הטריגרים שיוצרים את ההתקף בטיפול פסיכולוגי יכולים להועיל ולעזור לאדם לדעת עוד לפני שמופיע ההתקף כיצד להתמודד אתו ולהימנע מלפגוע בסביבתו ובמערכות היחסים שלו ובעצמו בעקבות התקף זעם קשה

האדם לומד כיצד להתנהל במערכת היחסים שלו אל מול הכעסים שלו בדרך שיכולה לעזור לו להבין מדוע הוא כועס ומה הכעס מנסה לומר לו, וכיצד הוא משרת אותו. לעיתים כאשר המצב אקוטי, ימליצו הרופאים על טיפול תרופתי, קיימות היום בסל התרופות תרופות שיכולות לעזור מאוד להקל על רגשות של הצפה וזעם , בעזרתן ובעזרת טיפול פסיכולוגי ניתן ללמוד כיצד לתעל את ההתקף והכעס למקום בונה ולא הורס.

טיפים להתמודדות עצמית.
1. הבחינו בכך שאתם אכן כועסים, ואל תכעסו על עצמכם או תרגישו אשמים על כך. מותר לכם לכעוס. כעס אינו רגש שלילי, אל תנסו להילחם בו בכוח., כתבו אותו, דברו עליו (בדרך מכבדת ובתקשורת מקרבת)
2. מדדו את מדד הכעס מ 1-10
3. בדקו האם קיים דפוס כלשהו שגורם לכם להתקפי זעם, האם קיים טריגר או בעיה כלשהי שהיא זו שמייצרת את ההתקפים שוב ושוב שאתם מדחיקים?
4. קחו זמן למנוחה. אם אתם נמצאים ליד בת הזוג או בן הזוג, הסבירו שאתם זקוקים להפסקה כלשהי וצאו לריצה, לעיתים ריצה יכולה לשחרר כעסים וזעם
5. בדקו את דפוסי החשיבה שלכם, האם יש לכם נטייה לחשוב בשחור או לבן, האם המציאות שלכם אכן מכעיסה כל כך או שאולי הדברים קיימים במחשבות עצמן בלבד?
6. נסו לעשות מדיטציה, נשימות, מוסיקה מרגיעה שאתם אוהבים במיוחד. אמבט נעים. קנו לכם משהו טעים לאכול או מתנה שאתם אוהבים.


הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה יצירתית טיפולית. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית. https://writermuza.com
חזרה ל->
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
***