על החברה

מישהו מטפל בך – הוסטלים בישראל - מורה נבוכים

פניות רבות הגיעו אלינו לאחרונה בבקשה לקבל פרטים על מבנה הוסטל, הצוות המתגורר בו וסדר היום המונהג בו.

לא תמיד מתמודדים ששוקלים לעבור להוסטל יודעים במדובר ולפעמים התיאור שחבריהם מסברם באזנם, לא ממש למה שהגו בדמיונם


היו ששאלו על מבנה ההוסטל והחדר שיחלקו עם דיירים אחרים. ואילו אחרים הביעו דאגה דווקא ממהותו של הצוות השיקומי: האם יהיה נכון לעזור, לענות למצוקותיהם? למי יוכלו לפנות בעת מצוקה בלילות, האם יינתן להם הסיוע שהם כה זקוקים לו

חלקם רצו לדעת מיהו הצוות השיקומי האחראי על שיקום ורווחתם במשך 24 שעות ביממה. האם ינהג בהם בעדנה וכשורה?

שאלות נוספות: "האם אוכל לארח חברים בהוסטל", האם בהוסטל יש סיכוי שסוף סוף אמצא לי חברים בני ברית ושיח?



השאלות הרבות הציפו שאלות משמעותיות לדיירים כגון:, האם אוכל לצאת מההוסטל אחר הצהריים? האם יורשו לי לנסוע בסופי שבוע, הביתה? לחלקם היה חשוב לדעת האם ניתן להביא עמם את חיית המחמד שלהם.

עוד שאלות היו על החדרים בהוסטל, כמה מיטות בכל חדר בהוסטל? האם אוכל לעבוד? מה אעשה עם אהיה במצוקה בלילות, האם יהיה לי למי לפנות? האם אקבל סיוע פסיכיאטרי? מי יעזור לי לבדוק לחץ דם וסוכר? מי יכול לעזור לי בעת מצוקה בלילות? האם האוכל שיוגש לי יספיק לי לשלוש ארוחות?

המון שאלות וחששות, וזה טבעי כשמגיעים למקום חדש לגמרי.

ננסה לענות על השאלות אחת אחת.


הרכב צוות ההוסטל:

מנהל ההוסטל

מנהל ההוסטל כשמו כן הוא מנהל .את כך הדברים בהוסטל. לרווחתם של הדיירים, תפקידו לדאוג לרווחתם הנפשית והפיזית של הדיירים, לוודא עם המדריכים שהדיירים אכן יצאו לעבודתם , אכלו אחריות בוקר ונטלו תרופות. מנהל ההוסטל גם נמצא בקשר עם משפחות הדיירים על מנת לשמוע כיצד להיטיב עם הדיירים, איך ניתן לחזק את הקשר עם המשפחה וכיצד ניתן לייצר תחושת שייכות עם בן משפחה כלשהו.

מנהל ההוסטל הוא זה שאחראי למעשה על ההחלטה כיצד ואיזו תכנית שיקום מתאימה לכל דייר, בניית תוכנית שיקומית (יחד עם מתאמת הטיפול] כמו גם טיפול מסביב לשעון באדמיניסטרציה. תפקידו של מנהל ההוסטל היא רב מערכתית: תפעול ההוסטל, קשר עם גורמי הרווחה והבריאות בקהילה, קשר עם משרד הבריאות וטיפול במקרים חריגים, כמו גם פיקוח על מדריכי השיקום ומתאמי הטיפול. ניהול התקציב של ההוסטל ועוד. מנהל ההוסטל נמצא במקום בדרך כלל בבקרים ועד אחר הצהריים.


מתאם הטיפול

תפקידו של מתאם הטיפול בהוסטלים הוא להכין יחד עם הדייר תוכנית שיקומית ולוודא שמדריכי השיקום עוזרים לדייר לבצע אותה. בנוסף אחראי מתאם הטיפול על השיחות עם צוות מדריכי השיקום, הנחייתם, עזרה בעת קושי או בעיות שמתעוררות. על מתאם הטיפול להיות בקשר עם כל הגורמים בהוסטל ועם הדיירים. הדיירים יגיעו לפגישת עם מתאם הטיפול לשיחות פרטניות לפחות פעם פעמיים בשבוע, כדי להכין את תוכנית השיקום שמורכבת מהנחיות משרד הבריאות ורצונותיו של הדייר. בנוסף עוסק מתאם הטיפול בטיפול בניירת בירוקרטית כאשר הדייר מתקשה לעשות זאת בעצמו.


על מתאם הטיפול להיות בקשר עם כל הגורמים בהוסטל ועם הדיירים. הדיירים יגיעו למתאם הטיפול לשיחות פרטניות לפחות פעם פעמיים בשבוע, כדי להכין את תוכנית השיקום שמורכבת מהנחיות משרד הבריאות ורצונותיו של הדייר.

מתאם הטיפול גם הוא בעל תואר טיפולי, עבודה סוציאלית, טיפול באמנות, בריאות הנפש, ריפוי בעיסוק ועוד. תפקידו של מתאם הטיפול בהוסטלים הוא להכין כפי שציינו קודם יחד עם הדייר תכנית שיקומית ולוודא שצוות השיקום עוזרים לדייר לבצע אותה. בנוסף אחראי מתאם הטיפול על השיחות עם צוות מדריכי השיקום, הנחייתם, עזרה בעת קושי או בעיות שמתעוררות, על מתאם הטיפול להיות בקשר עם כל הגורמים בהוסטל ועם הדיירים. הדיירים יגיעו למתאם הטיפול לשיחות פרטניות לפחות פעם פעמיים בשבוע, כדי להכין את תוכנית השיקום שמורכבת מהנחיות משרד הבריאות ורצונותיו של הדייר. בנוסף עוסק מתאם הטיפול בטיפול בניירת בירוקרטית כאשר הדייר מתקשה לעשות זאת בעצמו. .


אחות

תפקידה של האחות בהוסטל חיוני ומשמעותי. היא אחראית על סידור הקלמרים (בהוסטלים בהם הדיירים מתקשים לעשות זאת בשל רמה תפקודית נמוכה) בדיקות גופניות והחלטות האם לתת לדייר כלשהו טיפול הרגעתי במצב של מצוקה וקושי או להפנותו למיון במידת הצורך


אחראית מדריכים

תפקידה של אחראית המדריכים הוא לעזור למדריכים ולתמוך בהם בעת קושי וכן לכוון ולייעץ להם כשהם מתמודדים עם אתגר כלשהו מול דייר. אחראית המדריכים היא זו שמכינה את לוח סידור העבודה של המדריך, אליה יכול המדריך לפנות בכל קושי או שאלה או בקשת עזרה.


מתאמי טיפול:

מדריכי השיקום

ברוב ההוסטלים ניתן למצוא בין 6-10 מדריכי שיקום. מדריכי השיקום הם אלו שתפקידם להביא לפועל את התכנית השיקומית שנבנתה מול מתאמת השיקום יחד עם הדייר.

בכל הוסטל ניתן למצוא מדריכים שעובדים סביב השעון גם בלילה, כך שהדיירים לא נמצאים לבד גם בלילות ויש להם למי לפנות ברגעי מצוקה, בערבים ובלילות.

חלק ממדריכי השיקום עברו הכשרה בבית הספר לשיקום, חלקם הגיעו ממקצועות טיפוליים קודמים,חלקים סטודנטים לפסיכולוגיה המעוניינים להשתלב בתחום בריאות הנפש, וחלקם באים עם "ידע מניסיון" כשאנחנו אומרים "ידע מניסיון" אנו לרוב מתכוונים לצנ"שים. (צרכנים נותני שירות). מדריכים אלו באים מרקע של קשיים רגשיים ונפשיים בעצמם, והתפיסה הרווחת כיום היא שדווקא בגלל שהם עברו קשיים דומים לאלו של הדיירים, הם מביאים איתם יכולת האמפתיה, ההכלה גדולה, והם יכולים להבין מה עובר על דייר שנקלע למצוקה, דווקא מתוך הניסיון האישי שלהם של הדברים שהם היו זקוקים להם ברגעי מצוקה וקושי.

כך שלעיתים קורה שהשיקום של הדייר הוא למעשה גם שיקומו של המדריך הצנ"ש, שבאמצעות היכולת לעזור לאדם אחר במצוקה, הוא מרגיש ראוי, שייך, בעל ערך ומשמעות.

תפקידו של המדריך לסייע לדייר בשיקום: הפעלת מכונת כביסה, בישול, סידור המיטה, ניקיון, חלוקת טיפול תרופתי, עזרה בבדיקות לחץ דם וסוכר, חלוקת האוכל, ועזרה בבישול, סיוע ותמיכנ לדייר במצוקה, ליבון ויישוב הדורים במקרה של ריב בין שני דיירים. תמיכה רגשית ובמידה ולמדריך יש כישורים בתחום הפעלת סדנאות הוא ינסה לדובב את הדיירים להשתתף

תפקידו של המדריך בין השאר גם לעזור לדיירים ולדובב אותם לרצות לקום לעבודה, לעסוק בפעילויות שונות שגורמות להם הנאה. לדאוג לביצוע תורנות הניקיון והכלים שהדייר התחייב אליהם. ,מדריך השיקום הוא גם זה שמתלווה לרוב לדיירים המתקשים לצאת לבד מההוסטל לקניות ,שופינג או סתם ישיבה מהנה בבית קפה,.


משקמות ניקיון

לא בטוח שהמילה עוזרות ניקון היא הנכונה כאן מאחר ותפקידן של עוזרות הקניון גם הוא טיפולי, חלק מהטיפול הוא ללמד את הדייר לנקות בעצמו וחוץ מהמדריכים, גם עוזרות הניקון מלמדות את הדיירים כיצד לנקות, מדובבות אותם להתחיל כשהם מרגישים שהמעמסה קשה להם מדי, מאפשרות להם להבין שהם אכן יכולים לנקות ויש להם הכוחות לכך.


רופא פסיכיאטר

רופא פסיכיאטר – הרופא אינו יושב במתחם ההוסטל, ולרוב המדריך השיקומי ילווה אותו אל הרופא בעת הצורך. תפקידו של הרופא הוא לאבחן את מצב הדייר ולתת טיפול תרופתי בהתאם.


שאלות:

מה סדר היום בהוסטל?

שעות הבוקר:

הדיירים מתעוררים בשבע, תפקידם של המדריכים להעיר את כולם, לוודא שהתעוררו. דיירים שצריכים לבדוק לחץ דם וסוכר, מתעוררים לרוב בחמש לבדיקות ואז ממשיכים בשגרת יומם.

הדיירים האחרים מתעוררים בשבע בבוקר. לעיתים זהו אתגר לא פשוט להעירם. הפטנט שמצאו המדריכים והמנהלת באחד ההוסטלים זה להעירם עם מוזיקה שמחה וקופצנית, וזה אכן עבד.

ארוחת בוקר ונטילת טיפול תרופתי

את ארוחת הבוקר מכין מדריך הלילה, והדיירים מגיעים לחלוקת האוכל בבוקר ואז נוטלים את הטיפול התרופתי .


יציאה לעבודה

חלקם עובדים במפעלים מוגנים כמו סיפור חוזר, קפה טוב או מפעלים אחרים וחלקם בשוק החופשי, בהתאם למצבם הנפשי. חלק מהדיירים מגיעים מאוחר ולכן לא אוכלים ארוחת צהרים בהוסטל, אבל המדריכים תמיד יקפידו להשאיר להם צלחות עם אוכל בצד מכוסה באלומיניום.


מנוחה, כריך טעים וכוס תה

השעות שלאחר העבודה הן שעות פנאי למנוחה, שינה או שיחה בחוץ.


אחה"צ פעילות של רוב הדיירים מחוץ להוסטל

בשעות אחר הצהריים חלק מהדיירים יוצאים מההוסטל לטיול, ביקור של חבר, ישיבה בבית קפה עם החונך ועוד. מי מהדיירים שבחר זאת, יכול לצאת לחוג כלשהו. יש דיירים שיעדיפו לצפות בטלוויזיה או ביו טיוב במתחם ההוסטל, ויש כאלו שיעדיפו לצאת.


שעות הלילה

בשעות הלילה, מתחלפים המדריכים, ומדריכי הלילה מגיעים. הם מקבלים דיווח על מה שארע במשמרת שלפניהם, על מנת שידעו האם מישהו היה חולה וצריך להשגיח עליו, האם מישהו נקלע למצוקה. שעות ההשכבה הן בין 11:00 ל 12:00 בלילה. כאמור בכל לילה מאויש חדר הצוות במינימום מדריך אחד או שניים. דייר שמתעורר מהשינה במצוקה, יכול תמיד לגשת, לשוחח, לקבל קשב ואמפתיה, להרגיש פחות לבד. במצבים אקוטיים מאוד כשהדייר לא מצליח להירגע, התייעץ המדריך עם האחות.


בישול

בחלק מההוסטלים יש מבשלות שמבשלות עבור הדיירים ובחלקם המדריכים הם אלו שמבשלים יחד עם הדיירים. כל הוסטל מלווה על ידי דיאטנית המייעצת לתזונה בריאה ומאוזנת, והתבשילים נאפים בהקפדה רבה בשימת דגש מרבי על ההצעות והייעוץ של הדיאטנית.

 

סייעת ניקיון

לא בטוח שהמילה עוזרות נקון היא הנכונה כאן מאחר ותפקידן של עוזרות הקניון גם הוא טיפולי, חלק מהטיפול הוא ללמד את הדייר לנקות בעצמו וחוץ מהמדריכים, גם עוזרות הניקיון מלמדות את הדיירים כיצד לנקות, מדובבות אותם להתחיל כשהם מרגישים שהמעמסה קשה להם מדי, מאפשרות להם להבין שהם אכן יכולים לנקות ויש להם הכוחות לכך.


רופא פסיכיאטר

הרופא אינו יושב במתחם ההוסטל, ולרוב המדריך השיקומי ילווה אותו אל הרופא בעת הצורך. תפקידו של הרופא הוא לאבחן את מצב הדייר ולתת טיפול תרופתי בהתאם.


במה עובדים הדיירים?

השעות שלאחר העבודה הן שעות פנאי למנוחה, שינה או שיחה בחוץ. בשעות אחר הצהריים חלק מהדיירים יוצאים מההוסטל לטיול, ביקור של חבר, ישיבה בבית קפה עם החונך ועוד. מי מהדיירים שבחר זאת, יכול לצאת לחוג כלשהו. יש דיירים שיעדיפו לצפות בטלוויזיה או ביו טיוב במתחם ההוסטל, ויש כאלו שיעדיפו לצאת.


ולשאלות נוספות שנשאלנו


"אני מבין שאני אחלק את החדר שלי עם עוד שני אנשים? ואם הם ינחרו לי באוזן ולא יתנו לי לישון, או יגנבו לי דברים? ומה אם לא אסתדר איתם?"

אנחנו משתדלים להיות רגישים מאוד בכל מה שקשור לקשיים בעיקר בשעות השינה, מאחר ושינה טובה לתפיסתנו היא חלק לא מבוטל מהבריאות הנפשית. בדרך כלל המדריכים ינסו לראות אם ניתן להגיע לפתרונות כמו אוזניות או פקקי אוזניים, אם הבעיה עדיין מציקה נעביר אותה הלאה לאחראית המדריכים ולמנהלת על מנת לנסות למצוא פתרון אחר.


מה זה מדריך שיקומי? מה התפקיד שלו . הבנתי שאפילו אין לו דיפלומה, אז איך הוא אמור לעזור לי אם אין לו אפילו תואר של פסיכולוג?"

נכון שלחלק מהמדריכים אין תארים עדיין, חלקם לומדים טיפול ועבודה סוציאלית, חלקם למדו בקורס צנש"ים וקיבלו המון כלים לעבודה עם הדיירים. אחד הדברים היפים ביותר זה שהצוות השיקומי מורכב גם מצרכנים נותני שירות. צנש"ים. כלומר הם .גם בעצמם מתמודדים שמקבלים שירות וגם נותנים שירות למתמודדים אחרים. לרוב אלו מדריכים שמביאים איתם המון ניסיון חיים אישי וגם הם התמודדו או עדיין מתמודדים עם קשיים רגשיים בעברם קשיים נפשיים, ואולי יש סיכוי שדווקא הם יוכלן לנבין היטב את הכאב, המצוקה. לעיתים קרובות אנו מופתעים מכמות האמפתיה וההכלה שהם מביאים אותם לעבודה.


"האם אוכל לארח חברים בהוסטל? האם בכלל בהוסטל יהיה לי סיכוי להכיר גם חברים חדשים, כרגע אני מאוד בודד. "

אנו מאוד מעודדים זאת. באם חברים רוצים לבוא, בשעות המקובלות לאירוח, אנחנו בהחלט נשמח. מעבר לכך אנחנו מאוד משתדלים לארגן פעילויות מהנות גם מחוץ להוסטל: אנוש, יאללה מבלים, קלאב האוס, חוגים שונים של עמיתים, שעות סיפור.. בהחלט אפשרי להכיר חברים חדשים אם רק רוצים.


שאלות אין מספור מציפות את הדיירים לעתיד: בעיקר בנוגע לחופשות אחר הצהריים, ונסיעות הביתה בסופי שבוע.

לפני הקבלה להוסטל, עולות אצל הדיירים ואצל משפחם המון שאלות וחששות, וזה טבעי כשמגיעים למקום חדש לגמרי. אולם לאחר קבלת התשובות, נראה כי הדימוי על הוסטל שחלקם נשאו שנים, מילה שנקשרה אצלם לבית חולים, למרות שאין כל קשר בין הוסטלים לבתי חולים, מתחילה להתרכך ואדם יכול להישאר בהוסטל לאורך זמן לא מוגבל עד שיחזור לתפקוד מלא.

אבל המטרה העיקרית של הצו זה לראות את המשתקם קם על רגליו לפתע, רץ ללמוד רץ, לעבוד וכשהזיק הקטן של אור חוזר לעיניים, יתכן שזהו הסימן לצוות לנסות לשכנעו להתקדם למגורים עצמאיים יותר כמו קהילה תמכת או אפילו דיור מוגן.

 

לרשימת ההוסטלים שלנו, לחצו כאן.


 
 
 
 

הכותבת / עורכת שיר שוורץ עובדת בחברת "פרויקטים שיקומיים", מנחה סדנאות וליווי פרטני בכתיבה טיפולית וכלים והשלכתיים

shir-schwartz.com



חזרה ל->
***