על החברה
לקבלת עדכונים מהבלוג
קוד אבטחה:

חמשת הקריטריונים ליצירת ערך עצמי

נכון שאין לאף אחד מאיתנו מטה קסמים להעלים כאב, דיכאון, קושי נפשי או מצבים אקוטיים אחרים, אבל מסתבר קיימים חמישה קריטריונים שאם הם מיושמים, יש סיכוי טוב לאדם להרגיש יותר טוב, להקל על דיכאון מג`ורי ודיסתימיה להתמודד עם תחושת ערך עצמי נמוכה.

הקריטריונים הם:

  1. תחושת שייכות

  2. תחושת נראות

  3. משמעות

  4. אהבה

  5. עוגנים פנימיים וחיצוניים

  6. תחושת נראות



צורך בשייכות:

הרצון להרגיש שייך לקהילה, לקבוצה, למקום עבודה או לימודים, הוא משמעותי מאין כמותו עבור כל אדם. כאשר אנו מגיעים למקום בו אנו מוקפים אנשים, הציפיה והרצון שלנו, להרגיש שייכים למקום, להרגיש חיוניים. להרגיש שרואים אותנו, שאנחנו חלק מהקהילה. כשצורך זה מתממש אנו יכולים להרגיש כיצד הערך העצמי שלנו עולה, המוטיבציה שלנו להגיע למקום העבודה או הלימודים עולה, אנו זקוקים להגיע לאותה מסגרת בה אנו מרגישים תחושת שייכות,


מדוע אנו כל כך זקוקים לתחושת שייכות זו?

הפגנת חיבה כלפינו של אנשים אחרים יכולה להזין מאוד את הנפש ולייצר אצלנו מוטיבציה לעשיה, היא מעלה את הערך העצמי שלנו ומאפשרת לנו לחוות ולייצר מערכות יחסים מיטיביות.

אולם שייכות צריכה לעשות בתוך קבוצה קבועה של אנשים שאנו מרגישים טוב ונעים לידם. מפגש ראשוני או יחיד עם קבוצה שזרה לנו, לא סביר שייצר את אותה התחושה, אלא אף עלול לגרום לנו במידה ואנו חשים זרות או בדידות מול אנשים לא מוכרים, לערך עצמי נמוך לתחושות של בדידות וחריגות.


כיצד ניצור קבוצת שייכות כזו?

מומלץ להתחיל בחיפוש אחר קהילה בעלת ערכים, תחביבים או אפילו אופי דומה לשלנו. לדוגמא: מוסיקאים ירגישו הרבה יותר בנוח בתוך קבוצה של מוזיקאים נוספים העוסקים במוסיקה ומדברים בשפתם, ציירים ירגישו בנוח בקבוצה של אנשים בעלי אותו תחביב, האוהבים לצייר יחדיו.

גם בפייסבוק ניתן למצוא קבוצות שונות שניתן להרגיש בהן תחושות שייכות: אחת מהן היא קבוצת אנשים רגישים מאוד. בקבוצה ניתן למצוא אנשים שחווים רגישות מעל הממוצע, לדבר על הנושאים המשותפים לאישיות של אותם בני אדם, להעלות פוסטים שונים ולחוות הזדהות עם הקשיים.

חשוב לציין קבוצת השייכות אינה חייבת להיות גדולה מדי. להפך, ככל שהקבוצה יותר קטנה ואינטימית, כך האדם בתוך הקבוצה יוכל להרגיש נוח יותר להביע את עצמו ולהשמיע את קולו הייחודי ולייצר מערכות יחסים טובות ומיטביות.

 

תחושת משמעות

"האדם מחפש משמעות" - משפט הדגל של תורת הלוגותרפיה שייסד הפסיכולוג ויקטור פרנקל. פרנקל טען שאדם יכול לעבור כל דבר בעולם, אם יש לו "למה" עבורו הוא חש כי יש סיבה להילחם ולקום בבוקר.

תחושת משמעות אינה יכולה להגיע מעבודה יומיומית שאינה מספקת אותנו או למשל מסידורים בבנק, אבל אנשים שחושבים שיש משמעות לחייהם מדברים רבות על משמעות בחייהם כשהם מגישים עזרה לאנשים במצוקה למשל, כשהם מתנדבים במקום כלשהו שבו זקוקים להם,

גם עבודה יכולה לייצר תחושת משמעות כאשר מדובר בעבודה שאכן נוטעת באדם תחושה שהוא עושה משהו שמייצר משמעות עבורו ועבור אחרים. התחושה שאנו נחוצים בעבודה, שזקוקים לנו בעבודה, שאנו עושים דבר מה מאוד משמעותי, יכולה לייצר תחושת משמעות גם במקומות עבודה בהם ניתן לעובד התחושה שהוא נחוץ, זקוקים לו. עובדים כאלו החסירו פחות ימים מעובדים שעוברים רק עבור המשכורת, ולויאליות שלהם כלפי מקום העבודה תגבר והם ירצו לתת עוד ולייצר אצל העובד תחושת מוטיבציה ומשמעות.


כיצד נייצר תחושת משמעות ?

חשבו לרגע והעלו בראשכם מה יכול לתת לכם תחושת משמעות בחיים? עזרה לאנשים נזקקים או אנשים במצוקה, עזרה לבעלי חיים במצוקה, ילדים הזקוקים לשילוב וסיוע במסגרות בתי הספר. ייתכן והמשמעות עבורכם שונה לחלוטין. ייתכן והמשמעות שלכם היא לגרום הנאה לאנשים כשאתם מציירים, מנגנים, עומדים על הבמה או מצחיקים אנשים דרך סטנד אפ קומדי., כל דבר שיכול לטעת בכם תחושת משמעות ולגרום לכם לרצות לקום בבוקר בשמחה בידיעה שאתם עושים טוב לאדם אחר, מבורך ויכול ליצור מוטיבציה, שמחת חיים תחושת חיוניות עבורכם


משמעות יכולה לעזור לנו להתמודד עם תחושות של ריקנות, שעמום, ערך עצמי נמוך וקשיים נפשיים.

אהבה

כל אדם צריך לחוש נאהב. לפחות על ידי אדם אחד או שניים. לא מדובר כאן דווקא באהבה זוגית, אלא בתחושת האדם שיש מישהו בעולם שאוהב אותו. זה יכול להיות כל אדם: בן זוג, הורה, ילד, חבר טוב, מורה. לרוב איננו זקוקים לאלפי אנשים שיאהבו אותנו, מספיק לנו אדם אחד או שניים שאנו יודעים שאכפת להם מאתנו, הדואגים לשלומנו, כדי לייצר תחושה זו שאנו אוהבים.


נראות

כולנו זקוקים מאוד לתחושת נראות. תחושה שרואים אותנו כמות שאנחנו - בעצב ובשמחה. אם ישאלו אותנו שאלות כמו: "איך אתה מרגיש היום, אני רואה כמה קשה עבדת היום או אני רואה כמה אתה עייף היום, זה יכול לייצר אצלנו תחושה שמישהו אכן רואה מה עברנו באותו יום, שלמישהו אכפת.

משפטים נוספים שיכולים לתת לנו תחושת נראות: "אני מאוד מעריך את מה שעשית", "כל הכבוד שהתאמצת ככה", "אני חושב עליך המון", או: "נגעת בי במילים שלך" - יכולים לעורר תחושה נפלאה שאכן רואים אותנו.

יש לציין כי במצבים של קושי או אפילו דיכאון, חשוב במיוחד לייצר אצל האדם תחושת נראות. לרוב אנשים בדיכאון או בקושי נפשי, מרגישים שקופים, מרגישים שאף אחד לא מבין ולא יכול לראות אותם כמות שהם. משפטים כמו: "אני רואה אותך", "אני רואה כמה כואב לך כרגע", או "אכפת לי ממך", "אתה לא לבד אני איתך פה" או "אתה במחשבותיי כל הזמן" יכול לעזור לאדם הכאוב להרגיש שאכן יש מי שרואה אותו ואת הכאב שהוא חווה.


עוגנים פנימיים וחיצוניים

עוגנים הם למעשה כל דבר שיכול לתת לאדם כוחות וחיוניות. אם נשאל אנשים מהם העוגנים שלהם נקבל תשובות שונות. האחד ידבר על ילדיו כעל העוגן החשוב בחייו, השני יצביע על בעל חיים שהוא קשור אליו מאוד, אחרת תדבר על חברה טובה שתומכת בשעת צרה תמיד שם בשבילה, ונוכל לשמוע מאחרים על עוגנים בתחומים כמו כישרון מוזיקלי או אמנותי, אהבה לטבע , הנאה מריצה וספורט- בעצם לכל אחד מאתנו קיימים עוגנים שיכולים לחזק אותנו בשעת מצוקה.


כיצד להיעזר חמשת הפרמטרים בזמני משבר ודיכאון

קיימים מצבים בהם גם כשאדם נאהב, וכל הפרמטרים אכן מתקיימים אצלו (נראות ועוגנים ומשמעות), הוא יתקשה להבחין בהם. מצבים אלו קשורים הרבה פעמים למצבו הנפשי של האדם. ידוע שבעת דיכאון למשל הערך העצמי של האדם יורד, הוא מתקשה להבחין בדברים הטובים בחיים וגם אם יצביעו לו על חמשת המרכיבים לחיים של אושר, הוא יתקשה להבחין בהם. נוכל לשמוע ממנו משפטים כמו: אף אחד לא באמת רואה אותי, אף אחד לא אוהב אותי, אין לי תחביבים, אין משמעות לחיי, גם אם נצביע על אדם שאוהב אותו, על עוגן פנימי, על דברים שאהב לעשות לפני המחלה, הוא לא יצליח להתחבר אליהם באותה תקופה. זהו אחד הסימפטומים של דיכאון ומחלות נפשיות, שבעת מצב אקוטי קשה מאוד לראות את הדברים שאכן קיימים אצל האדם בתוכו ומחוצה לו.


במקרים כאלו מומלץ להתחיל בעיקר להנגיש עבורם את תחושת הנראות. אנשים במצבים נפשיים של משבר מתקשים להאמין שמישהו אכן רואה אותם או יכול להבין את האב שלהם. תחושת נראות יכולה לייצר הקלה אצל האדם השרוי במשבר כלשהו ולגרום לו להרגיש שגם אם אין לו כלום בחייו כפי שקורה רבות לאנשים החווים דיכאון, יש מי שרואה את הכאב שלו. ייתכן ודרך תחושת הנראות ניתן יהיה לאט ובצעדים איטיים להתקדם גם לעבר ארבעת המרכיבים האחרים : ייתכן קבוצת השייכות שלו באותה תקופה תהיה מול אנשים שחווים קשיים דומים, מה שיכול להקל עליו את תחושות הבדידות, ייתכן ואת העוגנים ניתן יהיה למצוא בדברים הקטנים ביותר שהוא עדיין מסוגל להכיל: טבע, בעל חיים שהוא אוהב. אנשים שחווים דיכאון מתקשים להאמין שיש משמעות לחייהם, לכן אפשרי ורצוי לרתום אותו למשימות פשוטות במילים כמו: אני צריך אותך מאוד כרגע ל…. אם הוא מסרב, להניח לו, אבל להמשיך להתעקש לנסות להראות לו שהוא אכן חיוני ונחוץ ומשמעותי בעבודה, בקבוצת השייכות שלו או בכל מסגרת אחרת שבה הוא נמצא כרגע.


הכותבת/עורכת שיר שוורץ, עובדת בחברת פרויקטים שיקומיים, מנחת סדנאות כתיבה טיפולית וכלים וקלפים השלכתיים
shir-schwartz.com
 
חזרה ל->
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
***