על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

מהם עיוותי חשיבה ומדוע הם גורמים לנו סבל כה רב?

עיוותי חשיבה פועלים לעיתים באופן עקבי מאוד בכיוון מאוד מסוים. לעיתים באופן אוטומטי כל כך שאנחנו לא תמיד שמים לב לכך שהם עברו במוחינו. כשמחשבות אלו שליליות ומוטות הן עשויות להפוך לעיוותי חשיבה. אנחנוו לרוב נוטים להזדהות ולהאמין בהן. לקבל אותן מבלי לשפוט או להרהר בהן. אהרון בק אבי הפסיכולוגיה הקוגניטיבית היה בין הראשונים ששם לב לכך שאנשים הסובלים מדיכאון למשל חווים גם התמודדות עם עיוותי חשיבה. קיימים לדבריו כ 10 סוגים של עיוותי חשיבה, אנו לא נסקור פה את כולם, אלא נביא את החשובים ביותר, מאחר והמאמר מתמקד בעיקר בפתרונות לעיוותי החשיבה ופחות באינפורמציה.

אז מהם עיוותי החשיבה הנפוצים ביותר?

1 חשיבה בשחור לבן (או הכל או כלום),(אם לא אצליח במבחן הזה הכל יהרס)

2. ניבוי עתידות (החיים שלי הם כישלון)

3. הכללה מוגזמת (כולם אדישים אלי)

4. נטייה להתמקד בשלילי (אין לי שום דבר לחיות למענו)

5 נטיה להעצים דברים (היא אפילו לא אמרה לי שלום בבוקר, היא שונאת אותי?)

6 אמונה שהרגש או המחשבה הם האמת המוחלטת והזדהות איתם

7. רגשות אשם (הכל קרה בגללי)

8 העברה לפסים אישיים (אם לא הייתי אומרת את המשפט הזה, זה לא היה קורה)

9 חשיבה קטסטרופלית (הכל הולך להיהרס)

10 חוסר יכולת להבחין בחיובי (אין שום דבר טוב סביבי ובתוכי)




כל אלו הם עיוותי חשיבה הגורמים לנו לרוב לסבל רב.

דוגמאות נוספות

  1. אם אני לא אקבל ציון 90 במבחן אני לא שווה כלום (הכל או כלום)

  2. היום הזה הולך להיות ממש זוועה (מחשבות ניבוי עתיד)

  3. "אף אחד לא אוהב אותי" (מי זה אף אחד?)

  4. תמיד אסבול (מחשבה קטסטרופלית.



אם חלק מהמחשבות הללו מוכרות לכם? , אל תיבהלו. לרוב בני האנוש על הפלנטה, קיימות מחשבות כאלו וכל אחד עושה כמיטב יכולתו להתמודד איתם.


אנחנו יכולים להתקין פלדלת, לנעול היטב, לשים מוסיקה, לדבר בקול רם, האם זה אומר שהמחשבות לא ייכנסו? לפעמים אפילו להפך, ככל שננסה להדחיק אותם ולהתנגד, הם יכנסו ביתר עוצמה. אם אני אבקש מכם לא לחשוב על ספסל ירוק בשום פנים ואופן, סביר שזה בדיוק מה שתחשבו עליו.


אין לנו שליטה על הדחקת מחשבות, אבל החדשות הטובות הן שיש לנו בהחלט שליטה על היכולת להכיר בכך שמדובר רק במחשבות, לא להזדהות איתן ולא לשפוט אותן.


סיפור יפה מספר על ילדים ששיחקו בכדור - אחד הילדים גילה לפתע שמדובר בכדור קסמים. כל מה שהילדים חשבו באותו רגע, הכדור קיים. בתחילה התלהבו וחשבו על דברים שהם רוצים כמו גלידה ושוקולד, והכדור קיים. אולם אחר כך, התחילו מחשבות לא רצוניות וגם אותן הכדור קיים, סופו של המעשה שהילדים התאמצו מאוד לא לחשוב על כלום. אבל זה כמובן לא עובד. בלתי אפשרי להתאמץ לחשוב על כלום.


כיצד נתמודד עם עיוותי חשיבה?

יש להפריד כמובן בין מחשבות טורדניות לעיוותי חשיבה. מחשבה טורדנית היא מחשבה מגיעה שוב ושוב לראש ולא מרפה, במצב של עיוותי חשיבה, אותה מחשבה אכן יכולה להיות גם טורדנית אבל לא בהכרח, המחשבות מתחלפות בהתאם לסיטואציה בה אנו נמצאים אירוע אותו אנו חווים.


לדוגמא:: גבר הנדחה על ידי אישה עשוי להתמודד עם עיוותי חשיבה כגון:::"אני לא מוצלח. אף אישה לא תרצה אותי אף פעם, אדם שמרגיש בודד וחושב: לאף אחד לא אכפת ממני, כשרק לפני דקה קיבל טלפון מחבר שהציע לצאת לבירה יחד - נערה בבית הספר שמרגישה שכולם מתעלמים ממנה למרות שחברה טובה קנתה לה שרשרת זהב ליום ההולדת ממש לפני יומיים.


מהם הגורמים לעיוותי חשיבה

עיותי חשיבה לרוב מגיעיים מאמונות וסיפורי גרעין שמבוססות לעיתים קרובות על חוויות עבר, ילדות או קולות שנשמעו בילדות והאמנו להם.

ראיית מנהרה" - לדוגמא שכנה שלא אמרה לי שלום בבוקר מן הסתם כי מיהרה, ומכך אני מסיק שהיא אינה סובלת אותי. קשה לנו להיזכר בימים אחרים בהם הייתה אדיבה, נחמדה אלינו.


קריאת וניבוי מחשבות: אנו מנסים לחשוב מה חושב האדם האחר עלינו. מה קורה בתודעתו. ולמעשה לעיתים קרובות נופתע שלא רק שהוא לא חושב עלינו באותו רגע, אלא עסוק בעיקר במה אחרים ואולי אפילו אנחנו חושבים עליו.


הכללה : אם גבר אחד לא רצה אותי, כנראה שכל הגברים לא רוצים אותי ואני פגומה


חשיבה קטסטרופלית : אם לא אצליח להתקבל לאוניברסיטה שרציתי בה, כל חיי יהרסו ולא יהיה לי מקצוע.


הכל או לא כלום : אם לא אשיג את הקריירה הזו שרציתי, אני לא שווה כלום ואין לי כלום.


למרבה הצער הנטייה לחשוב באופן נבואי ושלילי קיימת אצל רבים מאיתנו. דבר העשוי לגרום לנבואות שמגשימות עצמן, או ואף לייצר אצל חלק מהמתמודדים עם עיוותי חשיבה תסמינים של דיכאון ודיסתימיה תחושת העדר משמעות וריקנות בחייהם.



אילו פתרונות ניתן למצוא לעיוותי חשיבה?

ביירון קייטי שיטת העבודה

אחת השיטות העובדת יפה ובתאום עם אנשים הלוקים בעיוותי חשיבה היא שיטת העבודה של ביירון קיטי. כאשר אנו קוראים תיגר על המחשבות באמצעות 4 שאלות בלבד. ביירון קייטי טוענת כי אנו חשים סבל רק שאנו מאמינים למחשבות שלנו. המחשבות שלנו לדעתה, אוטומטיות לגמרי, עוברות בראשנו עשרות אלפי פעמים ביום, אף מבלי שנרגיש.


כתבנו פה על ביירון קיטי בעבר, מוזמנים לקרוא, אבל מאחר שיטת העבודה חשובה מאוד להתמודדות עם עיוותי חשיבה, נציין את ארבעת שאלות המפתח של ביירון קייטי שואלת אדם עם עיוותי חשיבה


הורדת דף תחקיר ותשובה ארבעת השאלות:

  1. האם זאת האמת? (בהקשר למחשבה)

  2. האם אתה יכול לדעת בוודאות שזאת האמת?

  3. איך אתה מגיב כשעולה בך המחשבה הזו

  4. מי תהיה בלי המחשבה הזו

וכעת…הפכו את ההצהרות.



אנו לא ממליצים להתמודד עם שיטת העבודה לבד. בשיטת העבודה. בארץ יש מלווים שלמדו את השיטה. הם נקראים "מאפשרים".ואף מוקד חירום בו הם עוזרים לאנשים שחווים סבל רב בעקבות מחשבות קשות (ניתן למצוא אותם בקישור שאתן למטה לשיטת העבודה).


אימון המוח להודיה - מתוך שיטת הפסיכולוגיה החיובית

זה לא פשוט כמו שזה נראה. זה למעשה כמו תרגול שריר שלא היה בשימוש אף פעם, אבל ייתכן ולאחר חודש חודשיים, ניתן יהיה לצפות בשינוי כלשהו.


בכל ערב לפני השינה טלו מחברות והודו על הדברים הטובים שחוויתי באותו היום.: אלו לא חייבים להיות דברים גדולים. זה יכול להתחיל מהודיה על כוס קפה טעים וקוראסון, מוסיקה נעימה ששמעתם, כרבול עם חתול במיטה, שיחה מצחיקה עם חבר, ספר מעניין שקראתם. לא בכדי אומרים שאלוהים נמצא בפרטים הקטנים. זוהי שיטה לאמן את המח להתבונן על הדברים הטובים שקורים לאדם ולא רק על הקשיים, הפחדים והחרדות.


ייתכן ובהתחלה תחושו התנגדות, וזה לגיטימי, לאחר שנים שבהם המח היה מכור לחשיבה שלילית קשה ביום יומיים להתמלא בהכרת תודה, אבל אם תקפידו על כך כמה חודשים, יתכן ותגלו שינוי מדהים.


ריפריימינג דרך כתיבה

ננסה לכתוב שני סיפורים שונים:


  1. כתבו על אירוע בו זריעה שנבטה. (זה יכול להיות בכל תחום: אהבה, חברה, קריירה, כסף, כל דבר שמעסיק אתכם)

  2. כתבו על אירוע בחייכם בו הזריעה לא נבטה.בכל תחום שתבחרו: (אהבה, כסף קריירה, כל דבר שמעסיק אתכם).


כעת שבידכם שני סיפורים שונים : זריעה שנבטה וכזו שלא, האם תוכלו לענות בכנות למחשבה "שום דבר אף פעם לא מצליח לי"



וויס דיאלוג

בכל אחד מאיתנו מקננות קולות ובוויס דיאלוג יכנו אותם בהאנשה דמויות. אם נדבר עם הדמות שחושבת שלא אוהבים אותה למשל וניתן לה להתבטא, ייתכן והיא תרגיש יותר מוכלת, מישהו פתאום שם לב אליה, לכאב שלה. הדמות או החלק בכם שמאמין שנגזר עליו להישאר לבד כל חייו, נוכל לדבר גם איתו, להבין למה הוא חושב כך, ממתי הוא חושב כך, להקשיב לו. ככל שתקשיב יותר לדמויות והקולו בתוכנו, ככל שניתן להם יותר תשומת לב וחמלה כך העוצמה שלהם תלך ותפחת. גם בשיטת "וויס דיאלוג "כדאי להתנסות עם מנחה מנוסה. עוד על וויס דיאלוג ומי שהביאה את השיטה לארץ אורה גבריאלי כאן



מיינדפולנס

דךר מיינדפולנס ניתן להגיע לשקט רגעי מכל המחשבות שמזמזמות לכם בראש, להתבונן בגוף ולחוש בו ולהבין כי כל המחשבות שעולות בראשך הן אשליה משום שהן אינן קיימות כאן ועכשיו או בשום מקום אחר. עוד על שיטת מיינדפולנס כאן



מודל אפר"ת

{אירוע, פרשנות, רגש, תגובה)

מודל אפרת יכול לסייע לנו להבין כיצד עובדים תהליכים מסוימים. כאשר עולה בנו מחשבה כלשהי בעקבות אירוע :

לדוגמא:האירוע: אישה דחתה הצעה לבילוי עם גבר

הפרשנות: נשים דוחות אותי תמיד, הרגש: כעס, התגובה: אני לא אצא יותר עם נשים ואסתגר.

עוד על מודל אפרת כתבנו כאן



זכרו שכל פעם שאתם מארחים מחשבה, אתם מארחים אותה רק לרגעים קצרים. תציעו לה קפה אבל אל תתנו לה להסתובב אצלכם בבית במשך שעות



מלון אורחים/רומי

להיות אנושי זה מלון אורחים

אורח חדש מדי בוקר


שמחה דיכאון, רשעותפר

מודעות חולפת ומגיעה

כאורח בלתי צפוי


קבל את כולם בברכה ו

אפילו אם הם קהל של עצבונות

שמנקה את ביתך באלימות

מכל רהיטיו

עדיין, התייחס לכל אורח ברכבוד.





מקורות

ביירון קייטי - שיטת העבודה

https://www.thework.co.il/Principles


עיוותי חשיבה - מכון טמיר

https://www.tipulpsychology.co.il/therapy/children/%D7%A2%D7%99%D7%95%D7%95%D7%AA%D7%99-%D7%97%D7%A9%D7%99%D7%91%D7%94-%D7%90%D7%A6%D7%9C-%D7%99%D7%9C%D7%93%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%91%D7%A0%D7%99-%D7%A0%D7%95%D7%A2%D7%A8.html



מודל אפרת

http://www.kidumpro.co.il/html5/ARCLookup.taf?_function=details&_ID=33676&did=1143&G=&SM=




שיטת וויס דיאלוג

http://www.kidumpro.co.il/html5/arclookup.taf?&_id=31233&did=1143&title=%EE%E9%20%E4%E1%E5%F1%20%96%20%F2%EC%20%F9%E9%E8%FA%20%22%E5%E5%E9%F1%20%E3%E9%E0%EC%E5%E2%22%20%E5%D7%E3%F8%EA%20%F4%F8%E9%E7%FA%20%E4%E9%E4%EC%E5%ED%D7



סיפור ריפוי וריפריימינג באמצעות ההרצאה האחרונה - רעיה צור, מכללת כרכור

https://bespirit.co.il/%D7%A1%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%99-%D7%A8%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%99-%D7%91%D7%A2%D7%A7%D7%91%D7%95%D7%AA-%D7%9B%D7%AA%D7%99%D7%91%D7%94-%D7%91%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%A1-%D7%9B%D7%AA%D7%99/



הכותבת/עורכת שיר שוורץ, עובדת בחברת פרויקטים שיקומיים, מנחת סדנאות כתיבה טיפולית וכלים וקלפים השלכתיים
 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***