על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"אולי במקום אחר או בזמן אחר" - FOMO - חרדה מהחמצה

רובנו מקיימים קשרים חברתיים עם מספר מצומצם של חברים. אין לנו אפשרות וייתכן וגם לא היינו רוצים לתקשר עם יותר מחמישים חברים, זה מתיש, זה מבלבל וזה גוזל אנרגיה רבה.


העולם הטכנולוגי מציע לנו אשלייה של חנות מלאה בכל טוב ועשירה אפשרויות בלתי מוגבלות. לעיתים נגלה להפתעתנו כי ברשתות החברתיות יש לנו לפחות 5000 משתמשים הנקראים חברים, ובמציאות מינימום חמישה.


מחקרים שנעשו בשנות ה 90 שהאינטרנט עוד היה בחיתוליו אבל כבר גרם לאנשים רבים להתחיל להתמכר אליו, נמצא כי קיים מספר מוגבל מאוד של אנשים שאנו באמת יכולים לתקשר איתם ברובד היומיומי או אפילו פעם בשבוע.


מהו FOMO


המונח FOMO - "חרדת החמצה" מתייחס לאדם החווה תחושת החמצה גדולה רוב הזמן והוא קשור קשר סימביוטי הייתי אומרת, לזמן שהאדם מבלה ברשתות החברתיות ובאפליקציות במקום במימוש הפוטנציאל שלו בעולם האמיתי.


תחושה זו מאפיינת אנשים רבים אולם בחלקם הביטוי של תחושות ההחמצה שתוצאותיהן התמכרות לרשת, עשוי להיות חריף ביותר ואף להזיק לתפקודם בחיים וןמערכות היחסים שלהם מחוץ לעולם הוריטואלי .


התחושה של האדם הסובל מחרדת החמצה היא ש " אולי במקום אחר קיים מה שאני באמת מחפש. אולי שוב אני מפספס משהו טוב יותר". תחושה מתסכלת זוף עשויה לייצר קשיים נפשיים אצל האדם החווה אותה וכאמור אף לגרום לקשיים בתפקוד.


בעידן הרשתות החברתיות אנו מקבלים כל כך הרבה אינפורמציה עד שמוחנו מתקשה לקלוט את רובו.


.תוצאה לכך היא שגם אם אנו נאלצים לבחור באפשרות אחת, תמיד נדמה לנו שפספסנו את האפשרות הטובה יותר. אותה תחושה שוב הפסדנו משהו חדש., פוגעת ביכולתנו לראות את האפשרויות שבאמת קיימות עבורנו. גם כאשר אנו כבר בוחרים באפשרות כלשהי לבילוי או יצירת קשר עם אדם חדש ברשת, אנו עשויים לחוש שוב ושוב את אותה תחושה ששייתכן והפסדנו דבר מה אחר..


אנשים הסובלים מתופעת הפומו מוצאים עצמם מבלים ברשתות החברתיות זמן רב. הרצון לדעת ולקבל אינפורמציה ולא להחמיץ כלום מייצרת אצלם אגרנות אינסופית של אינפורמציה שהמוח מתקשה לקלוט.


מקור המונח פומו


מי שזיהה לראשונה את התופעה פומו, היה ד"ר דן הרמן. הוא גם זה שנתן לתופעה את שמה:

FOMO Fear of Missing Out

הרמן חיבר ספרים רבים על התופעה שהפכו פופולריים בעולם כולו. כעת בשנת 2022 התופעה הפכה ידועה ברחבי העולם ואנשי מקצוע רבים עוסקים במחקרים ובדיונים כיצד ניתן להקל על אנשים החווים אותה. תופעה זו אף הוכנסה למילון אוקספורד בשנת 2013 בשם : "פומו - הפחד מהחמצה"


מהם הקשיים אותם חווה אדם הסובל מ FOMO


  1. לדעת לבחור בין אופציות שונות

  2. להתחייב לאופציה אחת

  3. להתמקד בדבר אחד ולהתמיד בו

  4. להצליח להתנתק ממקור שמביא לנו אינפורמציה רבה או מרשתות חברתיות




מי נמצא בסכנת התמכרות ל FOMO?



כפי שכתוב מאוד ייתכן כי קיים קשר בין אנשים המתקשים או החרדים לייצר מערכות יחסים וקשרים - אנשים הסובלים מהפרעת אישיות תלותית למשל. (הועלתה השערה של חלק מהחוקרים שיתכן ובין הסובלים מהתופעה גם אנשים הלוקים בדפוסים או באישיות סכיזואידית), אנשים המתקשים להתמודד עם תחושות של ריקנות בתוכם או שעמום. אנשים מתקשים למצוא את המהות הפנימית בתוך עצמם וזקוקים באופן תמידי לאישורים חברתיים או למילוי צרכים נפשיים דרך אמצעים חיצוניים כאלה ואחרים. ואני מוסיפה סברה שייתכן וגם מדובר באנשים החרדים מפגיעה ובעלי חרדה חברתית שהרשת החברתית מצטיירת להם מוגנת יותר ממפגשים בעולם האמיתי. נכון שגם שם הם יכולים להיפגע, אבל ברשת מדובר במילים, ולא בפגיעות פיזיות או בחרדה מהעולם האמיתי שעשוי לחלחל ולפגוע בשריון המגן שבנו להם כשהם מוגנים בתוך מרחב שהוא רק שלהם, ללא חדירת זרים לתוכו.


למרבה הצער רובנו יודעים שהרשתות החברתיות מציירות תמונה אשלייתית של פרופילים ואנשים. אדם הסובל מ FOMO ישתדל להציג תדמית חיובית ככל האפשר ברשתות החברתיות. סביר להניח כי משתמשים אחרים, עשויים לפספס את אישיותו האמיתית וכך שגם הקשרים במרחב הוירטואלי, בהם האדם זוכה להערכה ואהדה, לא עשויים להרחיב את הבור פנימי כמו גם את הצורך והרעב לעוד ועוד אינפורמציה, גירויים ופידבקים ברשתות - הסכנה היא שלעיתים קרובות זה יכול גם לבוא על חשבון פעילות וקשרים חברתיים והאדם עשוי להתמכר עד כדי הפסקת תפקוד בבית בעבודה או מול חברים ומערכות יחסים.


פסיכולוגים רבים תוהים האם קיים קשר בין FOMO- תחושת החמצה, הנטיה להתמכר לאפליקציות ורשתות חברתיות - לחרדה מקשרים, מערכות יחסים אינטימיות, בחלק מהדיונים בנושא הוצע כי יתכן ולחלק מהסובלים מחרדת החמצה ייתכנו קווים אישיותיים של הפרעת אישיות נמנעת, חרדה חברתית או חרדת נטישה.


האדם העסוק בקריאה או כתיבה ברשתות החברתיות במידה מוגזמת עשוי לנתק עצמו מהעולם החיצוני, חברים, מערכות יחסים אולם עיקר הניתוק הוא בין האדם לעצמו, בשיח של האדם מול עצמו וביכולתו להתמיד פיתוח זהות אישית ואסרטיביות ללא חשש מתמיד מהתדמית שתיווצר לו או מכך שייתכן במקום אחר ובזמן אחר, ימצא את בן הזוג האידיאלי שלו, את קבוצת השייכות האידיאלית ואת האושר שחומק ממנו. זהו מעגל של צרכים שאינם מתמלאים מאחר והמח תמיד עסוק במחשבה שיתכן ובמקום אחר הצרכים החסרים יתמלאו במלואם. הרשתות החברתיות מוכרות אשליה שהן אכן יכולות לתת תשובה לצרכים חברתיים, אישיים ולמילוי פנימי.


מאפיינים ודפוסים של אנשים החווים FOMO


מחקרים שבוצעו עד היום באנשים הסובלים מפומו מגלים כי חלקם הגדול נוטה לאישיות מרצה מאוד, אלו אנשים שיטו לשים את רצונותיהם מאחור ולרצות את האחר., התנהגות כפייתית ואף כאמור רעב פנימי למילוי שאינו מתמלא מבפנים ולכן הצורך למלא באינפורמציה ובמה שקורה ברשתות גדול משל אחרים כמו גם חוסר סיפוק הצרכים הנפשיים של האדם החווה חרדת החמצה.


דרכים להיגמל


  1. הדרך הקשה והאכזרית ביותר היא ה"Cold Turkey" היינו "גמילה מהירה" : הסרת אפליקציות מהנייד. מציאת תחליפים לזמנים המתים" או שעמום כגון קריאת ספר, שיחה עם חברים, יציאה מהבית לבילוי, בישול, כתיבה וכל תחביב שיש לכם עניין בו.

  2. יצירת קשר עם חברים לפחות פעם ביום. שיחה בטלפון נ(לא בווטסאפ), מפגש פנים אל פנים.

  3. התמודדות עם תחושת ריקנות או העדר תגמול מיידי לצרכים וקבלת עובדה זו בחמלה כלפי עצמנו. . תרגילי מיינדפולנס, נשימות, שמיעת מוזיקה מדיטטיבית.

  4. חיפוש אחר מקורות תמיכה או עזרה מקצועית ועבודה פנימית נפשית במטרה להבין מה מסתתר מאחורי "חרדה ההחמצה וההתמכרות" (פחד מאינטימיות, חרדה חברתית, אישיות נמנעת וכו`...).

הכותבת/עורכת שיר שוורץ, עובדת בחברת פרויקטים שיקומיים, מנחת סדנאות כתיבה טיפולית וכלים וקלפים השלכתיים
 

חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***