על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

השיטה הדיאלקטית לטיפול בקשיים בוויסות רגשי - DBT

אנו מורגלים לדבר במושגים של "נכון" ולא נכון". כשאנו קוראים תיזה כלשהי, לרוב לא נחפש גם את האנטיתזה לאותו מחקר. לרובנו הנטייה לאחוז בתזה מסוימת ולחשוב עליה כעל האמת המוחלטת".

הגל היה אחד הפילוסופים המרכזיים שדיבר על המושג דיאלקטיקה כאפשרות תזה ואנטיתזה לחיות יחדיו וכך ליצור תהליך של איזון התיאוריות השונות

דיאלקטיקה היא לייצר התפתחות דווקא מתוך הקונפליקט. הגל טען שדווקא מתוך אותו קונפליקט דיאלקטי ניתן ליישב ניגודים. ללא היווצרות קוטביות לטענתו ניתן לייצר תהליכים שיצרו סינתזה, שהיא למעשה התיזה עצמה הכוללת גם את הסתירה של אותה תזה. ,

הזה ואנטי תזה לטענת הגל אינם קוטביים אחד לשני אלא מגולמים זה בתוך זה.

התפיסה או החשיבה המקובלת של רובנו היא שעלינו קודם כל לדגום את המחשבות המורבידיות המייצרות קושי,, וכך ולייצר במקומן מחשבות חיוביות.

אבל עליה וקוץ בה: ככל שנלחם בה יותר, כך היא תגדל ותתעצם. כך גם רגשות. באם נלחם ברגש וננסה להעלימו, הוא יתעצם ויגדל.

כמעט בלתי אפשרי להילחם במחשבה מורבידית על ידי העלמתה בכח (אל תחשבו בשום אופן על כסא ירוק. על מה חשבתם עכשיו)?

לפי התפיסה הדיאלקטית - בהחלט רצוי שנמשיך להחזיק ברגש ובמחשבה וניתן גם לרגש או למחשבה המסבים לנו כאב לגיטימציה להיות . לרגש ולמחשבה אנו יכולים להוסיף חשיבה קוטבית מנוגדת, מבלי לבחור בזו או בזו, וכך לעבור תהליך מעצים לקראת איזון המחשבות והרגש וסינתזה שלהן.

לדוגמא: "אין לי חברים" (הנחה) - אבל ם בעבר היה לי חבר טוב וייתכן ויהיו גם בעתיד(הנחה קוטבית דיאלקטית)

"אני לא מרגיש מוערך" (הנחה) - "אבל היו כמה דברים שעשיתי בחיי שכן גרמו לי להרגיש מוערך ויתכן שגם בעתיד אעשה דברים כאלו". (הנחה דיאלקטית קוטבית)

"כרגע אני מרגיש פגוע. לגיטימי להרגיש כך. מותר לי להרגיש פגוע" (ולידציה של הרגש) "אבל מותר לי להבין גם שמי שפגע בי עשה זאת בשל מצוקה אישית שלו וזה לא אישי נגדי" (הנחה קוטבית דיאלקטית)

קיימות שיטות טיפול רבות המנסות לאפשר לאדם לקבל את הסתירות מחשבותיו ורגשותיו מבלי לבחור בקצוות או לנסות להכחיד אחת מהן. מצד אחד לייצר ולידציה לכל מה שהאדם חושב ומרגיש ומצד שני להוסיף גם תפיסה או אלמנט מחשבתי הפוך.

 

במאמר זה נתרכז בשיטה ידועה במיוחד שהוכחה כיעילה מאוד. שיטת טיפול ב DBT - שיטת טיפול ידועה, ושיטה אלטרנטיבית מעט פחות ידועה אך לא פחות יעילה בשם וויס דיאלוג שגם היא עושה שימוש בדיאלקטיקה ככלי תובנתי המאפשר לנו לקבל את כל חלקנו מבלי לשפוט א להזדהות איתם וכך לייצר תהליך מאוזן עד להגעה לסינתזה.

 

DBT – Dialectical Behavioral Therapy

או בעברית "טיפול דיאלקטי התנהגותי", היא השיטה הידועה ביותר כיום לטיפול בהפרעת אישיות גבולית. השיטה הוכיחה עצמה כשיטה היעילה ביותר בין כל שאר השיטות לטיפול לסובלים מקושי בוויסות רגשי, (לדעתי שיטה זו יכולה להועיל גם למי שחווים דיכאון, מחשבות טורדניות, הצפות רגשיות גם ללא אבחון של הפרעת אישיות גבולית ש.ש)

בתחילת שנות התשעים של המאה הקודמת, הגיעה פסיכולוגית בשם "מרשה לינדהם" למסקנה שאין טיפול ייחודי ואפקטיבי מספיק לסובלים מהפרעה זו.

מחקרים הראו שטיפולים אחרים, כמו גם טיפול תרופתי יכולים להקל מעט על הסבל אבל היא חיפשה דרך שבה אנשים שמתמודדים עם קושי בויסות רגשי, קשיים במערכות יחסים כמו גם חרדת נטישה קשה, יוכלו לחיות חיים הראויים לחיותם.

מרשה עצמה הייתה מאושפזת פעמיים לאחר ניסיונות אובדניים, בגיל 17. הרופאים, אבחנו אותה בחולה בסכיזופרניה". היא קיבלה תרופות נוגדות פסיכוזה שלא הועילו לה, וטיפולים שונים ואף נשלחה לבידוד מחשש שתנסה לבצע ניסיון אובדני.

לינהאן, הבינה שהאבחון שלה היה מוטעה. היא עצמה האמינה כי היא סובלת מ"הפרעת אישיות גבולית" ולא סכיזופרניה.

לאחר שחרורה מאשפוז קשה, הלכה ללמוד פסיכולוגיה והחלה לפתח את ה"טיפול הדיאלקטי התנהגותי", לסובלים מהפרעת אישיות גבולית.

"טיפול הדיאלקטי התנהגותי", מבוסס משני חלקים: התפיסה הפילוסופית הבודהיסטית ובחלקו השני מבוסס על אימון במיומנויות חיים.

שיטה זו מבוססת על המודל הביו סוציאלי לפיו מקורות ההפרעה נוצרים בשל שני גורמים שונים: פגיעות ביולוגית מולדת והעדר ולידציה (תיקוף רגשות) של הילד בשלבים הקריטיים בילדות מול הוריו, ו/או אירועים משבריים בילדות שיתכן ושיבשו את מנגנון הויסות הרגשי.

הטיפול הדיאלקטי מחולק לכמה חלקים: טיפול קבוצתי, טיפול פרטני וטיפול התנהגותי. בטיפול נהוג לעשות סימולציות ומשחקי תפקידים כמו גם חיפוש אחר אלטרנטיבה בריאה להחלפתם.

המטפל נדרש לדלג כל הזמן בין תיקוף רגשות המטופל וקבלתם לטיפול התנהגותי כך למעשה נוצרת הדיאלקטיקה. מצד אחד לומדים המטופלים לתקף את רגשותיהם (אני כועס, אני פגוע, אני עצוב וזה בסדר להרגיש פגוע, כועס ועצוב) ומאידך ללמוד שיטות התנהגותיות שיאפשרו להם ללמוד דפוסי התנהגות ללא הרס עצמי.

העמדה הדיאלקטית גורסת שאין דבר שעלינו לקבל כאמת ללא עוררין, לפיכך יחפשו המטפל והמטופל יחדיו תזה ואנטיתזה שיובילו לאפשרות שניתן לחיות חיים ראויים גם ללא בחירה בקטבים ובאמת מוחלטת אחת.

קבלת המצב והשינוי אינם הפכים או ניגודים לפי טיפול זה. להפך, ניתן לקבל את המצב ובו זמנית לחתור לשינוי וכך לייצר תהליך שבתוכו לומד האדם להתנהל מול הסתירות בעולמו ומול תפיסת ה"שחור - לבן" שרבים מהסובלים מאישיות גבולית חווים (אידיאליזציה ודבוליזציה של האחר).

אלמנטים המגדירים את הטיפול הם קשיבות (מיינדפולנס) - תשומת לב מודעות למה שקורה כאן ועכשיו, בהווה ללא שיפוטיות, מיומנויות התנהגותיות במערכות יחסים המבוססות בחלקן על cbt

חלק מהטיפול בשיטה זו מאחר וידוע כי הסובלים מקשיים בוויסות רגשי, לעיתים חווים מצוקה קשה ובלתי נסבלת גם בשעות שאחרי הטיפול, הם גם טלפונים ויצירת קשר עם המטופל בין הטיפולים עצמם.

שיטת הטיפול CBT נחשבת ליעילה בהתמודדות עם דיכאון, מחשבות טורדניות והפרעות דחק וחרדה.

 

ההבדלים בין CBT ל DBT

  1. חלק מהטיפול נעשה בקבוצה. הטיפול בקבוצה נועד על מנת שהמטופלים יוכלו לתרגל אחר כך גם מחוץ לקבוצה מיומנויות חברתיות, שינוי וקבלה של סיטואציות ואירועים שונים, אפשרות לנהל את הרגשות כך שלא ישתלטו בהם ותרגול מיינדפולנס - לחוות את ההווה כאן ועכשיו ללא שיפוטיות של רגשות ומחשבות.

  2. פסיכותרפיה פרטנית: התמקדות במטרות, משמעות ואלמנטים שונים המאפשרים למטפל ולמטופל להשיג את מטרות המטופל יחדיו

  3. זמינות המטפל גם מעבר לשעות טיפול דרך הטלפון. לסובלים מויסות רגשי רגעים רבים של סבל כאוטי גם מעבר לשעות הטיפול. מטרת האימון הטלפוני, להנחות את המטופל כיצד לנהוג גם במצבים בהם הוא חווה קושי בויסות רגשי מעבר לשעות הטיפול, ולחוות יחד איתו את "רגע המצוקה" כדי לייצר הזדמנות לשינוי מחשבתי והתנהגותי..

  4. ניהול מקרה - המטפל מנחה את המטופל להיות המנחה של עצמו בניהול מקרה. כיצד לקחת אחריות על מצבו וניהול המצב הרגשי.

  5. צוות DBT הכולל תרפיסטים שונים, שמטרתו לעזור לתרפיסט ולמטפל להנחות ולנהל את הטיפול.

  6. לימוד "כישורי חיים" - התגייסות לעזרת המטופל בלימוד כישורי חיים והיכולת לשאת את המצוקה. כישורים אלו הם: תרגול מיינדפולנס, קבלה - לימוד קבלת אירוע מלחיץ או טריגרי כמו שהוא מבלי להתנגד או לנסות לשנותו (במידה ואין אפשרות לשינוי סיטואציה מלחיצה ספציפית).

  7. לימוד ניהול הרגש כך שמחשבותיו או רגשותיו של המטופל לא ישתלטו ולא ינהלו אותו

על הפרעת אישיות גבולית` תסמינים והמאפיינים כתבנו בעבר כאן.

 
 

ביבליוגרפיה

https://www.verywellmind.com/dialectical-behavior-therapy-1067402

https://www.webmd.com/mental-health/dialectical-behavioral-therapy

https://shorelinerecoverycenter.com/what-are-the-six-main-points-of-dialectical-behavior-therapy/

https://www.camh.ca/en/health-info/mental-illness-and-addiction-index/dialectical-behaviour-therapy

https://www.camh.ca/en/health-info/mental-illness-and-addiction-index/dialectical-behaviour-therapy

 

הכותבת/עורכת שיר שוורץ, עובדת בחברת פרויקטים שיקומיים, מנחת סדנאות כתיבה טיפולית וכלים וקלפים השלכתיים

https://shir-schwartz.com/

חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***