על החברה
לקבלת עדכונים מהבלוג
קוד אבטחה:

מתחילה ללמוד: התערבות קבוצתית להפחתת סטיגמה עצמית בקרב מתמודדים

סטיגמה – מילה כל כך קשה. מילה מורכבת ומעוררת אי נוחות ופחד, מילה הטומנת בחובה רגשות רבים כמו כאב, דחיה, כישלון, אפלייה. ניתן להיתקל בה מדי יום, בתחושה של פגועי הנפש שסביבנו, שהחברה אינה מקבלת אותם כמות שהם, דוחה אותם, חוששת מהם וממהרת לחרוץ את דינם לשבט: המשוגעים האלה, המסוכנים, המסכנים. אבל אין דבר יותר קשה וכואב מסטיגמה עצמית. מתחושתו של אדם שהוא עצמו מסוכן, כישלון, לא שווה, לא ראוי להימצא בחברת אנשים.

לצמא שלי להבין קצת יותר במה דברים אמורים. איך ניתן לעזור לאנשים יקרים שמתמודדים יום יום ושעה שעה עם תחושה קשה שהם לא מספיק טובים, לא מספיק שווים, שנטל הסטיגמה משוגעים, חולי נפש, פגומים, מוטל כמו אבן ריחיים על כתפיהם, נמצאה סוף סוף שוקת המים הנכונה, כשמנהלת שלי הציעה לי בדיוק בזמן הנכון הצעה מאוד מפתה: לצאת עימה לקורס די חדש שנפתח בבית הספר לשיקום במכללה האקדמית אונו.
הייתי סקרנית ומלאת מוטיבציה לאחר שקראתי את החומר ששלחה לי. ההצעה ללמוד את הנושא הגיעה בדיוק בזמן הנכון עבורי. הנה סוף סוף יש לי הזדמנות ענקית לעזור לדיירים שלנו להבין כיצד הם רואים את עצמם, כיצד הם מקטלגים את עצמם תחת כותרות שונות וכיצד החברה שסביבם מגבה, מעצימה ואף מנפחת את הסטיגמה העצמית שלהם.

הקורס שאני מתחילה ללמוד עוסק בהתערבות קבוצתית להפחתת סטיגמה עצמית בקרב אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית. סטיגמה היא למעשה תווית הנקשרת עם אדם או קבוצת אנשים וכוללת מאפיינים הנחשבים שליליים הגורמים לדחייה ואפלייה. לצערנו, הסטיגמה העצמית הינה תוצאה ישירה של הסטיגמה החברתית - המתמודד מפנים את הרגשות והמחשבות השליליים של הסטיגמה החברתית ומתחיל לחוות את עצמו באופן שלילי.

סטיגמה עצמית עשויה להוות מכשול בתהליך ההחלמה ולתחושת ערך עצמי נמוך, למרות שידוע שהחלמה אפשרית עבור אנשים המתמודדים עם הפרעה נפשית ושהם יכולים לחוות חיים מלאים ובעלי משמעות. התפיסה העצמית השלילית גורמת לאנשים לוותר על השאיפות שלהם בחיים ולקבל מבלי להיאבק את המאפיינים השליליים ש"הדביקו" להם. מטרת ההתערבות בקבוצה היא לעזור לאדם להרחיב את התפיסה העצמית שלו אל מעבר להפרעה נפשית ("אני זה לא המחלה") וזאת באמצעות למידת ידע הסותר עמדות סטיגמטיות (עובדות לעומת מיתוסים אודות מחלות נפש), חלק זה בקורס יעזור להעצים את המתמודדים.

בנוסף, נלמד דרכי חשיבה חלופיות, דרכים לשבירת מעגלי החשיבה השליליים ועיבוד והעצמה של הנרטיב האישי. אנו יכולים לקחת שליטה על חיינו וללמוד איך לא לאמץ סטיגמה ואף להתקומם נגדה – זאת המשמעות של הקבוצה שתכלול 20 מפגשים בסופם נקווה שהסטיגמה העצמית תקטן בצורה משמעותית.

נשמע מעניין? האמת היא שאני ממש סקרנית לראות מה תהיה תגובת הדיירים שלנו לקבוצה. האם יהיו אדישים ולא ירצו להשתתף? האם ירצו ללמוד הדרכים להפחתת הסטיגמה העצמית? האם הם בכלל מודעים לכך שהדרך להחלמה תהיה מהירה יותר במידה והסטיגמה העצמית שלהם תפחת? האם הם חוששים "לפתוח" ולהיחשף בפני חבריהם? האם הם יאמינו שהתהליך יצליח? האם נוכל לעזור להם להפחית את התחושות הקשות שמלוות אותם הקשורות לדימוי העצמי שלהם ולסטיגמה שלהם על עצמם?

אז זהו. אני יוצאת לדרך. נרגשת כולי ומלאת תקווה גדולה שאזכה להכיר טוב יותר את הדיירים
שלנו, לשמוע את סיפור חייהם וההתמודדות היומיומית שלהם עם העולם ולנסות לעזור להם ככל
שאוכל. אני רוצה לקוות שסיפור חייהם במפגש ראשון יהיה שונה מהסיפור שיספרו במפגש האחרון.

זהו הטיזר הראשון בסדרת פוסטים שיעסקו בנושא, אז אתם מוזמנים לעשות פאוזה לקפה ומנוחה ולחזור אלינו שוב לפוסט הבא, בו אשתדל להביא קצת יותר מתחושותיהם האישיות של הדיירים שלנו בנושא. אשמח לקרוא לדעת ולשמוע את חוויותיכם ודעותיכם בנושא.

רויטל.
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
***