על החברה
לקבלת עדכונים מהבלוג
קוד אבטחה:

סיפור חיי - פוסט שני "הלב"

מה קורה לי שאלתי את נאווה בפגישה השבועית שלנו באותו חדרון קטן שלה, במחלקה. הכל היה בסדר. לחשתי מנסה להכריח את קולי לבקוע מבעד לגרון הנחנק, " אז מה קרה לי פתאום, מה קרה?"? ישבתי מולה על כיסא פלסטיק קטן, עצמות פני בערו מכאב, ריח של דשא טרי היכה באפי. רציתי לקום מהכיסא, להימלט ממה שהתחולל בתוכי, להתמזג עם החופש שנכספתי לו, אבל לא יכולתי לזוז. נאווה השעינה את סנטרה על ידה , הביטה בי ושתקה. עיניה החומות חוקרות את עיני המנסות לברוח ממבטה אל התמונה שעל הקיר: שפת ים פסטורלית, ליד חוף לבן נטול אנשים או בעלי חיים. עזובה. מבחוץ בקעו נהמות אדם מיוסר. משאית כבדה גיהקה רעש כבד כמה פעמים ואז נדמה, מהרמקול בקע קולה העליז של סטפנה האחות החדשה שקרא לכל החולים להגיע לארוחת בוקר. נאווה ליטפה מבלי משים שוב ושוב את שרשרת הכסף שעל צווארה, פס שמש ארוך שהשתחל אל פנים החדר, מבעד לחלון הפתוח, עטף את זרועותיה, חושף ומאיר קבוצת נמשים כתומים שפוזרו בנדיבות על כתפה, אין דיכאון שאין לו טריגר, אמרה כעבור דקה.
יש אנשים הטוענים שמאז ילדותם הם חשים בנוכחות כלשהי ההולכת איתם לכל מקום שילכו. לעיתים ישתפו בתחושות שלהם גם אנשים אחרים, לעיתים ישתמשו באחרים: קהל גדול של צמאי קסמים המגיע לשמוע הרצאות או מופעי ראווה אותם הם מציגים ובהם הם מקימים נכים מכיסאות גלגליהם, מרפאים חולים ומלטפם את ליבם של המתייסרים מכאב החיים, יש ביניהם קוראים בכוכבים, מתקשרים, חולמי ומפרשי חלומות החברים באגודות שונות בהם הם חוזרים ומספרים בהתרגשות על המלאך או השד או אפילו אינטואיציה חריפה מתובלת בחוש שישי שעוזרת או מונעת מהם לכוון את דרכם.
מעולם לא חשתי בנוכחות מהסוג הזו, אבל בשנת 2013 ידעתי היטב שנוכחות אחרת החלווה ללוות אותי נוכחות רעבה ומשתוללת תרה אחר נפשי וריח הדם שהשאירו פצעים מגלידים בתוכי. לא נוכחות של אדם אחר או זהות אחרת, לא שמיעת קולות או חזיונות. היה זה צל ראשוני של אותה הפרעה הנקראת מלנכוליה או במילים הנפוצות יותר כיום הפרעת דיכאון. צל שעדיין היה קטן מדי כדי שאבחין בו, החל לשוטט ולצייר מעגלים על קיר הבטון המוכתם כולו בכתמי רטיבות אפורים סמוך למיטתי בשעות הלילה, עושה חזרות אחרונות לגראנד פינאלה שבו יעטוף ויתאחד עם הנפש בה חשק.
לאחר גירושי מצאתי עצמי לבדי עם ילדה קטנה בת ארבע. הייתי מבולבלת ומפוחדת. לא ידעתי מה אעשה, איך אביא פרנסה? אחרי שכבר הייתי עיתונאית במקומונים, כתבת מחשבים וכתבת לענייני תרבות וחברה, ומצאתי עצמי בלי עבודה לאחר שעיתונים רבים נסגרו. בלילות הייתי משוטטת באינטרנט, מורידה תוכנות מסקרנות, מתקינה, בודקת, ומסירה.
בלילה אחד כזה, כשהשעמום החל להציק, בתי הקטנה גרגרה נהימות חלום במיטתה, והשינה שיחקה איתי משחקי מחבואים, שיחקתי כהרגלי בהתקנות והסרות תכנה, ומצאתי פתאום מערכת אמריקאית שהציעה הקמת רשתות חברתיות לכל דורש, זה היה כמו לגלות חבילת שוקולד חדשה שלא הכרתי בעלת טעם אחר, מיוחד ומסקרן. ידעתי היטב מה אני רוצה. רשת חברתית למשפחות חד הוריות, משפחות כמוני, שזקוקות כל כך לתמיכה, בריחה ולו לכמה שעות מהבדידות הקשה שבגידול ילדים לבד, הכלה ותחושת ערך עצמי שהייתה כל כך חסרה להן. החברים הראשונים באתר היו אחותי ואמא שלי. ועוד שתי חברות חד הוריות שקשקשו ביניהן קצת בצ`אט והחליפו מאכלים,
במשך כחודש נדמה היה שכלום לא זז. הכנסתי את הרשת לרשימת המועדפים ושכחתי ממנה לגמרי. אבל בלי שציפיתי, ובאופן מוזר, החלו מעט החברים שהיו באתר לקיים מפגשים ביניהם, להזמין חברים נוספים, ופתאום החל האתר פתאום להתמלא באנשים שזיהו את הצורך החברתי, רצו להכיר חברים חדשים והיו שותפים לעשייה. בתוך כשנה מצאתי את עצמי לתדהמתי מנהלת מערך שלם של מתנדבים יחד הקימו אירועים רבים בשבתות למשפחות החד הוריות שבקהילה: קמפינגים, פיקניקים, מסיבות, ערבי שירה. וכמו בכל מקום בו קיימים חיים, לא נמלטה הקהילה שלי גם מהתאהבויות סודיות וחשאיות ואהבות גלויות ופתוחות, צחקוקי רכילות וסיפורים קורעי לב. האתר שקק חיים ומנה כעת אלפים. הייתי מותשת ועייפה, הבנתי שלבד אני לא יכולה, לא רוצה. חיפשתי מישהו כמוני: לא שתלטן, לא מגלומני, מישהו שינהיג את הקהילה הכואבת שלי שהייתה מורכבת ממשפחות מתפרקות, מהרבה מאוד סיפורי צער של הורים וילדים נעזבים, ברגישות. באהבה.

המשך יבוא..
שירה.
חזרה ל->
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
***