סיפורי הצלחה

לא מוותרים על רינה - שירות חונכות

חרדות, פחדים, חוסר בטחון, אי יציבות, כל ליוו את א` חניכה יקרה שלי, אותה אני מכירה מזה שנה.
רינה (שם בדוי), אישה מיוחדת, ,בת 47, מתגוררת בבת אמה. היא גרושה ואם לבן חייל.
אני מודה, לא היה לי קל עם רינה לפחות בתחילה. איך אפשר לעבוד באופן עקבי כשהצד השני מבטל פגישות ומרבה לשנות מועדים? איך אפשר להתכונן לפגישה, לתכנים שבה, כששוב מתבטל התאריך ונאלצים לקבוע מחדש.
אבל אני לא הסכמתי לוותר !
הצלחתי לראות מעבר למראה שהציבה רינה בפני. הצלחתי להבין ברינה האמיתית, הבנתי היטב את המסר שהעבירה לי, הבנתי שבביטולי הפגישות, היא לא אומרת "לא" למפגשים איתי, נהפוך הוא: היא בעצם אומרת לי: תתעקשי עלי. תילחמי עלי. הייתה בי היכולת להבין שהיא בעצם בוחנת אותי. בוחנת עד כמה אני אהיה שם עבורה למרות הקשיים. עד כמה אהיה מוכנה להתגמש ולהמשיך להיות שם למרות הקשיים שהיא מציבה לי.

לא היה לי קל בתחילה. לקח לי זמן, לא מעט זמן, להיכנס לחייה ולגרום לה להיפתח אלי, לבטוח בי, אבל אני כאמור לא ויתרתי. לא יכולתי לוותר כי ראיתי את הפוטנציאל הגלום בה, התעקשתי עליה. התעקשתי על הפגישות המיוחדות שלנו, וככל שחלף הזמן, היא החלה לבטוח בי יותר ולהתרכך, הפגישות שלנו נעשו מסודרות ויציבות יותר. מה שהוכיח לא` וגם לי, שהיא יכולה להגיע למצב שבו היא אכן עומדת בפגישות, לא מבטלת ולא בורחת מהרצון שלי ושלה להיפגש, לתמוך ולהיתמך.

רינה עובדת כיום ב"סיפור חוזר"- מפעל מוגן, בו מאפשרים לה להחסיר ימים, כשיש לה ימים ותקופות קשות. הקשר שלה עם בנה החייל אינו עמוק, ויש לה אח שגם הוא מתמודד, המתגורר בהוסטל.

על פניו כפי שאני רואה זאת, נראה שאמה נטלה על עצמה את תפקיד המטפלת ברינה. והיא מבשלת ומנקה עבורה, מסיעה אותה לכל מקום ובכך לא מאפשרת לא` לקחת אחריות על החיים, להתמודד בעצמה, לעשות לעצמה. בגיל 47 רינה חזרה להיות ילדה קטנה המטופלת על ידי אמה.

אבל אני ידעתי שקיים גם המקום האופטימי: המקום שבו עדיין קיימת בתוכה היצירתיות, השמחה והתקווה, במקום הזה בתוכה רציתי לגעת, אליו שאפתי להגיע. רינה ידעתי, הצליחה בעברה לעבוד בעבודה מסודרת, באופן עקבי במשך שלוש שנים, מה שהוכיח לי שאכן שקיימת בה היכולת הזו. לעבוד ולהתמיד. היא נאלצה לעזוב עבודה זו, בה עבדה שלוש שנים, עקב הטרדה מינית שעברה במקום לאחר שלוש שנים של התמדה ראויה לציון.

כשהפגישות ביננו הפכו סדירות ועקביות, יכולתי במהרה במהלך המפגשים, לעזור לה להיפתח אלי. דרך אמנות משקמת אחת לשבוע, כשאנחנו יושבות בביתה ודרך היצירה, רינה מצליחה להוציא החוצה את רגשותיה, להיפתח אלי, לדבר על הפחדים, החרדות, הרצונות הסמויים ובעצם לקוות ולייחל ולהאמין שיקרה הדבר שהייתה רוצה יותר מכל בחייה: חופש בחירה ועצמאות.

ההתחלה גם במפגשי העבודה היצירתייים שלנו, לא הייתה קלה או פשוטה. רינה חששה מאוד לגעת בצבעים. היא גם חששה מהתגובה שלי. חששה שתאכזב אותי או תכשל ביצירה. סבלנות היה שם המשחק בקשר שלי ערינה, כמו גם הכלה והקשבה עבדנו יחדיו בשלבים, זרמתי עם הקצב שלה, לפי היכולת שלה.

במהלך המפגשים, כאשר במפגשי היצירה הראשונים כל אחת מאתנו ציירה על דף סקיצה ראשונית של האובייקט והחלפנו את הציור בנינו מספר פעמים, דבר שנתן לא` בטחון להמשך.

בסיומו של הליך ארוך וממושך, הגענו למצב בו רינה שוב אינה סולדת ממגע עם צבע, מציירת בחופשיות בעצמה, גם בזמנה החופשי. במקביל היא נרשמה לחוג ציור ומתמידה בו וכן מצאה לעצמה ערוץ נוסף של יצירה דרך אפליקציה בטלפון הנייד שלה.

במפגשים כל שבוע שני, אנו יוצאות לבית קפה ורינה מספרת על התמודדותה במהלך השבוע שחלף.

אנחנו נהנות יחד מטיולים מעשרים בתערוכות ציורים, לעיתים קרובות אנחנו מצלמות פרחים שא` בוחרת, אותם נצייר בפגישתנו הבאה.

בפעמים האחרונות הופתעתי כשרינה ביוזמתה, הראתה לי בגאווה ספר שרכשה בו תצלומי פרחים וגינות. ההתמקדות בפרחים ,צילום וציור שלהם, מאפשרים לה באופן מטאפורי לבחור ביופי שבחיים, לראות ולהתעכב על הדברים הטובים, היפים שסביבה. מהם היא אכן מקבלת השראה ורעיונות נוספים ליצירה.
 
חזרה ל->
סיפורי הצלחה נוספים:

כאמא של מתמודד נבחרתי להיות אחת מהמנחים של יום העיון, נתבקשתי לספר את הסיפור האישי שלי. התהליך הזה היה קשה מבחינה נפשית והציף בי את הדרך הכואבת שעברתי.
אני רואה את עצמי ואת משפחתי כמשפחה בהחלמה!
אני מבקשת לשתף אתכם בסיפור האישי שלי בתקווה שהסיפור יסייע למשפחות של מתמודדים, ארגונים ועמותות המטפלים במצבים כאלו.

ראה מידע נוסף..

בכל פעם שאתם מסובבים את המפתח בדלת, חוזרים או יוצאים מביתכם באופן לגמרי אוטומטי, במהלך שיגרת חייכם, עצרו לרגע וחישבו על כל אותם אנשים שמתאווים לעשות זאת ממש כמוכם – לצאת החוצה, אל החיים, אל השמש, לראות אנשים. אבל לא יכולים: החרדה מאנשים, מהסביבה בחוץ ממה שיכול לקרות להם כשהם אינם מרגישים מוגנים, משתקת אותם ומשאירה אותם גלמודים, לבד בביתם, בתוך סבל עמוק ובדידות כואבת ועצובה.

ראה מידע נוסף..

חוסר ויסות רגשי, בזבוז כספי כרוני, התנהגות תוקפנית והפרעת אישיות גבולית קשה הרחיקו מנדיה (שם בדוי) כל גורם תמיכה חשוב שיכול היה לעזור לה לצאת מהכאוס בו חייתה.

נדיה הגיעה לשירות שלנו עצובה, תוקפנית ומיואשת. לא הייתה לה שיגרת יום , שנים רבות נהגה להסתובב ברחוב ללא מטרה, התנהגותה הייתה לא שקולה והחרדות שלקתה בהן, כמו גם פלאשבקים קשים וסיוטים שפקדו אותה בעקבות אירוע פוסט טראומטי בעברה, הפכו את התנהגותה מול אנשים אחרים לקשה ותוקפנית.

ראה מידע נוסף..

רובנו לא נדע לעולם מה זה אומר להיות גר וזר בארץ נכריה: כמה זה קשה להסתובב ברחוב כשאתה לא מבין מה אנשים סביבך אומרים, כמה זה קשה לשבת מול פקידה בביטוח לאומי או בקופת חולים כשאתה לא מבין מה היא מנסה להסביר לך. להתמודד עם קשיים בירוקרטיים ועם תרבות חדשה כשבנוסף לכל גם צילה הכבד של מחלת הסכיזופרניה בה לקית, מאיים עלייך כמעט כל הזמן, אבל קשיי השפה גם לא מאפשרים לך להסביר היטב מה בדיוק אתה מרגיש ולתאר את המצוקה שלך.

ראה מידע נוסף..
***