מבחינה תזונתית, שילוב של קטנית ודגן מספק לנו למעשה את כל חומצות האמינו להשלמת חלבון מלא ולכן שילוב כמו אורז ועדשים ירוקות (מג`דרה) הוא מומלץ, במיוחד לצמחונים או טבעוניים שאינם צורכים מוצרי עוף ובשר. שילובים נוספים: טורטיה עם ממרח שעועית לבנה, לחם עם ממרח חומוס אמיתי (ראו מסגרת), אורז עם שעועית שחורה או גרגרי חומוס, מרק גריסים ועדשים ירוקות/מחית עדשים כתומות ועוד. הסויה לעומתן, נחשבת לחלבון מלא.
מחקרים מצאו כי קטניות יכולות לסייע בהורדת רמות הכולסטרול בגוף, באיזון הסוכר בדם ואף יכולות לסייע במניעת סרטן המעי הגס ובמניעת מחלות לב.
ניתן לשלב קטניות בתפריט על בסיס יומיומי בצורות שונות ומגוונות (כחצי כוס ביום). תמיד מומלץ להשרות אך עדשים ומש הן קטנות וניתן להוסיפן לבישול ללא השריה מוקדמת. ומה עם הגזים? הגוף לומד להתרגל אליהן ועם הזמן יפחתו הגזים בעקבות אכילתן. הנבטה והשרייה עשויות להקל על העיכול, או תוספת תבלינים כמו כמון, זרעי שומר, כוכבי אניס, זנגביל, קימל וקינמון. פטנט נוסף הוא להחליף את מי הבישול פעם עד פעמיים בזמן הבישול.
שם משפחה : קטניות
שמות פרטיים: חומוס, שעועית (למיניה השונים- לבנה, אדומה, שחורת עין-לוביה, אזוקי) ועדשים בשלל צבעים (כתומות/צהובות, ירוקות/חומות, שחורות), סויה לצורותיה, מש, אפונה, וגם חילבה הוא סוג של קטנית.
כמה מילים על חומוס.. כשמדברים על חומוס למריחה חשוב לזכור שההמלצה היא לצרוך חומוס גולמי/או ממרח שמכינים באופן בייתי על בסיס גרגרי החומוס, ולא ממרח תעשייתי שמוסיפים לו שומן רב ומלח, ומכיל הרבה פחות חלבון. המלח (שנועד לשפר את הטעם וגם משמש כחומר משמר ומאריך את חיי המדף שלו) אינו מומלץ ועל כך נרחיב בפינתנו בפעם אחרת. קמח חומוס הוא דל שומן, אינו מכיל גלוטן והוא יכול לשמש להכנת פיצות, פשטידות, חביתות, קציצות (גונדי) ועוד. אותם סיבים חשובים בגופנו, משמשים כ`דבק` בתבשילים שונים.
ול`קינוח`, כמה רעיונות לנשנושי קטניות,שאת חלקם ניתן לכבד את הדיירים בביקורכם או בזמן אירוחם בבית
אדממה- פולי סויה שנמצאים בתרמילים. קילופן מהווה תעסוקה טובה מול הטלויזיה. 100 גרם תורמים 122 קקל, 10.9 גר חלבון
גרגרי חומוס או פול עם לימון, מעט מלח ופלפל שחור
עדשים שחורות בסלטים. (מבשלים בנפרד ושומרים במקרר, יכול להתאים כתוספת למנות רבות)
ממרח שעועית לבנה- על טורטיה/פריכיות/פרוסת לחם או כתוספת לצד שקשוקה/חביתה ועוד
מרקי קטנית בשילוב גריסים בעונת הסתיו והחורף– משביעים, מזינים ומחממים. מתאים כארוחת ביניים מושלמת
כדורי פלאפל (בהגבלה בשל תכולה גבוהה של שמן טיגון)
לסיכום, דיירים רבים סובלים מסוכרת ועודף משקל, בשל תאבון מוגבר כחלק מתופעות הלוואי של תרופות מסוימות, אך גם אכילה להפגת שיעמום או אכילה רגשית תורמים לכך. את הקטניות אנו מקפידים לשלב בתפריט השבועי של ההוסטל והן מהוות חלק בלתי נפרד ממנו. תרומתן לתחושת שובע ולעליית סוכר איטית בדם היא חלק חשוב בהתמודדות עם רמות סוכר גבוהות והשמנה או שמירה על משקל תקין. בחירה מושכלת ומודעת של מזון מזין במצבי שיעמום או מצב רוח רע יכולה גם לשבור את מעגל הקסמים שנוצר באכילה של מזון לא בריא. אך זהו נושא בפני עצמו, ועל כך- נרחיב בפעם הבאה. לבריאות וחזרה נעימה לשיגרה לכולם.
הכותבת היא ורד קטריבס, דיאטנית קלינית, B.Sc וחברה בעמותת עתיד- עמותת הדיאטנים בארץ