על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

כוחה המרפא של המילה הכתובה: ביבליותרפיה בטיפול

בספר: "הסיפור שאינו נגמר" חווה גיבור הסיפור, נער ביישן, סגור, שחבריו לכיתה מנדים ומתנכלים לו, הזדהות עם אוטריו גיבורו השני של הסיפור. אוטריו האמיץ היוצא למסע הרפתקאות כדי להציל את ממלכת "פנטזיה" שעומדת להיכחד. במהלך הספר כולו חווה הנער הזדהות וקירבה אל ה"אני" הפנימי שלו, אל האומץ שלו עצמו לצאת למסע משל עצמו ואל הכוחות הטמונים בתוכו, שלא הבחין בהם לפני כן.

אנו מרבים לדבר על תרפיה והעוצמה שבתרפיה באמנות קרי: כתיבה, ציור, מוסיקה, תיאטרון וגו`. אבל קיימת תרפיה נוספת, תרפיה שכל מי שאהב ואוהב לקרוא, של מי שהזדהה פעם עם דמות על על הנייר שבעצמה נלחמת בקושי ובסבל, מכיר ויודע את עוצמתה. התרפיה שבקריאה.
הרבה פעמים אנחנו מסוגלים להגיע לעצמנו מתוך צפייה או חוויית הקריאה בדמות איתה הזדהינו. ההזדהות עם דמות אחרת, מאפשרת לנו מחד מרחק בטוח שיאפשר לנו להתמודד עם ה"אני" שלנו האמיתי כאשר דווקא הריחוק מהאוטוביוגרפיה האישית שלנו, יכול לייצר אצלנו את הקרבה ללא חשש לאני שלנו באמצעות דמות המשקפת לנו את הרגשות או המחשבות שלנו, מבלי להרגיש מאוימים או מתקשים להיחשף.
 
הזדהות עם גיבור ספרותי מאפשרת לנו גם להבין דברים בעצמנו. כמעט ואין ספר שבו הגיבור שלנו אינו עובר מסע כלשהו, מלחמה אותה עליה להילחם, לעיתים בעל כורחו, כדי להגיע לרצון או מטרה כלשהי. הדבר מעורר הזדהות בייחוד כשאנו עצמנו מרגישים רחוקים ממטרה או רצון כלשהו, הקתרזיס שבסיפור יכול לאפשר לנו להחזיר גם אל עצמנו את התקווה והרצון לקדם את מטרותינו.
 
אנו מזדהים עם הגיבור הסיפורי, דווקא משום שקשייו רבים ועליו לצאת לדרך ולנסות להכניע את המכשולים הניצבים בפניו. אנו מזדהים עם הסבל שלו, ואף לעיתים עם הבדידות או תחושת הנון קונפורמיזם ובידולו של הגיבור וניכור החברה כלפיו. אנו מזדהים עם הכאב בנפשו, עם האומץ שלו להמשיך במסע למרות הסבל והקשיים. הזדהות זו היא עצמה למעשה סוג של תרפיה – אנו משקפים לעצמנו את רגשותינו באמצעות רגשות הגיבור עמו אנו מזדהים, לעיתים גם נוכל להבין דמויות אחרות בחיינו כמו :אם, אב, ילד, חבר או בן זוג באמצעות הדמויות שבסיפור אותו אנו קוראים.
הביבליותרפיה הינה תורה שלמה בפני עצמה. היא מכילה בתוכה : קריאת סיפורים כהליך תרפויטי, בנוסף לכתיבה טיפולית המאפשרת למטופל דיאלוג עם הסיפור עצמו ותוך כדי כך גם עם עצמו בחוויית הקריאה והכתיבה הטיפולית.
 
למעשה מספר הולך וגדל של מטפלים בבריטניה ובארה"ב נוטה להמליץ לאנשים הסובלים מחרדה ודיכאון על ביבליותרפיה ככלי לעזרה והבנת ה"אני הפנימי": קריאת ספר או סיפור וטיפול באמצעותם. מטפלים רבים משתמשים בסיפורים ככלי נוסף לשיקוף רגשות המטופל, תחושות, הבנת העצמי ותובנות חדשות כמו גם העלאת מוטיבציה של פגועי הנפש ואנשים המתמודדים עם קושי של מחלה, להתגבר על מכשולים באמצעות ההשראה שמאפשר גיבור הסיפור, שלעיתים קרובות גם הוא נמצא בקושי גדול ומנסה להתמודד עמו. 
 
בבריטניה, שם ההמתנה לטיפול מקצועי יכולה לקחת זמן רב, אימצה מערכת הבריאות הבריטית את הביבליותרפיה ככלי עזר נוסף הננקט במצבים של טיפול שאינו חירום. מטרת התכנית הבריטית היא להמליץ על ספרים שהוכח מחקרית בקבוצות מיקוד כי הם אכן יכולים לתרום להורדה משמעותית של סימפטומים של חרדה ודיכאון. משרד הבריאות הבריטי אישר כ – 35 ספרים כאלו.

כמעט בכל ההמלצות מדגישים אנשי המקצוע כי הטיפול ב"בביליותרפיה" אינו אמור להחליף טיפול פסיכותרפי או פסיכולוגי רגיל, אלא להוות כלי נוסף המאפשר למטפל לעזור למטפל לייצר קשר עם המטופל ולעזור למטופל להתקרב אל עצמו ביתר קלות, דווקא בשל ההרחקה המרגיעה אותה מייצר הסיפור. כמו כן יש לציין כי ההתייחסות במאמרים ספציפיים אלו הייתה לפגיעות נפשיות כגון: דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה ולא קיימת בהם אזכור של מחלות כרוניות כגון סכיזופרניה למשל ולשאלה האם במקרים של סכיזופרניה יכול הסיפור הדמיוני בחלק מהמקרים לעורר גם תוצאות לא רצויות כמו חיזוק הטשטוש והחרדה הקיימים בין המציאות לדמיון אצל חולים אלו?
ההמלצה הרשמית של רוב המטפלים היא שימוש בביבליותרפיה בנוסף לטיפול הרגיל או בשילובו בתוכו.

בבריטניה הוקמה תכנית נוספת בשם :"קוראים היטב במרשם" המיועדת לנוער פגוע נפש המתמודד עם חרדות, הפרעות אכילה, מחשבות אובדניות, פוגענות עצמית ודיכאון. בפאנל בחירת תכנית הקריאה אושרו כ – 35 ספרים לקריאה, בינהם ספרי עזרה עצמית, מדע בדיוני, רומנים וכו`. בפאנל ישבו מומחים לבריאות הנפש שהמליצו יחדיו על הספרים. חלק מהספרים הידועים שהומלצו לקריאה כחלק מהטיפול בנוער נפגע נפש היו :"המקרה המוזר של הכלב בשעת לילה מאוחרת" הידוע של מארק הדון בנוסף לספרי הדרכה ועיון בנושא בריאות הנפש.
 
מאמרים בנושא: 
 
 
 
 
 
  הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, פיצול אישיות, הפרעה דו קוטבית.
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***