על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

מחשבות ומעשים מייצרים מציאות - טיפול CBT

מחשבות יוצרות מציאות, זו אמירה שרובנו שומעים שוב ושוב. רובנו צפינו בסרטים כמו "הסוד" וקראנו ספרים נהדרים כמו "כוחו של תת המודע,. אנחנו בהחלט מודעים לכך שמחשבות שליליות יכולות להיות הרסניות עבורנו, אבל מחשבות כאלו שמלוות מגיל ילדות יכולות להפוך להיות כל כך מקובעות בתוך הנפש, שקשה מאוד לקרוא עליהן תיגר, לעיתים אנחנו נוטים גם להפוך מחשבות לאמונות. אנחנו לא רק חושבים לכמה דקות שאנחנו לא שווים ולא יכולים להצליח. אנחנו באמת ובתמים מאמינים בכך. ואמונות מושרשות קשה מאוד לעקור.
מחשבות ואמונות גם מייצרות פעולה ומעשה. או יותר נכון לעיתים קרובות לחוסר מעש. כשאדם מרגיש כישלון חש עצמו לא שווה ולא ראוי, חסר ביטחון ובעל רגשי נחיתות, קשה מאוד לייצר מוטיבציה לעשות דברים ולפעול. ללכת ללמוד, למצוא תחביבים, לעבוד, לנהל מערכת יחסים.

כך שמה שקורה ברוב המקרים בהם אדם אינו מאמין בעצמו ומחשבותיו שולטות בו ביד רמה, הוא לא רק מחשבות מייצרות מציאות, אלא גם מעשים מייצרים מציאות. לעיתים במקום להילחם במחשבות קודם, צריך לקפוץ למים ולעשות, גם כשלא מאמינים. עשייה שיש איתה ערך מוסף כמו עזרה לאנשים אחרים, טיפול באחרים יכולה לשנות דפוסי חשיבה ואמונות.

זה למעשה חלקמהרעיון גם של טיפול בCBT – הנסיון הוא לשנות דפוסי חשיב, קוגניציה ואמונות מגבילות, אבל בד בבד גם לשנות את דרכי ההתנהגות וההתנהלות היומיומיים באמצעות קביעת מטלות המנסות לעזור למטופל לשנות לא רק דפוסי חשיבה אלא גם דפוסי התנהגות ועשייה.

בנוסף לחזרה לחוויות העבר לא יזניח המטפל גם את הטיפול בהווה. CBT פירושו טיפול התנהגותי קוגניטיבי. טיפול קוגנטיבי מטרתו העיקרית היא שינוי של דפוסי חשיבה המייצרים תחושות קשות ושליליות של האדם על עצמו. המטפל יעזור למטופל לאמץ לעצמו דפוסי חשיבה אחרים ולהבין כיצד הוא בעצם מפרש את המציאות והחוויות היומיומיות והטריגרים וכיצד לייצר חשיבה חיובית באמצעות שינוי וקריאת תיגר על מחשבות שליליות אבל גם קריאה ועידוד למלעשה ולפעולה שיכולים לחזק את הנכונות של האדם להמשיך ולפעול ולעודד מוטיבציה.

CBT הינו לרוב טיפול קצר מועד של עד כחצי שנה. הוא מיועד לטפל נקודתית בדברים שונים המציקים לאדם באמצעות קביעת מטרות שונות אותם המטופל קובע יחד עם המטפל ועליהם הוא בוחר לעבוד. יחד עם זאת בעולם הרפואה ובריאות הנפש ממשיך להתקיים ויכוח אודות יעילותו של טיפול זה, בעיקר במטופלים שעברו טראומות קשות וחוויות שקשה לעבד אותם. המתנגדים לטיפול זה טוענים כי מדובר בטיפול שלא בטוח שהינו יעיל כשמדובר במטופל בעל בעיות נפשיות או מחלה נפשית קשה. המתנגדים טוענים כי אמונות מגבילות מושרשות אצל חלק מהמטופלים כל כך חזק שחצי שנה של עבודה על מטרות ואמונות מגבילות, לא תוכל להשיג את המטרה אצלם. התומכים בטיפול טוענים כי מחקרים רבים מעידים על יעילותו של טיפול זה וכי הטיפול אינו מתיימר להיות יעיל ונכון לכל אדם, אלא ממוקד מטרה ועונה על צורך של אנשים הסובלים למשל מחרדת בחינות ודימוי עצמי נמוך, אינו מתיימר לטפל בספקטרום שלם של הפרעות אישיות או מחלות נפשיות כרוניות.

בהקשר של דיכאון למשל, קיימים מחקרים רבים כמו אותם אימץ בחום ה NICE - (האירגון הבינלאומי לבריאות נפשית ופיזית), המספק הנחיות ועצות לשיפור מעשי ויישומי בריאות האדם, שתוצאותיו העידו על כך שאכן טיפול זה יכול להיות מאוד אפקטיבי ויעיל במצבים של דיכאון. NICE בחר להמליץ על שיטת טיפול ב CBT כשיטה יעילה ומומלצת לטיפול בדיכאון.

הטיפול ב CBT מקובל לא רק בטיפול פרטני, אלא לעיתים קרובות ניתן גם בקבוצות למטופלים

יש לציין שבישראל לפחות, רוב המטפלים והפסיכולוגים באים מלימודי פסיכותרפיה ולא CBT. אבל ניתן למצוא עו"סים רבים וקואצ`רים משתמשים בשיטה זו. לכן יש להקפיד מאוד לפני שמגיעים לטיפול ולוודא שמדובר במטפל מומלץ בעל נסיון שלמד את הנושא לעומק ולא מטפל אלטרנטיבי שלמד רק במשך כמה חודשים את הנושא והוא חסר נסיון בכך.
 
 למאמרים בנושא טיפול ב- CBT:
 
 
 
 
 הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCDDD, פיצול אישיות, הפרעה דו קוטבית.
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***