על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

זבנג וגמרנו? "טיפול קצר מועד – למי הוא מתאים"

רבים מאיתנו מטופלים במשך שנים רבות, אחרים בוחרים בטיפול קצר מועד במטרה להתמודד עם משבר או טריגר שחוו בחיים. לעיתים קורה שנתלבט מה הכי נכון עבורנו: טיפול קצר מועד אכן יכול לקסום לנו. התחושה היא שלאחר כמה מפגשים נרגיש שחרור, נלמד להשתמש בכלים שניתנו לנו ונשתחרר מהסבל בדרך הקצרה ביותר. מאידך אחרים יטענו כי קשה מאוד בטיפול של 12 מפגשים או יותר להתמקד בשורשי הבעיה, לדייק אותה ולייצר יחסי מטפל מטופל שמהווים סוג של עוגן ומודל חדש ליצירת דפוסים שהם בבחינת מאין תיקון לקשיים שאנו חווים במערכות יחסים אחרות.

אז האם מתאים לנו טיפול קצר מועד או טיפול ארוך יותר?
כמובן שתמיד ניתן להתייעץ עם המטפל, אבל כדאי לקחת בחשבון שמטפל רק בטיפול קצר מועד ינסה לשכנע אותנו שזה מתאים עבורנו, מטפל בשיטות אחרות ינסה לשכנע אותנו שטיפול זה לא יעיל, כל אחד לפי אמונתו ושיטת הטיפול שלו.
כמה דברים שעלינו לקחת בחשבון כשאנו פונים לטיפול קצר מועד:

1. עד כמה אנחנו מסוגלים לתת אמון בקלות באדם אחר? בטיפול קצר מועד, עלינו לתת אמון במטפל די מהר, על מנת שהטיפול אכן יהיה יעיל עבורנו. אם אנחנו מכירים את עצמנו כאנשים שלוקח להם זמן לבטוח באדם אחר או לתת אמון, כדאי שנשאל את עצמנו אם אכן טיפול קצר מועד מתאים עבורנו בהנחה שיקח לנו זמן לייצר ביטחון בטיפול ובמטפל.

2. עד כמה קל לנו להיפתח בטיפול? מטופלים רבים מתקשים מאוד להיפתח ורבלית ולפתוח את סגור ליבם בטיפולים קצרים. לחלקנו קיים קושי לשתף בדברים שבאמת מציקים לנו, במחשבות, ברגשות, בדילמות החיים ואף בזכרונות ודפוסים מהעבר שעדיין מלווים אותנו ומייצרים חסימות וקשיים נפשיים.

3. התנגדות: עד כמה קשה לנו לייצר שיתוף פעולה ולא להתנגד לטיפול? אם אנחנו מכירים את עצמנו כאנשים שמקננת בהם התנגדות ראשונית לתכנים הקשים העולים מתוכנו ובתוך הטיפול האם טיפול קצר מועד יוכל לסייע לנו ולמטפל בטווח המאוד קצר שעליו לעבוד איתנו על ההתנגדות ולהיפתח.

4. עד כמה אנחנו מסוגלים להכיל רגשות חזקים בטיפול ולעבד אותם בזמן קצר של מספר מפגשים מועט?

5. מנגנוני הדחקה והגנה: אם אנחנו מיכירים את עצמנו כאנשים המייצרים מנגנוני הגנה והדחקה לאורך זמן, האם בטיפול קצר מועד נוכל להתמודד עימם?

6. משמעת עצמית ומחוייבות: כל טיפול דורש סטינג של משמעת ומחוייבות, אבל בטיפולים קצרי מועד במיוחד חשוב שנדע להתחייב להגיע לכל מפגש בזמן, לעמוד בסטינג שהצבנו יחד עם המטפל ולא לאחר או לבטל מפגשים.

7. עד כמה הבעיה שלנו דורשת יחס וטיפול ארוך או קצר טווח?

למי יכול להתאים טיפול קצר מועד?

1. כאשר מדובר בדפוס או שינוי התנהגותי כלשהו שאנו מעוניינים לשנות.
2. כאשר אנו סובלים מטריגר כלשהו בחיים שאנו רוצים להתמודד איתו.
3. כאשר לאדם קשה להתמודד ולהתמיד לאורך זמן – מה שיכול להקטין את אחוזי הפרישה מהטיפול.
4. תחושה של התחלה וסיום שמאפשרת לנו להרגיש סיפוק מכך שהשלמנו את הטיפול ולא הפסקנו באמצע מה שיכול לייצר תחושת כישלון.
5. יכולת להכיל רגשית את התכנים העולים בטיפול ויחסי אובייקט בשלים.
6. סביבה תומכת של המטופל יכולה גם היא לעזור בטיפול קצר מועד כאשר לאחר הטיפול יש עוגנים ותמיכה מאסיבית המשכית שניתן להעזר בה.
7. יכולת להתמודד עם אימפולסיביות וחרדה.
8. יכולת להתמודד עם תכנים קשים העולים בטיפול.

שיטות פסיכותרפיה קצרת מועד.

CBT

זו אולי השיטה הידועה ביותר, שהוכחה גם כיעילה מאוד בטיפולים קצרי מועד.
היא מסוגלת לסייע גם לאנשים הסובלים מחרדה או דיכאון בינוני. זוהי שיטת טיפול התנהגותית קוגניטיבית שמדגישה את השילוב בין הקוגניציה לתרגול היומיומי ויצירת כלים גם מחוץ לטיפול לנקיטת פעולות וסדר יום מובנה שיזרזו את תחושת היעילות מעבר לשינוי דפוסי החשיבה. הטיפול עצמו ייחודי בכך שהוא משלב בתוכו שיטות רבות כמו מיינדפולנס, אלמנטים משיטות הבודהיזם להפחתת הסבל ולימוד המטופל לקבל את הרגשות העולים בו, ולהתבונן בהם ללא שיפוטיות. חלק מהטיפולים החדשניים בתחום כוללים גם אלמנטים מהטיפול האלטרנטיבי כמו ביו-פידבק, מיינדפולנס, מדיטציה ועוד.

פסיכותרפיה מוגבלת זמן בשיטת דבנלו

הטיפול מתאים למטופלים בעלי שיטת מודעות גבוהה מאוד. מטופלים שמסוגלים לשאת רגשות קשים כמו חרדה והצפה רגשית ובעלי מוטיבציה גבוהה לטיפול. הטיפוןל אינו מתאים לאנשים שמתקשים בעלי מנגנוני הדחקה והכחשה או פיצול פרימטיביים. הטיפול מתמקד בניסיון לייצר חוויות מתקנות באמצעות העברה רגשית יחד עם התובנה שיש למטופל יכולת למנוע תלות יתר במטפל.

פסיכותרפיה מוגבלת זמן בשיטת מאן:

אם יש לכם נושא אחד שמטריד את מנוחתכם – ייתכן וזו השיטה הנכונה עבורכם. הפגישות ממוקדות בהתייחסות לפיתרון של כאב בהווה ושיפור דימוי עצמי. הטיפול מתאים לאנשים שאין להם נטייה לייצר תלות במטפל או בטיפול, והוא אינו מתאים לאנשים הסובלים מפגיעה נפשית קשה כמו פסיכוזה, דיכאון קשה או הפרעות אישיות שונות. מאן עצמו ראה בפרידה סוג של טיפול בעצמו, היכולת של המטופל להיפרד לאחר הטיפול, הטיפול עצמו הינו טיפול דינמי ומאן סופר שלושה שלבים בטיפול: ירח הדבש, אמביוולנטיות ופרידה. דווקא בחוויית הפרידה ראה מאן חוויה הכרחית עבור המטופל ביחסיו עם העולם ומערכות היחסים בחייו, מאחר ובכל עת ושלב בחיי ייאלץ להתמודד עם פרידות כלשהן.

לסיכום: כדי שתדעו אם מתאים לכם טיפול ארוך טווח או קצר מועד, מומלץ לערוך בדק בית קצר עם עצמכם. נסו להיות כנים עם עצמכם: האם אתם מסוגלים להתמודד עם טיפול ארוך טווח או שלאחר תקופה תחושו כי אתם מתקשים להתמיד? האם יש בכם את היכולת להיפתח ולתת אמון במטפל בקלות בטיפול קצר מועד? האם הבעיות והקשיים שאם סובלים מהם מצריכים תרפיה ארוכה או שניתן להתמודד איתם בכמה מפגשים? האם בטיפול לטווח קצר תזדקקו אחר כך לטיפול נוסף או שתוכלו לטפל נקודתית בבעייה הספציפית שעולה?
 
 
 
הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה יצירתית טיפולית. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית. shir-schwartz.com 
 
 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***