על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

הדיאלוג הפתוח – השיטה הפינלנדית לטיפול בפסיכוזה

הנטייה כיום בישראל בארצות המערב היא לטפל בנפגעי פסיכוזה בעיקר באמצעות טיפול תרופתי. ההנחה היא כי הטיפול התרופתי בפסיכוזה הוא היעיל ביותר להקל על סבלם של הלוקים בהתקפי פסיכוזה.
אכן, הטיפול התרופתי התקדם עם השנים, ניתן למצוא כי טיפול תרופתי באביליפיי – תרופה חדשה יחסית, החלה מחליפה לעיתים קרובות את הטיפול התרופתי הקודם שלווה בתופעות לוואי קשות. בהיבט של טיפול רגשי, הנטייה היא להמליץ עלCBT .
שאלה המעסיקה שנים רבות מטפלים, חוקרי מוח ופסיכיאטרים היא האם קיימות עוד אלטרנטיבות כיום לטיפול בפסיכוזה?

מודל פיני בשם "הדיאלוג הפתוח" מציע גישה אחרת, היבטים שונים לחלוטין לגישה המסורתית לטיפול בפסיכוזה אותה אנו מכירים כיום.
הגישה שפותחה באמצע שנות השמונים בצפון פינלנד שהתגלתה כיעילה מאוד ומתחילה להתפתח כיום גם בארצות אחרות בסקנדינביה ואף בבריטניה, במטרה ללמוד אותה.

התומכים בשיטה טוענים לאחוזי הצלחה גבוהים. לדבריהם אחוזים בודדים מהמתמודדים עם פסיכוזה וחווים א השיטה חווים אשפוזים חוזרים וכן כי קיימים אחוזים גבוהים של מטופלים שהפסיכוזה אינה חוזרת אצלם עוד או בהתקפים הולכים ומתמעטים.

שיטת הדיאלוג הפתוח בעזרה וסיוע לכל בני המשפחה, החברים והקהילה של האדם הסובל ממצוקה פסיכוטית ולא מתמקדת רק באדם עצמו.
הדוגלים בשיטה רואים במשפחה ובקהילה חלק חשוב, בלתי אמצעי ולא מופרד ממצוקתו של החווה פסיכוזה עצמו. שיטת הדיאלוג הפתוח רואה בפסיכוזה מצב תגובתי לטראומה ולא מחלה כפיי שאנו נוהגים לחשוב. לכן גם היחס לטיפול התרופתי בשיטה זו הוא כאל עזרה ראשונה ולא טיפול עיקרי, כאשר הדגש העיקרי אינו הטיפול התרופתי אלא התחזוקה לאורך זמן בשיטת הדיאלוג הפתוח.

גישת הדיאלוג הפתוח מבוססת בחלקה גם על עקרונות הגישה הנרטיבית, לפיה האדם אינו בעיה, הבעיה היא בעיה, בנוסף לאמונה כי לכל אחד מבני המשפחה הסיפור שלו בהקשר למצב המשברי וכי קולם וסיפורם של כל בני המשפחה ראוי להישמע.

במאמרה של הדוקטורנטית יעל עדן ברוך, מייסדת "בית של תקווה", מסבירה ד"ר ברוך כי שיטת הדיאלוג הפתוח המבוססת על שלושה עקרונות חשובים:
פתיחות- פתיחות המאפשרת שיח בין בני המשפחה. ההנחה בשיטת הדיאלוג הפתוח היא כי קיימת חשיבות גדולה ועיקרית למערכות היחסים הקרובות של חווה המשבר עם בני משפחתו והאופן שבני משפחתו יגיבו למצבו, יכול לעזור ולסייע בהחלמתו. התפיסה היא שפסיכוזה אינה נוצרת רק בשל גורמים גנטיים כאלו או אחרים, אלא כתולדה של מערכות היחסים שלנו עם הקרובים לנו ביותר.

אותנטיות- (המטפל בשיטה זו אינו המטפל "יודע כל" אלא שותף מקצועי לשיח בעל כלים מקצועיים.

חמלה וקבלה
- חמלה וקבלה ללא תנאי של המטופל וכן של דפוסים ודרכי ההתנהגות שלו בעת משבר פסיכוטי.
 
ההבדל בין טיפול משפחתי לטיפול בשיטת הדיאלוג הפתוח

עיקרי הדגש בשיטת הדיאלוג הפתוח הוא לא על ניסיונות שינוי ליקויים במשפחה, אלא התבוננות וחיזוק מערכתי ומשפחתי. צוות המטפלים מגיע למשפחה בידיעה כי המשפחה כולה נמצאת במצב משברי.

בניגוד לטיפול משפחתי רגיל, המטפלים מגיעים מתוך רצון לייצר דו שיח ולא לשנות תפיסות עולם או עמדה של "המטפל הכול יודע" אלא על מנת לייצר דינמיקה משפחתית מערכתית ועבודה משותפת מול המשפחה והקהילה כולה.

שיטת הדיאלוג הפתוח אינה רואה בלוקה באדם הלוקה בפסיכוזה, חולה חשוך מרפא שנגזר דינו לחיי סבל, אלא אדם המצוי במשבר ופסיכוטי, מה שמאפשר גם לבני משפחתו לראות זאת, וכך גם לטעת באדם החווה משבר פסיכוטי תחושה של אדם שזהותו כולה אינה המחלה או המשבר, ושהינו ראוי ויכול לחיות חיים טובים ולפתח את הפוטנציאל הטמון בו.

הדיאלוג הפתוח בישראל

בניגוד לפינלנד שכבר משתמשת בשיטת הדיאלוג הפתוח בשירות הציבורי, בישראל, עדיין הטיפול בהתקפי פסיכוזה בין אם מדובר בטיפול במוסדות ציבוריים או פרטיים, הינו לרוב טיפול המטיל את רוב הדגש על הטיפול התרופתי ומשלב גם טיפול רגשי פרטני לאדם הלוקה בפסיכוזה הדרכה הורית ומשפחתית. כמעט ולא ניתן למצוא כיום טיפולים בשיטות המשלבות בטיפול את ההיבטים המערכתיים והמשפחתיים השונים של הקשיים שאותם חווה האדם הלוקה בפסיכוזה ומשפיעים לא רק על משפחתו הקרובה, אלא גם על החברים, הקרובים והקהילה כולה.

כמה סנוניות ראשונות שכבר הוקמו גם בישראל בשיטה: "בית של תקווה" ," דיאלוג" ו הצוות הטיפולי של "מרחבים" המיישם גם את שיטת הדיאלוג הפתוח בעבודתו. עו"ס איתי קינדר, הקים לאחרונה מיזם ראשוני וייחודי החורט על דגלו את נושא קידום שיטת הדיאלוג הפתוח בישראל.

בעת כתיבת שורות אלו, עדיין לא ידוע על טיפולים מסובסדים או ציבורים בשיטה אם כי קיימת היום נכונות גדולה של מטפלים ללמוד את השיטה וליישם ולשלב אותה בעבודתם (בית סוטריה, כפר איזון וכו`...)

יש לציין כי שיטה זו נוטעת תקווה גדולה בקרב משפחות רבות שיקיריהם חווה הוויה של סבל ומצוקה ומשברי פסיכוטי. רוב הלוקים בפסיכוזה חוזרת, מאובחנים עם חשד לסכיזופרניה, בהיבטים ההשלכתיים ובתפיסה הרווחת נכון להיום של אנשי בריאות הנפש והפסיכיאטריה ובארצות המערב: (ישראל, ארה"ב וגו...), מדובר במחלה קשה, חשוכת מרפא שבעיקר הטיפול התרופתי יכול להקל מעט על הסימפטומים שלה.

מחקר מעניין אותו ערכה האנתרופולוגית טניה לורמן מאוניברסיטת סטנספורד, גילה למרבה הפלא, כי אנשים בתרבויות מזרחיות, בהן שולטות תפיסות בודהיסטיות והעדר סטגמטיות, דיווחו אנשים רבים עם התקפי פסיכוזה דווקא על קולות חיוביים ואמפתיים וטענו כי הקולות אף מעודדים ועוזרים להם.

האם מחקר זה יכול להוות אבן דרך חשובה לשאלה האם קיימות דרכים נוספות ואלטרנטיביות לטיפול בפסיכוזה? האם יתכן כי סיבה נוספת להצלחתה של שיטת הדיאלוג הפתוח מקורה גם (ואולי בעיקר) בתפיסה התרבותית בארצות המערב בשאלת הקשר זהותו האישית של האדם למשבר פסיכוטי או הוא חווה?

שיטת הדיאלוג הפתוח הפינלנדי שהחלה לטעת ניצנים קטנים גם כאן בישראל, נוטעת תקווה רבה באדם המצוי במשבר פסיכוטי, משפחתו ואהוביו והקהילה כולה אליה הוא שייך.
 
טריילר לסרט: "דיאלוג פתוח", גישה פינית אלטרנטיבית לריפוי פסיכוזה
סרט דוקומנטרי באורך 74 דקות על הפרויקט הפיני ממערב לפלנד "דיאלוג פתוח"

הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה יצירתית טיפולית. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית. shir-schwartz.com

 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***