על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

הכעס כבר נעול – התפרצויות זעם

אלי, עובד בחברה ידועה, נשוי באושר כבר מעל עשרים שנה – הכל היה יכול להיות נהדר, אלמלא ההתפרצויות האלו שוב ושוב שקורות לו לפחות פעם בחודש. הוא פתאום מוצא עצמו מתפרץ אליה על דברים קטנים כמו ניקיון או קניות בסופר. הוא חסר אונים ולא באמת מצליח להבין מדוע זה קורה לו כל פעם מחדש?
התפרצויות זעם יכולות להפחיד מאוד, את האדם שמתפרצים עליו, אבל גם את זה שמתפרץ ולא מבין מה קורה לו. אלי כואב את ההתפרצויות שלו. הוא אוהב את אשתו ולא מתכוון להתפרץ כל פעם מחדש, הוא מתנצל, הוא מתייסר, הוא שולח לה פרחים, אבל הוא יודע שאת המילים שאמר ואת הכאב שהסב לה, לא יוכל לקחת.
תופעת הטנטרום והתקפי הזעם אצל פעוטות ילדים בני שנתיים מוכרת כמעט לכל הורה: גם בני נוער נוטים להתפרץ רבות. טריקות הדלת והמריבות עם ההורים הם לא דבר שמלמד על הפרעה לרוב, אלא על התבגרות והורמונים שמשתנים.
ילדים קטנים בגילאי שנתיים עדיין לא יכולים לתקשר או לדבר, הם מתוסכלים מכך שאינם יכולים להביע את עצמם ואת הרגשות שלהם, ולכן הם מביעים אותם בדר של כעס והתפרצות.
זה נכון גם לגבי אנשים מבוגרים שלא קיבלו כלים או אמפטיה כלפי הרגש ולא הקנו להם כלים בילדותם כיצד לתעל את הכעס למקומות של קבלה ותקשורת מקרבת.

האם ניתן לשלוט בהתקפי זעם? לעיתים קרובות נראה כי הכעס מופנה רק כלפי אנשים מסוימים בחייו של האדם ולא כלפי כולם. במקרים אחרים למשל כאשר התקפי הזעם נובעים מבעיות בוויסות הרגשי (כתוצאה מהפרעת אישיות או פוסט טראומה למשל) התפרצויות הזעם אינן נשלטות. האדם במקרים כאלו חי בתחושות סותרות מול מערכות היחסים בחייו, ונע בין אידיאליזציה של האחר לדבולאציה (אכזבה, כעס), של מושא הכעס באותו זמן.

טיפים להתמודדות עם התקפי זעם:

1. מדיטציה יומית, ללמוד לדעת לקבל, להתבונן ברגשות שלכם בעדר שיפוטיות, לקבל אותם בלי לפחד מהם, יכולה לעזור לכם ללמוד לקבל את הרגשות, גם אלו של הכעס בלי לפחד מהם או לשפוט אותם או להדחיק.

2. כתיבה אוטומטית: הדף כידוע סופג הכל: הוא לא Hיפגע מכם, גם אם תקללו, תכעסו, תוציאו החוצה אחר כך אפשר לזרוק את הדף או להשאירו כרצונכם. כתיבה אינטואיטיבית או אוטומטית מאפשרת הוצאת הרגשות החוצה ללא שיפוטיות.

3. תקשורת מקרבת: לדבר את הכעס עם אחרים, מבלי להתפרץ:" אני חווה כעס כרגע". "מקנן בי רגש של כעס שלא תמיד אני יודע ממה הוא נובע.

4. זיהוי מוקדם: אם למדתם לזהות שאתם עומדים להתפרץ, שניה לפני, עצרו וצאו לריצה בחוץ או למדיטציה. צאו החוצה למקום בטבע, למדיטציה, לריצה, דברו עם המטפל.

5.קושי בוויסות רגשי: במצב של התקפי זעם הנובעים מקושי בוויסות הרגש. כאשר ההתפרצות מופיעה בתדירות גבוהה, מלווה בסערת רגשות והצפה רגשית, דימוי עצמי נמוך, תחושת שקיפות, ובחשיבה שלילית כלפי מושאים שונים ברוב מערכות היחסים בחיים, הפיכתם לאחראיים למצב – מומלץ לפנות לאבחון ובירור, האם אכן מדובר בהפרעה בוויסות הרגשי (הטיפול המוצלח ביותר כיום להתמודדות עם קשיים בוויסות רגשי הוא DBT)

6. הדחקת רגשות: הדחקת רגשות ואי קבלתן. :הדחקת הרגשות לאורך שנים עלולה לגרום להצטברות של כעס פנימי שיכול להפוך לדיכאון, חרדה ושאר מרעין בישין.

7.טיפול קוגניטיבי התנהגותי: CBT יעיל ביותר להתמודדות עם רגשות מודחקים או למידת ניהול כעסים ותיעול הכעס ליצירה ובניה.

הטיפול הקוגניטיבי מאפשר התמקדות בזיהוי הדפוסים והמחשבות אשר מובילות להתקפי הזעם, ושינויי דפוסי חשיבה שמייצרים אותו. הטיפול ההתנהגותי במקביל מלמד אותנו כיצד להתמודד עם הרגשות דרך טכניקות הרפיה שונות כמו מיינדפולנס למשל או דמיון מודרך. כלים אלו המוקנים למטופל בטיפול, מאפשרים לו לדעת כיצד להתמודד עם התקפי הזעם מבלי או לחשוש מהרגש ובדרך שלא תהרוס מערכות יחסים חשובות בחיים.

לכתבה בנושא:
How to Deal With an Adult`s Temper Tantrum

הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה יצירתית טיפולית. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית. shir-schwartz.com
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***