על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"איפה שמתי את ה...?" התמודדות עם הפרעת קשב וריכוז

אחד המשפטים הנפוצים ביותר שאני מוצאת עצמי אומרת כשאני מנקה את הבית או מסדרת זה "איפה שמתי את ה...". שלוש הנקודות הללו יכולות להיות כל דבר החל ממפתחות וכלה בנייד שלי.
"הפרעת קשב וריכוז מורכבת מגרעין אורגני, סביבו מתפתחות עם השנים שכבות של תגובות פסיכולוגיות וחברתיות, שהן היוצרות בסופו של דבר את המבנה השלם של ההפרעה. ניתן להשוות התפתחות זו להתפתחות פנינה, כאשר גרגר החול החודר אל צדפת האישיות הוא הבסיס האורגני של ההפרעה, דהיינו הנטייה המולדת. סביבו נוצרות אינטראקציות עם חלקי עצמי אחרים ועם הסביבה עד להיווצרות הפנינה הסופית. מכך ניתן להבין, כי כפי שאין שתי פנינים זהות, אין שתי הפרעות דומות". (עפ"י עמותת ניצן).

אז מהי הפרעת קשב וריכוז?
הפרעת קשב וריכוז הינה הפרעה מולדת ולרוב בעלת נטייה גנטית.
בניגוד למיתוס, הפרעות קשב וריכוז אינן מנת חלקן של ילדים ונוער בלבד. גם אנשים בוגרים עשויים לסבול מהפרעת קשב אם כי במקרים מסוימים אצל אנשים בוגרים ההפרעה יכולה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים.
חלק מהתסמינים הנפוצים בהפרעת קשב:
•בעיות קשב ומחשבות נודדות –דעת שמוסחת בקלות
•קשיי ארגון – נטייה לשכוח/ לאבד חפצים, קושי בתכנון וביצוע מטלות בזמן.
•דחיינות.
•חוסר שקט ומצבי רוח משתנים.
•אימפולסיביות.
•דעת מוסחת ומחשבות שנודדות.
•שכחנות ואיטיות.
•קושי לשמור על תשומת לב.
•יתכנו בחלק מהמקרים גם הפרעות פסיכיאטריות נלוות להפרעת הקשב כמו התמכרויות, חרדה דיכאון ועוד.

כאמור, ההפרעה משתנה מאדם לאדם, אדם אחד יסבול ממצבי רוח משתנים ללא אימפולסיביות והשני באימפולסיביות ללא מצבי רוח.
קושי בוויסות חושי: ילדים ומבוגרים החווים הפרעת קשב עשויים לעיתים קרובות להתמודד עם הפרעות נלוות, כמו קשיים בוויסות חושי (כפתורים, צמר, תוויות על דש חולצה שמגרדים, או להפך, צורך פיזיולוגי לגעת או אפילו להתפלש בחול, בוץ וכדומה).

רגישות להמולה, רעש ולאור: מאחר ודעתם של אנשים עם הפרעת קשב מוסחת בקלות, חלקם יכולים להרגיש מאוד מוצפים מגירויים בעיקר במקומות הומי אדם.
 
אבחנה
במידה וקיים חשד להפרעת קשב, חשוב שלא נתפתה לאבחונים אינטרנטיים עצמיים, כדאי לגשת אבחון מקצועי. הפרעת קשב יכולה לבוא עם הפרעות נלוות נוספות כך שלא נדיר להתבלבל בין סימפטומים שקשורים להפרעת קשב וריכוז לסימפטומים דומים שנובעים מהפרעות אחרות (חרדה שגורמת לקשיי ריכוז ולבלבול, דיכאון, דיסתמיה ועוד).

במקרים ספציפיים כדאי גם להתייעץ על מבחנים המיועדים לאיתור להפרעת קשב וריכוז כמו MOXO , BRC ,TOVA ואחרים. האיבחון חשוב מאחר והפרעת קשב וריכוז לא מטופלת, יכולה לא רק להקשות מאוד על החיים והדימוי העצמי, אלא גם בחלק מהמקרים להוביל להפרעות רגשיות ותפקודיות נלוות, קשיים רגשיים ותפקודיים.

טיפול תרופתי בהפרעת קשב וריכוז

ריטלין כן או לא?
קיים ויכוח רב שנים (בין הורים ומחנכים בעיקר), על השפעותיו המיטיבות/ מזיקות של הריטלין (קונצרטה וגו`..) , לא נכנס לדעות כאלו או אחרות בנושא, אבל חשוב להבין כי ילד או נער שאינו מקבל כל טיפול לקושי, עשוי בבגרותו להתקשות בתפקוד ואף לפתח הפרעות זהות נלוות נוספות לבעיית הקשב והריכוז באם ההפרעה לא אובחנה בזמן.

הדרך הטובה ביותר להחליט מהו הטיפול הטוב ביותר עבורנו היא לגשת לייעוץ מקצועי אצל נוירולוג או פסיכיאטר ולבקש אבחון. קיימים היום בשוק המון אבחונים מדויקים מאוד שיכולים לעזור לכם ולמאבחן להחליט אם מדובר בהפרעת קשב או משהו אחר.
בנוסף לטיפול תרופתי, גם אימון יכול מאוד לעזור. קיימים אימונים שונים שנועדו לעזור לאנשים עם הפרעת קשב.

טיפים להתמודדות עם הפרעת קשב:
1.משימה אחת או שתיים בכל יום: נחליט על ביצוע משימה אחת בכל זמן נתון, לאחר שביצענו משימה נתגמל את עצמנו בפרסים קטנים (מאכל טעים או בילוי נחמד). נסיון להיות "כמו כולם" ולהשתמש במולטי טסקינג עלול לגרום לעומס וקפיאה ואף לייצר תחושות של כישלון ודחיינות.

2.ננסח משפטים שלא ילחיצו אותנו. נוכל לומר לעצמנו לדוגמא ש"היום אני מפעיל X
מכונות כביסה ". ולא "היום אני מתלבש על כל הכביסה שהצטברה לי".

3.תזכורות ורשימות: אנו יכולים להכין תזכורות של כל המשימות והמטלות מהדחופות מאוד, לאלו שפחות דחופות. קיימות כיום אפליקציות נהדרות שמאפשרות לסדר את המשימה החשובה והדחופה לפני זו הפחות דחופה ולמיין לפי מצב הדחיפות וצבע.

4.התארגנות: נכין מראש את הבגדים שאנו מתכננים ללבוש, גרביים, נעלים, מקלחת. כך שבבוקר המטלות שישארו לנו לעשות, יראו לנו קצת פחות מלחיצות.

5.מחשבות: אם אתם מוצאים כי דעתכם שוב מוסחת, פשוט רשמו את המחשבות שהסיחו דעתכם על הדף. זה יקל עליכם להוציא אותן מהראש ולפנות מקום, (מי יודע אולי תמצאו פתאום בין כל המחשבות שכתבתם, גם כמה מעניינות שיובילו לאיזה רעיון יצירתי) .

6.שימוש בקול: חיזרו בקול על מטלה או משהו שמישהו אומרים כמה וכמה פעמים. אם יש לכם אפשרות רשמו זאת. ,

7.נשתדל לפנות לעצמנו בכל יום זמן למנוחה ולהיות גם ב Being ולא ב Doing

8.מדיטציית מיינדפולנס יכולה לעזור לנו ללמד את עצמנו התמקדות ברגע הזה ובהווה.

9.ספורט: נשתדל לפנות לנו את זמן גם לפעילות גופנית שיכולה להשקיט מעט את המערכת.

טיפולים נוספים
• בית החולים איכילוב מציע טיפול חדשני ולא פולשני להפרעת קשב וריכוז
• https://www.tasmc.org.il/Articles/sagol-brain/Pages/attention.aspx
• טיפולים משלים ידוע בתחום הם נוירו פידבק
https://www.clalit.co.il/he/clalit_mashlima/Pages/adhd.aspx
• גם טיפולים רגשיים כמו CBT למשל עשויים לתמוך בהתמודדות עם הקשיים הרגשיים והתפקודיים הנובעים מההפרעה.

חשוב לדעת:
מבוגרים נוער וילדים הלוקים בהפרעת קשב וריכוז אינם עצלנים! גם כשהם מתמהמהים, מתעכבים, מתבלבלים, שוכחים, מאבדים דברים. על מנת לא להפוך את ההפרעה לאישיו וליצור לעצמנו או לילדינו תחושה או זהות של "הילד הבעייתי"
נוכל גם להזכיר לעצמנו שבאופן מעט פרדוכסלי, דווקא אותה חשיבה לא מאורגנת שמקשה כל כך על חיינו, תורמת לנו באופן עקיף ביכולת לתפעל כישורים שונים של חשיבה מחוץ לקופסא, דקויות אבחנה ויצירתיות. נוכל להיזכר ולהאיר לעצמנו גם את המקומות הללו, כשאנו זקוקים לחזק את הדימוי העצמי שלנו ושל ילדינו.

לקריאה נוספת:
 
הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה יצירתית טיפולית. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית. shir-schwartz.com 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***