על החברה

לתכנת מחדש את תת המודע– על שיטת ה NLP – ראיון עם גיא מנדלוביץ מאסטר טריינר NLP

התפיסה המסורתית שקיימת אצל אנשים רבים עד היום מעבירה תחושה וצורת חשיבה שאומרת ש"בעיות גדולות לוקח זמן לפתור". תפיסה זו נולדה מתוך כך שהטיפולים הרגשיים היו בשלבים התחלתיים יותר שלהם ועדיין לא התפתחו כלים מתקדמים.

עצם המחשבה על תהליכים ארוכים של שנה, שנתיים ואף יותר אצל מטפלים רגשיים או אצל מטפלים מסורתיים אחרים, עשויה לעיתים לייצר איזושהי תחושת ייאוש בקרב מטופלים פוטנציאליים מצד אחד. אך מצד שני, זה מה שהם מכירים על סמך המסרים שהם שמעו במהלך השנים וכך הם מאמינים שזה אמור לעבוד.
אחת מגישות האימון הנפוצות והמוכרות ביותר כיום היא גישת NLP - ואותנו סיקרן להבין מה עומד מאחורי גישה זו בכלל ועל ההתפתחויות שלה עד לכדי מרתונים קצרים בפרט.
 
תפסנו את גיא מנדלוביץ`, טריינר NLP ,ומפתח תהליכים מרתוניים לפריצת דרך אישית בשיטת ה-NLP לשיחה על מנת להבין איך כל העסק הזה עובד ומה ניתן להשיג באמצעות תהליך זה.
 
איך הגעת לעולם הטיפול וה NLP
כמו כל אדם, התמודדתי עם קשיים בחיי, חלקם נראו בעיניי על סף הבלתי אפשריים להתמודדות, ביניהם טראומה קשה שבה איבדתי את אבי שנרצח בנסיבות שאינן ידועות עד היום.
חיי השתנו מן הקצה אל הקצה והפכתי להיות אדם סגור, חרדתי ,שבעיקר מנסה לשרוד את חייו ולאור האירועים הללו איבדתי את כל שמחת החיים שהייתה לי וכמו כן את התקווה.
 
אל ה-NLP הגעתי במקרה כאשר רציתי להירשם לסדנה הקשורה בחרדת קהל. בשלב זה התגלה ומשם הכל כבר התגלגל וקרה באופן טבעי, מבלי שאני אתאמץ. אני מניח שבגלל הטראומות שעברתי, נוצרו בי רגישויות גבוהות לאנשים ומשם הפכתי את החיסרון שלי ליתרון: אותה היכולת שלי לזהות ומבין אנשים במצבים מורכבים ומאתגרים גרמה לכך שאנשים התחילו לפנות אליי עוד בסדנאות. משם כבר הבנתי שאני רוצה להיות מטפל ושזה התחום והעולם שלי.
 
מאין לקוח השם NLP?
NLP זה ר"ש של Neuro-linguistic programming– ובעברית: "ניתוב לשוני עצבי". קידוד מחדש במוח.
מה הופך את התהליך הזה למהפכני בשונה משיטות אחרות
 
קיימים מספר פרמטרים שהופכים את התהליך למהפכני:
1. טיפולים קצרי מועד: הרבה מקרים שבעבר נדמה היה שדרוש המון זמן, היום מתאפשר לסיים אותם בזמן קצר.
2. אין צורך לנבור או לחזור לאירוע עצמו של הטראומה : בשונה משיטות אחרות, גישת ה-NLP עוסקת במבנה החוויה ולא בתוכן החוויה. מה שמאפשר למונחה או המטופל להשתחרר מטראומות, פחדים, חרדות ללא חשש של חשיפה נוספת לאירועי עברו. חשיפה העלולה לתדלק את הסימפטומים והקשיים שהוא חווה גם כך.
3. עבודה אקטיבית - נכון להיום אנחנו מכירים ויודעים שיש כמויות אינסופיות של סרטוני מוטיבציה והשראה ברשת, דבר אשר נותן לנו לעיתים שבב של תקווה, כמו כן גם רוב הדברים אכן נכונים, אך לצערנו ידע לא מייצר את השינוי, השינוי מתרחש בתת המודע. ולכן לא משנה כמה זמן יושבים מול המסך וצופים בטוני רובינס או ידע. אחר חכם ככל שיהיה.
4. הליך מרתוני לפריצת דרך מאפשר חיבור בין המנחה למונחה אשר יוצר חלון הזדמנויות שבו אנחנו עובדים עם הרבדים העמוקים בתת המודע, בהליך מרתוני נוצר מרחב אשר מנטרל את הביקורתיות, מצד המטופל, ולכן נפתח חלון הזדמנויות המאפשר עבודה ברבדים עמוקים בתת המודע.
 
על מה מתבסס ה NLP
NLP מתבסס על כמה הנחות יסוד בסיסיות שאנו מציעים לאנשים כאמונות: אין אמת אחת אבסולוטית, יש את מה שקורה ומה שאנו תופסים כאמת על פי מפת העולם שלנו. –אנו ומציעים לא לחפש אמיתות ולא להתעסק באמיתות כי הן לא רלוונטיות. מנקודת המוצא הזו ה NLP מציעה כעשר הנחות בגישת הלימוד דרכן שאנו מאמצים גישה חיובית לחיים יותר חיוביים ויעילים, ומאפשרים להתמודד עם אירועים כאלו ואחרים. בסופו של דבר אנו מונעים על ידי סט האמונות הפנימיות וזה מה שיוביל אותנו להצלחה. לפי ה NLP ניתן לערוך שינוי בסט הליבה שנוצר עוד בילדות. ועליו נוצרו התניות והתנהגויות שונות. ואנו יודעים כיום שהבעיות הן סימפטומים ולא השורש, ואנו יודעים להגיע עם NLP לעומקי תת המודע ולערוך שינויים באמצעות כלים שהיום הם נגישים למטפלים.
 
כיצד נוצרה השיטה?
ה NLP זו גישה שהיא בעצם תגלית ולא שיטת טיפול. את התגלית גילו בשנת 76 שני חוקרים בשם "ג`ון גרינברג" ו"ריצ`רד בנדל". הם עשו עבודת מחקר אוניברסיטאית על מנת לדגום מה הופך אנשים למצוינים בתחומים כאלו או אחרים, מה הופך אותם טובים יותר. הם התחילו בתחקיר של מטפלים שנחשבו יצאי דופן כמו "וירג`יניה סאטיר" ו"מילטון אריקסון".
החוקרים החלו לעקוב אחר אסטרטגיות שמובילות למצוינות, הם חקרו את אריקסון שהוא כידוע גם אבי ההיפנוזה והיפנוזה עצמית. לא כולם יודעים זאת בישראל אבל בארה"ב NLP נלמד כמעט תמיד עם לימודי היפנוזה.
מאחר ובארץ חוק ההיפנוזה מאפשר רק לגילדה שהוכשרה וקיבלה רישיון לעסוק בהיפנוזה. אנו משתמשים בתהליכים מתקדמים המאפשרים לעקוף את המודע בדרכים אחרות לאו דווקא היפנוטיות לחלוטין אלא ברמה היפנוטית על מנת להיכנס לתת המודע ולערוך שם שינויים.
 
באילו כלים נוספים משתמשים בNLP?
מילטון אריקסון למשל דגל בכך שמטפורות יכולות לעזור לייצר שינויים. מטאפורה היא אחד הכלים העוצמתיים ביותר ב NLP - באמצעות מטאפורות אנחנו עוקפים את החלק המודע. כשאנחנו מקשיבים לסיפור למשל, אנחנו מאפשרים לעצמנו להיות ברגיעה לרגע ולוותר על החלק הביקורתי זהו אחד הכלים שעושים בהם שימוש רב. בארה"ב כאמור עושים גם שימוש, בשפה ההיפנוטית של אריקסון ובישראל באמצעים אחרים המציעים כניסה לחלום או טרנס , אלו כלים שנלמדו מאריקסון.
 
כמו גם וירג`יניה סטיר, הייתה מטפלת משפחתית יוצת דופן, הלכו ובדקו מהי האסטרטגיה שהי בוחרת בה, הם פעולות באופן אינטואיטיבי ולאחר שהם חקרו את הפעולות הם יצרו פרוטוקולים טיפוליים - הגילוי הוא שכשאר אתה מאמץ את האסטרטגיות האלו אתה יכול להשפיע עלי אנשים בצורה יוצת דופן.
חוץ ממטאפורות, יש דרכים שונות נוספות : דמיון מודרך, טיים ליין,, ועוד המון כלים לצרוב זאת בתת המודע NLP עובד הרבה עם דמיון, עבודה עם חלקים פנימיים, דיסוציאציה ומצבי תפיסה.

באילו תחומים ניתן להיעזר ב NLP?
NLP יכול לעזור בתחומים מגוונים ושונים כמו עסקים שכנוע והשפעה. בארץ הגישה מזוהה יותר עם טיפול , אבל בהחלט ניתן למצוא מי שעושים שימוש בשיטה בתחום העסקי והמנטלי ואף בספורט.
 
ציינת שניתן לערוך שינויים בחוויה מבלי לגעת בטראומה כיצד ניתן לעשות זאת?
ב NLP, אנו גורסים שאין טעם לחדור שוב לחוויות הטראומה בעבר, מה שיכול אף לתדלק מחדש רה טראומטיזציה ואת הבעיות והחוויות השליליות.
זו אולי הבשורה הגדולה NLP - שאין צורך למנחה הכנס לתכנים עצמם. מנחהNLP לא יכול לדעת על מה עובד המונחה. אנו עוסקים במבנה החוויה ובתוצאות של האירוע. אנו מתחילים את התהליך דווקא בנקודה בה הסתיים האירוע,
 
חשוב להבין שלאירוע עצמו אין באמת רלוונטיות לחיים, הרלוונטיות היא לתוצאות ולסכמות שנוצרו כתוצאה מהאירוע. השינוי הוא שינוי תבניות חשיבה. מתאמנים בלהעביר את המוקד והפוקוס למקום אחר, ולעשות זאת דווקא מהמקום הלא מודע שבנו, וכך לא לאפשר לסכמות לנהל אותנו עוד.
 
אנו מזהים חוויות עבר ואז חוקרים את האמונות, הרווחים או הייצוג הפנימי שיש לאמונות אלו. אנו משתמשים בכלים שונים על מנת לעשות שינוי בייצוג הפנימי של מבנה החוויה. אם חוויה שחווית יצרה אמונה מסיימת, אנו יודעים להגיע למקום שנוצרה חוויה כזו בגלל פרשנויות או סיפורים, ואנו יודעים לערוך שם שינויים בחוויה מבלי לפלוש לתכנים שלה בכוח. מכורח זה גם תשתנה האמונה והייצוג הפנימי ונוכל להחליף ולשתל אמונה חדשה ולאמץ אותה
 
תוכל לתת דוגמא לכך?
כן. קידוד מחדש של החוויות. קחי לדוגמא פוביה שנוצרת ברגע אחד, בדקה. נכון, האירוע כבר הסתיים אבל היא תמשיך להפעיל אותך במשך שנים כי נוצר חיווט מוחי בין הרגשות שחווית לבין מה שראית. בכל פעם שתראי או תשמעי משהו שקשור לחוויה החרדה תופעל אצל באופן אוטומטי. אנו יודעים לשבש את החיווט הזה באמצעות הליך שעובד על תת המודע.
 
האם קיימים קריטריונים שונים בהם אתם משתמשים על מנת לעשות זאת?
יש כמה קריטריונים:
1. חשוב שזה לא יבוא על חשבון משהו אחר בחיים,
2. שזה יהיה בשליטתו המלאה של האדם.
3. שזה יהיה נחשק מאוד
4. ושזה יהיה מדיד
5. שזה יהיה מציאותי.
 
NLP זו לא המצאה זו תגלית שהיא אוסף של כלים שאספו מאנשים שדגמו. ניתן למצוא כלים מהפסיכולוגיה, מהגשטלט, פסיכודרמה, הטיפול המשפחתי, לקחו את כל הטובים ביותר כלול היפנוזה ושפה.
 
האם ניתן לטפל בכאב או מחלה הנובע מפתולוגיה ב NLP?
זה מאוד תלוי במקרה עצמו ובאדם אני לא הייתי מנסה להתיימר לערוך שינויים כאשר מדובר בבירור במחלה הנובעת מגנטיקה מולדת, למרות שאולי זה אפשרי. אבל לא ניסיתי.
אתן לך דוגמא: גמגום למשל, במידה והוא לא מולד ,בהחלט ניתן להשתחרר ממנו ואפילו בקלות, אם מדובר בגמגום מולד, זה משהו שלא הייתי נוגע בו.
אבל בפגיעות אחרות שאינן נובעות מכשל גנטי או מחלה מולדת בהחלט ניתן לטפל ביעילות רבה ובמהירות. בדיכאון למשל ניתן לטפל נהדר.. היו לי הרבה מונחי בדיכאון והייתה לי מונחה שהייתה בטיפולים ואחרי שלושה מפגשים חלה הטבה ופריצת דרך עצומה והיא הצליחה לחזור לחיים.
 
על פני כמה זמן מתפרשת ההנחיה?
זה תלוי, אבל לרוב מדובר במפגשים בודדים שיכולים לערוף שינוי מאוד משמעותי. המפגשים יכולים לקחת מעל לשעה שעה וחצי. חשוב להבין שההנחה וקביעת אורך הטיפולים מעבירה מסר חשוב למונחה ואף מייצרת אצלו אמונות. אפשר לקבוע טיפולים לשנה, זה מצוין לפרנסה, זה פחות טוב למי שרוצה לעבור שינוי והמסר שהוא מקבל מהמנחה הוא שכפי הנראה בעייתו קשה ומסובכ .מסר שמייצר אמונה ועשוי אף לייאש את הלקוח.
 
מטפלים לא תמיד מודעים לכך אבל אנחנו בעלי סמכות שפעה עצומה על הלקוחות שלנו ועל האמונות שלהם. הם מאמינים ומטמיעים כמעט כל מילה שיוצאת לנו מהפה. לכן כשאני מעביר למישהו מסר שהוא יכול לעשות שינוי, אני מחזק אמונה.
אני עצמי פיתחתי תהליך שעובר על כמה תחומי חיים במקביל, אדם יכול לעבור שינוי של אמונות הליבה הפנימיות, ממקום קורבני וקשה ולפעמים דיכאוני חרדתי, עובר פריצת דרך של מטרות.
 
אנסה להקשות עלייך לרגע: קיימים פסיכולוגים רבים הטוענים שמדובר בהוקוס פוקוס ושאין קיצורי דרך
נכון, אבל בואי נבחן את המציאות : אנשים הולכים לפסיכולוגים במשך שנים, רבות כשב NLP הוכח שלרוב אין צורך במעל מספר מפגשים. אני אתן לך דוגמא ליכולת של הNLP לעבוד בזמן מאוד קצר. באסון התאומים בארה"ב נערך ניסוי על נפגעי הטראומה. חלק מהניצולים טופלו בטיפולים שונים וחלקים ב NLP ב 3 מפגשי טיפול בלבד. הממצאים גילו שלNLP היה מעל כשמונים אחוזי הצלחה אצל הניצולים.
 
מהי ההתמחות שלך?
אני מתמחה ועוסק במשברים קשים, טראומות, חרדות, דיכאון, אבל חשוב לי מאוד להימנע מהגדרות.

מדוע?
בגישות הפסיכולוגית החדשות כיום משתדלים אנשי הטיפול והפסיכולוגים להימנע ממילים כמו "טראומה" למשל. זה קרה בעקבות מחקר שבו נמצא שדווקא עצם השימוש וההגדרה של המילה טראומה מחזקת את הסימפטומים. זו בשורה חדשה שמייצרת תפיסות אחרות לאחר שנים של הגדרות מקבעות המחזקות אמונות.

גיא מנדלוביץ׳ - מאסטר טריינר NLP מוסמך בינלאומי guy-nlp.co.il
מוסמך TLT - טיים ליין טרפי
מפתח תהליך PDB פריצת דרך בדיוק.
Guy-nlp.co.il
 
בפייסבוק
www.facebook.com/guymendelovic
--
קריאה נוספת
www.youtube.com/watch?v=5isBs5WFbf0
 
הכותבת/עורכת שיר שוורץ, עובדת בחברת פרוייקטים שיקומיים, תרפיסטית הוליסטית, מנחת סדנאות כתיבה וקלפים טיפוליים shir-schwartz.com
חזרה ל->
***