יום עיון: נשים מתמודדות - תחלואה כפולה

חברת "קידום פרוייקטים שיקומיים" ואגף טיפול ושיקום ברשות הלאומית לביטחון קהילתי פועלים להעלאת המודעות בנושא טיפול ושיקום של המתמודדים עם תחלואה הכפולה, מפתחים מענים ייחודיים ופורצי דרך, משנים ומקדמים מדיניות בתחום.
בתאריך 02/02/2021 זכינו לקיים יום עיון מיוחד וחשוב, ולשים זרקור על אחת האוכלוסיות הייחודיות המתמודדות עם תחלואה כפולה- אוכלוסיית הנשים.
את יום העיון, שנוצר בשיתוף פעולה של "קידום פרוייקטים שיקומיים" ושל הרשות הלאומית לביטחון קהילתי, ליווי הרצאות חשובות ומרתקות אשר אפשרו לבחון נקודות מבט מזוויות שונות על ההתמודדות המורכבת והמאתגרת של הנשים הסובלות מהתמכרות ותחלואה נפשית והן של גורמי הטיפול המלווים אותן.
 
 
 
 # ד"ר בל גבריאל פריד – "נשים בהתמכרות- שוליות כפולה ומשולשת"
מרצה בכירה, בי"ס לעבודה סוציאלית על שם בוב שאפל, אוניברסיטת ת"א.
 
 
 
# גב` סוזן בן עזרא – "נשים, התמכרויות ומה שביניהן – מערך הטיפול בישראל"
מנהלת תחום פיתוח טיפול ושיקום, אגף טיפול ושיקום הרשות הלאומית למאבק באלימות סמים ואלכוהול. עובדת סוציאלית במקצועה ובוגרת תוכנית המפרי בארה"ב.
 
 
# ד"ר אביבה וולף – "סיפור אחר – טיפול בנשים מכורות"
מנהלת מחלקה לתחלואה כפולה במרכז בריאות הנפש לב השרון. מזכל"ית אילסם, החברה הישראלית לרפואה וטיפול בהתמכרויות.
 
 
# גב` טל ארבל לוי – "פגיעה מינית- דינמיקה, מאפיינים והשלכות"
רכזת סיוע במרכז סיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית אזור השרון.
הסטטיסטיקה מלמדת שאחת משלוש נשים תעבור פגיעה מינית במהלך חייה. אחד משישה גברים צפוי גם כן לעבור תקיפה מינית. על רקע נתונים אלו, חשוב להכיר את מאפייני התופעה והשלכותיה.
 
 
# גב` הגר מנטל כהנא – "שוות אבל שונות" – טיפול רגיש מגדר בהתמכרויות
הגר מנטל כהנא, קרמינולוגית קלינית , מנהלת מרכז רב תחומי לטיפול בהתמכרויות "דרך אריאלה" של עמותת הדרך.
 
 
 # גב` ג`ני קוליקובסקי – "עולם ומלואו – עבודה ייחודית עם נשים תחלואה כפולה"
רכזת תחום תחלואה כפולה חיפה, קידום פרוייקטים שיקומיים.
 
 
תחום נשים ככלל ותחום נשים מכורות המתמודדות עם תחלואה כפולה כפרט הינו תחום הכולל בתוכו רבדים רבים והצורך של הנשים אותם אנו מלווים הוא צורך ייחודי ולשם זה נדרשת יכולת ״לתפור חליפה״ אישית וייחודית עבור אותה אישה המתאימה לצרכיה, לרצונה ולקידום החלומות והשאיפות שלה. אנחנו שם כדי לתת יד מכוונת, תמיכה, הכלה וליווי בכל תחומי החיים המותאמים לאותה אישה.

# במהלך יום העיון הוקרנו 4 סרטונים:
נשים כותבות ונשים יוצרות- 2 סרטונים מרגשים ועוצמתיים, של מתמודדות מקבלות שירות ב"קידום ושל פרוייקטים שיקומיים" אשר כתבו ויצרו ברגישות מתוך ההתמודדות האישית שלהן.  
 
 
 
 
 
סרטון איפור תרפיה - הצצה לעולם מיוחד של שיטת טיפול ייחודית ומתפתחת. את שיטת טיפול זו מפתחת רויטל עמאר, עו"ס ומאפרת מקצועית. מתאמת טיפול בקידום פרוייקטים שיקומיים בנתיבות. לפרטים אודות איפור-תרפיה ניתן לפנות לרויטל: ipurterapya.r@gmail.com
 
 סיפור אישי- סיפורה האישי והמרגש של חבצלת, מקבלת שירות בדיור המוגן "של פרויקטים שיקומיים".
 
 
לסיכום:
האתגרים בטיפול בנשים המתמודדות עם תחלואה כפולה מגוונים החל ממאפייני האוכלוסייה והקושי לגייס את הנשים לטיפול. אנו למדים כי לנשים לוקח זמן להגיע לטיפול, הפניה לטיפול מלווה בחששות רבים ובקושי אמיתי לתת אמון. נשים רבות עוברות פגיעה ממושכת בגיל צעיר ונאלצות להתמודד בעצמן מול הטראומה ומול הכאב, הן חיות בתחושה שאף אחד לא יכול להבין את השדים שמתחוללים בעולמן ומסגלות דפוסי התמודדות שונים.

מתוך כך, העבודה עם נשים אלו מעבירה את אנשי הטיפול מסע משותף של בניית אמון בסיסי, יצירת שפה רגישה ומעמיקה והתמודדות משותפת עם נרטיב הטראומה וההתמודדות. הנשים לרב חסרות עורף משפחתי, אימהות לילדים, להן משאבים חסרים- הן כלכליים והן אישיים, מתמודדות עם אשמה, בושה ובדידות. חוות סטיגמה וקושי באמונה ותקווה.
על אנשי הטיפול והשיקום להחזיק (שלא לומר להתמודד עם) ידע מקצועי רב הנוגע לעולמות תוכן רבים ביניהם: בריאות הנפש, התמכרויות, פגיעות עצמיות, זנות, הפרעות אכילה, פגיעות מיניות, טראומה מורכבת ועוד.. עבודתם דורשת סבלנות, חוסר שיפוטיות, ותחושת תקווה שמלווה את התהליך ומועברת למתמודדות.

על מנת לאפשר לאישה מקום בטוח בו תוכל לתת אמון ולהתגייס לקראת יצירת שינוי בחייה, עלינו כאנשי טיפול לייצר מענים הוליסטיים אשר רואים את האישה כמכלול, ועל כל חלקיה השונים והמגוונים. ניתן ללמוד מהידע הנפרש בפנינו ביום העיון כי יש חשיבות רבה למענים ייחודיים לנשים, מסגרות לנשים בלבד אשר מובילות מתודה טיפולית רגישת מגדר.

יום זה היווה מבחינתנו סמן דרך נוסף בציון הצרכים הייחודיים של המתמודדות עם תחלואה כפולה. יום זה חידד את הצורך במענים ייחודיים של נשים מתמודדות וגם שלנו אנשי הטיפול והשיקום. מענים חדשניים אלו יוכלו לתת לנשים אפשרות לשנות ולקדם את חייהן, לייצר עצמאות אישית, משפחתית וכלכלית, לצאת ממעגל של התמודדות מורכבת עם תחלואות רב דוריות שונות ואף להוות כח תורם בקהילה.
אנו מקוות שיום עיון זה והדברים שעלו בו יהוו חלק מקידום השיח והשינוי הנדרש בעולם הטיפול בנשים.

*מצורפים מסמכים: 
מסמך מענים לתחלואה כפולה  (עם התייחסות למסגרות מותאמות לנשים) בחברת קידום
מידעון שירותי הטיפול בהתמכרות לסמים ולאלכוהול של הרשות הלאומית למלחמה באלימות סמים ואלכוהול ומשרד הרווחה.
 

תודה לצוות ההיגוי של יום חשוב זה:

  • גב` סוזן בן עזרא, מנהלת תחום פיתוח טיפול ושיקום, אגף טיפול ושיקום הרשות הלאומית לביטחון קהילתי
  • גב` לידור פימה – מנהלת ארצית תחום תחלואה כפולה, קידום פרויקטים שיקומיים.
  • גב` נגה טמיר- מנהלת מקצועית דיור מוגן דרום בקידום פרויקטים שיקומיים
  • גב` שמרית שרייבר, רכזת תחום תחלואה כפולה מרכז-צפון, של פרויקטים שיקומיים
  • גב` ג`ני קוליקובסקי, רכזת תחום תחלואה כפולה חיפה קידום פרויקטים שיקומיים
 
 
 
חזרה ל->
***