על החברה
לקבלת עדכונים מהבלוג
קוד אבטחה:

זאותרפיה – טיפול רגשי בעזרת בעלי חיים

במשך חודשים רבים שכבה אורית במיטה ולא הצליחה לקום ממנה. היא לא הצליחה לקום אפילו כדי לצחצח שיניים. היא לא הצליחה להיכנס למקלחת, להכין ארוחה או סתם לשבת בנחת לראות טלוויזיה. היא שכבה במיטה במשך חודשים רבים ובהתה בתקרה. היא שקעה בדיכאון עמוק ולא הצליחה לצאת ממנו. הוריה היו אובדי עצות. כל ניסיון להוציא את אורית מהמיטה להתקלח, להתלבש שלא לדבר על לצאת החוצה מהבית, נכשל. כל מה שעשו, הבאת אוכל טעים, עזרה של חברים ואפילו אנשי מקצוע לא הצליחו להוציא את אורית ממיטתה.,


עד שיום אחד, הגיע האב ובידו קופסת קרטון קטנה. מבעד לקופסא קשקש לו זנב שעיר. אביה של אורית ניגש למיטתה של בתו ובלי לומר דבר הניח לצד המיטה גור כלבים שחרחר ופרוותי.

אורית הביטה בגור, הוא ילל בפחד, הוא לא הכיר את המקום. כל ניסיון להתעלם ממנו נכשל, הוא בכלה כל כך עד שרחמיה נכמרו עליו והיא קמה ממיטתה ללטפו. הגור נרגע מעט ואורית ניסתה לחזור למיטתה אבל אז התחיל לילל שוב. הוא בטח רעב, חשבה. היא קמה מהמיטה ניגשה למקרר והכינה מעט חלב מהול במים. הגור שתה את החלב והמשיך ליבב. אורית הייתה אובדת עצות, היא ליטפה אותו שוב ושוב, אבל הוא המשיך לבכות ואז השאיר מאחוריו שלולית צהבהבה של שתן. הוא צריך לצאת, חשבה לעצמה. היא מצאה קולר אדום שהשאיר אביה לפני שיצא לעבודתו ליד קופסת הקרטון. היא קשרה את הקולר ויצאה מהבית עם הגור שכשכש בזנבו.,

במשך ימים המשיכה אורית לטייל עם הגור הקטן בחוץ, שלוש פעמים ביום טיילה אתו, מדי פעם עצרו לידה כעלי כלבים אחרים, שטיילו עם הכלבים שלהם והתפתחו בינם שיחות מעניינות על בעלי חיים. אחת מהן, שלי, צעירה בגילה של אורית,, הפכה לחברתה הטובה ביותר. הן נסעו עם הגורים שלהם לים, לפארקים, חלקו יחד עצות ותמונות. האופל שאיים על נפשה של אורית, התפוגג בהדרגה בזכות הגור הקטן לו העניקה את השם נס.


בשנת 1792 גילה הצוות הטיפולי בבית מחסה בבריטניה, שבעלי חיים עוזרים לשפר את איכות חיי המטופלים ולשפר את מצבם הנפשי. בשנת 1980 נוסדה לראשונה ארגון גדול שהכשיר מטפלים ובעלי חיים לטיפול בזאותרפיה. טיפול רגשי באמצעות בעלי חיים.

בישראל הקים פרופ` יוסף טרקל בשנת 1996 את הפרויקט "חיות וחברה" שמטרתו טיפולן בין אנשים המתמודדים עם קשיים שונים באמצעות בעלי חיים.

מ.ר.ח.ב גם הוא איגוד ישראלי שנוסד ב 2007 זוהי למעשה עמותה בה חברים מטפלים העוסקים בטיפול ושיקום רגשי בילדים ומבוגרים באמצעות בעלי חיים.

שיטת טיפול זו הוכחה כשיטה יעילה מאוד לאנשים שמתקשים להיפתח ורבלית, באמצעות בעל החיים הם יכולים לעשות השלכה ולדבר על ואל בעל החיים. האם הוא צמא, רעב, כועס, עצוב. זוהי שיטה מצוינת גם עבור אנשים המתמודדים עם קשיים פיזיים ונפשיים. בעל החיים יקבל אותם כמות שהם, לא ישפוט, לא יראה בהם חריגים. יאהב אותם כמות שהם.

יש לציין ששיטה זו נחשבת היום כשיטה נוספת לטיפול ולא לשיטת טיפול עיקרית, אבל מי שבוחר להיעזר בה, יכול לקבל ערך מוסף.

בשיטה זו המטפל שהוכשר לטפל באמצעות בעלי חיים, נפגש עם המטופל ובעל החיים, ומתווך את השיח ובין בעל החיים למטופל ומנחה את השיח.

יש לציין כי בעל החיים, נבחר והוכשר ואומן לעמוד בקריטריונים בתככנית הטיפולית.

בשיטה זו משתמשים בבעלי חיים שונים: כלבים, חתולים, שרקנים, וסוסים. בחרנו בשתי שיטות טיפול בעזרת בעלי חיים, שנחשבות פופולאריות במיוחד כיום והוכחו כשיטות יעילות במיוחד בטיפול זאותרפיה: רכיבה טיפולית וטיפול בעזרת כלבים.

 

רכיבה טיפולית

הרכיבה הטיפולית הפכה בשנים האחרונות לפופולארית במיוחד. האימון, הרכיבה והטיפול בסוס, מקנים למטופל תחושה מעצימה, היכולת לרכב, לכוון את הסוס לאן שרוצים, לטפל בו מעצימה את המטופל ונוטעת בו תחושה של מסוגלת וכוחות.

הסוס מאפשר למטופל חוות חוויות שונות בטיפול וברכיבה. לייצר לעצמו חוויות חדשות וחיוביות של הצלחה מטופל לומד לשלוט בסוס, לייצר תחושות שליטה שיכולה להוות אחר כך נקודת מפנה בתחושות השליטה באירועים אחרים בחייו ותחושת המסוגלות העצמית שלו הולכת וגדלה.

רכיבה טיפולית יכולה לעזור לאנשים המתמודדים עם קשיים שונים: הפרעת קשב וריכוז, קשיים בוויסות רגשי כמו גם הקנית יכולת לתפקד ולהשיג ביטחון וערך עצמי.


כלבנות טיפולית

טיפול באמצעות כלבים נקרא כלבנות טיפולית שגם היא כמו רכיבה טיפולית, נועדה כדי לסייע למתמודדים עם קשיים פיזיים ורגשיים, להתמודד עם קשיים, משברים ומגבלות שונות.

זהו טיפול מוצלח במיוחד, מאחר וכלבים הם בעלי חיים מלאי אהבה ונעדרי שיפוטיות, נאמנים מאוד ומסורים. המסירות של הכלבים מאפשרת למטופל, גם כזה המתקשה לבטוח בבני אדם, לבטוח בכלב ולאהוב אותו. הכלב לעולם לא ישפוט אותו ולא יראה בו חריג. כלבים אוהבים להיות מונהגים, לפיכך הם יראו במטופל את מנהיג הלהקה, מה שמאפשר למטופל להרגיש שולט בסיטואציה ולהנהיג את הכלב.

בנוסף המטופל יכול להשליך את רגשותיו על הכלב, בעצם הדיבור אל הכלב או עליו הוא יכול להיפתח רגשית מבלי שירגיש מאוים


ראיון עם איטה מרלה - כלבנית טיפולית


איך הגעת לתחום הטיפול באמצעות כלבים?

אני עוסקת בהוראה שנים רבות. ולצד הלימוד, הרגשתי שאני רוצה להביא את עצמי גם מהמקום הטיפולי. אני גם מאוד אוהבת כלבים, כששמעתי שיש אפשרות ללמוד טיפול בעזרת כלבים, הלכתי ללמוד זאת. במפגשים אני משלבת גם אילוף כחלק מהטיפול


מה מיוחד בטיפול בעזרת כלבים דווקא?

כלבים הם יצורים נפלאים. הם תמיד ישמחו לקראנו ויקבלו אותנו ללא שום תנאים, בכל כך הרבה שמחה. אני רואה מטופלים שנכנסים אלי לטיפול והכלב כל כך מאושר לקראתם.

אחד הילדים שאני מטפלת בהם, נוהג לשבת ישיבה מזרחית תמיד, הכלב מיד קופץ אל חיקו. זה מחמם את הלב, וזה עוד לפני שהתחלנו לעשות משהו. במהלך הטיפול אנו נעזרים בכלב באופן השלכתי, המטופלים יכולים לספר סיפורים על הכלב, אבל הרבה פעמים כשהם מספרים על הכלב הם בעצם מדברים על עצמם. אני משלבת גם יצירה סביב נושא הכלבים.


למה המטופלים מתחברים יותר?

זה מאוד תלוי, יש כאלו שאוהבים את המשחק עם הכלב, יש שמעדיפים אילוף, מאחר ואני תמיד מביאה כמה וכמה כלבים לטיפול,] יש למטופלים בחירה עם איזה כלב הם רוצים לעבוד.


למי מתאים הטיפול?

למטופלים וילדים שמתקשים בסיטואציות חברתיות למשל, מטופלים עם קשיים רגשיים, הטיפול בכלב יכול לייצר אמפטיה לרגשות של מישהו אחר. יש מטופלים עם פחדים ויש אפילו כאלו שפוחדים מכלבים וברגע שהם מתחברים לכלב, הם יכולים להרגיש שעברו מכשול עצום והתגברו על פחד גדול.


היכן לומדים זאת?

יש מקומות בהם טיפול בעזרת כלבים לא נחשב עדיין לטיפול, יש לימודים אקדמאיים ויש מכללות. לפעמים מכנים זאת כלבנות שיקומית ולפעמים טיפול.


מה בעצם מפרה מפגש עם כלב

הכלב מקבל אותנו ללא תנאים. כלבנים רבים גם מתאימים את רמת האנרגיה של הכלב לרמת האנרגיה הדרושה למטופל.

 

האם יש סוגים שונים של כלבים טיפוליים?

יש כלבים טיפוליים שמוכשרים לדברים ספציפיים, יש כלבנים שעוסקים בהכשרה ספציפית של הכלבים. הכלבים שלי אמנם לא הוכשרו למשהו ספציפי, אבל אני מקפידה שיתאימו לתהליך הטיפולי, גם כשהמטופל יפעיל עליהם לחץ חזק או אפילו ירצה להכאיב, הכלבים יכולים לילל אבל לעולם לא ינשכו. זהו לדעתי המבחן הגדול של הכלב, אפס תוקפנות. באחד המועדונים לצרכים מיוחדים שאני עובדת בהם, אחת הילדות משכה לכלבה בזנב, הכלבה ניסתה להתחמק אבל לעולם לא תנשך.


מה בעצם הופך את המפגש עם הכלב לטיפולי?

אני מכוונת את המפגש לצורך ולסיטואציה, מביאה את הכלים המתאימים. את המרחב הטיפולי יוצר המטפל. כשאני מציעה טיפול, אני תמיד מערבת ומציבה מטרות במהלך הטיפול. אני מכוונת לשם. אם קורה משהו במהלך הטיפול, אני מעלה זאת לשיח, הנוכחות של הכלב מקלה גם בעניין של הורדת המחסומים ביני לבין המטופלים והילדים מאחר ושנינו אוהבים את הכלבים, זה משהו שמשותף לי ולמטופל, האהבה לכלבים. 

אני גם משלבת את הילדים גם מורה להוראה, אני לוקחת את הכלבים איתי לכיתה ומשתמשת בהם גם לעידוד קריאה. הילדים מקריאים טקסטים לכלבים ומשפרים את הקריאה.

מה דעתך בטיפול בעזרת כלבים עבור אנשים שסובלים מפגיעה נפשית או מחלה נפשית? האם זה יעיל?

בליווי נכון ובהשגחה, המפגש עם הכלב נכון לכל אדם. זהו מפגש מעצים, משפר מצב רוח. אני עובדת עם המטופלים שלי בעיקר על העצמה. אנו עושים דברים שונים מול הכלבים, יש פה עניין של התמודדות והצלחה והעצמה. אותו דבר קורה בטיפולים עם מתמודדי נפש.

 

האם התחום הוא חלק מהטיפולים הקונבנציונליים כיום?

זהו תחום שהולך ומתפתח. הכלב תמיד נמצא שם בשירות האדם. אנו כל פעם נדהמים לגלות עוד ועד תחומים בהם הכלב תורם לאנשים. וכמובן שבעיקר בתחום הרגשי. אין לי אמצעי מדידה אבל הפידבק שלי זה מטופלים, ההורים, הילדים והרצון של האנשים להתחבר לכך.

אין ספק שתרפיה באמצעות בעלי חיים היא שיטה שמאפשרת להרבה מאוד אנשים הסובלים מקשיים נפשיים, חרדות וחרדות חברתיות להיפתח אל מול בעל החיים שלעולם לא ישפוט אותם ויקבל אותם ללא תנאים, לייצר השלכה רגשית של הקשיים והקושי הנפשי ולחלוק מעולמם הפנימי את אותן רגשות שלעולם לא היעזו להוציא בפני מטפל או אדם אחר.

יש לציין כפי שכתבנו קודם, ששיטה זו אינה טיפול בפני עצמו אלא נלווית לטיפולים נפשיים אחרים, אבל היא מאוד יעילה ביכולת שלה להעצים את המטופל ולתת לו תחושה של נראות, אהבה, קבלה ללא תנאים והעדר שיפוטיות מכל סוג שהוא.

כיום נוהגים להשתמש בכלבים ובעלי חיים גם בבתי אבות ולעיתים אף בהוסטלים ומי ייתן ויגיע היום וגם בתי החולים יבינו את החשיבות של בעל החיים בהבראת המטופל ויסכימו לשתף פעולה עם אחת משיטות הטיפול הפרקטיות היעילות ביותר במפגש בין מטפל, מטופל ובעל חיים אוהב.


 

הכותבת / עורכת שיר שוורץ עובדת בחברת "פרויקטים שיקומיים", מנחה סדנאות וליווי פרטני בכתיבה טיפולית וכלים והשלכתיים

Shir-schwartz.com

חזרה ל->
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
***