על החברה

"זה מתחיל בצעד" – איך משתקמים לאחר מחלה נפשית

לאחר כחצי שנה שבה שהה רונן במיטה, מבלי אפשרות לקום כמעט, כשחוץ ממעברים קצרים מהמיטה לספה, לא הצליח לעשות כלום, פתאום קרה משהו מדהים. הוא הבחין בכך שהוא כבר מסוגל לחייך לפעמים, שהוא מסוגל לחוש שמחה.

פתאום חזר החשק. הרצון לתקשר. מדי פעם אפילו מצא עצמו למרבה הפתעתו, מספר גם הוא בדיחה מצחיקה וצוחק בקול.


המחשבות האובדניות נעלמו, את מקומן תפסו מחשבות פרודוקטיביות על קריירה, זוגיות, שכירת דירה. הוא אפילו נכנס לכמה אפליקציות הכרויות לבדוק האם יש מצב להכיר מישהי נחמדה.

רונן החלים.

אבל למרות מצב הרוח הטוב שחזר אליו, למרות התכנונים להתחיל לעבוד וללמוד, הוא עדיין לא הצליח לגשר בין הפערים: מחד הרצון והמוטיבציה להתחיל מחדש, מאידך הקושי הגדול ליישמם בפועל.

הכיור עדיין היה מלא בכלים., כביסות נערמו כי קיפול הכביסה הצריך ממנו מאמצים גדולים. פעם ניסה לשטוף את הרצפה. כעבור כחמש דקות, נשכב על הספה מותש.

גם היציאה מהבית הייתה לו עדיין קשה ומפחידה. הוא לא הצליח להבין כיצד לפני שפרצה המחלה הצליח לעשות זאת בלי בעיה. עכשיו, בכל פעם שהיה צריך לצאת לרופא או לסידורים, נבהל ונלחץ. ההתארגנות לפני כל יציאה מהבית, לקחה מעל כשעה לפחות. לסופרמרקט עוד לא הצליח להגיע לבד, אפילו הקניות באינטרנט אתגרו אותו. אלמלא מדריכת השיקום שסייעה לו לערוך רשימת קניות, סביר שהיה ממשיך לחיות על כריכים וקוקה קולה.

רונן רצה להתחיל חיים חדשים לאחר המחלה. להיפגש עם חברים, לבלות, אבל בכל פעם שניסה לצאת, התעייף. בכל פעם שניסה לצעוד בחוץ כדי לחזק את גופו המנוון, נאלץ לעשות הפסקות לישיבה על ספסל, מתנשף ופניו סמוקות מחום, לחץ ומאמץ.


וכן, זה קורה לנו לאחר שפוקדת אותנו מחלה קשה ואנו מתחילים הליך שיקומי. בדיוק כמו שלאחר מחלה פיזית אנו חייבים לעבור תקופת שיקום כדי לחזק את גופנו המותש, גם לאחר מחלה נפשית, לא תמיד ברור לנו איך לחזור לחיים ולמי שהיינו קודם, לפני המחלה. לעיתים נחוש עייפות גדולה, תקופת המחלה התישה אותנו. לעיתים נרגיש מבולבלים מאוד ונתהה איך לחזור לחיים עכשיו, איך להשתקם.

כמה רעיונות:

  1. חיזוק הגוף : צריך להבין שאדם המחליט להתחיל לרוץ למשל, צריך לעשות זאת בהדרגה, השיטה הטובה ביותר היא להתחיל לעשות הליכות קצרות. החליטו שאתם יוצאים להליכה קצרה בימים הראשונים (עדיף עם חבר או מדריך). קבעו לכם יעד בר השגה. (למשל להגיע רק עד העץ בפינה). בכל יום האריכו את הדרך רק במטר אחד או שניים. לדוגמא: אם קודם קבעתם לכם כיעד את העץ הקרוב – כעת הרחיקו מעט, וקבעו יעד אחר, להגיע רק עד הפארק ממוקם במרחק מה מהעץ. חשוב שלא תרגישו מתוסכלים כשאתם מנסים לראשונה לעמוד במשימה לאחר מחלה.

  2. תגמול עצמי: תגמלו עצמכם על כל מאמץ שעשיתם. אם קבעתם לצאת להליכה למשל ועמדתם בזה, תגמלו עצמכם משהו טעים לאכול או בגד נחמד. קנו מחברת חדשה בה וכתבו כמה מילים טובות לעצמכם על כך שהתאמצתם


  1. תפקוד בבית: גם בתוך הבית. בחרו משימה אחת פשוטה להתחלה


  1. תמיכה: חשוב מאוד גם בתקופת השיקום לחפש ולבקש תמיכה. במידה ויש לכם סל שיקום להיעזר בצוות השיקומי שלכם.


  1. סיוע בירוקרטי: במידה ויש לכם סל שיקום, פנו למתאם הטיפול שלכם בבקשת עזרה בכל הקשור לנהלים בירוקרטים שאתם צריכים לבצע: (הגשת טפסים למקומות שונים, זכאות לדמי מחלה, סיוע בשכ"ד או כל דבר אחר שכרגע אתם מתקשים לעשות לבד).


  1. בחזרה לקהילה צרו תחושת שייכות: תחושת השייכות לקהילה יכולה לעזור מאוד בתהליך השיקום.

חפשו מסגרת קהילתית בה יתאפשר לכם להכיר אנשים, וכך לנסות להגדיל את מעגל החברים. (אם יש לכם סל שיקום, תוכלו לבקש להצטרף לחוג שעלותו מסובסדת, דרך "עמיתים").

כל דבר שלא ישאיר אתכם לבד שעות ארוכות בתקופה הזו, מבורך.


  1. הפוגות למנוחה : ייתכן ועדיין תחוו ימים שבהם תרגישו שאתם זקוקים למנוחה. אל תלקו את עצמכם על כך. לאחר מחלה פיזית או נפשית, גופנו ונפשנו עדיין תשושים. לעיתים אנו עדיין מתאבלים ומבכים את שעברנו. חשוב אם זאת שנדע להקציב לעצמנו זמן מוגדר למנוחה .


  1. תחביבים: פנו לכם זמן לתחביבים והנאה )מוסיקה, קריאה, סרט טוב, בילוי עם חברים).


  1. מטרות : קבעו לעצמכם מטרות קטנות בדרך למטרה הגדולה. לדוגמא: אם החלטתם לחזור למעגל העבודה, בצעו בכל יום משימה אחת הקשורה לכך. (לדוגמא: יום אחד החליטו שיוקדש לשכתוב קורות החיים, יום אחר לחיפוש מודעות דרושים וכו`)


  1. תמיכה וטיפול: לעיתים דווקא כשאנו מתחילים להרגיש טוב פתאום, אנו עשויים לחשוב שכעת איננו זקוקים לטיפול. דווקא כעת משאנו מרגישים שכוחותנו חוזרים אלינו, מתעוררת הזדמנות פז לטפל בעצמנו.

המנהיג הסיני :"לאו דזה אמר פעם: "גם המסע הכי ארוך בעולם,




השביל החדש שלכם מתחיל כאן, עלו עליו, לכו עליו לאט. צאו לאור, אל חיים חדשים.


בהצלחה


 

https://www.youtube.com/watch?v=0hgfLoI-UDA 

מוזמנים גם להיכנס לפורום השיקום שלנו ולהתייעץ. לחצו כאן.

 

הכותבת / עורכת שיר שוורץ עובדת בחברת "פרויקטים שיקומיים", מנחה סדנאות וליווי פרטני בכתיבה טיפולית וכלים והשלכתיים

shir-schwartz.com

 
 

חזרה ל->
***