על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"מישהו שלח לי מתנות קטנות" - סל שיקום ומיצוי זכויות

אחד הדברים היפים שקיימים בישראל ולא קיימים (עד כמה שידוע לי ברוב מדינות העולם הוא סל שיקום למתמודדי נפש.

מהו סל שיקום?

סל שיקום הינו סל המכיל בתוכו שירותים שונים הניתנים למתמודדי נפש. מתוקף "חוק שיקום חולי נפש בקהילה".

מי זכאי לסל שיקום?

כל מי שהוכרו לו לפחות 40% נכות מביטוח לאומי על רקע נפשי.


איך מקבלים סל שיקום?

במידה וכבר יש לך אחוזי נכות וקצבה, ניתן להגיש את הטפסים לבקשת סל שיקום. את הטפסים תמלא עובדת סוציאלית או פסיכולוגית שגם מגישה את הטפסים לביטוח הלאומי. לאחר הגשת הטפסים, יזמנו אותך לוועדה בביטוח לאומי. הועדה המורכבת מ פסיכיאטרים ועו"ס . אין צורך לחשוש. חברי הועדה מבינים את הקשיים והפחד ולרוב יגחו מגלים אמפתיה, אבל אם בכל זאת את עדיין חושש, מומלץ לבקש ליווי מבן משפחה קרוב. התהליך יכול לקחת מעט זמן, אבל ברגע שאכן קיבלת סל שיקום, אפשרויות רבות נפרסות בפניך.

אז מה בעצם אני מקבל בסל שיקום?

כמעט כל מה שאתה זקוק לו עבור השיקום שלך

  1. מתאמת טיפול – מתאמת הטיפול היא למעשה גורם מתאם בין הגופים טיפוליים ושיקומיים המלווה אותך מתאמת הטיפול היא זו שבונה יחד איתך את תוכנית השיקום.

  2. מדריך/ה שיקומי/ת – המדריך הוא הזרוע הביצועית המוציאה לפועל את תוכנית השיקום שלכם. הוא יכול יסייע לך בהתמודדות היומיומית עם קשיי תפקוד והשגת מטרותיך כפי שהצבתם לך בתכנית השיקום. כמו כן יסייע לך המדריך תפקוד בבית, בישול, ניקיון הבית, סיוע ברכישת מזון, ארגון, סידור תרופות בקלמר, או אם תזדקקו לאוזן קשבת ותמיכה.

  3. יועץ תעסוקתי – תפקידו במציאת עבודה מתאימה לכישוריך. הוא יעזור לך בתהליך החיפוש, יקשר אותך עם גורמים שונים, לעיתים גם ילווה אותך לראיון עבודה. במידה והתקבלת לעבודה, ימשיך ללוות אותך גם באתגרים שנתקלת בהם בעבודתך החדשה.

. אם אתה חושש ליידע את המעביד בכך שאתה מתמודד עם קושי נפשי, קיימת אפשרות לליווי סמוי. הליווי במקרה זה יעשה מאחורי הקלעים.

  1. קניית ריהוט לבית – פעם בחמש שנים תקבל זכאות לקניית ריהוט לבית ע"ס 3500 ש"ח

  2. סבסוד חוגים מטעם "עמיתים"

  3. טיפולי שיניים חינם (במרפאה קהילתית)

  4. חונך/ת- תפקידם של החונכים במערך סל שיקום, הוא בשימת דגש על התחום החברתי. כמו אח גדול או חבר טוב, לצאת איתך לבית קפה, להליכה, לבלות יחדיו. דרך סל שיקום קיימת האפשרות לקבל חונך או סומך השמים דגש על העניין החברתי ועזרה בבית.

  5. שירותי השלמת השכלה: תוכל לקבל אפשרויות שונות להשלמת השכלה; מכינה קדם אקדמית, מכינה קדם אקדמית והשלמת בגרויות. תוכל לקבל שירותי חונכות אקדמית. יועץ השכלה שיעזור להחליט מה נכון לך כרגע.

  6. לימודים גבוהים - . במסגרת סל שיקום תוכל לפנות למחלקת שיקום בביטוח לאומי, במידה ותמצא מתאים, תקבל סיוע במימון לימודים גבוהים.


מה ההבדל בין חונך למדריך שיקומי? מה מתאים לי יותר?

בוועידת השיקום ימליצו על ליווי נכון לך בהתאם להתרשמותם ובהלימה לבקשותיך. קיימים שלושה סוגים של ליווי: מדריך שיקומי, חונך, סומך.

מדריך שיקום: מדריכי השיקום עובדים בדיורים מוגנים, הוסטלים וקהילות תומכות. המדריך ילווה אותך בביצוע תכנית השיקום ויגיש עזרה ותמיכה בכל שתתקשה בו: תפקוד בבית, תפקוד מחוץ לבית ועוד.

חונך: תפקידו של החונך בעיקר חברתי. לרוב המפגשים הם מחוץ לבית, הדגש הוא בעיקר במתן עזרה בתפקוד בתחום החברתי.

סומך: סומך תפקידו דומה לזה של המדריך, אך הוא מתאים לאנשים שאינם זקוקים לשירותי דיור מוגן מתאמת טיפול, אבל כן למלווה שיעזור להם בתפקוד. לרוב מדובר במתמודדים החיים במסגרות משפחתיות תומכות הזקוקים בעיקר לליווי ולא לכל שירותי הדיור המוגן כולם.


מה זה עמיתים? איך אני בוחר חוג? איך מסבסדים לי את זה?

"עמיתים" הינה תכנית השייכת לחברת המנ"סים. ומסובסדת על ידי משרד הבריאות. תכנית זו קמה בין השאר במטרה לעזור למגר את הסטיגמה על מתמודדי נפש. חוגי וקבוצות עמיתים מורכבות ממשתתפים המתמודדים עם קשיים נפשיים ומשתתפים שאינם סובלים מפגיעה נפשית. הרעיון בקבוצה מעורבת כזו הוא לנסות לשלב מתמודדים בתוך קהילה רגילה כמו גם לקרב את הקהילה אליהם. עמיתים מציעים עזרה כספית למימון חוג לבחירה. עמיתים ממוקדים היבטים הקשורים לחיי הפנאי והבילויים של מתמודדי הנפש.

איך אני בוחר חוג דרך "עמיתים" מה הפרוצדורה?

בכל מתנ"ס בארץ יושבת רכזת עמיתים שהיא לרוב גם עובדת סוציאלית, שעוזרת בבחירת החוג הרצוי. לפני שבוחרים בחוג, ניתן להגיע אליה לכמה פגישות הכרות ולבדיקה משותפת מה מתאים לך. רכזות עמיתים מצוידות בידע על האופציות הקיימות באזור מגוריך והחוגים בהם גילית עניין. לאחר כמה שיחות עם הרכזת, תוכל לבחור בחוג שאתם מתחברים אליו בסבסוד של עמיתים, כך שעלותו של החוג לא תכביד על הכיס.

איך אני מקבל סבסוד ללימודים גבוהים?

על מנת לקבל מלגת לימודים, יש לגשת למחלקת השיקום בביטוח לאומי. כדאי להצטייד ולהגיש מסמכים המעידים על כישוריך, (לימודים בעבר, תעודות סיום או תואר אם יש, מכתבי המלצה ממעסיקים, מכתבי המלצה ממתאמי הטיפול שלך וכן פרטים על הלימודים שברצונך להירשם אליהם).

כל זה טוב ויפה, אבל מה קורה אם אני לא יכול לגור לבד וצריך לעבור להוסטל?

בהוסטלים תומכות כבר קיים צוות של מדריכי שיקום ומתאמי טיפול. במקרים מסוימים ניתן לקבל גם שירותי חונכות. ההוסטל בניגוד לדיור מוגן בקהילה, מאוייש במדריך שיקום לכל אורך היממה.

מה הן האפשרויות שלי לגבי תעסוקה?

זה בעיקר תלוי במצבך כרגע. במידה ואתה מתקשה להגיע לעבודה, מתקשה לתפקד בעבודה או מחסיר ימים, ההמלצה תהיה על מועדון תעסוקתי ומפעל מוגן. אם יש בך הכוח והמוטיבציה להשתלב בשוק החופשי, אבל אתה עדיין מרגיש שאתה זקוק לעזרה ולהסתגלות, ניתן לחשוב על תעסוקה נתמכת, או אפילו מיזמים תעסוקתיים - התנדבות בעמותה, עזרה לעסקים ועמותות בתפקידים שונים.

ואם אני לא רוצה להיות שכיר?

אם החלום הכי גדול שלך זה להקים עסק, השמיים הם הגבול. תוכל לקבל עזרה וליווי שיקומי גם בפתיחת עסק. הליווי אינו מוגבל בזמן. את הליווי ניתן לקבל דרך חברות שונות העוסקות בליווי תעסוקתי למתמודדי נפש ודרך ג`וינט ישראל.


האם אוכל למצוא עבודה שתאפשר לי לסייע לאחרים שנמצאים במצוקה?

בהחלט כן. "צרכנים נותני שירות", היא תכנית בה מוצע למתמודדים בתפקוד גבוה, לעזור למתמודדים אחרים בשיקום. בנוסף לשירות ליווי תעסוקתי בשם "צרכנים נותני שירות", ניתן ללמוד קורס שיקומי בבית ספר לצנ"שים, בית הספר מציע קורסים והכשרות לקראת עבודה כמדריך שיקום בבריאות הנפש. בסיום הלימודים ניתן לחפש יחד עם המלווה תעסוקתי מקומות בהן ניתן לעבוד ולתמוך במתמודדים אחרים שנמצאים לפני המתקשים בתפקוד כגון: הוסטלים, דיורים מוגנים וקהילות תומכות.


ומה לגבי בילויים וחברים? האם סל שיקום נותן את הדעת על כך?

בהחלט כן. הזכרנו כבר את "עמיתים" שמציע חוג מסובסד בהתאם למה שתבחר, בנוסף תוכל להצטרף למיזם "יאללה מבלים" שגם בו ניתן למצוא מבחר של סדנאות כיפיות, שניתן להגיע אליהן ולהכיר אנשים חדשים. בנוסף לכל אלו קיימים גם מועדונים כמו "קלאב האוס" ו"אנוש", שגם הם מציעים חוגים בהם ניתן להרחיב את המעגל החברתי.

לסיכום,

סל שיקום כשמו כן הוא, סל שבו כלים שונים המוצעים לך כדי להתחיל שיקום מוצלח ולממש את החלומות שלך : לימודים חדשים, חברה, חוגים, תמיכה, עזרה בתפקוד יומיומי בכל תחומי החיים, עזרה בקשיים בירוקרטיים, הקמת עסק או עבודה, ולהתחיל לבנות את חייך מחדש.

 
 

הכותבת / עורכת שיר שוורץ עובדת בחברת "פרויקטים שיקומיים", מנחה סדנאות וליווי פרטני בכתיבה טיפולית וכלים והשלכתיים

shir-schwartz.com

 


חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***