על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"אני מגיב משמע אני קיים?" כיצד להתמודד עם אימפולסיביות

מהי אימפולסיביות?

אימפולסיביות היא התנהגות המאופיינת בפעולה ובדחפים לתגובתיות ללא מחשבה תחילה.

פעמים רבות אנו מגיבים באופן אימפולסיבי, כאשר מישהו מדגדג אצלנו סיפור כלשהו שאנו סוחבים איתנו (לעיתים אף מהילדות המוקדמת). כשאדם קרוב משקף לנו משהו בתוכנו שאנו מספרים לעצמנו שוב ושוב ונחווה כנרטיב שאנו מאמינים בו – אנו עשויים להגיב בכעס, בהתגוננות ואף להשליך את אותו נרטיב על האדם האחר.

משפט זה עשוי להכאיב לנו אף יותר, במידה והוא אכן מאשש נרטיב שחוזר אצלנו לאורך השנים, אנו עשויים להגיב באופן אימפולסיבי ובכעס ללא אפשרות לשלוט בתגובתיות שלנו.

 
השלכה

במקרים רבים אנו עשויים להגיב באימפולסיביות, או כתוצאה מדחף בלתי נשלט כדי להתגונן כלפי המשפט שהעיר אצלנו נרטיב מסויים. בחלק מהמקרים רבים נעשית השלכת הרגש באופן אימפולסיבי על מי ש"העיר" בטעות כאב חבוי שנעשה ניסיון להדחיק.

 

דיכוי הרגש לאורך זמן

אנשים מרצים, נוטים לעיתים קרובות לא להגיב, בעיקר כדי לא להיכנס לעימותים. תגובה אימפולסיבית עשויה להגיע ללא כל הכנה מוקדמת. כעס נאגר בפנים. כמו פצצה מתקתקת, צפוי להתפרץ באופן אימפולסיבי לאחר זמן ממושך בו אגרנו אותו בתוכנו.

תגובות אימפולסיביות וקושי לשלוט בהן, נפוצות גם בקרב הסובלים מקושי בוויסות רגשי הפרעות קשב, הפרעה בי פולארית או הפרעות אישיות שונות. כאשר עולים רגשות חזקים מאוד והצפה רגשית, הכעס אינו נשלט ואנו עשויים לומר דברים שאחר כך אנו עלולים להתחרט עליהם.

 

כיצד נתמודד עם אימפולסיביות?

לכעס יצא מוניטין שלילי בחברה בה אנו חיים. רובנו מתקשים מאוד להתמודד עם תחושות של כעס, חלקנו אפילו נבכר להרגיש רגשות אחרים, להחליף את הכעס בעצב, בכאב, מאחר ואנו מודעים לכך שכעס עשוי להרחיק מאיתנו את היקרים לנו.

 

תיקוף הרגש

תיקוף הרגש יכול לעזור לנו לקבל אותו בלי להדחיק. (נפגעתי, אני כועס). אם נדע לומר את המשפטים הללו לעצמנו מבלי לפחד לכעוס או להודות שנפגענו, נוכל להגיב בדרך אסרטיבית, ופחות אימפולסיבית.

ולידציה של הרגש, הוא אחד הדברים החשובים ביותר כאשר אנו רוצים ללמוד למתן תגובה אימפולסיבית. קבלת הרגשות שלנו ללא שיפוט אבל גם ללא הזדהות.

האם אנו יכולים להתבונן בכעס קצת מרחוק ולאפשר לעצמנו לשהות בתוכו, מה שיסייע לנו לקבלו מבלי להזדהות איתו?

 

שיטות טיפול למתמודדים עם קושי לווסת תגובות אימפולסיביות

חלק מאיתנו חווים קושי בוויסות רגשי, סובלים לעיתים קרובות מהצפה רגשית. הם מתקשים לשלוט בתגובותיהם, למי שמתקשים בשליטה על תגובות אימפולסיביות או חווים קושי בוויסות רגשות או ההצפה הרגשית, יוצעו טיפולים כמו DBT או סכמה תרפיה עשויים להועיל לאדם החווה קושי בוויסות רגשי לקבל כלים להתמודד עם אימפולסיביות ותגובתיות יתר.

מה אני מרגיש כעת: האם אני מרגיש פגוע, מפוחד, חרד, אשם, כועס, נטוש, ללא אהוב, לא נראה, שקוף? כדאי מאוד לכתוב את כל מה שעולה כרגע. כתיבה אינטואיטיבית ללא מבנה או שיפוט, של כל העולה בתוכנו ברגע זה, עשוי לסייע לנו לזהות את המתחולל אצלנו ולסייע לנו להשקיט מעט את ההצפה הרגשית.

 

מה מפעיל אצלנו תגובות אימפולסיביות?

זיהוי סיפור הגרעין שמפעיל אותנו להגיב באופן אימפולסיבי, עשוי לתרום לנו להבנת הסיבה שבגינה הגבנו כמו שהגבנו. כאשר נאמר לנו למשל ש:”אנחנו מדברים שטויות" מהו סיפור הגרעין שמפעיל את האימפולסיביות הצורך בתגובה מיידית? אם סיפור הגרעין שלנו הוא:”אף פעם לא רואים אותי, אף פעם לא מתייחסים אלי ברצינות" משפטים שונים נזרקים לעברנו, עשויים ללחוץ אצלנו ולהפעיל אצלנו סיפור אותו שמענו או שסיפרנו לעצמנו, לעיתים זמן רב או אפילו מילדותנו. אם נדע לתקשר את סיפור הגרעין שמפעיל אותנו, מול האדם שפגע בנו (ואף בשאיפה עוד לפני הפגיעה כאשר מדובר באדם קרוב לנו), נוכל לצמצם את התגובות האימפולסיביות שלנו מולו.

כאשר אנו מבינים שאנו חיים נרטיב מסויים ושכל אירוע או משפט שנאמר לנו עשוי לחזק את אותו נרטיב, ניתן ביתר קלות לזהות מה מפעיל אותנו וגורם לנו להגיב באופן אימפולסיבי


כיצד נתמודד עם הרצון להגיב באופן אימפולסיבי?

תקשורת מקרבת יכולה לעזור לנו ללמוד כיצד לתקשר את הצרכים שלנו ובו זמנית להיות קשובים גם לצרכיו של האחר.

אנו יכולים לומר למי שמעורר אצלנו דחף אימפולסיבי: אתה יקר לי אבל כרגע אני מרגיש פגוע/ה /כועס ואני חושש שהתגובה שלי עשויה להיות פוגענית.אני זקוק לזמן על מנת להירגע.


אמצעים שונים להתמודדות עם דחפים אימפולסיביים

פעילות גופנית

הרגשות שאנו חווים מתרכזים גם בגופנו. פעילות גופנית כמו יוגה או טאי צ`י, או כל תנועה גופנית אחרת שיכולה לאפשר לנו להשתחרר.

מיינדפולנס

אחת השיטות היעילות להתמודד עם אימפולסיביות או קושי בויסות רגשי, זו מדיטצית מיינדפולנס המאפשרת לנו זמן התבוננות במה שקורה לנו כאן ועכשיו ללא שיפוט של רגש והתמקדות בנשימה ובגוף.

בספרו של דון מיגל רואיס" "ארבעת ההסכמות", הוא כותב :”כל אחד חי בחלום משלו, ובהתאם לו הוא מגיב, שום דבר שאנשים אחרים עושים או אומרים, אינו בגללנו, אלא בגללם". כשאנו מבינים שרוב הדברים שנאמרים לנו, לא בהכרח קשורים אלינו, אלא למצוקה או קושי כלשהו של האדם שמולנו, הסבירות שנפגע ונחווה צורך בתגובה אימפולסיבית תקטן.

סיכום, זיהוי של הרגשות המפעילים את הדחפים אימפולסיביים, יסייעו לנו להשיג שליטה על תגובתיות יתר למזער את הנזקים העשויים להיגרם לנו או למערכות היחסים בחיינו.


הכותבת/עורכת שיר שוורץ, עובדת בחברת פרויקטים שיקומיים, מנחת סדנאות כתיבה טיפולית וכלים וקלפים השלכתיים
shir-schwartz.com

חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***