על החברה

"בלעדייך אני חצי בן אדם - על תלות שיתופית במערכות יחסים - קו דיפנדנט

"כן, היה זה לא טוב, היה רע לתפארת

אבל טוב שנפגשנו בליל מלילות

אם יהיה זה שנית - אל יהיה זה אחרת

רק אותה אהבה עניה וסוררת

באותו מעילון עם אותו ציץ הורד

באותה השמלה הפשוטה משמלות

אם יהיה זה שנית אל יהיה זה אחרת

יהיה כך, כך יהיה אות באות"

משפטים מהסוג הזה, לא נדיר לשמוע במערכות יחסים בהם אחד מבני הזוג או שניהם חווים תלות בזוגיות וחשים שבלעדיה הם אינם ראוים לאושר, שמחה או שלמות.


האדם במערכת יחסים כזו שהוא עצמו קו דיפנדנט, זקוק לאישור עצמי מתמיד והוא עושה זאת בדרך כלל באמצעות בן הזוג שמייצג עבורו את אותו אשרור.


בחלק מהמקרים נוטים אנשי הרפואה והטיפול לייחס את מערכות היחסים בהם אדם חש שהוא תלוי כל כולו בשני כדי לקבל את האישור לקיומו ואושרו, לאישיות תלותית או בעלי הפרעת אישיות תלותית (על הפרעה זו כתבנו כאן) אבל לא תמיד ולא בהכרח זה כך. ניתן למצוא נשים וגברים שבחייהם הם עצמאיים ולא תלותיים שכשהם נכנסים לקשר זוגי, הופכים לקו דיפדנט כלפי בן הזוג, כלומר מייצרים תלות בבן הזוג.


המושג קו דיפנדנט מתייחס לתלות הקשורה לשני בני הזוג. שני בני הזוג חווים תלות בתוך הקשר ומתקשים ליצור בידול והפרדה בין ה"סלף" שלהם להטמעות בתוך מערכת היחסים הזוגית.


הסימפטומים הנפוצים במערכת יחסים של אדם במערכת יחסים זוגית תלותית שיתופית:


  1. זהות עצמית לקויה

  2. חרדה מלהיות לבד או להינטש

  3. ריצוי בלתי פוסק של האחר

  4. ערך עצמי נמוך במיוחד

  5. תחושת "הליכה על ביצים" אל מול בן הזוג

  6. התנצלות בלתי פוסקת גם ללא צורך

  7. רחמים כלפי בן הזוג ונטיייה לחזור אליו גם כאשר הוא פוגעני אלים מילולית או פיזית ומסוכן לבריאות הנפשית

  8. פנטזיית הצלה - צורך תמידי להציל את בן הזוג

  9. הימנעות מכל קונפליקט

  10. תחושת אובדן של ה"סלף" העצמי של האדם. היטמעות בתוך הקשר.

  11. נטייה לעשות הכל עבור בן הזוג גם אם הוא משתמש במניפולציות או גזלייטינג נגד בן הזוג השני.

  12. לעיתים קיימת תחושה שהרצונות או הצרכים של בן הזוג התלותי, אינם חשובים, רק בן הזוג חשוב.



יש לציין כי תלות שיתופית אינה מצוייה בספר האבחנות הפסיכיאטרי DSM ואינה מסווגת כהפרעת אישיות העומדת בפני עצמה, אבל יכולה להתלוות להפרעות אישיות אחרות כגון הפרעת אישיות תלותית או גבולית או הפרעת אישיות נרקיסיסטית


המונח קודיפנדנט או תלות שיתופית, נוצר לראשונה בשנות ה 50 של המאה הקודמת בהקשר של טיפול 12 הצעדים לאלכוהוליסטים אנונימיים. המטפלים שביקשו לתמוך בבני הזוג של אנשים מכורים מצאו תופעות של תלות הדדית בתוך מערכות היחסים בי האדם המכור לבן או בת זוגו. ואכן אפשר לומר שהמילה התמכרות אינה זרה תחושותיהם של בני זוג במערכות יחסים של תלות שיתופית. התחושה היא כי בלי ה"סם" שלהם, שמיוצג על ידי בן או בת הזוג, לא יצליחו לחוות חיים מלאים ועשירים. רבים מהם מדווחים על תחושות של ריקנות ודיכאון כאשר הם חווים עצמם לבד לפרקים ללא בן או בת זוגם.


.

כיצד מתפתחת אישיות של אדם הנמצא במערכת יחסים תלותית שיתופית


מומחים טוענים כי אישיות של אדם העשוי להיטמע במערכת יחסים תלותית, קשורה למגוון רחב של גורמים, החל דפוסים נלמדים בילדות וקשיים רגשיים. לעיתים מתגלה כי אנשים החווים תלות במערכות יחסים עד כדי אובדן אישיות. היטמעות בתוך הקשר -, גדלו במשפחות בהן רצונות ותשוקות הילד נחסמו על ידי אחד או שני ההורים. חלק מאותם ילדים אלו הפכו לילדים מרצים שלמדו שעליהם להתמקד ברצון או מאווי ההורים בכדי לא להידחות על ידיהם. או משפחות והורים שלימדו את ילדיהם כי זה "אנוכי" ו"אגואיסטי" לרצות דבר מה עבור עצמם. לעיתים קרובות מדובר בילדים שהפכו להיות סוג של "שלוחה" של הוריהם, ולא הותר להם לפתח אישיות עצמאית משלהם. סברה נוספת היא כי חלק מאותם אנשים הנוטים ל"התמכרות" למערכות יחסים עד כדי ביטול העצמי", גדלו במשפחות לא מתפקדות. קרי: הורים חולים שהיה עליהם לטפל בהם, הזנחה רגשית, משפחה לא מתפקדת ועוד.


במערכות יחסים כאלו לא נדיר לראות זוגות שאחד מהם הוא ה"תלותי המרצה" והשני הוא ה"מוביל" כאשר גם ה"מוביל" תלוי בקשר על מנת להרגיש רצוי ויש מי שזקוק לו.


נשים וגברים הנכנסים לקשרים מסוג זה, עשויים לחוות מערכות יחסים הרסניות, מבלי לייצר גבולות או לחתוך כשהקשר הופך הרסני וכשבן או בת הזוג הופכים אלימים רגשית או פיזית. הם יכולים להישאר בקשר כזה שנים רבות ולמצוא עצמם בדיסוננס קוגניטיבי, מגנים על בן הזוג האלים (הוא במצוקה, היו לו חיים קשים, אני אתמוך בו) כשהם מוותרים על בריאותם הנפשית והפיזית למען בן או בת הזוג, ולמעשה ניתן לומר שבעצם "מקריבים עצמם" כדי לא למצוא עצמם לבד, מאחר והיכולת ליצור סלף שמרגיש שלמות גם כשהוא לבד, אינה אפשרית עבורם וללא הקשר, הם עשויים לחוות אובדן של ה"עצמי" וסוג של "מוות נפשי".


לעיתים קיימת אהבה גדולה במערכות יחסים אלו, אבל במקרים אחרים נוכל למצוא שני בני זוג שאין להם כל אהבה אחד כלפי השני, אלא בעיקר התמכרות למערכת היחסים ולבן/בת הזוג, חרדת נטישה ופחד להינטש שיעשו הכל כדי להישאר בה. גם במידה ואתה מערכת יחסים רעילה מאוד עבורם.


הטיפול המומלץ לבני זוג החווים מערכת יחסים תלותית שיתופית (קו דיפנדנט)


  • הרחבת מעגל החברים, בילוי עם חברים או אחד מבני המשפחה גם ללא בן או בת הזוג,


  • מציאת עוגנים פנימיים: עבודה מעניינת, עזרה לאחרים, תחביבים,


  • יציאה למסע להתפתחות אישית: לימודים מעניינים, חוגים, סדנאות גם ללא בן או בת הזו


  • החלטה מודעת לא לנסות לטפל או לרצות את ן הזוג במערכת יחסית תלותית שיתופית


  • טיפול פרטני למציאת הדפוסים שיצרו מערכת יחסים תלותית שיתופית דרך שינוי דפוסי חשיבה מעוותים, חיזוק הכוחות והתדמית של האדם בעיני עצמו. טיפול התנהגותי קוגניטיבי יכול לעזור ביצירת שינוי דפוסי חשיבה מעוותים, להיעזר במטפל כדי לייצר לשינויים בהתנהגות ההרגלים של אנשים במערכת שיתופית תלותית.


  • שאלו את עצמכם כל הזמן :"מה אני צריך - מה אני רוצה".ולא רק"מה מישהו אחר רוצה ולמה האחר זקוק.


  • תיקו רגשות - תקפו את הרגשות שלכם, בלי לשפוט אותם, מבלי להרגיש אשמה עליהם.


  • זכרו כי האושר שלכם הוא האחריות שלכם. לא של אף אחד אחר. לא כל אחד צריך להסכים איתכם תמיד, וזה בסדר גמור.


  • אם אתם נאבקים בצורך להציל את בן הזוג - הזכירו לכם שאתם לא צריכים לטפל בבן הזוג, לתמוך ולאהוב כן. לא לטפל או להציל.



  • אני לא רוצה לעשות את זה - אבל אחרת לא יאהבו אותי - אם בן או בת הזוג מבקש מכם משהו שאינכם רוצים לעשות, שאלו את עצמכם שוב ושוב, האם עלי לעשות משהו שאני לא רוצה לעשות כדי לרצות את בן זוגי?


  • האם אני אוהבת אותו/ה או מכור/ה אליו/אליה?- שאלו את עצמכם בכנות האם אתם אוהבים את אותו אדם עמו אתם חולקים את חייכם? האם הוא מגלם עבורכם בקשר דמות של הורה? האם אתם מכורים למערכת היחסים יותר מהיכולת שלכם לאהוב אחד את השני באמת?



  • טיפול בחרדת הנטישה - חלק גדול מתלות שיתופית במערכות יחסים, הוא חרדת נטישה קשה. אנשים בקשר שיתופי תלותי יכולים לסבול התעללות פיזית או מילולית, אלימות או התנהגות לא הולמת מצד בן או בת הזוג. הפחד מנטישה כל כך גדול אצל אנשים אלו שהם מוכנים לספוג דברים קשים מאוד, העיקר לא להישאר לבד.


  • מותר לי לשים עצמי במקום הראשון: זכרו שאם אתם שמים את עצמכם במקום הראשון, זה לא אגואיזם, זה טיפול עצמי בעצמכם שבלעדיו לא תוכלו באמת לעזור ולתמוך באחרים.


  • תלות בריאה קיימת בכל מערכת יחסים:, אבל כאשר התלות בבן או בת הזוג הופכת לכרונית, כאשר הם הופכים "לכל עולמכם" זה הזמן לייצר שינוי כלשהו הדפוסים הרגשיים שמייצרים תלות שאינה מאפשרת לכם להרגיש ראויים, שווים וזכאים לאושר גם כשאתם נמצאים לבד.




ביבליוגרפיה:


, https://www.youtube.com/watch?v=v6iCWuzNuOI

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319873#treatment-for-codependency

https://www.everydayhealth.com/emotional-health/do-you-have-a-codependent-personality.aspx

 https://www.mhanational.org/co-dependency

 
 
 

הכותבת/עורכת שיר שוורץ, עובדת בחברת פרויקטים שיקומיים, מנחת סדנאות כתיבה טיפולית וכלים וקלפים השלכתיים

https://shir-schwartz.com/

 
חזרה ל->
***