על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

לילה לא שקט - התמודדות עם הלם קרב

וְחָזַרְתָּ מִשָּׁם אִישׁ אַחֵר -

קְלִיפָּה עֲצוּבָה וְרֵיקָה

לֹא הָיִיתָ צָרִיךְ לְדַבֵּר

לִפְעָמִים מַסְפִּיקָה הַשְּׁתִיקָה

הָעֵינַיִים שֶׁלְּךָ הֵן שְׂדֵה קְרָב

פָּגָזִים חוֹרְקִים וְשׁוֹרְקִים בַּחוֹלוֹת

כְּאֵב שֶׁעוֹלֶה עַל גְּדוֹתָיו

וְנִפְתָּח כְּמוֹ תָּמִיד בַּלֵּילוֹת

וְהַצְּעָקוֹת מֵהַסִּיּוּט הָאַחֲרוֹן

גִּילּוּ לִי אֶת כָּל הָאֱמֶת -

לֹא צָרִיךְ לַחְזוֹר מִמִּלְחָמָה בְּאָרוֹן

כְּדֵי לַחְזוֹר מִמֶּנָּה מֵת.

(מִלְחָמָה / נֹעַם חוֹרֵב)

בצבא מספר נ (השם המלא שמור במערכת) הוכשרתי להיות חובש קרבי. חבשתי את פצעי חברים, הקלתי במקרים של שברים, נקע, פצעים מציקים, דימומים. הוכשרתי בצבא לעזור ולטפל, הוכשרתי לחבוש את הפצעים של חברי ושל חיילים אחרים.


הייתי חובש קרבי טוב, נאמן ושמחתי על התפקיד שלי, אבל אז השתנה הכל. בבת אחת, בשניה אחת. כשהגעתי לבית ליד לאחר הפיגוע השני.


זעקות הפצועים, הדם, האמבולנסים, תחנוני הנפגעים שאציל אותם. ולא יכולתי לעשות כלום. לא הצלחתי להציל אף אדם. חוסר אונים נורא


מה קרה לך אחרי שחזרת הביתה אחר כך? מה השתנה בחייך?


מה השתנה? הכל. הכל השתנה. כבר לא הייתי אותו אדם שהייתי פעם.


הפלאשבקים.תקפו אותי ועדיין תוקפים. הם מגיעים שוב ראיתי את כל החזיונות מבעיתים,. העיניים נותרו פקוחות: "תציל אותי ביקשו העיניים שלהם, כי הפה כבר לא יכול היה לדבר. "תציל אותי". ואני ניסיתי, אבל לא הצלחתי. לא יכולתי לעשות כלום.


אני שתמיד ידעתי לפתור כל דבר. הנחת ועמדת חייי הייתה כי "אין בעיה שאין לה פתרון", הייתי כל כך טוב בלפתור דברים. כל חידה מתמטית פתרתי בשניות. גם אם היו מעירים אותי משנתי בלילה. תמיד ידעתי היה לי מוטו שתליתי על המקרר: "אין בעייה שאין לה פתרון". הסרתי אותה בשאט נפש. קרעתי את הדף וזרקתי לפח. הייתי כל כך תמים הייתי אז.


עם מה הכי קשה לך להתמודד כרגע?

רגשות אשם. זה קשה יותר מכל. וגם הפלאשבקים והכאב שלא עובר לעולם. . זה מחריף בעיקר בלילה. הלילות הלבנים האלו הקשים. אותן לילות כשהכאב הופך בלתי נסבל, ואז אני שותה. שותה כל הזמן. שותה בלי הפסקה. שותה כי אין לי דרך אחרת להתמודד עם הכאב.



האם אתה נמצא בטיפול?

,הציעו לי טיפול בתל השומר, אני שוקל זאת למרות רשימת ההמתנה, אבל כל כך מתבייש לבקש תמיכה ועזרה לעצמי. . אם אני בעצמי לא הצלחתי להציל אף אחד בפיגוע בבית ליד, איזו זכות יש לי לבקש שמישהו יציל אותי? אני תוהה אם מגיע לי בכלל טיפול אחרי שלא הצלחתי לעזור או להציל אף אחד?



הלם קרב מהו


הלם קרב לדעתם של חוקרים ורופאים זו לחלוטין הפרעת פוסט טראומה PTSD שנגרמה לאדם לאחר שחווה סכנה קיומית לחייו, או לחיי אחרים, או לאחר שהיה עד למראות קשים וטראומטיים של אחרים (מה שמכנים טראומטיזציה משנית- אבל כדאי להבין שזו טראומה קשה לכל דבר גם אם האדם עצמו לא חווה סכנה מיידית אבל היה עד לסכנה כזו בזירת האירוע של אחרים סביבו).


הלם קרב הינה תגובה פוסט טראומטית לאירוע בו נחשף החייל לסכנת חייו שלו או של אחרים. רבים מן החיילים המשוחררים חוזרים לביתם כשהם סובלים מפוסט טראומה קשה. פצועים קשות בגופם ובנפשם.


לפי פורטל נכי צה"ל בישראל חיים כיום אלפי נכי צה"ל הנאבקים עם הלם קרב פוסט טראומה קשה ומייסרת. אצל חלקם הטראומה ופוסט טראומה יכולה לעבור מעליה, אולם אחרים נידונים לחוות שוב ושוב פלאשבקים מאירוע, להתקשות בתפקוד והתמודדות יומיומית. לחוות התקפי זעם קשים כאשר כל טריגר יכול לדגדג מחדש את הזיכרונות הקשים. האירוע יכול לחזור גם בחלומות הנחווים מייסרים וקשים והפלאשבקים יכולים לחוות כזיכרון עד לפרטי פרטים של האירוע הטראומטי


ספרים רבים נכתבו על הפציעה הנפשית הקשה שגורמת לאותם חיילים שאמנם שבו הביתה - אבל נפצעו ונחבלו קשות בגופם ובנפשם.


סרטים וספרים רבים נכתבו על הנושא, המפורסם ביניהם הוא :"לא שם זין" ספרו של דן בן אמוץ על חייל פצוע ששב הביתה פצוע בנפשו ומתקשה לחזור לחיים, לתת אמון או בכלל להמשיך לרצות לחיות עוד. נזכיר גם את הסרט הידוע "אפוקליפסה עכשיו העוסק בהלם קרב ופוסט טראומה ההופכים למחלת נפש קשה במיוחד


תסמינים של הלם קרב


אותם חיילים החוזרים פצועים נפשית מן הקרב או מפיגוע קשה חווים חוויות כמעט בלתי נסבלות. ימיהם עוברים עליהם במלחמה נוספת. מלחמה עם פלאשבקים, פחדים, כעס, רגשות אשמה.


על הסטיגמה

פגיעות נפשיות הן שקופות. הן לא נראות כלפי חוץ (למרות שהן לא פחות חמורות, לפעמים אפילו יותר) חייל החוזר הביתה לאחר חוויה טראומטית, נאלץ להתמודד לא רק עם הפגיעה והפוסט טראומה נפשית אלאל לגם עם למרבה הצער גם עם סטיגמה חברתית קשה ביותר.


מהם התסמינים האפשריים העשויים להעיד על הלם קרב


  1. פלאשבקים מאירוע, שבאים והולכים

  2. רגשות אשםה קשים. בעיקר במקרים בהם החייל צפה בחבריו לקרב נהרגים והוא עצמו ניצל

  3. טריגרים: כל דבר יכול להציף טריגר ולהחזיר את הפלאשבקים: רעש חזק, נפצים (פורים ויום העצמאות קשים במיוחד לסובלים מהלם קרב נאלצים לשמוע את קולות הנפצים שוב ושוב).

  4. עוררות יתר - תחושת מתח קשה בגוף ובנפש. קושי לישון בלילות. הגוף והנפש נמצאים כמעט כל הזמן בעמדת כוננות (הילחם,או ברח)

  5. קיפאון ולעיתים את התקפי דיסוציאציה חריפים וניתוקים (מתוך הקפא וברח, הפעם האדם עשוי לחולות קיפאון קשה).

  6. הימנעות: נטייה להימנע מכל דבר שפעם בעבר לפני האירוע הטראומטי היה משמח ומייצר אופטימית וחדוות חיים. הימנעות במיוחד מאירועים המוניים או כאלו שמתפרשים כ"עשויים לסכן חיים".

  7. בושה והסתרה. במיוחד אצל גברים שלמדו שהם חייבים להיות גברים ולהגן, במקרה ולא יכלו להגן ולשמור על חבריהם שנפלו בקרבות או בפיגוע הם עשויים לחוות תחושות של בושה והסתרת האירוע מן הסובבים אותם. חוסר עניין בפעילויות שבעבר היו מהנות ומשמחות.

  8. התמכרויות נטייה להתמכרויות שונות כמו אלכוהול וחומרים ממכרים אחרים, על מנת לברוח מהכאב הבלתי אפשרי, האימה, החרדות, הטריגרים והפלאשבקים שפוקדים שוב ושוב ללא שליטה או הפסקה.




מהם הגורמים העשויים להצביע על סיכון ללקות בהלם קרב אצל חיילים


לפי עמותת נט"ל קיימים כמה גורמים שיכולים להצביע על סיכון ללקות בהלם קרב


  1. כאשר החייל חווה תשישות גופנית קשה.

  2. מצבים בהם יש מחסור במזון בריא בעת מלחמה ובזמן הקרבות

  3. כאן אנו מגיעים לגורם סיכון שחשוב מאוד לדבר עליו: מהי מידת התמיכה שחייל מקבל ביחידתו ובצבא בעת הקרבות ולפניהן? מידת התמיכה יכולה להיות קריטית מניעת הלם קרב בעת הקרבות.

  4. הזדהות אידיאולוגית: ככל שהחייל יותר מאמין ומזוהה יותר עם המטרה אליה נשלח, ככל שהוא יותר מגוייס למטרה ויש לו תחושת משמעות ואמונה כי הוא עוזר בהגנה על אזרחי ארצו, כך יתכן כי הסיכון ללקות בהלם קרב עשוי לפחות. לעומת זאת, ככל שהחייל לפחות מרגיש הזדהות עם המטרה ותחושת משמעות - הסיכון ללקות בהלם קרב גדול יותר.




שיטות טיפול שונות בהלם קרב ופוסט טראומה


דרכי הטיפול המקובלות כיום בהלם קרב, הן דרכי הטיפול המקובלות כאשר אדם חווה טראומה, ולוקה בפוסט טראומה או פוסט טראומה עקיפה"


טיפול פסיכולוגי - אצל פסיכולוג או פסיכותרפיסט המתמחה בפוסט טראומה ובעיקר בזו הנובעת מ"הלם קרב".

טיפול קבוצתי. טיפול בקבוצה שבה ניתן להרגיש כי הקבוצה כולה שחווה דברים דומים, עשויה לתת כוחות, תמיכה ותחושת שייכות.

טיפול תרופתי בהתאם להנחיות הרופא

טיפול מערכתי ומשפחתי, (הדיאלוג הפתוח למשל הינו טיפול שהוכח כיעיל מאוד)

טיפול זוגי, מאחר וגם בת הזוג לעיתים מתקשה להתמודד וזקוקה לתמיכה והדרכה.

לאחרונה בניסוי מעניין - התגלה כי טיפול פסיכולוגי המשלב MDMA עשוי לשפר מאוד את איכות חייהם של המתמודדים עם PTSD כמו גם הסובלים מהלם קרב (מומלץ לצפות בסרט: טריפ של חמלה)

כלב נחייה מאומן להתמודד עם פוסט טראומה. אלו כלבים שהוכשרו לכך במיוחד. הם ערניים לכל תסמין של פלאשבק או כאב אצל בעליהם. יכולותיו של כל בעל חיים אבל כלב טיפולי בפרט, להקל מעט גם על הבדידות שאותה חווים לא מעט מאותם חיילים שחזרו הביתה וגילו שהם עדיין נאלצים ללחום. שבשבילם המלחמה מעולם לא באמת נגמרה.

 
 

https://youtu.be/PWNGGfiuBoo\




ביבליוגרפיה


נט"ל

https://www.natal.org.il/knowledge_item/%D7%94%D7%9C%D7%9D-%D7%A7%D7%A8%D7%91-2/?subject=87#search


מכון טמיר לפסיכותרפיה

https://www.tipulpsychology.co.il/idf/shell-shock.html

\

מכון סול

https://www.soulpsy.co.il/articles/combat-stress-and-ptsd/


פורטל נכי צה"ל

https://www.pnz.co.il/%D7%9E%D7%94%D7%95_%D7%94%D7%9C%D7%9D_%D7%A7%D7%A8%D7%91.html




הכותבת/עורכת שיר שוורץ, עובדת בחברת פרויקטים שיקומיים, מנחת סדנאות כתיבה טיפולית וכלים וקלפים השלכתיים

https://shir-schwartz.com/

 

חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***