על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

הבוקר בא אז תגיד תודה - אשפוז יום

לא תמיד אנחנו צריכים אשפוז מלא בבית החולים. לפעמים אנו זקוקים למישהו שיחזיר לנו את הכוחות

אשפוז בבית חולים הינו הכרח כשאנו זקוקים לפיקוח, כשיש לנו מחשבות או תכניות אובדניות, כשיש סיכון לחיינו, כשאנחנו כבר לא קמים מהמיטה ולא יוצאים מהבית, כשהתפקוד שלנו שואף לאפס, אבל מה קורה בזמנים בהם אנו מסוגלים לתפקד למרות הקשיים, למרות הדיכאון, מסוגלים ליצור קשר, לדבר, ללכת. האם גם אז אשפוז מלא היא הברירה היחידה שיש לנו?


אז מה זה בעצם אשפוז יום?


אשפוז יום נועד לאנשים שיכולים לתפקד יחסית באופן עצמאי ואינם אובדניים או מסוכנים לעצמם או לסביבתם. אני גם שמעתי על אנשים שמשווים זאת לסוג של קייטנה. אנו מגיעים בבוקר, מכינים או מקבלים את ארוחת הבוקר שלנו ואז יוצאים לטיפולים וחוגים שונים: תרפיה במוסיקה, ריפוי בעיסוק, פסיכודרמה,כתיבה טיפולית. הטיפולים השונים מאפשרים לנו להתחזק, לא לשקוע במחשבות מורבידיות, ובונוס נוסף: יש לנו אפשרות להכיר עוד המון אנשים במצב שלנו.


אשפוז יום זו בעצם מסגרת ביניים, בין אשפוז מלא ליציאה הביתה. לעיתים יציאו לחלק מהמאושפזים באשפוז מלא מעבר לאשפוז יום, על מנת שהמעבר בין בית החולים לבית ולחיים הדורשניים שבחוץ לא יהיה כל כך חד ומפחיד.


לעיתים על סמך בדיקת רופא, הוא יכול להמליץ על אשפוז יום ללא המלצה על אישפוז מלא, זה כמובן תלוי במצב בריאותו הנפשית של האדם, התפקוד שלו. הרופא גם בהתחשב באפשרות שלנו להגיע באופן יומיומי בשעה הנכונה לאשפוז היום.


האם מדובר על כל ימי השבוע?


לא תמיד. בכל מקום זה אחרת. יש מקומות הדורשים הגעה של שלוש פעמים בשבוע, מתוך הבנה והתחשבות בקושי של האדם להגיע כל יום ולהתמיד. יש כאלו שסבורים שהאשפוז צריך להיות לפחות חמש פעמים בשבוע על מנת להרגיל את האדם לחזור לתפקוד ולעבודה רגילה.


אשפוז יום מוצא לכם בחינם ואינו עולה כסף.


מדוע קיים לאשפוז יום אם יש בתי חולים ובתים מאזנים?


הרצון הגדול של המטפלים הוא לשקם את המטופלים ולהחזירם לאט ובהדרגה לחיים בקהילה מחוץ למחלקות בתי החולים השונות. אשפוז יום מהווה שלב ביניים שכזה, בין בית החולים לחיים בקהילה.


מי מטפל בי באשפוז יום


באשפוזי היום תוכלו למצוא צוות רפואי: אחות, רופא פסיכיאטר, מרפאה בעיסוק ומנחי סדנאות , עובדת סוציאלית ופסיכולוג. כך שאת כל השירותים אתם מקבלים תחת קורת גג אחת.


למי עוד מיועד אשפוז היום


לעיתים קורה, שאדם שתפקד כל חייו היטב פתאום נופל למשבר קשה. לכאב, למצוקה. לא תמיד הפתרון יהיה אשפוז מלא, קיים חשש בין הרופאים מתסמונת הדלת המסתובבת. כאשר אדם מתאשפז הוא מתחיל להתרגל שעושים בשבילו. הוא לא צריך להתאמץ להשיג אוכל, תרופות או לעשות דברים שקשים לו במיוחד בשגרה היומיומית בתוך הקהילה. לאחרונה נשמעים קולות הטוענים כי כשמדובר באדם בעל יכולת תפקודית בינונית או אף גבוהה, אשפוז מלא יכול לעיתים לייצר הוספטליזציה, החשש הוא שבכל לפעם שהחיים יהפכו קשים מדי, או בכל רגע של מצוקה, הוא ירוץ לאשפוז. אשפוז יום קיים בין השאר גם כדי למנוע תופעה של התמכרות לאשפוזים מלאים.


מה עושים באשפוז יום?


לאחר ארוחת הבוקר, מתחילות לפעול קבוצות שונות בתחומי אמנות, יצירה, גננות ועוד.


תוכלו למצוא שם קבוצות שלפחות אחת או שתיים מהן יוכלו לעניין אתכם או עוסקות בדיוק בתחומי העניין שלכם: כתיבה, אמנות, מיינדפולנס. בנוסף ניתנים במקום גם שירותי פסיכולוג ופסיכיאטר לבדיקת האיזון התרופתי.


קיימים גם טיפולים פרטניים באשפוז יום, אבל לרוב הטיפול נעשה בקבוצות, וזו כפי שכבר נאמר, גם דרךך נהדרת להכיר עוד אנשים במצבכם. אם אתם סובלים מבדידות, מרגישים שאף אחד לא מבין אתכם, יש סיכוי שדווקא שם, תוכלו למצוא את מי שיודע, מזדהה, מבין. ואולי גם לאסוף לכם חברים חדשים לדרך.

\

על מה שמים דגש באשפוז יום


לרוב אנשי המקצוע בודקים את מצבו הנפשי והרגשי של האדם, האם הוטב לו במקצת. מה קורה לו כשהוא חוזר הביתה מאשפוז היום, כיצד הוא מתפקד בבית? האם בבית הוא עדיין נוטה להסתגר, אול שאולי האשפוז עצמו מייצר אצלו כוחות מחודשים להכיר אנשים ולצאת החוצה.


למי מתאים אשפוז יום


אשפוז יום כפי שאמרנו, מתאים לאנשים שחווים מצוקה ומשבר, אבל לא מסוכנים לעצמם ולסביבתם, מסוגלים לתפקד בתוך קבוצה.

לעיתים קרובות, כמו במיזם "דיאלוג פתוח" יהיו ימים בהם אנשי המקצוע יבקשו לערב את המשפחה בקושי של בן משפחתם, בהבנה שלאחר האשפוז הוא חוזר למשפחה ו לאותו מקום מגורים. במקרים אחרים, בהם נמצא שיש קושי בתפקוד והאדם אינו יכול לחזור ולתפקד כרגע, יתכן וימליצו על הוסטל או קהילה תומכת.


האם אני יכול לבחור לבד אם אני רוצה אשפוז יום או אשפוז מלא?


זה כמובן תלוי במצב נפשי והרפואי. שאל את עצמך כמה שאלות:


  • האם אני מסוגל לקום כל בוקר, להתקלח, להתלבש ולצאת לאשפוז היום. האם יש לי את הכוחות לכך. האם יש לי מוטיבציה.

  • האם אני מסוגל לתפקד בתוך מסגרת שדורשת ממני דברים שונים: תפקוד בתוך קבוצה, ניקיון, הכנת ארוחת בוקר? יצירת קשרים עם אחרים? שיתוף פעולה עם צוות האשפוז?

  • האם המצב התפקודי מאפשר לי לצאת מהבית?

  • האם יש לי מחשבות או תכניות אובדניות? אם התשובה לשאלה זו חיובית, רצוי להתאשפז מיידית בבית החולים, באשפוז יום, אנשים יוצאים ובאים כרצונם, וצוות המחלקה אינו יכול לפקח על אנשים במצבי סיכון קיצוני

  • האם אני מסוגל להגיע לאשפוז היום בכוחות עצמי?


אם אתה מרגיש שקשה לך לקום, להתלבש, לתפקד או אפילו לצאת מהבית, ייתכן ואשפוז יום אינה התשובה עבורך אלא מקום כמו קהילה תומכת או הוסטל. במידה והתפקוד שלך בינוני וגבוה יכול להיות שכן אשפוז יום זו התשובה עבורך.


מה עוד עושים באשפוז יום.


לרוב ינתן דגש גם על קבוצות טיפוליות או מפגשים טיפולים של הגל השלישי: CBT או DBT

שיטות אלו הוכיחו עצמן כיעילות מאוד לאורך השנים.


האם ניתן לבחור את הקבוצות שבהן אשתתף?


לרוב לא. המטרה היא לייצר תפקוד גם במידה וקבוצה כלשהי לא מאוד מעניינת אותך. ומי יודע ייתכן וגם בקבוצה זו תוכל למצוא פתאום משהו מעניין או איזו נקודת אור.


ומה אם איני מסוגל להיות לבד או לתפקד אחרי האשפוז בשבתות חגים ואחה"צ?

אם יש לך חששות להיות לבד או חרדות או קושי לתפקד אחרי אשפוז היום, כדאי לחשוב על סל שיקום או בית מאזן כדי לעבוד על התפקוד גם כשאתה לבדך.ולנסות לייצר דברים ומוטיבציה מעבר למסגרת המגוננת של אשפוז היום.


במידה וקורה לך שאתה מרגיש טוב במסגרת אשפוז היום, ואחר כך אחרי הצהריים יש ירידה, לא להבהל, זה נורמלי. המעבר בין מסגרת מגוננת ודואגת ובין אנשים שמבינים אותך, ללבד ולצורך לתפקד לבד, אינה קלה. כדאי לא להשאיר זאת לעצמך. דבר עם העובדת הסוציאלית, הרופא והצוות, שתף אותם במה שאתה מרגיש אחרי הצהריים ובחגים.




לסיכום: אשפוז יום, הוא אחד הדרכים המועילות ביותר לעזור לאדם לחזור לתפקוד, להקים אותו מהמיטה, להוציאו מהבדידות, ולעזור לו להתמיד בכל אותם דברים מהם יצפו ממנו כשיצא לחיים: תפקוד, הגעה בזמן, שיתוף פעולה, עבודה משותפת עם קולגות ועוד.



מקומות מומלצים לאשפוז יום:


חדרה: אשפוז יום - בית חולים הלל יפה.

נתניה: אשפוז יום - בית רעים (מומלץ בחום)



מרכזים נוספים ניתן למצוא כאן:

https://www.health.gov.il/Subjects/mental_health/treatment/daily/Pages/yom.aspx



הכותבת: שיר שוורץ, עובדת בקידום פרוייקטים שיקומיים

מנחת סדנאות כתיבה טיפולית

www.shir-schwartz.com

חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***