על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

הנפש מחפשת משמעות – על תורת הלוגותרפיה

"אדם יכול לעבור כל איך אם יש לו למה" אמר ויקטור פרנקל. ספרו "האדם מחפש משמעות" הפך בזמנו לספר חובה שנמצא בביתם של כל מטפל/פסיכולוג וגם מתמודדים רבים.

בספרו מתאר פרנקל כיצד שרד את זוועות השואה והמחנה, כיצד שרד את אבדן אהוביו ומשפחתו. הסיבה היחידה לכך ששרד לטענתו, הייתה כי הוא הבין שיש לו משמעות: להינצל כדי להביא לעולם את הידיעה על הזוועות שנעשו שם במחנות ומעבר לכך: גם את הבשורה שאדם יכול לעבור כל סבל – הנורא מכל, אם יש לו משמעות. אם הוא מרגיש שיש ערך לקיומו.
שיטת הלוגותרפיה אותה ייסד פרנקל, הינה שיטה טיפולית שבה המטפל מתמקד בעיקר בעזרה למטופל להבין שאכן יש משמעות לחייו. שהוא אינו חי בריק וואקום, שיש לו תפקיד כלשהו בחיים, ולכן למרות המחלה, הסבל והכאב, יש לו עבור מה לקום בבוקר.

כשמייצרים אצל פגוע נפש או מתמודד תחושה של משמעות, מייצרים אצלו בעצם יצר קיומי חזק שיכול להאבק ביצר ההרס העצמי ובמחלת הנפש. כשאותו אדם מרגיש שיש ערך לחייו ולקיומו, יש סיכוי טוב שלמרות הסבל והכאב, הוא ילחם כדי להמשיך בחייו, מאחר והוא מרגיש שיש סיבה חזקה וטובה שבשבילה שווה לו להילחם, לא להכנע ולא לוותר למחלה ולפגיעה הנפשית.

משיטוטים ברחבי המרחב הוירטואלי, היה קשה מאוד למצוא מטפלים שמטפלים היום בשיטתו של פרקל. למרות זאת רוב המטפלים משתמשים בחלקים משיטתו של פרנקל באופן אוטומטי כמעט, וינסו להוביל את המטופלים למקום שבו הם ירגישו שחייהם אכן בעלי משמעות ויש להם בשביל מה לקום בבוקר, בשביל מה להילחם ולהתמודד. כך שחלקים נרחבים מתורת הלוגתרפיה של פרנקל אכן מיושמים בסשנים הטיפוליים.

ומהי המשמעות ?
המשמעות כמובן תשתנה מאדם לאדם, תפקידו של המטפל כמו גם של המתמודד עצמו, הוא למצוא יחדיו את המשמעות, להוביל את המתמודד ופגוע הנפש, למציאת המשמעות בעצמו ובתוכו.

המשמעות יכולה להיות כמעט כל דבר: תחושת שליחות בעזרה לאנשים אחרים המתמודדים עם מחלת נפש, ילד או ילדה הזקוקים לטיפול, צורך גדול ליצור או ליזום מיזם חברתי כלשהו, אהבה גדולה לבן זוג, הורה או אח, צורך ליצור אמנות ולחשוף אותה לקהל כלשהו, פעילות חברתית או אקטיביזם חברתי. כל דבר שיכול לתת למתמודד או פגוע הנפש, את הנשק להילחם בתחושת הניהיליזם העוטפת רבים מהתמודדים ופגועי הנפש.

התחושה הזו של "אני לא שווה כלום" ו"אין טעם לחיים שלי" ו"הכל ריקני בחיי" היא תחושה ששומעים מהרבה מאוד מתמודדים ופגועי נפש. לרבים מהם יש תחושה שהם אינם נחוצים, הם בשולי החברה, אם הם מתקשים לעבוד או לתפקד, הם מרגישים הרבה מאוד פעמים מיותרים, לא שווים, לא ראויים. כמובן שגם הסטיגמה החברתית לחלוטין לא מקלה על התחושות. הגישה הטיפולית שמציע פרנקל, הלוגותרפיה, יכולה מאוד לעזור לנפגעי נפש למצוא את ה"למה" האישי שלהם, ולהבין שאכן יש ערך לחייהם, יש ערך ומשמעות לדברים שהם יעשו וייצרו. יש ערך למה שהם מביאים איתם לקהילה ולחברה, ויש ערך עצום לשילובם בקהילה ולתרומתם לקהילה.

אז אמנם לא הרבה מטפלים משתמשים היום בשיטה הטיפולית של פרנקל, אבל כן אפשר לראות אותה מיושמת היטב כמעט בכל פעילות טיפולית. בסל השיקום, כאשר מדריכים ועו"סים מנסים לחפש יחד עם המתמודד תחומי עניין ומשמעות, בתכנית "עמיתים" שמטרתה העיקרית שילובם של מתמודדים בחוגים חברתיים בתוך הקהילה ולא מחוצה לה או בקבוצות מתמודדים בלבד, כמו גם מציאת תחביב או עיסוק בעל משמעות עבור נפגעי הנפש,, שיתן כוחות ורצון ומשמעות לצאת מהבית ולהתמודד עם המחלה.

מה שהיה דרוש באמת, היה שינוי יסודי ביחסנו אל החיים. צריכים היינו ללמוד בעצמנו וללמד את האנשים המיואשים, כי בעצם לא היתה חשיבות למה שאנחנו קיווינו לקבל מן החיים, אלא למה שביקשו החיים לקבל מאתנו.
- ויקטור פרנקל
{ מתוך הספר "האדם מחפש משמעות" }
 
 הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, פיצול אישיות, הפרעה דו קוטבית.
 
 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***