על החברה
לקבלת עדכונים מהבלוג
קוד אבטחה:

חלב, חלב, חלב.. אלא מה?

לכבוד חג השבועות, אגיש כאן מידע חשוב על מוצרי חלב וגבינה. על היתרונות, `למה`, `כמה` ותתפלאו, יש גם `איך`. ושום מילה על `מו`, כי בעידן שבו יש מודעות גוברת לבריאות, ולא מדובר רק בטרנד חולף, עז היא לא מילה גסה.

ברשותכם, לא אתייחס כאן לטענות השנויות במחלוקת בנוגע להיותו גורם ליחה או לתכולת האנטיביוטיקה שיש או אין בו, מכמה סיבות. ראשית, קצרה היריעה מלהכיל. מלבד זאת, אני דוגלת תמיד בעקרונות של מתינות וגיוון, וכאשר אוכלים על פי עקרונות אלו, לגוף יש את היכולת להתמודד בצורה טובה גם עם מה שעלול להזיק לנו במידה כזו או אחרת. מעבר לכך, אם מטופל ידווח כי אינו סובל מליחה מאז הפסיק לצרוך מוצרי חלב לא אתווכח איתו כמובן. ידוע גם, כי מערכת העיכול מושפעת ממזון (וגם מסטרס בין היתר) באופן אינדיווידואלי ושונה מאדם לאדם.
אתייחס למספר נקודות חשובות בהקשר של מוצרי חלב וגבינה במבוגרים ובהוסטלים בפרט-

בזכות המרקם הרך של רב המוצרים המבוססים על חלב, הם מתאימים לצריכה של אוכלוסיות מיוחדות כגון קשישים, מבוגרים או צעירים הסובלים מבעיות שיניים וקשיי לעיסה. רבים מהמתמודדים, צעירים ומבוגרים, מזניחים לצערי את בריאות השיניים, וסובלים מבריאות פה לקויה, הכוללת עששת, חסר חלקי או מלא של שיניים, פטרת ועוד. בתפריט היומי משולבים מוצרי חלב בצורות שונות ומגוונות כגון דייסות, פודינגים, מעדנים/יוגורטים, פשטידות וממרחים. רובם ככולם מתאימים לקשת הרחבה של בעיות הפה ומאפשרים אספקה נאותה וטעימה של רכיבים חיוניים לגוף.

מוצרי חלב וגבינות מהווים מקור טוב לסידן, הן מבחינת כמות והן מבחינת יכולת ספיגה. מינרל זה חשוב בבניית העצם ולתהליכים ביוכימיים רבים בגוף. כדי להגיע למינון היומי המומלץ כדאי לשלב 2-3 מנות של מוצרי חלב ביום. לבני 50 ומעלה ההמלצה היא לצרוך 1000-1200 מ"ג סידן ביום- קיימת שונות בהמלצה לפי מין וגיל. מאחר ויכולת ספיגת הסידן בגוף היא מוגבלת, כדאי לצרוך מוצרים עשירים בסידן במנות קטנות יחסית לאורך שעות היום על מנת למקסם ולייעל את ספיגת הסידן. יש לציין את תרומתם של מזונות נוספים המכילים סידן כגון שקדים, סרדינים, עלים ירוקים, ברוקולי וטחינה גולמית משומשום מלא.

הסידן הוא גם מרכיב חשוב בדיאטת DASH אשר הוכחה במחקרים כמפחיתה לחץ דם. דיאטה זו מבוססת על מוצרי חלב דלי שומן, הפחתת נתרן, שילוב ירקות ופירות והגבלה כמותית של צריכת בשר/עוף/דגים .

מוצרי חלב הם גם מקור טוב לחלבון. החלבון בגוף משמש למבנה (לדוג`- אינסולין, המוגלובין, עור, שיער) ולתפקוד (לדוג`- אנזימים, נוגדנים של מערכת חיסון). הוא חשוב גם לבנייה ושמירה על מסת השריר. ידוע, כי עם העלייה בגיל יש תהליך טבעי הנקרא סרקופניה - איבוד רקמת שריר, ומכאן החשיבות של צריכת כמות חלבון מספקת בגיל המבוגר. ישנה נוסחה להתאמת כמות חלבון לו זקוק אדם בהתאם למשקלו, מצבו הרפואי, מינו, גילו, ומדדי חלבון בבדיקות הדם. כשיש בכך צורך, דיאטנית מתערבת וקובעת צרכים יומיים לכמות חלבון וממליצה על תפריט בהתאמה אישית לדייר. מזונות נוספים אשר תורמים חלבון בתפריט היומי הם קטניות, ביצים, ומוצרי עוף/בשר/דגים.

לקטוז- סוכר החלב. יש אנשים אשר רגישים ללקטוז (`אי סבילות`, בשונה מאלרגיה) וזה יבוא לידי ביטוי בכאב בטן ושלשולים לאחר אכילה של מוצרי חלב, ניגרים בעיקר אך לא רק. ניתן לאכול מנות קטנות ונסבלות של מוצרי חלב לאורך היום, לשלב ארוחה חלבית עם כדור בשם לקטאז- אנזים שמסייע בפירוק הלקטוז, ורצוי לבחור במוצרים דלי לקטוז כגון קוטז או גבינות קשות. במקרים קשים נמנעים לחלוטין מכל מוצרי החלב והגבינות ובוחרים בתחליפים על בסיס סויה לרב.

בסוכרתיים יש לקחת בחשבון גם את תרומתם של מוצרי חלב לעלייה ברמת הסוכר בדם. יש מעדנים המכילים כמות סוכר גבוהה מאוד, ומומלץ לבחור במוצרים עם כותרת `דיאט` או כאלה שלא הוסיפו להם סוכר (לא בהכרח 0% שומן). כלומר אין הכרח לצרוך רק מוצרי דיאט, ישנם יוגורטים טבעיים שכמות הסוכר בהם קטנה מאוד ומקורה בלקטוז בלבד, ולא סוכר מוסף.

וכמו שהבטחתי, כמה מילים על חלב עיזים. זהו מוצר ששימש בעבר אבן בסיס בתזונה הים תיכונית הידועה כתורמת לבריאות ואריכות ימים. בין סגולותיו ביחס לחלב פרה- תכולת סידן גבוהה יותר, חלבון איכותי מבחינת הרכב חומצות האמינו, הוא קל יותר לעיכול ומכיל פחות לקטוז, מכיל יותר מינרלים כגון מגנזיום זרחן ואשלגן, ומחקרים הראו תרומה בהגנה מפני מחלות שונות. הוא בעל אפקט אנטידלקתי ותכונות פרוביוטיות. שיעורי השומן בו גבוהים מעט יותר אך ניתן למצוא מגוון גדול ומוצרים עם תכולת שומן נמוכה יחסית. טעמו שונה מזה של חלב פרה, ובעידן המודרני בשל תיעוש ופערי תפוקה גדולים בין פרה לצאן (עז/כבשה) פחתה משמעותית הצריכה שלו.

עד כאן הפעם,
מאחלת לכולם חג שמח, הנאה ממטעמי החג, ולא פחות חשוב- מחיק המשפחה והחברים.

שלכם, ורד קטריבס דיאטנית קבוצת קידום פרויקטים שיקומיים
חזרה ל->
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

בחודש מאי 2024 קידום פרויקטים שיקומיים קיימה הכשרה קצרה בנושא "(כמעט) כל מה שחשוב לדעת על קנביס" בשיתוף פעולה פורה וכחלק מקשרי עבודה משמעותיים עם הרשות הלאומית לביטחון קהילתי, משרד הבריאות- המחלקה לטיפול בהתמכרויות ואילס"ם.

ראה מידע נוסף..
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

מאניה דיפרסיה, הידועה גם כדיכאון דו-קוטבי, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמשמעותיות ביותר. אנשים המתמודדים עם ההפרעה הזו חווים תנודות חדות במצבי הרוח, שיכולות לנוע בין אנרגיה גבוהה והתלהבות בלתי מרוסנת לבין עצב עמוק וחוסר תקווה. עידית, אישה בשנות ה-30 לחייה, חוותה את התנודות האלו בעוצמה רבה. הסיפור שלה ממחיש את המאבק היומיומי אך גם את הכוח וההתמודדות שנדרשים כדי לחיות חיים מלאים ומשמעותיים למרות האתגרים.


ראה מידע נוסף..

מרכז ייעוץ, הדרכה והכוונה למשפחות של מתמודדי נפש



בני המשפחה ואחרים משמעותיים הם הגורם הקבוע והמשמעותי ביותר המלווה את האדם המתמודד עם מגבלה פסיכיאטרית ולעיתים קרובות גם המטפל העיקרי. לרוב המשפחה היא היחידה שתלווה את האדם לאורך חייו ברגעים היפים והשמחים וברגעים הקשים והכואבים.

ראה מידע נוסף..
***