כמה פעמים עברתם בין מדפי הסופר ותפסה את עינכם כותרת מפתה שגרמה לכם להוסיף מוצר מזון לעגלת הקניות, רק בזכות הכותרת המבטיחה שלו? זה כנראה קורה לרובנו, כי לא תמיד יש את הזמן או המודעות להתעכב על הפרטים הקטנים, על המילים הקטנות והמספרים שעל גבי האריזות.
חוץ מלהמליץ לכם על הימנעות מאכילה מוגזמת של אוזני המן בחג הזה (כן גם את אלה מחיטה מלאה), אני כאן גם כדי לספר לכם על כמה מהכותרות האלה, ומה באמת מסתתר מאחורי כל כותרת. חשוב לי לדייק ולהבהיר, שלא מדובר פה בשקר על פי הגדרה אלא בסוג של הטעיה או הסחת הדעת של הציבור. אזכיר בהקשר זה, כי על פי חוק, חל איסור לייחס למוצרי מזון הצהרות בריאותיות על גבי האריזות. כשהתעשייה מעוניינת למכור לכם מוצר מזון מסוים, היא תדגיש אפיון מסוים שלו, אשר עשוי להיות נכון, אך למעשה לא מעיד דבר וחצי דבר על היותו בריא או מזיק לבריאותכם.
אז בואו נתחיל-
1. משקה `קל`. `קל` מקבל קונוטציה של משהו דיאטטי. בפועל, מדובר במיץ עתיר סוכר, המכיל בממוצע 5 כפיות סוכר בכוס. בויקיפדיה- ``משקה קל הוא משקה שאינו מכיל אלכוהול (כמו משקה חריף), הנצרך בדרך כלל כשהוא קר. עשוי בדרך כלל ממים בצירוף חומרי טעם... בקבוצת המשקאות הקלים נכללים גם מאלט ומיצים``. רוצים לדעת מהו מקור ההמתקה של המשקה (סוכר או ממתיק מלאכותי)? רשימת הרכיבים אשר רשומים על פי סדר יורד בהתאם לכמותם, תחשוף זאת.
2. `ללא כולסטרול`. נתחיל מהעובדה הפשוטה שכולסטרול יש רק במוצרים מהחי. כך שלכתוב לדוגמה על שמן חמניות שאינו מכיל כולסטרול זה מיותר, מפני שמלכתחילה הוא לא הכיל כולסטרול. למרכיבים כגון שומן טראנס או שומן רווי יש השפעה לא מבוטלת על רמות השומנים בדם ולכן העובדה שמוצר אינו מכיל כולסטרול, לא מספיקה על מנת להשקיט את מצפונו של מי שסובל מרמת כולסטרול גבוהה בדם.
3. מכיל רק 5% שומן. זה אכן אחוז שומן שמוגדר טוב וסביר לצריכה, אך הכותרת הזו לא מעידה דבר על כמות הסוכר, הנתרן והקלוריות שיש באותו מוצר. זה מידע חשוב לאנשים שזקוקים לתפריט דל שומן מסיבות שונות, אך עבור מי שנמצא בתהליך הרזיה למשל, זה לא מספיק מפני שעליו להגביל את הכמות הקלורית הכוללת (וזו נובעת מכמות השומן, הפחמימה והחלבון שבמוצר).
4. `ללא תוספת סוכר`- סוכר הוא שם תעשייתי לסוכרוז. ייתכן ולמוצר לא הוסיפו סוכר, אך סוג אחר של סוכר כבר קיים במרכיב המקורי- כמו ריבה טבעית שהמקור שלה הוא נניח תותים. בתותים יש באופן טבעי כמות לא קטנה של סוכר. לצורך ההשוואה, בכפית ריבה טבעית יכול להיות כ3/4 כפית סוכר (שמקורו בפרוקטוז-הסוכר שבפרי), לעומת ריבה שהוסיפו לה סוכר והיא תכיל כפית סוכר. רק כשנקרא בטבלת הסימון התזונתי את כמות הפחמימות, נוכל להסיק על כמות הסוכר שיש באמת.
5. מכיל `רכיב טבעי`- קיימת הבחנה בין מוצר מזון המכונה בכללותו `טבעי`, לבין מוצר המיוצר מרכיבים טבעיים. ניתן למצוא באתר משרד הבריאות פירוט של התקן בנושא זה. אם ניקח לדוגמה את החטיפים המלוחים, שהמקור שלהם הוא רכיב טבעי, הם עלולים עדיין להכיל רכיבים שמזיקים לבריאות שלנו כגון מלח רב, או שמן בכמות גדולה. אם תרצו גירסה טבעית באמת, עשו זאת בעצמכם. לדוגמה- גרגרי פופקורן מוקפצים בסיר עם מעט שמן, פרוסות בטטה ותפו"א אפויים בתנור, ועוד. בצורה זו אתם שולטים באופן ההכנה, בכמות המלח וסוג השמן, ומתקבל מזון עם ערך תזונתי טוב יותר.
ישנן דוגמאות נוספות למוצרי מזון המתהדרים בכותרות שמבלבלות את הצרכן. חשוב להקדיש זמן לפרטים הקטנים פעם אחת לפחות, כך שהקניה הבאה שלכם תהיה מושכלת ואחראית.
פורים שמח לכולם!
שלכם, ורד קטריבס דיאטנית קלינית קבוצת קידום פרויקטים שיקומיים, B.Sc וחברה בעמותת עתיד- עמותת הדיאטנים בארץ
בחודש מאי 2024 קידום פרויקטים שיקומיים קיימה הכשרה קצרה בנושא "(כמעט) כל מה שחשוב לדעת על קנביס" בשיתוף פעולה פורה וכחלק מקשרי עבודה משמעותיים עם הרשות הלאומית לביטחון קהילתי, משרד הבריאות- המחלקה לטיפול בהתמכרויות ואילס"ם.
תראי את הידיים שלי, היא אומרת במבוכה, מפשילה שרוולים. על זרועותיה וגב כף ידה, כתמים אדומים. זה מהשטיפות, היא לוחשת. בתקופת הקורונה זה כמעט היה הסוף שלי. שטפתי בלי הכרה. גם היום אני לא יכולה להפסיק.
מאניה דיפרסיה, הידועה גם כדיכאון דו-קוטבי, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמשמעותיות ביותר. אנשים המתמודדים עם ההפרעה הזו חווים תנודות חדות במצבי הרוח, שיכולות לנוע בין אנרגיה גבוהה והתלהבות בלתי מרוסנת לבין עצב עמוק וחוסר תקווה. עידית, אישה בשנות ה-30 לחייה, חוותה את התנודות האלו בעוצמה רבה. הסיפור שלה ממחיש את המאבק היומיומי אך גם את הכוח וההתמודדות שנדרשים כדי לחיות חיים מלאים ומשמעותיים למרות האתגרים.
בני המשפחה ואחרים משמעותיים הם הגורם הקבוע והמשמעותי ביותר המלווה את האדם המתמודד עם מגבלה פסיכיאטרית ולעיתים קרובות גם המטפל העיקרי. לרוב המשפחה היא היחידה שתלווה את האדם לאורך חייו ברגעים היפים והשמחים וברגעים הקשים והכואבים.