לא יכול להפסיק - התמודדות עם הפרעה קומפולסיבית טורדנית
תראי את הידיים שלי, היא אומרת במבוכה, מפשילה שרוולים. על זרועותיה וגב כף ידה, כתמים אדומים. זה מהשטיפות, היא לוחשת. בתקופת הקורונה זה כמעט היה הסוף שלי. שטפתי בלי הכרה. גם היום אני לא יכולה להפסיק.
מה הכי קשה במחלה
תתפלאי, היא נאנחת, אבל הבדידות. הבדידות משגעת אותי. אני לא יכולה להזמין אורחים הביתה כי הם ישבשו לי את הסדר ואז אצטרך לעשות מיליון טקסים. אני לא יכולה להכיר בן זוג או לישון עם אדם אחר. פחד שיגעו במשהו בבית, אפילו בנעליים שלי שתמיד מסודרות בסדר מסוים, משתקת אותי.
זה מפריע לך בתפקוד היומיומי?
כן. אין לך מושג כמה. אני תמיד מאחרת לעבודה, לכל מקום. בגלל הטקסים שלוקחים לי הרבה זמן ואיך אתקשר את האיחורים שלי לאחרים? מה אספר? שאני סובלת מכפייתיות ולכן חייבת לעשות טקסים כל בוקר?
מתי זה התחיל? זוכרת?
נדמה לי שתמיד היה לי את זה אבל לא במינונים שיש לי כיום. כשהייתי ילדה, הייתי הולכת על המדרכה נמנעת מללכת על הקווים.
כולנו עשינו את זה. אולי במובן מסויים כולנו עם הפרעה טורדנית במינונים שונים?
אולי. לא יודעת. יודעת איך זה היה אצלי. היה לי ברור שאם אני דורכת על הקווים יקרה משהו נורא, כמו שברור לי היום שאם לא אשטוף ידיים או אעשה את הטקסים האחרים שלי, אני מועדת לפורענות של מחלה קשה או אסון שיקרה לי
האם את מודעת לכך שמדובר בחרדה?
כן, זה בדיוק זה. אני בחרדה תמידית וכתוצאה מכך שהחיים שלי וכל כך משובשים גם בדיכאון רוב הזמן.
מה ניסית לעשות כדי להתמודד עם ההפרעה?
אני בטיפול פסיכולוגי ונטילת כדורים. זה מקל קצת אבל לא מכחיד לגמרי את התופעות שאני מתמודדת איתן.
הפרעת החרדה (OCD) היא הפרעה נפשית והתנהגותית שמאפיינה אובססיות (רעיונות חוזרים ובלתי רצויים) וקומפולסיות (פעולות או מחשבות אובססיביות וחוזרות). הסיבות להתפתחות ההפרעה אינן מובנות לחלוטין, אך ישנם גורמים פוטנציאליים שעשויים להשפיע:
גורמים גנטיים: יתכן שישנה ירושת גנטית משפיעה על ההתפתחות של OCD. אנשים שיש להם קרובים משפחתיים עם הפרעה דומה יכולים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח את ההפרעה.
שינויים במערכת העצבים: חוקרים מניחים: שינויים במערכת העצבים עשויים לשפר את הסיכון לפתח OCD. חלק מהאזורים במוח שמשווקים לפעילות חוזרת ולביצוע פעולות נמצאים במצב פעיל יותר אצל אנשים עם OCD.
אירועים טראומטיים: טראומה או אירועים טראומטיים עשויים להשפיע על התפתחות ההפרעה. למשל, אדם שחווה טראומה כמו תאונת דרכים או אירוע חריג יכול לפתח סימפטומים של OCD.
גורמים סביבתיים: סביבה וחוויות חיים עשויות להשפיע על ההתפתחות של OCD. לדוגמה, תנאים מתישים, טיפול רפואי שגורם לחרדה, או דחף לביצוע פעולות מסוימות עשויים להשפיע על הפרעת החרדה-כרזון.
חשוב לציין שההפרעה נגרמת מסיבות מרובות ולרוב אין סיבה יחידה אחת שמסבירה את ההתפתחות של OCD.
טיפול בהפרעת החרדה-כרזון (OCD) כולל שני סוגים עיקריים: פסיכותרפיה ותרופות. הנה תופעות לוואי שעשויות להתרחש בשני הסוגים:
פסיכותרפיה:
פסיכותרפיה היא טיפול נפשי שמתמקד בשינוי התפרצות האובססיות והנפשלות הקומפולסית. תופעות לוואי עשויות לכלול:
הפרעות בשינויי מצב רוח: כמו חרדה, עצבנות ודיכאון
קושי ביציבות התפרצות והתמודדות עם הסימפטומים:
התמודדות עם תחושות חרדה: כמו חשש מהתפרצות הסימפטומים.
התמודדות עם תחושות עצבנות וסטרס: פסיכותרפיה עשויה להיות מאתגרת לגרום לקושי רגשי.
התמודדות עם תחושות עצבנות וסטרס
2.. תרופות:
תרופות כמו SSRIs (בלוקרי חיזוק סרוטונין) נמצאות בשימוש נרחב לטיפול ב-OCD. תופעות לוואי עשויות לכלול:
עצבים מרעש וחרדה: עשויות להתרחש בתחילת הטיפול.
הפרעות בשינוי מצב רוח: כמו חרדה, עצבנות או דיכאון.
חיפוש תמיכה מקרובים: דברו עם חברים או משפחה על הסיטואציה. לפעמים, תמיכה רגשית מאנשים אחרים יכולה להיות מאוד מועילה.
חיפוש עזרה מקצועית: פסיכותרפיה ותרופות יכולות לעזור לך להתמודד עם הפרעת החרדה-כרזון. יש לפנות למומחה בתחום כדי לקבוע את הטיפול המתאים לך.
טכניקות התמודדות: טכניקות כמו התמקדות בנשימה, רגיעה והתמקדות ברגע הנוכחי עשויות לעזור לך להפחית את הסימפטומים.
התמודדות עם הסימפטומים בצורה יומיומית: נסה להתמודד עם הסימפטומים בצורה יומיומית ולא להיתקע בהם. זה יכול לסייע לך להתמודד עם הפרעת החרדה-כרזון בצורה יעילה יותר.
חשוב לזכור שאתה לא לבד ויש לך אפשרויות להתמודד עם ההפרעה. פנה למומחה לקביעת הטיפול המתאים לך ואל תהסס לבקש תמיכה מהסביבה שלך.
איך מתמודדים עם OCD ביומיום?
הנה כמה טיפים להתמודד עם הפרעת החרדה-כרזון (OCD) ביומיום:
מאניה דיפרסיה, הידועה גם כדיכאון דו-קוטבי, היא אחת מהפרעות הנפש המורכבות והמשמעותיות ביותר. אנשים המתמודדים עם ההפרעה הזו חווים תנודות חדות במצבי הרוח, שיכולות לנוע בין אנרגיה גבוהה והתלהבות בלתי מרוסנת לבין עצב עמוק וחוסר תקווה. עידית, אישה בשנות ה-30 לחייה, חוותה את התנודות האלו בעוצמה רבה. הסיפור שלה ממחיש את המאבק היומיומי אך גם את הכוח וההתמודדות שנדרשים כדי לחיות חיים מלאים ומשמעותיים למרות האתגרים.
בני המשפחה ואחרים משמעותיים הם הגורם הקבוע והמשמעותי ביותר המלווה את האדם המתמודד עם מגבלה פסיכיאטרית ולעיתים קרובות גם המטפל העיקרי. לרוב המשפחה היא היחידה שתלווה את האדם לאורך חייו ברגעים היפים והשמחים וברגעים הקשים והכואבים.
בחודש מאי 2024 קידום פרויקטים שיקומיים קיימה הכשרה קצרה בנושא "(כמעט) כל מה שחשוב לדעת על קנביס" בשיתוף פעולה פורה וכחלק מקשרי עבודה משמעותיים עם הרשות הלאומית לביטחון קהילתי, משרד הבריאות- המחלקה לטיפול בהתמכרויות ואילס"ם.