על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

שובו של הסם הפסיכודלי – ניסויים חדשניים בסמי הזיות בחולי דיכאון עמיד

סיפורה הידוע של המשוררת יונה וולך שאישפזה את עצמה וטופלה כפי שהיה נהוג אז בשנות השישים בסם ההזייה הידוע ששימש בתחילה כתרופה פסיכיאטרית LCD , עורר בזמנו שערוריה וביקורות נוקבות מאוד נגד הטיפול שהיה בזמנו נפוץ מאוד.
בשנות השישים נהגו לטפל בחולים באמצעות LSD וסמי הזיות אחרים. ביוגרפים שכתבו וחקרו את סיפורה של וולך, חזרו וטענו שהטיפול החמיר את מצבה הנפשי וגרם לה לבלבול ולהתקפי פסיכוזה חריפים (מה שניתן לביטוי בשיריה האחרונים שלאחר האישפוז, שהפכו מבולבלים והזויים, הרבה יותר משיריה הראשונים) .
אבל היום מסתבר יש נטייה לנסות לחקור שוב את השיטה שהייתה נהוגה בשנות השישים. הטיפול המחודש באמצעות סמי הזיות שאחד מחוקרי התופעה החדשה מכנה "הרנסנס הפסיכודלי" מעורר מחלוקות רבות בקרב אנשי הפסיכיאטריה בעולם. כ – 11 מטופלים השתתפו בניסוי בו נבדקה ההשפעה של פסילוסיבין, חומר הזייתי. חולי הדיכאון שהשתתפו בניסוי דיווחו על הצלחה ושיפור במצב רוח.
הנושא של השימוש בסמים שנמוג בשנות השישים וחזר פתאום להחקר מגיע גם לישראל: מרכז בריאות הנפש "באר יעקב" אף משתתף במחקר בינלאומי יחד עם 12 מרכזים רפואיים בעולם, הבוחן את היעילות של שילוב חומר פעיל באקסטזי הנקראMDMA בשילוב טיפול פסיכולוגי לטיפול בפוסט־טראומה. באחרונה הסתיים השלב השני של המחקר בישראל שבו השתתפו עשרה מטופלים. הטיפול כלל 12 מפגשים עם פסיכיאטרים ופסיכולוגים כאשר רק בשתי פגישות ניתן למטופלים MDMA
מאידך, עלינו לסייג ולומר כי ניתן למצוא באינטרנט גם מאמרים וכתבות רבות הסותרים את המאמר ואת המחקרים החיוביים על טיפולים בסמי הזיות שהפכו את החולה למבולבל ויצרו גם אצל חולים שלא הייתה להם נטיה גנטית לכך התקפי פסיכוזה קשים כפי שקרה למשוררת יונה וולך.
אנשים בעלי נטייה לדיכאון או חרדות, עשויים אף לחוות התקפי פארנויה קשים בעת לקיחת סמי הזיות. בפייסבוק עצמו מתקיימים חדשות לפרקים דיונים ממושכים על רצונם של חולים מסוימים לקבל מריחואנה כדי להקל על מכאובי הנפש והדיכאון. אבל מריחואנה שאצל חלק מהחולים עוזרת ומקלה על הסבל, ידועה גם כסם העשוי לייצר את ההפך הגמור אצל חלק אחר מהחולים: פארנויות וחרדות ואף החמרת התקפי דיכאון. מאידך יש הטוענים שדווקא LCD הינו סם העשוי לעזור כנגד חרדות קשות ופארנויות. הדעות אם כן, עדיין חלוקות מאוד בנושא.
אנשי המקצוע והפסיכיאטריה כמו גם המתמודדים עצמם, עדיין חלוקים בינם לבין עצמם בנושא הטיפול בסמי הזיה – האם נכון לטפל בחולים בחומרים כאלו? האם כל החולים יגיבו באותה עוצמה לטיפול כזה, והאם קיימת סכנה שאצל חלקם טיפול כזה דווקא יכול להחריף דיכאון או חרדות או פסיכוזות קשות כפי שקרה למשוררת הידועה יונה וולך?
שאלות רבות שעדיין לא נמצאה להן תשובה חד משמעית.

חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***