על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

הרפורמה בבריאות הנפש: האם קופות החולים עומדות ביעד משרד הבריאות?

מתמודדת בשם נווית, כתבה פוסט בקבוצת מתמודדים בפייסבוק, המתאר תסכול רב בשל חוסר יכולתה לקבל טיפול פסיכולוגי מיידי שלו היא זקוקה מאוד בפוסט היא מספרת על כך שכבר עברה כמעט שנה מאז שחרורה מאישפוז פסיכיאטרי ועדיין לא הצליחה להשיג מהקופה קבלת טיפול פסיכולוגי. "התורים בקופות החולים פשוט ארוכים מדי". היא מספרת. "אני ברשימת המתנה אצל כל הפסיכולוגים באיזורי, אבל אף אחד מהם לא יכול עדיין לקבל אותי, מאחר והם בתפוסה מלאה.

כ – 16 חודשים כבר עברו מאז נכנסה הרפורמה בבריאות הנפש לתוקף המעביר את האחריות על תחום בריאות הנפש לקופות החולים ועדיין קיים בלאגן גדול בנושא. חולים רבים מתלוננים על תורים ארוכים, תפוסה מלאה ורשימה מועטה מדי של אופציות לטיפול באיזורים שונים בארץ.
אחד הרעיונות המרכזיים של הרפורמה היה הרצון לקחת את הנושא לכיוון החיובי והנכון של העברת הטיפולים לקופות החולים על מנת לא לייצר הפרדה בין גוף ונפש ונסיון להגדיל את המימון והכיסוי הציבורי בתחום בריאות הנפש, כך שיותר חולים יוכלו לקבל שירותים פסיכולוגיים להם הם נזקקים.
בפועל מסתבר כי עדיין קיים בלאגן גדול ופערים מהותיים בין קופות החולים השונות הנותנות שירותי בריאות נפש. כך למשל קופת חולים כללית עדיין לא הגיעה ליעד אותו הציב משרד הבריאות.

היבט נוסף של השינויים המהותיים בין קופות החולים הוא מספר הטיפולים המאפשרות קופות החולים השונות לחולים. במרפאות מכבי לדוגמא, הטיפולים למבוגרים הם כ 3.34 טיפולים מספר נמוך בהרבה מהיעד.

תושבי פריפריה רבים נאלצים לנסוע במשך זמן רב למקומות אחרים מרוחקים מאיזור מגוריהם, מאחר ואין טיפולים באיזור היישוב בו הם מתגוררים. אחרים מופנים למטפלים בתשלום ונאלצים לשלם מכיסם 133 ₪ לכל טיפול. קורה רבות שמטופלים נאלצים להסתפק רק בקבלת תרופות בשל כאמור התורים הארוכים והבלתי אפשריים.
עבור מטופלים המתמודדים עם פגיעות ובעיות נפשיות, הטיפול הפסיכולוגי אינו עניין של מותרות אלא חלק הכרחי לשיקומם בקהילה ובריאותם הנפשית. כאשר מטופלים המתמודדים עם קשיים נפשיים נאלצים לחכות במשך חודשים לאחר תקופת אישפוז למשל, תתכן החמרה קשה באותה תקופה קריטית ללא ליווי פסיכולוגי צמוד וטיפול מיידי. אספקט נוסף הם הפערים גדולים הנוצרים בין אלו שיש בידם לשלם עבור פסיכולוגים פרטיים בעלות כספית מסובסדת אותן מציעות קופות החולים כחלק מהניסיון להתמודד עם הביקוש הגדול והתורים הארוכים, ואלו שאין ידם משגת לכך. יחד עם זאת יש לציין כי לרפורמה גם הישגים רבים ומרשימים בהבאת עוד כ 30 אלף מטופלים חדשים למערכת הבריאות.
 
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***