על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

ארכיאולוגיית הדיכאון – נמצאו כדים בני 1,300 שנה המכילים גלולות נגד דיכאון

עם עלייתו המטאורית של הפרוזאק, והטיפול בקבוצות התרופות SSRI הפכו התרופות נגד דיכאון לפופולאריות במיוחד. כמובן שתרופות נגד דיכאון וחרדות היו קיימות עוד הרבה קודם, הפרוזאק שהפך פופולארי במיוחד בשל יעילותו ומיעוט תופעות הלוואי ואחריו התרופות האחרות כמו ציפרלקס וסרוקסט, הפנה את אור הזרקורים לבימת התרופות נוגדי דיכאון. בארצות רבות וגם בישראל, רבים נוטלים היום תרופות נוגדי דיכאון גם במשברים קצרי מועד.

אבל לא אנחנו המצאנו את הגלגל. תרופות נוגדי דיכאון היו קיימות מסתבר גם בימי קדם. חוקרים שחפרו בעיר יוונית קדומה השייכת כעת לטורקיה, הופתעו לגלות כדים רבים במה שנראה כסוג של בית מרקחת קדום לתרופות מלפני כ 1,300 שנה. לאחר שליחת חלק מהחומרים שהיו מצויים בחלק מהכדים למעבדה, נמצא שהחומרים שהיו שם מכילים מטונון הנוגד דיכאון.
אנו נוהגים לחשוב ולומר רבות כי דיכאון הוא המחלה של המאה העשרים והמאה העשרים ואחת, הממצאים האלו מעלים שאלות נוספות: האם ממצאים אלו מוכיחים כי גם אז מחלת הדיכאון הייתה שכיחה יחסית כבר בימי קדם ? עוד בימי התנ"ך מוזכר דוד כמי שמנגן לשאול הלוקה בדיכאון, בכינור כדי להרגיע את נפשו הדואבת.

האם ממצאים אלו מעלים השערות כי ייתכן שהדיכאון היה כבר אז מאוד ידוע ? האם ייתכן כי הסברות שאנחנו סובלים במאה הנוכחית יותר מדיכאון מהמאות הקודמות, אינה נכונה או נכונה בחלקה?

האם ייתכן שכמות חולי הדיכאון והנפש כבר אז הייתה גדולה ונפוצה כמעט כמו היום, האם ייתכן כי ההבדל הוא שאז בניגוד להיום, הבושה וההסתרה היו גדולים יותר ולכן פחות דובר על כך?
 
הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, פיצול אישיות, הפרעה דו קוטבית. 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***