על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

טיפול פסיכולוגי און ליין – האם זה אפקטיבי?

אלון יושב בבית, החורף מקפיא את העצמות, אבל בבית חם ונעים. הוא שותה קפה ואז נזכר בפגישה שיש לו היום עם הפסיכולוגית. הוא מדליק את המחשב, אוכל משהו טעים וכשפניה של המטפלת בסקייפ עולים הם מתחילים לשוחח. רבות נכתב על החשיבות של המפגש הבלתי אמצעי בתהליך הטיפולי. אבל מסתבר שגם בתחום זה כמו ברבים אחרים קשה מאוד לברוח מהקידמה. מהו טיפול און ליין? למי הוא מתאים? האם נכון לטפל כך או לא?
התשובות שנויות במחלוקת. פסיכולוגים רבים יטענו כנגד הרעיון, יאמרו שקשר העין, האינטונציה, החיבור הבלתי אמצעי בין המטפל והמטופל חשובים יותר מכל. אבל היום כבר נשמעים גם קולות אחרים. שני מחקרים שבדקו את האפקטיביות של טיפול און ליין הוכיחו כי טיפול און ליין יכול להיות יעיל במקרים מסויימים. הטיפול יכול להיטיב בעיקר עם אנשים החיים בפרובינציה ואין להם רכבים ומתקשים לנוע ממקום למקום.
כתב עת הרפואה הקנדי פרסם מחקר על טיפול מקוון בCBT (טיפול דיאלקטי התנהגותי) שהינו טיפול קצר מועד החוקרים עקבו אחרי כמה נבדקים במשך השנים 2000- 20012 וגילו כי לאחר טיפול של כמה שבועות, חלה הפחתה אצל לוקים בהפרעות כמו דיכאון ובעיות נפשיות אחרות. החוקרים ציינו כי במקרים מסויימים הטיפול היה אף יעיל יותר מטיפול פנים אל פנים. עם זאת ציינו החוקרים כי מאחר ו CBT הינו על פי רוב כאמור טיפול קצר מועד, קשה לדעת מה היה מצבם של החולים כעבור כמה חודשים או שנים והאם אכן הטיפול היה אפקטיבי לזמן ארוך או שהקל על התסמינים באופן רגעי.

מחקר נוסף שנערך באוניברסיטת ציריך, לקח כ 62 חולים הלוקים בדיכאון וחילק אותם לשתי קבוצות שונות. אחת הקבוצות קיבלה טיפול פסיכולוגי און ליין והשנייה קיבלה טיפול פסיכולוגי רגיל בלתי אמצעי, באופן מפתיע נמצא שכ 57 אחוזים מהחולים שקיבלו טיפול און ליין דיווחו על הקלה לעומת 42 אחוזים שעברו טיפול קונבנציונלי. מחקרים נוספים שבדקו טיפולים און ליין ברופאים מתמחים הנמצאים שעות רבות במקום עבודתם וסובלים ממחסור בשינה ודיכאון, גילו כי אכן טיפולים און ליין היו יעילים במיוחד עבור אותם רופאים שאין להם זמן אפילו ללכת לטיפול רגיל בשל שעות העבודה הקשות והמרובות. מחקר אחר שבדק חברי שירות ביטחון בארצות הברית שסבלו מפוסט טראומה לאחר אירועי ה 11 בספטמבר ונפילת מגדלי התאומים, מצא כי דווקא מבין אלו שקיבלו טיפול און ליין, חל שיפור משמעותי בניגוד לקבוצה השנייה שקיבלה טיפול פנים אל פנים.

הדעות אם כן בנושא חלוקות. יש המאמינים כי טיפול זה יעיל כמעט כמו טיפול פנים אל פנים ומציינים את יתרונותיו הבולטים: מרחק גיאוגרפי וקושי החולה להגיע לטיפול בעצמו, אם בשל המחלה או בשל קשיים טכניים ומחירם זול יותר לעומת המחיר שנגבה לשעת טיפול רגיל. לעומתם רבים יטענו כי אין חלופה לטיפול פסיכולוגי רגיל.

לכתבות בנושא:
 
 
 
הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקבוצת "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, פיצול אישיות, הפרעה דו קוטבית. 
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***