על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

כשהמציאות לא עולה על כל דמיון

כל הורה מכיר את השלב הזו שבו הילד שלו בן השלוש או הארבע מגיע מהגן עם החבר הדמיוני, או עם עולם חדש ודמיוני שמשלהב אותו מאוד. זו תופעה נורמלית וחיונית להתפתחות תקינה. ילדים זקוקים להגנה כלשהי, פיתוח הדמיון מעשיר אותם, עוזר להם להתמודד עם כעסים ורגשות שעוד לא קנו כלים לשלוט בהם, להאמין שהם גיבורי על לרגע או לדמיין שהם מנופפים בשרביט הקסמים ומעלימים כהרף עין את הילד הנוראי שזרק עליהם חול בגן. חלק ממה שקורה לנו בחיים הוא שאנו מאבדים את הזמן והיכולת לחלום ולדמיין בשל אילוצי החיים השונים: פרנסה, גידול ילדים, השקע בזוגיות. כבר אין לנו את הפריווילגיה או הזמן לדמיון ולהמצאת סיפורים.
אבל יש אנשים שזה בליד אין באישיותם, מספרי סיפורים למשל, סופרים ואמנים לא יכולים בלי לכתוב ובלי להשאיל מחוויותיהם היומיומיות ולו לשעה שעתיים, סיפור משלהם, אתנחתא מהמציאות ובריחה לעולם אחר.
אבל מה קורה כשהפנטזיה משתלטת על החיים? מה קורה כשהדמיון הופך לבריחה מהמציאות? כשהאדם מעדיף להסתגר בבית מאשר לצאת עם חברים, כי הסיפורים שלו מעניינים אותו יותר? מתי למעשה הופך הדמיון העשיר לרועץ ולמכשול בדרכו של האדם להשיג את מטרותיו?
ובעיקר, מתי דמיון מפותח ומבורך, הופך להפרעה של ממש, הפרעה פסיכיאטרית?
בכתבה: "בין חלום בהקיץ להפרעה פסיכיאטרית באתר "פה ושם" מדבר אורין וינברג על תופעה בה ההוזה בהקיץ מתקשה לעשות סטופ לחלומותיו ומתמכר להם.
בעבר היו פסיכולוגים שאמנם הצביעו על כך שיש אנשים שיש להם יותר נטייה לחולמנות, אבל רק בשנת 2002 לפי הכתבה באתר "פה ושם" טבע הפסיכולוג אלי זומר את המושג "חלימה בהקיץ בלתי מסתגלת". המאמר לדברי זומר בבלוג שלו, לא עורר עניין בתחילה בקהילה המקצועית, אבל אנשים רבים פנו אליו ואמרו לו שהם אכן חשים שיש להם הפרעה כזו המפריעה לתפקוד שלהם.

אז כן, בהחלט בורך מי שיש לו דמיון עשיר ביכולת לעיתים למצוא מזור בדמיון, אבל כשהדמיון הופך להתמכרות ולהימנעות מהמציאות והתפקוד, זו אכן הופכת לבעייה.
מה עושים?

קודם כל לדברי זומר, חשוב להכיר בתופעה הזו, עד שהממסד המקצועי לא יכיר בה, הוא גם לא יוכל לטפל בה. זהו השלב הראשון. בשלב השני ניתן יהיה למצוא אולי טיפולים במסגרות פסיכולוגיות שיאפשרו לאדם לצאת מההתמכרות הזו שהיא בעצם התמכרות לכל דבר המהווה בריחה מהמציאות.

ד"ר איילין ארון הפסיכולוגית ומחברת רב המכר:"אנשים רגישים מאוד" מציינת גם היא מזווית ראייתה שלה כי אכן קיימים ביננו אנשים שהדמיון מציף אותם מאוד בקלות, יחד עם זאת היא אינה רואה בכך הפרעה אלא מבנה אישיותי.
היא מציינת את היתרונות של חיי נפש עשירים מאוד, ארון נותנת כמה עצות מעשיות כיצד להתמודד גם עם נושא ההזיות בהקיץ והצורך של האדם להסתגרות ובריחה מהמציאות מדי יום.
 
להמשך קריאה:
 
  הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית.
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***