על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

רגיש מדי?

אחת האגדות הידועות מספרת על מלך שחיפש לבנו הנסיך כלה טובה והגונה. מכל רחבי הממלכה הגיעו נסיכות רבות, אבל התנאי של המלך היה שהן ילונו לילה בארמון, כשמתחת לאלפי מזרונים, הטמין המלך עדשה קטנה, כמעט בלתי נראית. רוב הנסיכות ישנו שנת ישרים ולא הרגישו בעדשה מתחת למיטה. יום אחד הגיעה לממלכה צעירה בבלויי סחבות. המלך היה ספקן אבל נתן לה ללון במיטה והטמין כהרגלו את העדשה הזעירה מתחת לאלפי המזרונים.
בבוקר הופיעה הצעירה כשעיניה טרוטות ואדומות. "איך ישנת" שאל המלך בסקרנות. "זוועה" הסבירה הצעירה, "לא נרדמתי כל הלילה, איזו אבן ענקית מתחת למזרונים הפריעה לי לישון".

ד"ר איילין ארון,פסיכולוגית קלינית ידועה, שכבר הוזכרה כאן בכמה מילים במאמרים אחרים, חקרה את הנושא, גילתה שקיימים ביננו אנשים רגישים מאוד. אנשים שמאורעות החיים, טרדות וכל אירוע ולו הקטן ביותר יכול לערער את שלוות נפשתם. היא לא מדברת על הפרעה נפשית אלא על מבנה אישיותי שונה.

ד"ר ארון טבעה את המונח המפורסם כיום HSP – Highly Sensitive Person.

הסימפטומים של אנשים רגישים מאוד לדבריה הם ביישנות, רגישות גבוהה, הצפה בקלות מכל גירוי רעש או מהומה, צורך נואש להיות לבדם מדי יום לפחות כמה שעות כדי להירגע מהגירויים הרבים שבחוץ ובתוכם, דמיון מפותח ומלא חיות.
לא פשוט לחיות עם רגישות גדולה כזו, החיים לא תמיד מזמנים לנו דברים קלים, וכשעדשה קטנה מפריעה לשינה בלילה, היא עשויה להפריע גם לתפקוד היומיומי. חלק מהאנשים הרגישים מאוד יחוו עוררות יתר שגורמת להצפה רגשית ולכן יזדקקו להפסקות מנוחה מדי יום כדי להיות לבדם ולעבד את האירועים שחוו.

אז איך חיים עם זה?
למעשה לרגישות גדולה יש המון יתרונות, לא רק חסרונות ואת זה חשוב לדעת. אנשים רגישים מאוד גם לרוב יכולים לחוות רגישות גדולה לאחרים, לבן הזוג, לילדים, לחברים. דברים שאחרים לא ישימו לב אליהם, אירועים קטנים יכולים לשמח ולרגש אותם, באותה מידה שאירועים אחרים יכולים להתיש ולעייף אותם ולגרום להם לרצות לעשות פאוזה מחוויות היום ולהישאר לבדם.

בספרה של ארון, היא נותנת טיפים וכן עצות מעשיות, כיצד להתמודד עם רגישות גדולה מאוד. הפסקות למנוחה ולהיות לבד מדי פעם חיוניות לאנשים אלו, הורדת לחץ ועומס ככל האפשר גם הם חיוניים, כדאי לזהות מה נכון וחשוב ועל מה ניתן לוותר כדי לא להיות מוצפים מדי בהקשר של חוויות מעמיסות גם אם הן טובות מאוד. כמו כן מציעה ארון בספר שאלון מורחב בו ניתן לבדוק האם אכן אתם עונים להגדרה של אנשים רגישים מאוד.

הספר מקל מאוד על אנשים שחווים לעיתים קרובות תחושת אשם על כך שהם רגישים מאוד, שהם אינם מסוגלים להכיל דברים כמו אחרים, שחוויות יומיומיות יכולות להיתפס כמתישות. העדשה שמתחת לאלפי המזרונים אכן מקשה לישון בלילות, אבל המלך החכם ידע שרק אדם רגיש מאוד יוכל לנהל את הממלכה שלו ולהתייחס לנתיניו וכן לבנו ברגישות ובחמלה להם הם אכן ראויים.

חשוב מאוד להבדיל בין תסמינים של אנשים רגישים מאוד לאלו המאובחנים עם הפרעות אישיות, כמו הפרעת אישיות גבולית. כאמור אנשים רגישים מאוד אינם לדברי ארון לוקים בהפרעה אלא באוי המקשה עליהם לעיתים להתמודד עם חוויות וטריגרים בחייהם ומציף אותם בקלות. אבל בניגוד לאנשים הלוקים בהפרעות שונות, אנשים רגישים מאוד יתבעו לעצמם מעט מאוד תשומת לב, הם מסוגלים לראות את הכאב והסבל של האחר בדרך הייחודית להם ולכן לרוב גם ירתמו לעזרה, ולכן יש בהם יכולת מעוררת קנאה לראות אנשים אחרים כשלמים מבלי להפוך את האחר למלאך או שטן. החיסרון היחיד אולי שרגישויות מסוג אלו יכולות לייצר גם דיכאונות וחרדות בשל המוצפות הרגשית שתוקפת אותם לא רק כשהם חווים משהו, אלא גם כשחבר או בן משפחה שהם אוהבים עובר סבל או כאב או אפילו אדם כמעט זר להם. לא פשוט לחיות כך, אבל ארון מצליחה בספרה לתת כמה טיפים מעניינים וישימים כיצד ניתן לחיות חיים מאושרים ורגועים גם כשאתה אדם רגיש מאוד.

בישראל עצמה, קיימים כמה מרכזים לתמיכה באנשים רגישים מאוד. מהמפורסמים בהם הוא האתר של ביאטה שבון יהב, עורכת אתר הקהילה של אנשים רגישים מאוד בישראל. גם בפייסבוק ניתן למצוא קהילות תמיכה לאנשים רגישים מאוד בישראל ולהצטרף אליהם ולהכיר אנשים רגישים מאוד נוספים

קישורים בנושא:
 
 
 
 
 הכותבת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקידום "פרויקטים שיקומיים" המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם הפרעות פסיכיאטריות כגון סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית.
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***