על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"העבודה" – שיטת ביירון קיטי לקריאת תיגר על אמונות מרעילות

במשך שנתיים שכבה אישה בשם קייטלין במיטתה כשהיא סובלת מדיכאון קשה ואינה יכולה לצאת ממנה. המחשבות זמזמו ועקצו בראשה כמו יתושים, היא רצתה למות, להתאדות. הסבל היה גדול מדי. אבל אז קרה משהו ששינה את חייה והקים אותה ממיטתה. היא הגיעה לדבריה לסוג של הארה ותובנה. היא הבינה לראשונה בחייה שלא המציאות מייצרת את הסבל שבראשה אלא המחשבות והאמונות שהקשיבה להן וטיפחה אותן כאילו היו ילדים אבודים.

אנחנו מכירים היטב את האמונה שמחשבה מייצרת מציאות ואמונות מייצרות סבל. כמעט כל שיטה פילוסופית או טיפול פסיכולוגי יעבדו על הדרך לגרום לנו לשנות את דפוסי החשיבה המייצרים אצלנו סבל. שאלת מיליון הדולר היא כמובן איך עושים זאת? קיימות כל כך הרבה שיטות: CBT , טיפול קוגנטיבי, טיפול תרפויטי, מיינדפולנס המנסה באמצעות מדיטציה להגיע למצב של קשב ואי שפיטה של אמונות מרעילות, שיטת המסע, ושיטות איזוטריות כמו תטא הילינג.
השיטה של ביירון קיטי קצת שונה. היא מציעה דרך אחרת לעבוד על האמונות שמלוות אותנו ומקשות עלינו את הדרך. השיטה מייושמת למעשה באמצעות 4 שאלות פשוטות שכותבים קריאת תיגר על האמונות הקשות.
לדוגמא:
אמונה: אני לא מספיק טוב
השאלה: האם זה נכון באמת
התשובה המיידית תהיה כמובן : כן, זה נכון. אני מאמין בזה. אבל חשיבה לוגית יכולה לייצר תשובה אחרת. מה זה באמת טוב מספיק? מי טוב מספיק? איך זה יכול להיות שאני לא טוב מספיק כשאנשים מתפעלים מדברים שאני יוצר ועושה, כשהיו כבר כמה דברים שעשיתי בחיי שזכו להישגים מרשימים.
השאלה הבאה תהיה: איך המחשבה הזו גורמת לי להרגיש
התשובה כמובן תהיה: איום ונורא, היא מייצרת סבל, גורמת לי לחוש חוסר ביטחון עצמי, חוסר מוטיבציה לעשות דברים, גורמת לי להיות פסימי ומייצרת עצב בלתי פוסק.

השאלה הבאה שמנחה ביירון קיטי לשאול היא: מי הייתי ללא המחשבה הזו
והתשובה יכולה להיות למשל: הרבה יותר מאושר, שמח, בטחוני העצמי היה עולה, המוטיבציה לעשות דברים הייתה גדולה יותר, הייתי פחות מפחד לקחת סיכונים.
השאלה האחרונה שקיטי מבקשת לשאול היא בעצם ההיפוך של המחשבה או האמונה המגבילה.

במקום לכתוב אני לא מספיק טוב או לא מספיק שווה, לכתוב: אני טוב. אני שווה.
זה לא יכול לעבוד מיידית על אנשים שכל חייהם הורגלו להקשיב לאמונות מגבילות., את השיטה יש ליישם באמצעות תרגול כמעט יומיומי ללמוד לעומק כדי להפיק ממנה תועלת אמיתית. בארץ יש כמה וכמה מרכזים המלמדים את השיטה של ביירון קיטי.
 
באופן פרדוכסלי שיטת העבודה של ביירון קיטי מאוד דומה למיינדפולנס, כשהרצון האמיתי הוא להגיע למודעות קשובה כאן ועכשיו ואי שפיטה של מחשבות ורגשות שעולים. דבר מפליא כשלעצמו כי קיטי מעולם לא למדה בודהיזם או מיינדפולנס וגם לא פסיכולוגיה. את שיטת העבודה שלה לימדה את עצמה מבלי ללמוד כמעט דבר, וכשהבינה שעלתה על דבר חשוב, החלה ללמד גם אחרים ולשנות את חייהם. השיטה של ביירון קיטי מכונה כאמור "העבודה", והיא יעילה מאוד במצבים בהם נגרם דיכאון או מצוקה נפשית עקב מחשבות או אמונות מושרשות המעכבות את האדם מלהשיג שלווה ורוגע ולמצות את הפוטנציאל הטמון בו.
 
  הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCDD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית.
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***