על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

כשהכדורים לא עוזרים – דיכאון עמיד

כשפרץ אצל עומר דיכאון קשה שגם טיפול פסיכולוגי לא עזר לו, היו מקורביו אופטימיים בתחילה. הידיעה על כך שיש כל כך הרבה התקדמות בתחום הטיפול התרופתי בדיכאון גרם להוריו להאמין שמתישהו ימצא הכדור הנכון לו. סבלנות אמרו להם כולם. אתם צריכים פשוט סבלנות, לוקח זמן להתאים את הכדור הנכון.

עומר ניסה הכל, החל מקבוצת התרופות מסוג ה SSRI והNSRI ותרופות ישנות יותר. כל סבב של תרופה לקח לפחות חודש חודשיים של מתח שבהם התבקשו הוריו לגלות סבלנות. האם התרופה החדשה תשפיע הפעם? האם הפעם יצליח עומר לצאת מהסיוט שאליו נכנס?
אבל לאחר כשנתיים של סבל גדול, של סבבי תרופות ונסיונות שונים שלא עבדו, החליטו הרופאים בצער לבשר להורים שמדובר כפי הנראה בדיכאון עמיד שתרופות לא משפיעות עליו.

אז כן, יש חיה כזו, דיכאון עמיד. לרוב האנשים זה לא יקרה. לרובם לפחות כדור אחד מתוך כל כך הרבה קבוצות כדורים ישנים וחדשים יעזור. אבל קיימים אנשים שגופם פשוט עמיד לכדורים נוגדי דיכאון. במקרים כאלו המצב לא קל ויש נטייה למשפחה ולאדם עצמו שסובל כל כך לאבד תקווה ואופטימיות, אבל גם במקרים כאלו של עמידות לטיפול תרופתי, חשוב לדעת ולטעת תקווה במשפחה ובאדם הסובל שיש מה לעשות.

הסיבות לדיכאון עמיד:

קשה לדעת ולהצביע בדיוק על הסיבה המדוייקת לדיכאון עמיד, זה יכול לקרות בשל לקיחת כדורים פסיכיאטריים רבים בבת אחת עקב נסיונות אובדניים, שימוש בסמים או אלכוהול באופן יומיומי, או בעיות פיזיולוגיות שהחולה לא מודע אליהן כמו בעיה בבלוטת התריס.

אנשים הסובלים מדיסתימה, שהיא למעשה צורת דיכאון שמתמשכת לאורך שנים, אבל קלה מאוד המאפשרת לאדם יכולת לתפקד כרגיל כאשר לעיתים הוא אף לא מודע לכך שהוא סובל מדיכאון קל, עלולים לא להגיב לעיתים לתרופות נוגדות דיכאון.

מה עושים?
כל כך חשוב לא לאבד תקווה ולדעת שתמיד ימצא פיתרון. נכון, זה קשה לעבור במשך שנים מתרופה לתרופה ולגלות שכלום לא עובד, אבל אנשים יצאו גם מדיכאון עמיד בסופו של דבר.

הפתרונות שהרפואה מציעה במקרים כאלו היא ניסוי של לקיחת כדורים אנטי פסיכוטיים יחד עם התרופות הנוגדות דיכאון כדי לחזק את האפקט של הכדור. במקרים שבהם שום דבר אחר לא עוזר, יציעו הרופאים טיפול בגזעי חשמל. אנשים נוטים להיבהל מאוד כשהרופא מציע זאת, אבל כדאי לדעת שמדובר בטיפול יעיל מאוד ולא כואב שנעשה בהרדמה מלאה. הפחד של רוב האנשים מטיפול בגזעי חשמל נובע מהטיפולים שנעשו בשנות החמישים, כאשר אז היו נוהגים לטפל בגזעי חשמל ללא הרדמה ובצורה לא נעימה. היום הטיפול נעשה באופן מקצועי על ידי פסיכיאטר מומחה, בהרדמה מלאה. ללא כאבים. מלבד אבדן זיכרון לתקופה קצרה, אין תופעות לוואי, אם כי יש לחזור על סידרת הטיפולים כל כמה שנים במידת הצורך.

טיפול חדשני שמדובר בו רבות היום הוא שיטת הגרייה המגנטית או ה"קסדה". מאחר ומדובר בשיטה חדישה יחסית שעוד לא הוכח שהיא יעילה כמו שיטת גזעי החשמל, אין לה מימון באמצעות קופות החולים. היא עולה הרבה מאוד כסף, ואף אחד לא יכול להבטיח שהיא אכן עובדת.

אבל קיים כדור אחד שלעיתים יכול לעזור במקרים של דיכאון עמיד. עליו לא נוטים לדבר הרבה בהקשר של דיכאון קליני עמיד לתרופות וחבל כי הוא אחד הכדורים היעילים ביותר. מדובר בכדור ישן מקבוצת התרופות מעכבות מונואמין אוקסידיאז, שכבר כמעט ולא משתמשים בו, רופאים לא נוהגים לרשום אותו והוא לא נמצא בבתי המרקחת באופן קבוע.

נרדיל ניתן רק במקרים של דיכאון עמיד שבו כל האופציות האחרות נוסו ולא עבדו.
חשוב לציין כי מאחר ומדובר בכדור המחייב את המשתמש בדיאטה קפדנית ובהימנעות ממאכלים מסויימים העלולים בשל הטראמין שבהם להעלות את לחץ הדם באופן מסוכן. לכן רוב הרופאים יתנו את הנרדיל רק במידה והאדם אינו אובדני או בעל יצר הרס עצמי או לא יצליח להקפיד בעצמו על הדיאטה נטולת הטראמין.

בנוסף חשוב לזכור שאף כדור אינו תרופת פלא, והמטפלים ימליצו לאדם הסובל מדיכאון עמיד לנסות גם טיפול קוגניטיבי, ספורט, תזונה נכונה ובעיקר ויותר חשוב מכל, לקבל המון תמיכה מהמשפחה ואף פעם לא לאבד תקווה.
לכתבות בנושא:
 
 
 
 
  הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה אינטואיטיבית לפגועי נפש. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCDDD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית.
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***