על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

אני בא הביתה מהלילה - שיקום לאחר אישפוז או משבר נפשי

סוף סוף זה נגמר. חשבתם כבר שלא יגמר לעולם, אבל זהו, זה עבר, המשבר או הקושי וקרניים של שמש זהירה מבצבצות פנימה אל תוך החשיכה שהייתם שרויים בה. בין אם שהיתם תקופה בבית חולים ובאשפוז, אשפוז בית או שטופלתם בתקופה זו על ידי קרובי משפחה, עכשיו מצופה מכם לחזור לחיים. כולם מחכים. החברים, המשפחה, שתתחילו לעשות צעדים ראשונים לשיקום. אבל אז אתם מגלים שזה לא כל כך פשוט כמו שכולם חושבים. זה שהמשבר עבר, לא אומר שההתמודדות עם השיקום והחיים שאחרי המחלה או המשבר קלים. אם חוויתם דיכאון קשה או פסיכוזה או כל משבר אחר, פתאום אתם מגלים שלאחר התקופה הקשה הזו, אתם נאלצים להתמודד מחדש עם החיים וכל מה שהם תובעים מכם: עבודה, טיפול במשפחה או ילדים, בישול, נקיון, תפקוד.

אנשים שאושפזו בעיקר לתקופה ארוכה, מגלים פתאום ששכחו איך לתפקד. איך לקום בבוקר מהמיטה, איך לשטוף את הבית, איך לצאת לעבודה. התקופה הארוכה שבה לא תפקדתם ניוונה אתכם מעט, ואתם מבולבלים ומפוחדים ושואלים את עצמכם שאלות רבות: האם אצליח לחזור לתפקד כמו פעם? האם אמצא את הכיוון שלי בעבודה? ממה להתחיל? מה לעשות כדי לחזור לחיים?

ניסינו לאגד כמה טיפים שייתכן ויקלו עליכם מעט בתקופת השיקום.

תמיכה משפחתית וחברתית:
זה קורה לעיתים תכופות, החברים והמשפחה שתמכו ועזרו לכל אורך הדרך, פתאום מבינים שאתם בבית והמשבר עבר, הם יכולים להניח שתפקידם הסתיים והם מרגישים הקלה עצומה, כי גם להם לא היה קל בתקופה הזו והעומס שהוטל על כתפיהם לא היה פשוט . רצוי להסביר להם וגם לעצמכם שדווקא התקופה של השיקום, היא התקופה הקריטית ביותר שבה אתם נזקקים לתמיכה שלהם. אולי לא באופן מאסיבי כמו פעם, אבל אתם עדיין זקוקים להם. השהות הממושכת במעמקי החשיכה, בבית החולים או במיטה בבית מקשה עליכם לחזור חזרה למקום התפקודי, ולכן הם נדרשים לעזור, לפחות בהתחלה. לעיתים קרובות קורה שעדיין קשה לכם לבשל, לנקות, לכבס ולעשות את הדברים הנדרשים מכם. אל תתביישו לבקש עזרה בבישול, בניקיון או בכל מה שאתם צריכים לפחות לכמה שבועות עד שתעמדו מחדש על הרגליים ותלמדו מחדש איך לתפקד בעצמכם ללא עזרה.
בנוסף לעזרה בנקיון ובכביסה, אתם עדיין זקוקים לעזרה נפשית ולתמיכה. המשבר שעברתם ייתכן והיה טראומטי מאוד, ודווקא במקום הזה של השיקום חשוב שהחברים והמשפחה ימשיכו להיות שם איתכם, ללוות, להקשיב ולתת כתף ועידוד ברגעים הקשים. חשוב מאוד להמשיך בימים האלו או להתחיל במידה ולא עשיתם זאת, גם טיפול פסיכולוגי שיתן לכם תמיכה רגשית ונפשית לאורךכל השיקום.

עשו צעד קטן ואחריו עוד צעד
אל תצפו לעשות הכל מיד ובבת אחת ברגע שאתם משתחררים מבית החולים או קמים מהמיטה. ייתכן וזה יקח לכם זמן, אל תלחיצו את עצמכם, תנו לעצמכם את הזמן הזה לחזור לתפקד בהדרגה ולא בבת אחת. אל תצפו מיידית לעשות את כל הדברים שעשיתם בעבר לפני המשבר שפקד אתכם. התחילו מצעדים הכי קטנים כמו שטיפת כלים יומיומית, הקפדה על הגיינה מקלחת וצחצוח שיניים, ואז תוכלו להתחיל בהדרגה להוסיף דברים וצעדים: חיפוש עבודה, יציאה מהבית לבילוי, שטיפת הבית ובישולים. אל תנסו לקחת עליכם יותר מדי עומס, לפחות בהתחלה. זיכרו שמותר לכם לנוח ולהיות עצובים, עברתם משבר לא פשוט וכעת אתם לומדים מחדש כיצד ללכת. אל תאשימו את עצמכם כשאתם עדין לא מסוגלים לתפקד כמו אחרים, מותר לכם לנוח, לקחת הפסקות, ללכת רק בקצב הנכון ומתאים לכם. אם אחרים מצפים מכם לחזור לחיים מיידית, הסבירו להם שאתם זקוקים לזמן לאחר המשבר, ובקשו שיתנו לכם את התמיכה והזמן הזה.

הליכה

נסו להתחיל ללכת מעט בחוץ. אם שהיתם הרבה זמן במקום שבו לא הייתם פעילים גופנית או שכבתם במיטה, חשוב לתת לגוף להתרגל מחדש גם להליכה. התחילו בכמה פסיעות עד יעד שקבעתם לכם, נגיד עץ קרוב ונסו בהדרגה להגדיל את המרחק.

מצאו לכם מטפל טוב
חשוב מאוד כפי שכבר כתבנו, שבתהליך השיקום תמצא לכם גם עזרה ותמיכה טיפולית של מטפל שתוכלו להעזר בו וכן פסיכיאטר במידה ואתם לוקחים תרופות. אם יש לכם סל שיקום, תוכלו להעזר גם במדריכ/ה ועו"ס שתפקידם לעזור לכם להשתקם וללוות אתכם בתהליך.

קבוצות תמיכה

חיזוק ותמיכה יכולה להינתן גם על ידי קבוצות תמיכה בהם חברים אנשים שעברו דברם דומים לשלכם ויכולים להבין ולתמוך ומנחה מקצועי. זה גם יכול להקל על תחושות של בדידות והרצון לחלוק את הקשיים עם אחרים שיכולים להבין את המקום שלכם.

פעילות יומיומית מחוץ לבית
בין אם מצאתם עבודה והתחלתם לעבוד, או שאתם מתנדבים במקום מסויים, מצאו לכם שעה או שעתיים של עיסוק מחוץ לבית כדי לחזור לחיים ולראות אנשים ולתפקד.

עבודה
אם אתם מרגישים שאתם כבר יכולים להתחיל לעבוד, כדאי מאוד לא ללכת לפחות בהתחלה על עבודה מלחיצה מדי או עמוסה מדי. ניתן למצוא עבודות מעניינות בהם המעסיקים מעוניינים בצנ"שים (צרכנים נותני שירות), כך המעביד יודע על המשבר שלכם ויכול להכיל אתכם כשקשה לכם. יתרון נוסף בעבודה כזו, היא היכולת לעזור לאחרים. חלק גדול מהמשרות בשוק מציעות לצנ"שים עבודה הקשורה לעזרה לאחרים הנמצאים במשבר דומה לזה שפקד אתכם, היכולת לשמש דוגמא לאחרים למי שעבר את המשבר וחזר לחיים, וכן לתת עזרה ולהרגיש תורמים, יכולה להעצים ולתת המון כוחות והרגשה טובה של חיוניות וחזרה לחיים. אין ספק שעבודה היא אחד הגורמים התורמים ומעצמים ביותר לתהליך השיקום שלכם, אבל מומלץ שכאמור זו תהיה עבודה מתאימה ליכולות שלכם, לא עמוסה או מלחיצה מדי ומתאימה לכישוריכם.
שירות מציאת עבודה שניתן לאנשים המתמודדים עם מגבלה ניתן למצוא ברבדים – שירות המאפשר לכם עוד לפני מציאת העבודה להתכונן אליה נפשית באמצעות סדנאות שונות ותמיכה של מנהל תיק וכן למצוא עבודה המתאימה לצרכים שלכם, לכישורים ולשעות.

שינה ותזונה נכונה
חשוב מאוד לאכול נכון ובריא ולישון טוב בלילות. אם אתם מתקשים עדיין להכין לעצמכם ולבשל תוכלו להעזר באחד מבני המשפחה או במדריך שלכם. הקפידו על ארוחות בריאות שלוש פעמים ביום ואל תדלגו על ארוחות. הקפידו על אורח חיים מסודר, שינה בשעה מדוייקת בכל ערב, אכילה ותזונה נכונה, הליכה וספורט.

הקפידו על חיי חברה

נסו להקפיד על מפגשים עם חברים וידידים. השהיה לבד במשך זמן ממושך יכולה לגרום למחשבות על מה שעברתם ולתחושת בדידות בעת השיקום. במידה ויש לכם סל שיקום תוכלו למצוא חוג שמעניין אתכם להשתתף בו דרך עמיתים הנותנת סבסוד של חצי מחיר לחוגים עבור בעלי זכאות סל שיקום.

היו סבלניים וסילחו לעצמכם על הקשיים בדרך
השיקום לא מגיע בבת אחת. לרוב הוא תהליך שלוקח זמן. אל תבהלו מימים קשים או נפילות, מותר לכם לנוח ומותר לכם להרגיש לעיתים שאתם לא רוצים או לא יכולים באותו היום לתפקד. הקפידו תמיד למצוא לעצמכם אוזן קשבת ותמיכה.

לסיכום: החזרה לחיים לאחר משבר נפשי מצריכה מכם כוחות רבים, אבל הזכירו לעצמכם תמיד שאם עברתם את המשבר הקשה, אתם יכולים לעבור גם את זה.

אלו הנקודות המשמעותיות העיקריות:

1. מסגרת של תמיכה משפחתית, חברתית או של דיור מוגן ומדריכים.
2. מציאת טיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי
3. שמירה על סדר יום קבוע: שינה טובה בשעה קבועה ותזונה נכונה.
4. מציאת מסגרת חברתית: חוגים, תחביבים, קבוצת תמיכה וחברים.
5. הקפדה על יציאה מהבית לפחות לשעה שעתיים כל יום.
6. ספורט והליכה. לאט ובקצב שלכם.
7. מציאת המשמעות והערך לחיים החדשים : עבודה, עזרה לאחרים, התנדבות.
8. סביבה ומסגרת מעודדת החלמה (דיור מוגן, טיפול פסיכולוגי וכו`...)
9. אוזן קשבת ותמיכה

בהצלחה

לכתבה בנושא: 
שיקום לאחר אשפוז פסיכיאטרי
 
  הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה יצירתית טיפולית. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית. https://writermuza.com
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***