על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

במקום בית חולים - חלופות לאישפוז

עד לפני כמה שנים, כשאדם רצה להתאשפז בשל סכנת חיים, סבל מייסר או קשיים בתפקוד, היה עליו לגשת לחדר מיון פסיכאטרי ולהתאשפז בבית חולים. לאחרונה הגיעו רבים מהמטפלים והמטופלים למסקנה שהחלמה וריפוי יכולים להיות הרבה יותר יעילים במקום שאינו נראה כבית חולים, אלא בית מוגן, מכיל עם צוות תומך,מה גם שלעיתים לאישפוז יכולות להיות עבור חלק מהמטופלים גם התמודדות עם הטראומה של האישפוז, סטיגמה חברתית וסטיגמה עצמית. השהות בבתים המאזנים היא לרוב בין כמה שבועות לחודש (כמו באשפוז רגיל), חלקם במימון מלא כרגע עד לאישור הקופות/משרד הבריאות.
בתים מאזנים:

בית סוטריה
בית סוטריה בירושלים, המיועד לגברים, כבר קיים מספר שנים, אולם לאחרונה הוקם בירושלים גם בית סוטריה המיועד לנשים.

הבתים המאזנים דוגמת בית סוטריה, מטרתם לתמוך באנשים החווים סבל רב, באמצעות הכלה, הקשבה, תמיכה. בבתים אלו אין הפעלת כוח, אלא דיבור, הקשבה והמון אמפטיה. מדובר בבתים חדשניים, המטפלים במצוקה נפשית כדי להוות תחליף לאישפוז ומניעתו.

משרד הבריאות הכיר לאחרונה בבית סוטריה (עמותה) כעת מחכים בבית סוטריה בנשימה עצורה שקופות החולים יוכלו להתחיל לסבסד את הטיפול בבית סוטריה, מה שיאפשר גם למי שהמעות חסרות בכיסו, לעמוד בתשלום הגבוה שנאלצים לשלם.
התקווה והציפיה של מקימי העמותה, שמי שמקבל את הטיפול לא ישלם, ובית סוטריה תהפוך לאופציה נוספת לצד האופציה להתאשפז.


בנוסף לבית סוטריה, הוקמו כמה בתים מאזנים נוספים בישראל:

בית של תקווה

בית של תקווה פועל בגישה הפינית של דיאלוג פתוח, דיאלוג פתוח למעשה כולל את כל בני המשפחה ולא רק את החולה או המתמודד, במטרה לתת תמיכה מערכתית למתמודד עם המחלה. בית של תקווה ממוקם בכרמיאל, ויכול להכיל עד 9 גברים ונשים החווים משבר נפשי.

http://www.homeforhope.co.il/

נכון לרגע זה, חלקם של הבתים המאזנים, נאלצים לגבות תשלום גבוה מאוד מהמטופלים בשל חוסור מימון. הציפיה היא כי קופות החולים יסבסדו את העמותות, כך שהטיפול בבתים המאזנים יהיה שווה לכל כיס.

חלופות נוספות לאישפוז

טיפול בית במצבי משבר

"אישפוז בית" הוא אישפוז שבו החווה משבר נפשי לא מתאשפז בבית חולים, אלא נשאר בביתו, כאשר צוות מטפל של פסיכיאטר, מטפלים ואנשי מקצוע מגיעים אליו לשם נתינת הטיפול הדרוש לו. חשוב להדגיש כי בטיפול מסוג זה יכול לעזור לחווים משבר נפשי שנמצאים בתוך תמיכה מערכתית משפחתית וייתכן ויהיה יעיל פחות למתגוררים בגפם, הזקוקים להשגחה מאסיבית.
הצוות מתמקד בטיפול בסוגים שונים של משברים נפשיים כמו: משברים פסיכוטיים, דיכאון ועוד.

עבודת בית

הטיפול של הצוות בעבודת בית, הינו טיפול בגישה הדינאמית מערכתית. מוקד העבודה הוא בטיפול לא רק במתמודד אלא במשפחה כולה, כאשר הצוות מקיים עם המשפחה והמטופל בנוסף לשיחות פרטניות גם שיחות סלון. הצוות נמצא בקשר מערכתי עם גורמים מטפלים נוספים.

http://avodatbait.org.il/index.html

קהילות שיקומיות


חירם


מרכז שיקומי לאנשים בתוך ואחרי מצב נפשי קשה. מטרתו היא לתת מענה לאנשים שמתמודדים עם קושי נפשי ומצאו עצמם מחוץ למעגל החיים הנורמטיבי. המטרות של הקהילה היא ליצור קהילה תומכת, מאחדת ולחזור חזרה למעגל החיים.

כדי להתקבל לחירם קהילה שיקומית, יש להיות זכאים לסל שיקום. ככל הידוע לנו, כיום יש בנמצא מספר מועט מאוד של קהילות טיפוליות (דוגמת, חוות רום) שאינן מציעות תחליף אישפוזי, אלא שיקום, הקהילות הללו גם הן מיועדות למתמודדים בעלי סל שיקום.

https://www.facebook.com/soteria.israel/videos/1539727229415995

http://itaykander.com/alt2instit-2017/

אין ספק שמדובר ברעיונות ומיזמים מבורכים שגם הוכחו על פני השטח כיעילים מאוד בטיפול במשברים נפשיים. המצב בישראל נכון לכתיבת שורות אלו, הוא שאין עדיין מספיק חלופות כאלו וחלקם עדיין לא מסובסדים ועלותם יחסית גבוהה למי שהמעות לא מצויות בכיסו. נחזיק אצבעות שבעוד כמה שנים דברים ישתנו ונראה ניצנים של בתים מאזנים נוספים כמו גם קהילות שיקומיות נוספות שיכולים להוות אלטרנטיבה מכילה, אמפטית ומעט פחות טראומטית עבור מתמודדים עם קשיים נפשיים.
 
הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה יצירתית טיפולית. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית. https://writermuza.com 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***