על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"שיכור וכן מיין" – התמכרויות

כשאישתו עזבה את הבית עם ילדיהם, הסתובב ק` מבוהל בין החדרים. מה קורה פה? איפה הרעש שהיה פה קודם, איפה הילדים שלי? למה אף אחד לא קורא לי להשכיב אותו לישון ? איפה ריחות הבישול והצחוק של בת זוגי?

אחרי ההלם הראשוני, הגיע הכאב. כאב חד חותך בבטן בסכין צורבת. הוא לא הצליח לבכות. הכאב לא הרפה לרגע, הוא הרגיש שדעתו נטרפת עליו. הוא הוציא בקבוק ויסקי ושתה את כולו. אחר כך הקיא נשמתו.
במשך חודשים לאחר הגירושין, הוציא את הויסקי כל ערב, הפעם שתה אפילו יותר, והפסיק להקיא. הוא איחר לעבודה, נרדם בבקרים ויום אחד אף הגיע לעבודתו שיכור לגמרי. הוא הבין שהוא הורס את חייו, אבל כבר לא הצליח להפסיק. המשקה שלט בו.

למה אנחנו מתמכרים לחומרים שאנו יודעים שיכולים להזיק לנו? החל מסיגריות וכלה במשקאות חריפים וסמים? מה גורם לנו לתחושת הקלה כל כך משמעותית כשהמשקה/הסם/הסיגריות תופסים עלינו ועל חיינו בעלות, מסכנים את בריאותנו והורסים את חיינו?

ילידי שנות ה 70 עדיין זוכרים את סיפורה של כריסטיאנה פ. נערה גרמנית שעברה ילדות לא פשוטה והפכה נרקומנית בגיל ההתבגרות כאשר כל חבריה גם הם מכורים לסם. כריסטיאנה מתארת בראיון עמה בספר חיים של סבל, פחד, זנות כדי למצוא כסף עבור הסמים ואף מות חברים מהסם.

חשוב לציין שהתמכרות אינה חייבת להיות דווקא לחומרים כמו סם, אלכוהול, סיגריה ואף רשתות חברתיות או טלפונים ניידים. היא יכולה להיות התמכרות לעבודה, אוכל, שינה, הימורים, ואדם אחר. למעשה כל התמכרות שפוגעת בתפקוד שלנו ומזיקה לנו פיזית ונפשית יכולה להיות מסוכנת.


אז ממה זה נובע?

מחקרים רבים מעריכים שהדבר נובע מנסיבות גנטיות ופיזיות הקלה על כאב נפשי או פיזי, גורמים פסיכו סוציאליים ונפשיים, קושי בויסות רגשי והתמודדות עם מצוקות רגשיות. סביבה שמעודדת שימוש בחומרים אלה או שבה משתמשים גם חברים אחרים בחומרים אלו

למעשה המשותף לכל ההתמכרויות הוא שגורם ההתמכרות הוא חיצוני. הנסיון לחפש משהו חיצוני כדי למלא משהו, לפצות על חסך רגשי, לייצר תחושה של פיצוי על רגשות כמו תסכול, חוסר אונים, כעס, חרדה, דאגה.

האם ניתן לזהות כשבן משפחה או חבר הפך מכור? חלק מהתופעות יכולות להופיע גם במצבים משבריים אחרים אבל כדאי לחשוב גם על נושא זה במידה וחברכם/ בן משפחתכם מגלה את התופעות הבאות:

1. אתם יודעים בודאות שהוא במצב מצוקה רגשית ומצב רוחו משתנה באופן תדיר ויכול להפוך אף תוקפני לעיתים.

2. הוא נעדר רבות מהבית, מהעבודה, מאבד עניין בתחביבים ובדברים שאהב קודם.

3. הוא מזניח את ההגיינה האישית שלו באופן קיצוני, לא מתקלח/ מתגלח, עיניו אדומות, הוא נראה מוזר ועייף.

4. פתאום אתם מגלים שכספים מתחילים להעלם (לעיתים צריכת החומר הממכר עולה הרבה כסף).

5. הוא מתחיל לצרוך את החומר הממכר יותר ויותר בכל יום.

6. בגדיו מריחים כל הזמן מאלכוהול/סם, הוא מפוזר וקצר רוח ולעיתים שוכח דברים.

7. הסתרת מעשים ועשיית דברים בהחבא ולעיתים אף שקרים בנוגע להיכן נמצא ומה עשה.


אז מה עושים? איך נגמלים?

גמילה אינה קלה, לעיתים אף יכולה להיות מייסרת מאוד עבור המתמכר. החומרים שהפכו לסוג של תלות והקלה נפשית עבורו כבר אינם שם והוא נדרש למצוא בתוכו כוחות עצומים כדי לייצר עוגנים בתוכו שישמרו עליו מפני החומרים החיצונים שזמינים לו כל הזמן.

אם אתם מזהים בעצמכם התחלה של התמכרות, יהיה לכם יותר קל להפסיק מאשר אם אתם מכורים כבר שנים רבות, כך שתוכלו לבקש עזרה מיידית.

1. דבר ראשון שכדאי לעשות הוא לפנות לטיפול בדחיפות. קיימות היום שיטות רבות ויעילות לעזרה בגמילה מהתמכרות. אין צורך להתבייש בזה או להרגיש אשמים על כך שבמצב מצוקה קשה ופגיעות נעזרתם בחומרים חיצוניים. אם קשה לכם לפנות לטיפול, חישבו על בני משפחתכם שהדבר גורם גם להם לסבל. עיזרו גם להם וגם לעצמכם לצאת מהכאוס.

שיטות הטיפול בהתמכרות:


1. שיטת טיפול המשלבת טיפול דיאדי/משפחתי: טיפול כזה הינו טיפול מערכתי ובו נקראים כל בני המשפחה לעזור לאדם הסובל בתהליך הגמילה. הגמילה הקשה ביותר אינה הגמילה מהסם או המשקה או תלות חיצונית בכל דבר אחר אלא הטיפול בנסיון לייצר אורך חיים שונה ואיכותי ללא תלות במשהו חיצוני שישכך את הכאב. לימוד הוצאת הרגשות החוצה ושיתוף בהן וכן לימוד ויסות רגשי ברגעי מצוקה קשים.

2. מציאת נקודת השליטה והחוזק אל מול החומר הממכר.

3. לעיתים קורה שאנשים המכורים למשהו מגלים שהתמכרות למשהו אחר שאינו מזיק מועילה להם. לא נדיר לשמוע אנשים שהיו מכורים לסיגריות מתמכרים לספורט פתאום. לעיתים מטפל יעודד זאת. אך במקרים של סם או אלכוהול הדברים מעט יותר מאתגרים.

4. מציאת שורש הבעייה שגורמת להתנהגות של התמכרות לסם.

5. שיקום: השיקום הינו אחד הגורמים החשובים והמכריעים ביותר הקובעים האם האדם ישאר גמול או יתפתה לחזור לחומר הממכר. שיקום יעיל ואיכותי יכול לאפשר חזרה לחיים איכותיים ללא פיתויי חזרה לסם או לחומר הממכר.

סוגי טיפולים בהתמכרויות.


חלק מהטיפולים נמצאו יעילים בעיקר בשילוב טיפולים אחרים, למשל שיטת 12 הצעדים נחשבת יעילה מאוד בשילוב פסיכותרפיה וטיפול קוגניטיבי התנהגותי.

1. שיטת 12 הצעדים: אחת השיטות המפורסמות ביותר לעזרה למכורים. מדובר למעשה בתוכנית גמילה קבוצתית שמנסה לייצר אצל המתמודד עם ההתמכרות את התובנה שמדובר בקושי שיכול לחזור שוב ושוב. אחד המצבים האופיינים למכורים הוא התנגדות לתובנה של העדר שליטה על חייהם והתמכרות. השיטה מנסה לעזור למכורים לייצר תובנה שבה הם אכן מבינים כי הם איבדו שליטה על חייהם. ג`וליה קאמרון , גרושתו של מרטין סקורסזה הבמאי, שהייתה אלכוהוליסטית, ביססה על שיטה זו את שיטת ההגמלות מאלכוהול שלה באמצעות כתיבה אינטואיטיבית. ספרה דרך האמן למעשה מתבסס על שיטת 12 הצעדים.

2. טיפול CBT– הקניית מיומנות וכישורי חיים לנגמלים. שיטה ידוע שמשלבת שינוי דפוסי חשיבה ותובנות יחד עם שיפור פעולה והתנהגות.

3. הקניית מוטיבציה באמצעות הטיפול המוטיבציוני: שיטה זו דוגלת ברעיון שלא ניתן לעשות לאדם שינוי ללא מוטיבציה – השיטה מנסה לחזק את המוטיבציה לשינוי אצל האדם במציאת הכוחות הפנימים שלו שהוא עצמו מגלה בתוכו. בשיטה זו המכור עצמו מוביל את הטיפול שלו לידי ריפוי כשהוא מלווה במטפל אמפטי. כך הוא מרגיש כי הוא נמצא בתחושת שליטה ולא מגלה התנגדות לטיפול כמו רבים מהמכורים המגלים התנגדויות בטיפולים בהם המטפל מנסה לכוון אותם.

לקריאה נוספת בנושא:

Addiction
 
 
CBT 
 
 
  הכותבת/עורכת שיר שוורץ מנחת סדנאות כתיבה יצירתית טיפולית. עובדת בקידום פרויקטים שיקומיים המתמחה במתן שירותי שיקום למתמודדים עם מחלות נפש סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה, דיכאון, OCD, הפרעה דיסוציאטיבית, הפרעה דו קוטבית. https://writermuza.com
 
חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***