על החברה

שיר כאב - ההתמודדות עם כאב נפשי

כמעט כולנו מכירים את החוויה הזו. פתאום משהו מתכווץ בפנים. אנו חווים תחושת כאב רגשי שיכול להתבטא גם בכאב פיזי או בתחושת מועקה גופנית באזורים שונים בגופנו (דקירה בחזה, כאב בחזה, כאב בפנים, תחושת עומס גופנית במקומות שונים)

מהו כאב נפשי?

"כאב נפשי" (על פי ויקיפדיה), "הרגשה בו האדם חווה סבל ואי נוחות רגשית. הכאב נחווה לעיתים בעוצמה כל כך חזקה שהאדם אינו יודע להסביר מדוע הוא הגיע ולעיתים קרובות אין לו שליטה על בואו".

עובדה: כאב נפשי לא פחות עוצמתי וכואב מכאב פיזי

חוקרים רבים טוענים כי כאב נפשי נחווה כסבל לא פחות מכאב פיזי ולפעמים אף יותר. הסבל של האדם החווה כאב נפשי כל כך בלתי נסבל לעיתים, שאנשי מקצוע מגדירים אותו כאחד הגורמים העיקריים למצבים של אובדנות ומחשבות אובדניות.

מצוקה נפשית וכאב נפשי יכולים להיגרם גם מקשיים בוויסות הרגש או חוסר יכולת לייצר ולידציה לרגשות השונים העולים ולדעת כיצד להפריד ביניהם. 

 
כאב פיזי בספרות

סופרים ומשוררים רבים כתבו על הכאב הנפשי שחוו. הסופר סמואל בקט סבר כי כאב נפשי נגרם כאשר האדם מרגיש נפרדות מאנשים חשובים בחייו. תינוקות וילדים קטנים יכולים לחוש כאב נפשי בעקבות התמודדות עם עזיבה ונטישה של הורה. אבל גם מבוגרים חווים נטישה של דמות חשובה בחייהם ויכולים להרגיש כאב נפשי בעקבות אובדן או פרידה מדמויות משמעותיות.

כאב נפשי יכול לנבוע מחוויית טראומטיות בעבר בו אירוע כלשהו בהווה ש"דגדג" את זיכרון החוויה הטראומטית כאשר הנפש אינה יכולה לשאת או להכיל.


שימוש בעזרים חיצוניים בעת כאב נפשי

אנשים רבים מתמודדים עם כאב נפשי באמצעות עזרים חיצוניים כגון סמים, אלכוהול וכדורי הרגעה. כאב נפשי יכול להיחוות כבלתי נסבל עד כדי שהאדם עשוי לחפש כל דרך אפשרית להקהות אותן. אולם סמים ואלכוהול לעיתים קרובות יוצרים בדיוק את האפקט ההפוך - כאשר השפעתם פגה והכאב הנפשי חוזר, האדם מבקש עוד ועוד מהחומרים המפיגים לרגע את הכאב והופך מכור לחומרים אלו שלעיתים קרובות כאשר הם נלקחים שוב ושוב הם עשויים להעצים את הכאב הנפשי, הסבל והדיכאון.

נציין עם זאת, כי מתמודדים הסובלים מפוסט טראומה או מפוסט טראומה מורכבת, מדווחים על הקלה בעת שימוש בגראס רפואי. יש לציין כי גראס רפואי ניתן רק למתמודדים החווים PTSD רק על ידי איש מקצוע שמכיר ויכול להתאים את הזן הנכון .

כאשר האמצעים אלו נלקחו מבלי ייעוץ מאיש מקצוע, מהם עשויים לגרום לתופעות כגון: הפרעות דיסוציאטיביות, דיכאון עוצמתי ובמקרים מסוימים גם לתופעות כמו פסיכוזה או חרדה קשה. נטילת גראס רפואי במקרה של כאב נפשי הנובע מפוסט טראומה, יש לעשות רק לאחר קבלת ייעוץ ומרשם מפסיכיאטר המתמחה בתחום.


חלק מהסיבות להופעת כאב נפשי

  1. אבל

  2. תחושת דחייה

  3. פרידה מאדם חשוב ויקר

  4. פוסט טראומה

  5. קושי בוויסות רגשי או הצפה רגשית

  6. תחושת כישלון

  7. בדידות

  8. הערכה עצמית נמוכה

  9. תחושות של ריקנות, העדר משמעות בחיים

  10. דיכאון, הפרעת אישיות, קושי בוויסות הרגש או הפרעה פתולוגית אחרת.



אסטרטגיות שונות להקלה על כאב נפשי

קבלה וזיהוי הרגש

קבלתן של הרגשות וזיהוין בעת כאב נפשי, עשויים להקל על הכאב. ניתן לנקוב בשמם של הרגשות ולנסות ולנסות לקבל אותם מבלי להזדהות או לשפוט אותם כטובים או רעים (אני מרגיש כעת: כעס/ בדידות/כאב/ עצב/חרדה)

ניתן אף לנסות להתכתב עם הרגשות. להבין מדוע הגיעו, ומה הם משרתים אצלנו


מדיטציה, מיינדפולנס ויוגה

מדיטציות ופעילות גופנית הוכחו כיעילות באמצעי עזר במצבים של עומס או הצפה רגשית או כאב רגשי. רצוי להצטרף לסדנא בעל מנחה מיומן לפחות בתחילה על מנת לרכוש מיומנות בכלים אלו.


עיסוק באמנות: כתיבה/ ציור אינטואיטיבי/דרמה תרפיה

עיסוק בביטוי רגשי באמצעות יצירה אינטואיטיבית כלשהי כמו כתיבה, ציור, דרמה תרפיה ועוד יכולה מאוד לעזור להתמודד עם הרגשות, לאפשר לנו לתת להן מקום לצאת ולמקד אותם


טיפול מקצועי

פסיכותרפיה של הגל השלישי מומלצת להתמודדות עם כאב נפשי. טיפולים שונים כמו DBTt CBT או טיפול ל אינטגרטיבי, יכולים לעזור לנו להבין כיצד להתמודד עם כאב נפשי וכיצד להקל על עצמנו. - בנוסף כדאי לגשת לפסיכיאטר על מנת לבדוק אופציה של טיפול תרופתי משולב עם טיפול פסיכותרפי על מנת לטפל בעצמנו באופן היעיל ביותר.


חשוב לזכור:

בעת מצוקה וכאב רגשי, התחושה והמצוקה כל כך קשה עד כי לעיתים נדמה שתישאר לנצח. חשוב לדעת כי גם כאב רגשי כמו כל רגש וחוויה כואבת, לא יימשך לנצח. פניה לעזרה וטיפול, ובקשת תמיכה, בנוסף לשיטות שונות לעזרה עצמית, יכולות לעזור להפחית את הכאב.


הזמר והמשורר מאיר אריאל כתב:

 

"שיר כאב", "עובר ושב.

איזה מזל, אני שר עכשיו.

שיר כאב כל פעם חוזר

אז אני שר עכשיו,

אולי זה עוזר".



__________________________________


מתמודדים עם כאב נפשי ומחשבות אובדניות?

אנא פנו מידית לחדר מיון או מרכזי הסיוע של סה"ר - עזרה ראשונית ברשת או ער"ן.


עמותת ער"ן: - 1201

סה"ר - סיוע ברשת - https://sahar.org.il/


הכותבת/עורכת שיר שוורץ, עובדת בחברת פרויקטים שיקומיים, מנחת סדנאות כתיבה טיפולית וכלים וקלפים השלכתיים
shir-schwartz.com

חזרה ל->
***