על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

רק אל תגיד לי שהכל בסדר זה תכף יעבור: התמודדות עם חרדה קיומית

על חרדה כתבנו רבות, מאחר ורוב התלונות של אנשים במשבר היא חוויית החרדה, חוויה קשה, מפחידה


יש סוגים רבים של חרדה - חרדה מוכללת, חרדה חברתית, פאניקה, חרדת נטישה ועוד ועוד. אבל הפעם נרצה להתמקד בסוג מסוים של חרדה חרדה קיומית, או חרדה אקזיסטנציאליסטית.


מהי חרדה קיומית?


חרדה קיומית, מאופיינת בפחד וחרדה מפני המוות או אפילו החיים. תחושה של אי מוגנות וחרדה ש"הכל יכול לקרות". התחושה היא של אובדן שליטה, חוסר וודאות לגבי העתיד, ועיסוק מופרז לעיתים בחיים ובמוות ובמשמעותם.


חרדה או פחד?


חרדה קיומית, המייצרת תסריטים מפחידים שייתכן שלעולם לא יקרו, מאופיינת ככזו כאשר אין באמת סיכון מיידי לחיי האדם. לא פגשנו נמר ברחוב, והחרדה עצמה מייצרת תסריטים בראשנו, כאילו כרגע פגשנו נמר ברחוב שמאיים ברגע זה לטרוף אותנו. במידה ואכן היינו פוגשים ברחוב נמר כזה, החרדה הייתה הופכת לפחד לגיטימי, אבל אם לא נשקפת סכנה ממשית לחיינו אנו מייצרים תסריטים שכן יש סכנה כזו, מדובר בחרדה קיומית ולא בפחד הישרדותי.


תסמיני החרדה הקיומית, עשויים לגרום לסבל רב לחווה אותם.


חרדה קיומית תסמינים


  1. עיסוק בלתי פוסק ובסכנה ומחשבות על דרכים להימנע ממנה. לדוגמא: אם אדם חושש שבחוץ - מחוץ לביתו משקיף עליו אדם חורש רעה, או פחד ממכוניות בכביש, הוא עשוי להימנע מלצאת מהבית כדי להקטין את עוצמת החרדה והסכנה.

  2. עיוותי חשיבה - מחשבותיו נסובות שוב ושוב על הסכנות בכביש/מחלה/אדם החורש רעה, וקשה ולפעמים בלתי אפשרי לשכנע את האדם בכך שלא נשקפת לו סכנה מיידית. אם ניקח דוגמא אדם החווה פרנויה, ובטוח שסוכני מוסד עוקבים אחריו, קשה עד בלתי אפשרי יהיה לשכנעו שזו אינה המציאות.בחוויה שלו, אכן מישהו עוקב אחריו נשקפת לו סכנה. רצוי בכל מקרה של אדם חווה חרדה קיומית, לא לזלזל, לכבד את תחושת המציאות שלו גם אם היא כרגע לדעתנו מעוותת. משפטים כמו:"זה רק בראש שלך" שאינם משקפים את החוויה של הסכנה המיידית שהאדם חווה במוחו, רק יעוררו את תחושת התסכול שאף אדם לא באמת מבין אותו ואת החרדה שהוא לבד בעולם עם התחושה הזו.

  3. קשיים בתפקוד: שינה, מקלחת, יציאה מהבית. כשהגוף נמצא 24/7 במצב של סכנה או בתחושה שהוא בסכנה, האדם ימנע מלעשות כל פעולה שיכולה לדעתו לסכן אותו. הגוף עצמו חווה עוררות יתר, ולכן עשויות להתעורר בעיות וקשיים בשינה רצופה, קושי להירדם ולעיתים אף קושי לתפקד תפקוד בסיסי: מקלחת, יציאה מהבית, קניות וכו`....

  4. מחשבות טורדניות: המחשבות נסובות 24/7 על הסכנות האורבות לו מאותו אדם המשקיף עליו בחוץ או ה"נמר הטורף" שמחכה לו מחוץ לבית

  5. חשש גדול מהעתיד וממה שעומד לבוא

  6. הימנעות ממפגשים חברתיים: לעיתים קרובות כשאדם בטוח שהסכנה היא מחוץ לביתו או מאדם העוקב אחריו, הוא ימנע ממפגשים חברתיים.

  7. חיפוש בלתי פוסק אחרי גורמי הרגעה ואנשים שהוא בוטח בהם שילוו אותו ירגיעו

  8. (במקרים מסוימים) תחושת ייחודיות למשל כשמדובר תסמין של סכיזופרניה פרנואידית, האדם עשוי להרגיש כי הוא אדם חשוב ובעל שליחות ולכן רודפים אחריו כל הזמן.


כאמור, אדם הסובל מהפרעה זו יתקשה פעמים רבות לתפקד ברמה הבסיסית ביותר: מקלחת, יציאה מהבית, עבודה קבועה. הוא עשוי להפוך למתבודד, לחשוד באנשים, ואף לעיתים (לא תמיד) לפתח תסמינים של פרנויה.


מדוע זה קורה?


בעיתות מלחמה או משבר גלובלי, סביר שכל אדם יפתח חרדה או פחד קיומי זמני, הפחד הופך להפרעה רק כאשר הסכנה הקיומית חולפת והאדם אדם חי את החרדה ולא מסוגל לחזור לחייו הקודמים. במקרים רבים ניתן לראות שגם טראומה או טראומה מורכבת בעברו של האדם עשויה לייצר חרדות קיומיות. אדם שעבר טראומה בילדותו ובנעוריו, עשוי להיות חשוף יותר מאחרים לפתח תסמינים של חרדה קיומית. אדם שלא מרגיש מוגן בילדותו, מתקשה מאוד ליצור הגנה קיומית גם בבגרותו. אם כבר חווה סכנה ממשית לחייו או לנפשו בעבר - כל טריגר עשוי להחזיר את תחושת ה"אי מוגנות" והחרדה הקיומית.


יחד עם זאת יש עוד כמה פרמטרים שעשויים לגרום גם לאדם שלא חווה טראומה או טראומה מורכבת בחייו לפתח תסמינים של חרדה קיומית:


  1. מוות של אדם קרוב

  2. מחלה

  3. גירושין, פיטורין, פשיטת רגלן או שינוי באורח החיים המוכר

  4. תחושות של ריקנות קיומית וחוסר מימוש עצמי

  5. נטישה

  6. חרדות

  7. משבר קשה


למעשה כל שינוי באורח חייו של האדם הקבוע, עשוי לגרום לחרדה קיומית. זו גם הסיבה שרוב האנשים חוששים משינויים: אורח חיים ויצירת שגרת חיים קבועה ומוכרת, מגינה עלינו מפני חרדה קיומית. כאשר אנו יודעים מה מצפה לנו מחר בעבודה, את מי נפשות, במי נוכל לבטוח, וגם בתוך הבית יש לנו משפחה קרובה ותומכת, כל אלו פרמטרים המאפשרים לנו לחוש רגועים יותר, מוגנים יותר מתחושות של אי ודאות בחיים ושינויי חיים הגורמים לחרדות ופחדים.



כיצד ניתן לטפל באדם החווה חרדה קיומית


  • יצירת שגרה: חשוב מאוד לעזור לו לייצר שגרה. גם אם כרגע זו שגרה שאינה כוללת עבודה או יציאה מהבית: קימה בבוקר בשעה קבועה, רחצה, צחצוח שיניים. אדם קרוב שניתן ליצור איתו קשר והאדם מרגיש שבו הוא יכול לבטוח. כל דבר שיכול לייצר סוג של שגרה מובנית, עשוי להקל מעט על עוצמת החרדה.

  • אמונה יכולה לעזור מאוד לאדם החווה פחד קיומי. לא משנה במה אותו אדם מאמין, אנו נשתדל לשמר ולחזק את האמונה שלו. בין אם מדובר באל תנכ"י, בבריאה, בודהיזם או כל אמונה אחרת שיכולה לחזק את תחושת המוגנות. אנו נשתדל לעודד את האדם לערוך טקסים מרגיעים של קריאה ותפילה שיכולים לעיתים להרגיע לא פחות מכדור הרגעה.


בנוסף לבניית שגרה חיונית, (בהתאם ליכולותיו של האדם ברגע זה), קיימים טיפולים פסיכולוגים נחשבים יעילים מאוד כיום למי שחווה חרדה קיומית. מעבר לטיפול עצמו - עצם העובדה שהאדם יודע שלפחות פעם בשבוע הוא עומד לפגוש מישהו שמעוניין לעזור ולטפל בקשיים שלו, כבר עשוי להוריד מעט את תחושת הבדידות האקזיסטנציאליסטית


השילוב הראוי במקרים של חרדה קיומית, הוא השילוב התרופתי המקל על תסמיני חרדה וטיפול פסיכולוגי גם יחד.



טיפולים מומלצים למי שסובל מחרדה קיומית



CBT


זהו טיפול ממוקד בהווה, לכן הוא יעיל מאוד. הוא אינו מתמקד ב"מה שקרה" או ב"מה שיכול לקרות" אלא בהווה עצמו. אחד המשפטים שנוהגים לומר למכורים במסגרת טיפול 12 הצעדים הוא:"רק להיום". היכולת להפחית את המחשבות על העבר או העתיד ולהתמקד בהווה, מקטינה את עוצמת החרדות.


פסיכותרפיה קיומית


החיפוש אחרי משמעות בחיים ומציאתה, יכולה להקטין את תחושת הניהיליזם הקיומי, לייצר אצל האדם את התובנה שאכן יש משמעות לקיומו, תורת הלוגותרפיה" של ויקטור פרנקל למשל, גורסת שכאשר אדם שרוי בסכנה דמיונית או אף מוחשית, הוא יוכל לעבור אותה ולהתמודד עם חרדה קיומית, כאשר הוא יודע שיש סיבה ומשמעות לחייו.


טיפולים נוספים שיכולים להיות יעילים, הם טיפול ביופידבק, טיפול בסיוע של הפסיכולוגיה ההומניסטית או מודל הכוחות, שבו אנו מחפשים אחר כוחותיו והפוטנציאל של האדם ומעצימים אותם. בכך מאפשרים ו להרגיש שהוא אכן משמעותי, ולחייו יש משמעות.



חרדה קיומית, אגב, נפוצה יותר מכפי שאנו יודעים. חשוב להבין שזה בסדר להרגיש מדי פעם חרדה קיומית, בעיקר כאשר אנו חווים שינויי חיים. - יחד עם זאת כדי מאוד להיעזר בטיפול ובבניית שגרה מוכרת על מנת להפחית את הסימפטומים.


אִם אַתָּה רוֹאֶה אוֹתִי בְּהֶתְקֵף חֲרָדָה

זֶה לֹא יַעֲזֹר אִם תַּגִּיד לִי שֶׁאֲנִי צְרִיכָה לְהֵרָגַע

רַק חַיֵּךְ אֵלַי בְּשֶׁקֶט, שִׂים יָדְךָ עַל יָדִי

סַנְכְרֶן אֶת הַנְּשִׁימוֹת שֶׁלְּךָ עִם הַנְּשִׁימוֹת שֶׁלִּי

וְכָל הַזְּמַן תַּגִּיד לִי

מָה שֶׁאֲנִי לֹא מַצְלִיחָה לִזְכֹּר

שֶׁהַכֹּל יִהְיֶה בְּסֵדֶר

שֶׁעוֹד מְעַט זֶה יַעֲבֹר


אִם אַתָּה רוֹאֶה אוֹתִי נִלְחֶמֶת וְזֶה נִהְיֶה יוֹתֵר קָשֶׁה

תַּזְכִּיר לִי שֶׁאֲנִי לֹא צְרִיכָה לְנַסּוֹת לִשְׁלֹט בְּזֶה

רַק לָתֵת לְזֶה לְהִכָּנֵס וְלַעֲבֹר דַּרְכִּי

תַּצִּיעַ לִי דְּבָרִים שֶׁיַּסִּיחוּ אֶת דַּעְתִּי

וְכָל הַזְּמַן תַּגִּיד לִי

מָה שֶׁאֲנִי לֹא מַצְלִיחָה לִזְכֹּר

שֶׁהַכֹּל יִהְיֶה בְּסֵדֶר

שֶׁעוֹד מְעַט זֶה יַעֲבֹר

וְאַל תִּבָּהֵל

אַל תַּחְשֹׁב

שֶׁאִם זֶה לֹא עוֹבֵר אוּלַי

אַתָּה לֹא עוֹשֶׂה מַשֶּׁהוּ טוֹב

וְאַל תִּתְיָאֵשׁ מִמֶּנִּי

כִּי זֶה הֲכִי מַפְחִיד אוֹתִי

אֲנִי גַּם כָּכָה מַרְגִּישָׁה נוֹרָא

עִם כָּל מָה שֶׁאֲנִי

דַּבֵּר אֵלַי בְּרֹגַע

חַיֵּךְ אֵלִי בְּרֹךְ

חַבֵּק אוֹתִי חִבּוּק

הֲכִי קָטָן, הֲכִי אָרֹךְ

וְכָל הַזְּמַן תַּגִּיד לִי

מָה שֶׁאֲנִי לֹא מַצְלִיחָה לִזְכֹּר

שֶׁהַכֹּל יִהְיֶה בְּסֵדֶר

שֶׁעוֹד מְעַט זֶה יַעֲבֹר

(ברק פלדמן - שירים)




ביבליוגרפיה


https://www.choosingtherapy.com/existential-anxiety/


https://www.nextavenue.org/do-you-have-existential-anxiety/

https://www.betterhelp.com/advice/anxiety/what-is-existential-anxiety-how-to-cope-with-it/


https://www.betterhelp.com/advice/anxiety/what-is-existential-anxiety-how-to-cope-with-it/




הכותבת: שיר שוורץ, עובדת בחברת "פרויקטים שיקומיים" מנחה סשנים וסדנאות כתיבה טיפולית וכלים השלכתיים


חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***