על החברה
יצירת קשר
קוד אבטחה:

"נפרדת כך" - על פרידות ותפקידן בחיים

כשמדברים על פרידה, מיד אני מדמה אישה בוכה עם מטפחת רצה אחרי רכבת נוסעת. אבל לא תמיד זה כך. פרידות יש מסוגים שונים ומשונים. יש פרידה מהורה מבוגר, פרידה מבן שמתגייס, פרידה מבת שנישאה, וכן יש גם את הפרידות הרומנטיות מכאיבות לנו כל כך. יש גם דברים שמתאים לנו להיפרד מהם. כולנו זוכרים את אותו הבגד שמסרנו לויצו, את הבית שמכרנו, את השכן המרעיש שאנחנו ואמרנו ברוך שפטרנו כשעבר דירה. אבל לרוב מאנשים שהיו מקורבים לנו מאוד, קשה לנו עד בלתי אפשרי להיפרד. אנו נאחזים במגננות, החברים מעודדים אותנו ש"הגיע הזמן והיא בכלל לא מתאימה לך". המגננות עוזרות לנו לעבד את הפרידה.

מהי פרידה ?


פרידה היא בעצם התרחקות של אדם מאדם אחר, פרישה ממקום או מקרובים.


סוגי פרידות


פרידה מתוכננת, צפויה, פרידה יומית כמו יציאה לעבודה, הליכה למסגרת, נסיעה קצרה, בילוי עם חברים אחרים. פרידות לזמן ממושך כמו נסיעה לחו"ל.

לעיתים נחוש תחושות אמביוולנטיות: הקלה יחד עם עצב, כאב עם שקט, תקיעות וצמיחה. הכחשה והשלמה. כל אלו יכולים לבלבל. האם אנו שמחים או עצובים. כואבים ומיוסרים או חשים הקלה? מה אנו מרגישים כעת?


תחנות ברכבת


כשאני חושבת על פרידה אני מדמיינת רכבת שבה אני יושבת. נוסע עולה לרכבת ומתיישב לידי, בשלב מסויים הוא ירד בתחנה אחרת ויעלה נוסע אחר שילווה אותי כברת דרך במסע.

התשוקה הגדולה שלנו היא לאותו נוסע שישב לידינו כל הדרך, שילווה אותנו עד התחנה האחרונה. בתקופה האחרונה לאור הגירושין הרבים, כמעט בלתי אפשרי עוד למצוא זאת, גם כשזוג מתבגר ומגיע לגיל גבורות, עדיין כמעט תמיד אחד מבן הזוג יאלץ להיפרד קודם.


מאפיינים לפרידה


  1. סיום קשר מוכר

  2. שינוי מביא לעיתים לחרדה, כאב גדול, בדידות, חוסר ודאות

  3. הזיקה בין איכות הקשר שהיה לפרידה עצמה

  4. צורך להתארגן מחדש. אולי אף להתנסות בחיים אחרים וצמיחה מחודשת



הגנות בעת פרידה


לעיתים קרובות אדם מנסה להכחיש את הכאב והיגון באמירות משחירות את הקשר "זה היה נורא, לא היה לי טוב שם". לעיתים אמירות אלו הן אמת ובמצבים אחרים הגנות הישמרות מהכאב והגעגוע. אנשים רבים עושים רשימות של מה היה לא טוב בקשר כדי לא להתגעגע עוד.


לעיתים קרובות קיים ניסיון להשחיר את הקשר ואת האדם המקורב שנפרדנו ממנו. הוא היה כזה וכזה, איזה מזל שאני לא שם יותר. במצבים אחרים זה יכול להיות נכון, אבל כדאי להיות מודעים לכך שגם אם מדובר במפלצת מלוך נס שהייתה איתנו, עדיין קיים שם גם מנגנון הכחשה והשחרה הנובע בניסיון להתמודד עם כאב וגעגוע.


הכנה מוקדמת


אנשים רבים דוחים את הצורך בהכנה מוקדמת גם כשהם כבר יודעים שפרידה עומדת להתרחש. ללא הכנה מוקדמת קיימות תגובות אופייניות כמו הכחשת חרדנו, הכחשת הכאב והגעגוע. כשאנו מחוברים לרגשות שלנו בלי להזדהות אבל גם בלי לשפוט אותן תחושת השליטה גדולה יותר. היכולת שלנו להתמודד גדולה יותר.


נבואה שמגשימה עצמה


לעיתים בלי משים, אנו כל כך חוששים מפרידה שבלא מודע, אנו עושים הכל, כדי שהאדם השני יפרד מאיתנו. רק כדי לא לחוש את החרדה מהפרידה שוב ושוב, לזכות בהקלה כשזה קורה ואין צורך לפחד עוד. חשוב להבין כי התנהלות כזו יכולה לייצר חרדה גם בבן הזוג/ילד/הורה. במקרה של חרדה בעת זוגיות או בקשר קרוב, מומלץ ללכת לטיפול על מנת לטפל בשורשיה, שרובם כאמור נעוצים בילדותינו.


מי מתקשה יותר בפרידה


יש אנשים שאחרי כמה חודשים כבר יחזרו לחיים, יש כאלה שישאו איתם את הכאב בבטן לאורך חודשים ושנים.


אנשים בעלי אופי או אישיות גבולית או תלותית

במקרה כזה יש לגשת לטיפול ולעבוד על עוגנים פנימיים



איך מתמודדים עם פרידה


נקיף עצמנו בחברים קרובים. נשים לרוב יש מעגל תמיכה הדוק של חברים. גברים זקוקים לא פחות למעגל כזה בעת פרידה.

ננסה להיזכר בתחנות פרידה אחרות בחיינו. האם חשבנו שהגיע סוף העולם? האם גילינו שהחיים המשיכו וגם תקופות טובות ואולי אפילו אהבות חדשות צצו פתאום בחיינו?

ננסה להבין כי שורש הכאב ייתכן ונעוץ בפרידות מוקדמות בילדותינו. האם נוכל לדבר אל הילד/ה הכואב להבטיח לו שיגדל יהיו אהבות אחרות טובות ופחות טובות? האם נוכל להבטיח לו שלא משנה מה אנחנו פה איתו ולא עוזבים אותו

ננסה להיעזר בטיפול מיטיב כדי לעבד את הפרידה

לעיתים במצבים בהם קשרים לא מחזיקים מעמד מעבר לכמה חודשים, יש להיעזר בטיפול על מנת להבין את סכמות הילדות שגרמו לכך.



פחדים שונים העשויים לייצר פרידה


  1. פחד נטישה

  2. פחד מאינטימיות

  3. פחד מלאבד את עצמי לתוך הקשר

  4. פחד לאבד את הערך העצמי

  5. פחד מבדידות

  6. כאב האובדן של אדם אהוב



רעיונות לעיבוד פרידה


  1. מאילו חלקים אני נפרד כשאני נפרד מהאחר ואילו חוזרים אלי

  2. ממה מתאים לי להיפרד

  3. ממה לא מתאים לי להיפרד

  4. מה אני לוקח איתי כמסר לגבי הפרידה

  5. ממה אני יכול לצמוח בעת פרידה, מה יכול לעזור לי לצמוח

  6. מהם הדמיון והשוני בעת פרידות שונות בחיי



זמן להתאבל


מותר ואף רצוי להתאבל לאחר פרידה. ד"ר אליזבת` קובלר רוס דיברה על שלבי האבל, היא כיוונה יותר לאבל לאחר מות אדם אהוב, אבל כל פרידה בחיינו היא סוג של מוות לא פיזי.


כמה שלבים שיש לעבור


  1. הכחשה - זה לא באמת קורה. אני אעשה הכל שזה לא יקרה

  2. כעס - למה זה קרה. הכל בגללו/בגללה. אם הם היו…. אז זה לא היה קורה

  3. דיכאון - אין עוד טעם בכלום. אני כנראה אשאר לבד כל חיי

  4. השלמה. היה וטוב שהיה וממשיכים הלאה.




"אני רוצה להוסיף

שניים לעשרת הדיברות

הדבר האחד עשרה: לא תשתנה

הדיבר השניים עשר: תשתנה, תשתנה

כך אמר אבי ופנה ממני והלך

ונעלם במרחקיו המוזרים.

(יהודה עמיחי)


ביבליוגרפיה


7 טיפים להתמודדות עם פרידה - בטיפולנט


6 Expert Tips for Dealing with Separation Fears | Psychology Today


Coping With Separation Anxiety in Relationships


נופל וקם: איך להתמודד עם פרידה ב-5 שלבים


טוני רובינס - איך טוני פתר כאב של פרידה שקרתה לפני 7 שנים בשיחת טלפון אחת



הכותבת: שיר שוורץ, מנחה סדנאות כתיבה טיפולית עובדת בפרויקטים שיקומיים העוסקת בניהול, הקמה ותפעול של פרויקטים בתחומי השיקום, הרפואה, ההדרכה, החינוך והאבחון התעסוקתי

חזרה ל->
מאמרים שיכולים לעניין אותך:

"מתאים לך ללכת לסרט אחי"?

"לא עזבו, אין לי חשק - מאז ה - 7 באוקטובר אין לי חשק.

סטנד אפ? הצחקתם אותי

סתם לשבת לקפה? הקפה יהיה מר



זוהי שיחה די שגרתית בימים אלו. אמנם חלק מהאנשים עדיין מבלים, אבל תחושות של חוסר חשק אנהדוניה פשטה בעם מאז ה - 7 באוקטובר.


מה פתאום שאלך להופעה, כשיש שבויים

מה פתאום שאשב לבלות כשיש נרצחים


ראה מידע נוסף..

ימים קשים עוברים עלינו כעת. ימי אופל שלא חווינו מעולם קודם. לא רק הניצולים והחטופים סובלים כעת, אנחנו כולנו חווים הלם, פחד ואפילו אשמה. מהי אשמת השורד?


ראה מידע נוסף..
פוסטים שיכולים לעניין אותך:

אני מסירה את הכובע בפני אותה אישה מבוגרת וכפופה הפוסעת באיטיות ברחוב. ידה הימנית תומכת בגבה להקל את עומס וזרמי כאב פריצת דיסק, אצבעות ידה השנייה מאדימות מכובד משקל של שקיות הפלסטיק העמוסות מזון בדרכה לתחנת האוטובוס להביא אוכל לבני משפחתה.


ראה מידע נוסף..

ראיון עם רותם פאר, מייסדת עמותת לנפ"ש

ומחברת הספר "בית משוגעים"


את השם רותם פאר שמעתי לראשונה כשהצטרפתי לקהילה שהיא מנהלת בפייסבוק. קהילה גדולה שמונה אלפי אנשים שהמשותף לכולם היא ההתמודדות הנפשית עם מחלת נפש. אנשים כותבים ומבקשים תמיכה, ומקבלים המון הכלה וכוחות מחברים מתמודדים אחרים. לקהילה קראה רותם "לוחמי נפש", ביטוי המבקש לשנות את הסמנטיקה של מתמודדי הנפש לנרטיב שונה לגמרי של גבורה אמיתית בהתמודדות עם מחלה נפשית.



ראה מידע נוסף..
***